Türkiye’nin sembol eğitim kurumlarından Tarihi Kayseri Lisesi, 1904’te Sultan II. Abdülhamid Dönemi’nde kesme taştan inşa edilen, etkileyici bir bina. 1893’ten bu yana eğitim veren Kayseri Lisesi, Türkiye’de önemli görevler üstlenen birçok ismin de eğitimini aldığı yer.

II. Abdülhamit Dönemi’nde Osmanlı’nın önemli şehirlerinde ‘idadi’ ismiyle açılan liseler arasında bulunan Kayseri Lisesi, ilk olarak bugünkü Kurşunlu Cami yakınındaki Seyfullah Efendi Konağı’nda eğitim hayatına başladı.

kayseri lisesi

Kayseri’de modern eğitimin temellerinin atıldığı okul, Seyfullah Efendi Konağı’nın ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle günümüzdeki tarihi binasına 1903’te taşındı. İkinci katı 1916’da tamamlanan okul Kayseri Sultanisi ismini aldı.

Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na girmesi üzerine öğrenci sayısı azalan Kayseri Lisesi, savaş boyunca (Çanakkale Savaşı) 1915-16 ve 1916-17 yıllarında mezun vermedi.

Malta

Serbia

Tarihi Kayseri Lisesi

Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanların Ankara’ya yaklaşması nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Hükümet merkezini 24 Temmuz 1921’de Kayseri’ye taşıma kararı almasıyla Meclis’in tüm evrakları ve önemli belgeleri Kayseri Lisesi’ne taşınarak lise TBMM’ye ev sahipliği yapmaya hazırlandı.

Sakarya Savaşı’nın kazanılmasının ardından TBMM’nin taşınma kararından vazgeçildi. 1921’de Ankara Lisesi ile birleşen Kayseri Lisesi, Sakarya Savaşı’na katılan öğrencileri nedeniyle bu öğretim yılında da mezun veremedi.

kayseri-lisesi-hakkinda-bilgi

Kayseri Lisesi’ne 1922’de atanan ve iki yıl boyunca edebiyat öğretmenliği yapan Şair Faruk Nafiz Çamlıbel’in şehit öğrencilerin anısına yazdığı Kayseri Lisesi Marşı okulun tarihi rolünü özetliyor.

Yıllar içerisinde öğrenci sayısının artması ve okulun fiziki açıdan yeterli gelmemesi üzerine çeşitli eklemeler yapılarak büyüyen okul, derslikleri, kütüphanesi, yemekhanesi, fen laboratuvarları ve toplantı salonları ile büyük bir kompleks yapıdan oluşuyor.

Kayseri’nin ve Türkiye’nin tarihinde iz bırakan Kayseri Lisesi’nin öğrencileri arasında çok sayıda ünlü isim bulunuyor. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bakanlık yapan Taner Yıldız, Hulusi Akar, Korkut Özal, Mehmet Yazar, Sebahattin Çakmakoğlu, Sadettin Bilgiç gibi isimler Kayseri Lisesi mezunu.

Bilim İnsanı İhsan Ketin, Jale Baysal, Sanatçı Göksel Arsoy ve Emel Sayın da Kayseri Lisesi’nin mezunları arasında. Atatürk’ün harf devrimi ile özdeşleşen kara tahta önündeki fotoğrafı da Kayseri Lisesi’nde çekilmiş.

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi

kayseri-lisesi-nerede

Kayseri Lisesi’nin bir bölümü milli mücadeleye olan katkıları ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemi nedeniyle 2016’da Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği ile Milli Mücadele Müzesi olarak ziyarete açıldı.

Kayseri gezilecek yerler listesindeki müzede TBMM’nin Kayseri’ye taşınma kararı nedeniyle hazırlanan kürsü, 1921’de mezun veremeyen son sınıf öğrencileri için bir platform, lisenin asırlık eğitim tarihini ortaya koyan bölümler, okuldan mezun olan Turgut Özal, Abdullah Gül ve Hulusi Akar’ın da aralarında bulunduğu ünlü isimlerin balmumu heykelleri sergileniyor.

Balmumu heykellerin sergilendiği örnek sınıf müzenin en ilgi çeken noktası. Kayseri Lisesi ise müzenin yan tarafında inşa edilen yani binasında eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

kayseri-lisesi-bilgi
kayseri-lisesi-hakkinda

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi
Adres: Tacettin Veli Mah. İnönü Bulvarı No: 72 Melikgazi, Kayseri
Telefon: +90 352 220 70 90
Web: http://www.millimucadelemuzesi.com/
Giriş ücreti: Tam 2 TL, öğrenci 1 TL. 0-7 yaş ve 65 yaş üzeri ücretsiz.

Türkiye’de Milli Mücadele ismiyle açılan ilk ve tek müze unvanını taşıyan Kayseri Milli Mücadele Müzesi, Kayseri’de gezilecek yerler arasında bulunuyor.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz