Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri‘nin Yahyalı ilçesine bağlı Kapuzbaşı Köyü sınırlarında bulunuyor. Şelalelerin beşi büyük, ikisi küçük olmak üzere yan yana, dizi halinde 40-60 metre yükseklikten dökülüyor. Kapuzbaşı Şelalesi milli parkı diye bilinse de aslında Aladağlar Milli Parkı şelaleyi bünyesinde barındırıyor.

Son yıllarda doğa tutkunlarının ilgisi ve sosyal medya paylaşımlarının etkisiyle ziyaretçi akınına uğrayan ve ismini daha geniş kitlelere duyuran Kapuzbaşı Şelaleleri, Türkiye’nin en görkemli ve heyecan verici doğal güzellikleri arasında.

Kapuzbaşı Şelaleleri

Kapuzbaşı Şelaleleri hakkında bilgiler 🇹🇷

Kayseri’nin Yahyalı ilçesine bağlı Kapuzbaşı Köyünde yer alan ve 5 büyük, 2 küçük toplamda 7 farklı şelaleden oluşan Kapuzbaşı Şelaleleri, Yahyalı ve Aladağ’a 55 km, Kayseri’ye ise 145 km uzaklıkta. Toros Dağları’nın en yüksek kesimi olan Aladağlarda, derin bir vadide Aladağ ve Aksu çaylarından gelen sular 7 ayrı noktadan 40-60 metre yükseklikten dökülüyor.

Döküldüğü yükseklik ile dünyanın en yüksek ikinci şelalesi olduğu söyleniyor. Uganda’da Victoria Şelalesi (100 m) hariç, ABD’deki Niagara (55 m), Erzurum’daki Tortum (50 m), Finlandiya’daki İmatra (25 m), Antalya’daki Düden (25 m) şelalelerinden daha büyük. Kapuzbaşı Şelalelerinin aktığı noktanın deniz seviyesinden yüksekliği ise 700 metre.

Malta

Dağın göğsünden fışkıran Kapuzbaşı Şelaleleri Güney şelalesi ve Takım şelaleleri olarak iki kısımdan oluşuyor. Görülmeye değer çok güzel doğa harikası bir yer. Debinin çok yüksek olması nedeniyle su zerrecikleri geniş bir alana yayılıyor. Yaz aylarında şelaleden gelen serinlik için o kadar yolu gitmeye değer.

Milli parkta araba park etmek zor, otopark sıkıntısı var. En fazla 10-15 araçlık park yeri de orada bir şeyler satan köylülerce işgal edilmiş. Dışarda park edip yürümenizi tavsiyem. İçeride hemen girişte dağın içinden kaynayan sıra sıra şelaleleri görüyorsunuz. Oldukça yorucu bir yoldan geldikten sonra çevre düzenlemesinin maalesef kötü olduğu, şelalenin güzelliği dışında doğa alanının peyzajına dair bir şey görmediğiniz bir yerle karşılaşıyorsunuz.

Piknikçilerin merak ettiği cevabı vereyim; şelale yakınlarında piknik alanı yok. Daha ilerideki bölgede piknik alanları, kanyon, İç Anadolunun zengin oksijen deposu Hacer ormanları gibi yerler mevcut, ancak hepsini gezecek zamanınız ve enerjiniz olması için erkenden gelmenizde ve akşam saatlerine kadar kalmanızda fayda var. Hava kararmadan dönmeniz tavsiyem.

Kapuzbaşı takım şelalelerinden yaklaşık 250 metre ileride kendine mahsus bahçesi olan MilPark Kapuzbaşı Pansiyon ve Restorana göz atabilirsiniz. Şelalelerin olduğu yerde Kredi kartı maalesef geçmiyor. Yanınızda mutlaka nakit bulundurun. Tuvaletler temiz ve kullanışlı. Market, bakkal tarzı yerler de mevcut. Yanınıza bir şey almadıysanız gözlemeci ablalar var, aç kalmazsınız.

Sıra şelalelerinin olduğu yere gelmeden yaklaşık 5 km önce yer alan Derebaşı Şelalesi piknik yapmak için çardakları olan ücretsiz bir mesire alanı. Hareketli sallanan küçük bir köprüyle geçiyorsunuz.

Şelalelerin çevresi Kayseri’nin en popüler trekking parkurlarından birini oluşturuyor. Adana-Kayseri arasındaki Aladağlar geçişini 5 günde tamamlayan yürüyüş grupları, 4. gün Kapuzbaşı Şelalelerinin yanı başında çadır kurup konaklıyor.

Bölgeyi ziyaret etmek için en uygun dönem ise bahar sonu ve yaz ayları. Aladağlarının zirvesinde kar ve buzullardan beslenen şelaleden dökülen sular Zamantı Irmağı’na karışıyor. Irmak, Seyhan Barajını oluşturan Seyhan Nehrini besleyen 2 koldan biri.

Kapuzbaşı gezisi dönüşü Develi içinden Kayseri’ye dönerseniz eğer Develi’de ünlü yöresel Kayseri yemekleri arasında yer alan Develi cıvıklısı yiyebilirsiniz.

Kapuzbaşı Şelaleleri nasıl gidilir

Kapuzbaşı nerede 📍

Kayseri’nin Yahyalı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri kent merkezine 145 km mesafede yer alıyor. Kayseri Yahyalı ve Adana’nın Aladağ ilçesine yaklaşık 55 km uzaklıktaki şelalelerin en önemli özelliği ise kaynağından çıktığı şekliyle dökülüyor oluşu.

Kayseri Gezi Rehberi ve Kayseri Çevresinde Gezilecek Yerler blog yazılarımda Kayseri çevresinde gezilip görülecek yerler ile ilgili detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Daha uygun bir Kayseri tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.

Kapuzbaşı Şelaleleri nerede kalınır

Yakın yerlerden günübirlik gidilebileceği gibi konaklamalı da gidebilirsiniz. Konaklama seçenekleri çokça var, ancak özellikle de hafta sonları ve tatil günlerinde önceden rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Kapuzbaşı Şelaleleri konaklama seçeneği olarak Şahin Motel ve Şelale Moteli tavsiye edebilirim.

ⓘ Kayseri gezinizde, uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Kapuzbaşı Şelaleleri giriş ücreti

Kapuzbaşı Şelaleleri giriş ücreti 18 TL. Bu ücret araç başına alınıyor. Yaya olarak girdiğinizde ise kişi başı 6TL alınıyor.

Kapuzbaşı Şelalelerine nasıl gidilir 🚘

Kapuzbaşı Şelalelerine uçakla nasıl gidilir: Kapuzbaşı Şelalelerine en yakın havalimanı Kayseri’de. Kayseri Havalimanı’na Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya’dan düzenli direkt uçak seferleri yapılıyor.

Kayseri Havalimanı’ndan Kapuzbaşı Şelalelerine nasıl gidilir: Kayseri Havalimanı, Kapuzbaşı Şelalelerine 148 km. Bu mesafe özel araçla 2 saat 30 dakika sürüyor. Havalimanından şelaleye herhangi bir toplu taşıma aracı yok. Özel transfer aracı, araç kiralama ya da taksiyle ulaşım sağlayabilirsiniz. Toplu ulaşım için Kayseri Otogarı’ndan Yahyalı’ya, Yahyalı’dan ise günde 2 seferi bulunan Kapuzbaşı minibüsleri ile şelaleye ulaşabilirsiniz. En iyi yöntem araç kiralamak.

Kayseri kent merkezine Türkiye’nin farklı illerinden gerçekleştirilen şehirlerarası otobüs seferleri ile ulaştıktan sonra Kayseri Otogarı’ndan Yahyalı’ya geçip, Yahyalı’dan da Kapuzbaşı minibüsleri ile ulaşım da bir başka seçenek.

Arabayla Kapuzbaşı Şelalelerine nasıl gidilir: Kapuzbaşı Şelalesi yolu, Kayseri-Develi üzerinden Yahyalı’dan sağlanıyor. Yahyalı’dan sonra 70 km kadar bir yolunuz var. Yolun Yahyalı ya kadar olan kısmı çok güzel. Yahyalı merkezden sonraki tek gidiş-gelişli 30 km’lik yol bol virajlı. Yol kötüymüş diye içinizden geçirdikten sonra sağa dönüp asıl düzgün asfalt yola giriyorsunuz.

İnişli çıkışlı, virajlı dar yollardan 45 km kadar daha gidiyorsunuz. Bu yol en az 1 saat sürer. Tekrar Yahyalı’ya dönünceye kadar yolda akaryakıt istasyonu yok. Şelaleye gidiş yolundaki manzaralar, kanyonlar harika. Kapuzbaşı Şelalelerine Kayseri merkezden ulaşım yaklaşık 2,5-3 saat sürüyor.

Kayseri tarafından gidilen yol güzel, ancak Adana Aladağ yolu toprak ve oldukça kötü. Orman içerisinde kıvrılan kayalık taş toprak yol 45 km kadar ve şahane manzaralı, ama en iyisi Yahyalı’ya gidin oradan Yeşilhisar, Niğde üzerinden Adana’ya dönün.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz