Ana Sayfa Yunanistan Yunan Adaları Girit Adası Nerede 📍 Girit’e Nasıl Gidilir

Girit Adası Nerede 📍 Girit’e Nasıl Gidilir

12050
1

Akdeniz’in beşinci büyük ve Yunanistan‘ın en büyük adası olan Girit, bembeyaz evleri, tarihi mimari yapıları, antik kentleri, adayı sarıp sarmalayan zeytin ağaçları, balıkçı tekneleri, upuzun temiz kumsalları, güzel denizi ve leziz ve sağlıklı mutfağıyla Akdeniz çanağının en önemli turizm destinasyonlarından.

Yunanistan’ın dördüncü en büyük şehri ve Girit adasının merkezi olan Kandiye (Heraklion) ve sağlıklı Akdeniz mutfağıyla tanınan Girit Adası, bölgenin en eski uygarlıklarından Minos’a yüzyıllar boyunca beşiklik etmiş, sonrasında Venedik ve Osmanlı kültürleriyle yoğrulmuş, çok kültürlü bir dünya harikası.

girit nerede
Kandiye, Girit

Girit Adası hakkında kısa bilgiler 🇬🇷

Yunanistan’ın en büyük, Akdeniz’in beşinci büyük adası Girit (Crete), çok zengin tarihi geçmişe sahip bir yerleşim yeri. Ege ve Akdeniz’in köklü uygarlığı Minos’un çıkış ve yayılma noktası olan Girit, 9. yüzyılda Endülüslerin, 10 ile 13. yüzyıllar arasında da Bizans yönetimine girmiş. 13. ve 16. yüzyıllar arasında Kandiye ismiyle Venediklilerin kontrolüne giren Girit, 1669-1897 arasında da Megalokastro olarak Osmanlı topraklarına dahil olmuş.

Osmanlı’nın adadaki hakimiyeti sırasında merkezi Kandiye olmak üzere kurulan Girit Eyaleti, Kandiye, Hanya ve Resmo sancaklarına ayrılmış ve bu sırada Mora Ayaklanması yaşamış. 1908’de 2. Meşrutiyet’in ilanından sonra Girit Meclisi’nin aldığı Yunanistan’a katılma kararını, Yunan ve Girit meclislerinin birleşme kararı izlemiş ve Osmanlı yönetiminden çıkan Girit Adası, Yunanistan’a bırakılmış.

II. Dünya Savaşı sırasında 1941’de Alman işgalinde ağır bombardımandan hasar gören adanın merkezi, günümüzde adayı ziyaret eden birçok kişi için Girit’e ilk adım atılan nokta. Girit, stratejik konumu nedeniyle iktidarların hep ilgi odağı olmuş.

Girit aynı zamanda Dünya tarihinde iz bırakmış, 550 yıl varlığını sürdürmüş olan Minos medeniyetine ev sahipliği yapmış. Kendine özgü mimarisi, labirent şeklinde inşa edilmiş odaları olan Knossos sarayı geçirdiği yangın ve deprem sonrası, epey hasar görmesine rağmen yeniden onarılarak turizme kazandırılmış.

Girit’te Yunanistan’ın resmi dili Yunanca konuşuluyor. Adanın yüksek turizm potansiyeli ve turist hareketliliği nedeniyle İngilizce de konuşulan diller arasında. Yunanistan para birimi Euro. Girit, Türkiye ile aynı saat diliminde bulunuyor. Girit’in nüfusu 635 bin.

Girit’e gitmek için ya Yeşil Pasaport sahibi olmanız, Schengen vizesi ya da Yunan Adaları Kapı Vizesi almanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir.

Makedonya Tatil

Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Yunanistan Gezilecek Yerler blog yazımda ülkede gezilip görülecek yerler ile ilgili detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Daha uygun bir Girit tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.

Girit Adası nerede 📍

Girit Adası, Akdeniz’de Yunanistan’a bağlı bir ada. Yunanistan, aynı zamanda bir Güneydoğu Avrupa ülkesi. Yunanistan’ın güneyinde Akdeniz’in Yunanistan ile Türkiye arasındaki bölümünde doğu-batı ekseninde uzanan Girit’in kuzeyinde Mikonos, güneyinde Libya ve Mısır, doğusunda ise Kıbrıs bulunuyor.

ⓘ Girit Adası gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Girit Adası’na nasıl gidilir ✈️

Girit Adası’na uçakla nasıl gidilir: Türkiye‘den Girit Adası’na direkt ulaşım bulunmuyor. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları ve Olympic Air, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ise Pegasus Havayolları ile Atina üzerinden aktarmalı uçuşlarla Girit’e uçakla gidebilirsiniz. İstanbul-Atina uçuşu 1 saat 25 dakika, Atina-Girit uçuşu ise 50 dakika sürüyor.

Girit Havalimanı’ndan Girit şehir merkezine nasıl gidilir: Girit Kandiye Havalimanı, Girit’in merkezi olarak kabul edilen Kandiye’nin 3 km doğusunda yer alıyor. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için toplu ulaşım imkanı bulunmuyor. Taksi, araç kiralama ve özel transfer araçlarıyla şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Girit Adası’na feribotla nasıl gidilir: Yunanistan’ın en kalabalık nüfusa sahip adalarından Girit ile Atina Pire Limanı arasında düzenli feribot seferleri var. Haftada 42 feribot seferinin gerçekleştirildiği Girit-Atina güzergahında Minoan Lines, Anek Lines, Anek Superfast ve Golden Star firmaları yolcu taşıyor. Girit-Atina feribotla yolculuk süresi 7 saat 15 dakika.

girit nasıl gidilir

Girit Adası gezilecek yerler 📌

Girit Adası gezilecek yerler rotasında ilk durak Kandiye’deki 400 yıllık Venedik hâkimiyetinden kalan tarihi bölge. Eski şirin evleri ve dar caddeleriyle bir zamanlar Ege’nin ticaret merkezi olan Kandiye’de, görkemli Venedik Kalesi’nin hâkim olduğu liman şehri tanımak için en iyi başlangıç noktası. Oldukça hareketli olan şehir merkezinde denize doğru uzanan limanın sonunda, Cenevizlilerden kalma bir kale olan Kules yer alıyor.

Kandiye kent merkezinde, en sık rastlayacağınız eski eserlerden biri de çeşmeler. Venedik duvarları üzerine oyularak yapılan çeşmelerin en bilineni Aslanlı Çeşme’nin olduğu Lion Square Meydanı. Meşhur Roma Çeşmeleri, Osmanlı Çeşmeleri ve Morosini Çeşmesi bunlardan diğerleri. Kentin en hareketli diğer bir meydanı olan Venizelou Meydanı ile meydanın kuzeyinde yer alan Hanya Kapısı da görülmeli.

Venedik izlerinden biri olan Venedik Kalesi, kenti bir uçtan diğer uca çevreleyen Venedik duvarlarının, denize doğru uzanan kısmında yer alıyor. Hemen karşısındaki kıyıda ise, cephanelikler duruyor. Zamanında saldırılara karşı kent buradan korunuyordu.

Her katında, farklı dönemlere ait eserlerin sergilendiği Heraklion Arkeoloji Müzesi, Girit’in tarihine ilişkin bilgi de alınabiliyor. Giritlilerin aslen Mısırlı olan Aziz Minas’ya olan sevgilerinden dolayı, onun adına birçok yerde yaptırdıkları manastırlar ve kiliselerin en önemlisi olan Aziz Minas Katedrali ile Bizans ve Venedik dönemlerinde inşa edilerek onarılan, Osmanlıların da bir dönem cami olarak kullandığı Agios Titus Kilisesi kentin tarihi dokuları arasında bulunuyor.

Malta

Helenistik dönem ve Minos uygarlığına ait pek çok kalıntının yer aldığı müzenin en ünlü parçası da halen üzerindeki dilin çözülemediği Phaistos Diski. Kandiye’ye 50 km mesafede bulunan Dikteon Mağarası, efsanelere göre Zeus’un büyüdüğü mağara olmasıyla ünlü.

Knossos Sarayı da merkeze 8 km uzaklıkta bulunan ve yine Minos uygarlığının kalıntıları olan Knossos Şehri’nin yer aldığı alan. Restorasyonu nedeniyle çokça eleştirilen Knossos sarayı, Avrupa’nın en eski sarayı olma unvanı nedeniyle her yıl çok sayıda turisti ağırlıyor. Knossos’u anlamak için rehber eşliğinde gezmek ve gelmeden önce tarihiyle ilgili bir şeyler okumakta fayda var.

Küçük fakat etkileyici bir müze olan Girit Tarih Müzesi’nde Girit tarihi ve yaşamış olan uygarlıklarla ilgili bilgilerin yanı sıra, Kandiye doğumlu ve Zorba’nın yazarı Kazancakis’in kişisel eşyalarının yer aldığı bir bölüm de bulunuyor.

Önceki blog yazısıKimlikle Pasaportsuz Gidilen Ülkeler
Sonraki blog yazısıSarong Nedir?
Seyahat Yazarı, Blogger. “Yolda olmak” duygusuna âşığım Aslında veteriner hekimim, ayrıca bilgi yönetimi okudum, marka yönetimi üzerine MBA yaptım. 14 yıl çalıştığım şirketimle yolum 2009'da ayrılınca, tekrar bir işe girmek yerine hayallerinin peşine düşüp, uzak masal ülkesi Yeni Zelanda’ya gittim. 22 ay boyunca ülkeye dönmeden Okyanusya ve egzotik Asya ülkelerinde seyahat ettim. O zamandan bu yana tam zamanlı seyahat edip gezi rehberleri hazırlıyorum.

1 YORUM

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Lütfen yorumunuzu yazın
Adınızı buraya yazın