Anadolu’nun kuzeyi ile güneyini, doğusu ile batısını bağlayan yolların kesişiminde yer alan 5 bin yıllık tarihiyle Kayseri pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan bir coğrafyada bulunuyor. Dünyanın en eski kentlerinden olan Kayseri, bu özelliğiyle oldukça zengin bir mutfak kültürüne de sahip.

Yalnızca pastırması ve mantısıyla tanıdığımız Kayseri mutfağı daha çok et ve hamur kullanılarak yapılan yemeklerden oluşuyorsa da, kendine özgü lezzetleri olan bamya çorbasından, ayvalı tahinli yaprak sarmasına kadar enfes tatlar barındırıyor. Geleneksel Türk mutfağını oluşturan önemli mutfaklardan biri olan yöresel Kayseri yemekleri, aynı zamanda da Orta Anadolu’nun en önemli yiyecek kültürüne sahip.

Yöresel Kayseri Yemekleri

Yalnızca mantının bile onlarca çeşidinin yapıldığı Kayseri’de, tadabileceğiniz lezzetlerin sınırı yok. Damak tatlarına düşkün Kayserililer geleneksel yemeklerini ve yeme içme kültürlerini koruyarak, geleneklerini sürdürmeye devam ediyorlar. Kayseri’de nerede yenir blog yazım da en güzel Kayseri yemeklerini nerede yiyebileceğimiz konusunda işinize yarayacak bir rehber.

1. Mantı

yöresel kayseri yemekleri

Kayseri’de mantının en çok kıymalı olanı tüketiliyor. Salçalı sulu bir çorba gibi küçücük yapılmış tanelerden oluşan Geleneksel Kayseri Mantısının üzerine bir veya iki kaşık kıvamlı yoğurt ekleniyor. Yağ Mantısı, şekli itibarı ile oldukça hoş bir sunuma sahip.

Malta

Büyükçe ancak geleneksel mantıya oranla daha kalınca açılan ve kabartma tozu eklenen hamur, kare kare kesilerek ortasına kıyma konup, kenarlarından katlanarak ortasından birleştiriliyor. Minicik taneleri yan yana orta boy bir tepsi içine dizilerek fırınlanmasıyla yapılan Tepsi Mantısı ise çekirdek çitlercesine yenmeye müsait.

2. Yağlama

kayseride ne yenir

En meşhur Kayseri yemeği olan yağlama, ince açılmış hamurun arasına kat kat serpilen kıyma, domates salçası ve soğandan oluşan muazzam bir tat. Biraz lahmacuna, biraz pideye benzeyen yağlama, yoğurt, sumak ve nane ile servis ediliyor.

3. Kurşun Aşı

kayseri yemekleri

Kayseri sofralarının baş tacı olan kurşun aşı, dana eti ve nohutla yapılan geleneksel bir yemek. Köfte harcından misket büyüklüğünde yuvarlaklar yapılarak kavrulup domates ve biber salçası ilave ediliyor. Suda kaynatılıp içine haşlanmış nohut, mercimek ve köfteler ekleniyor.

4. Pöç

kayseri yemekleri, pöç

Dana kuyruğu anlamına gelen pöç, yalnızca Kayseri’de tadabileceğiniz bir yemek. Yıkanıp temizlenen pöç, parçalara ayrılıp tuz ve karabiber ile tatlandırılıyor. Daha sonra unlanıp, kızgın tavada mühürleniyor. Mühürlenen pöçler, güveçte yaklaşık 2-2.5 saat kadar pişiriliyor. Garnitür olarak patates veya üzerlerine kaşar rendesi konup baharat serpilerek fırınlanıyor.

5. Nevzine

kayseri yöresel yemekler

Nevzine, Kayseri mutfağının en geleneksel tatlısı. Düğün, bayram, kız isteme gibi önemli günlerde yapılan nevzine, önemli misafirlere ikram ediliyor. Yeni doğum yapmış kadınlara mutlaka yedirilen bu tatlının şerbetinde pekmez bulunuyor.

6. Develi Cıvıklısı

en güzel kayseri yemekleri

Develi Cıvıklısı Kayseri’nin Develi yöresinde kuşbaşılı pideye verilen isim aslında. Harcı koyunun bel ve kaburga etinden, hamuru ise, buğday unundan mayalı olarak hazırlanan cıvıklı, Kayseri’de bayramların, düğünlerin, özel günlerin ve topluca yenilen yemeklerin olmazsa olmazlarından.

7. Sucuklu Köfte

sucuklu köfte

Sucuklu köfte, koyun veya kuzu kıymasından yapılan köftenin içine çemen eklenerek bu ismi alan bir köfte çeşidi. Tadı sucuğu andıran ve oldukça lezzetli bir köfte olan sucuklu köfte, Kayserililerin hayli severek tükettiği bir yemek.

8. Tahinli Katmer

kayseri katmer

Tahinli katmer, Kayseri’de şekerli ve şekersiz olarak tüketilen, evlerde sıkça yapılan bir tatlı. Türkiye’nin çeşitli yörelerinde farklı çeşitleri olan katmerin Kayseri usulü ise açılan hamurun üzerine ılık yağ ve tahin karışımı dökülerek sarılmasıyla yapılıyor. İsteğe göre tahin karışımına tozşeker de ekleniyor. Böylece ortaya şahane bir lezzet çıkıyor!

9. Pastırma

kayseri pastırması

Pastırma, Kayseri’nin dünyaca ünlü lezzeti. Çiğ etin çeşitli baharatlar ve tuzla kurutulması ile yapılan pastırma, aslında oldukça eski bir Türk yiyeceği. Evliya Çelebi’ye göre 17. yüzyılda pastırma imalatının yapıldığı Kayseri’de pastırma ve sucuk imalatı ciddi bir endüstri. Halen Kayseri’den tüm dünyaya pastırma ihraç ediliyor.

10. Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması

Ayvalı tahinli yaprak sarması, Kayseri’nin tarihi yerleşim bölgesi olan Talas ilçesine özgü bir yemek. Asma yapraklarına sarılan pirinç, ayva rendesi, şeker, tuz, karabiber, nane ve soğanlı harcın ardından, sarmalar tepsiye diziliyor. Fırında pişirildikten sonra ise üzerine tahin gezdiriliyor.

Bonus: Elde Kesme Kadayıf

kesme kadayıf

Elde Kesme Kadayıf, bildiğimiz kadayıftan farklı olarak elde açılan ve incecik şeritler halinde kesilen hamur, tepsiye dizilerek ceviz içiyle kaplanıp fırında nar gibi kızarana kadar pişiriliyor. Daha sonra da üzerine şerbeti dökülüyor.

Tarihin en eski dönemlerinden bu yana pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Kayseri, Türkiye‘nin ve Anadolu’nun en köklü, en eski yerleşimlerinden biri olarak muazzam bir mutfak kültürüne sahip. Sofraların adeta şölene dönüştüğü Kayseri’de bu enfes yöresel lezzetleri tadabileceğiniz oldukça nezih mekanlar var.

Yöresel Kayseri yemekleri nerede yenir: Mix Kayseri Yaşam Merkezi’nde yer alan Çemen’s Gurme ve Çemen’s Mutfak, Talas ilçesindeki Hacı Steakhouse ve Ünlü Kelleci yöresel Kayseri yemekleri tadabileceğiniz güzel mekanlar.

2 Yorumlar

  1. Kayseri’de gerçek pöç kapalı Çarşı’nın orda yenir. Bu arada pöç 2-2,5 saat değil 8-10 saat fırında pişer. Güveçte kalan et yağından da pilav yapılır. Kapalı çarşı esnafına sorarsanız size tarif eder.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz