Endonezya‘nın popüler turizm destinasyonu Bali Adası‘nın pirinç tarlaları ve yemyeşil dik vadilerle bilinen kültür ve sanat şehri Ubud, son dönemde bölgede en çok ziyaret edilen yerlerden birine dönüştü. Ye, Dua Et, Sev filminin de etkisiyle dünyada ismini duyuran Ubud, kendine has özgün atmosferi ile zamanın bir yerlerde durduğunu hissettiriyor ziyaretçilerine.

Bali’nin kültürel merkezi olarak öne çıkan Ubud, her türlü dış etkiden uzak bir adada yer aldığından kendine has sanat ve estetik anlayışını geliştirmiş. 19. yüzyılda Balili yöneticilerin adadaki sanatçı ve zanaatkarları Ubud’da bir araya getirmesiyle gelişen özgün ortamı dünyanın farklı bölgelerinden keşfetmek isteyen binlerce kişi bu kasabayı ziyaret etmek için yollara düşüyor.

Ubud gezilecek yerler

Ubud’un daha çok gençlerin ve sırt çantalıların kalmayı tercih ettiği Canggu kasabasında Ombak Bagus Homestay’de 4 gün kaldıktan sonra artık Ubud’a geçtik. Hostelde tanıştığım İran asıllı Hollandalı Farid de benim gibi dalış kursu almak istediğinden internetten araştırıp Bali’nin dalış cenneti Amed adlı kasabaya gitmeye karar verdik.

Önce Ubud kasabasını keşfetmeli. Bali Adası’nın orta kesiminde yer alan Ubud kasabasının adı, bu bölgedeki şifalı bitki ve otların bolluğundan esinlenerek, ilaç anlamına gelen Bali dilindeki Ubad kelimesinden geliyor. Huzur ve sessizlik arıyorsanız Ubud, olmanız gereken yer.

Malta

Canggu’dan Ubud’a gitmek için 160.000 IDR (31 TL) karşılığı bir taksi şoförüyle anlaştık. 29 yaşındaki IT uzmanı Farid, kısa Avrupa seyahatlerinde hostellerde tanıştığı gezginlerin hikayeleri ona çok cezp edici gelince 1 yıl sürmesini umduğu seyahatine Bali’den başlamış. Kendisi 12 yaşındayken ailesi İran’dan Hollanda’ya taşınmış.

Sohbetimize taksi şoförümüz Wayan’ı da kattık. İnançlar, Hinduizm’in etkisindeki Balinese yaşam tarzı, aile hayatı ve sosyal hayat etrafında akan konuşmalarla nihayet Ubud’a vardık. Çantalarımızı sırtladıktan sonra etraftaki homestay ve bungalov tabelalarına bakıp bir oda kiraladık (130.000 IDR, 24 TL/2011).

Ubud: Bali Adasının Kültür ve Sanat Şehri

Ubud‘un daha şehre adımınızı atar atmaz sizi kendine çeken büyüleyici ve samimi bir havası var. Bir yanda horoz, tavuk ve köpek sesleri araç ve insanların sesine karışırken, diğer yanda kapılarında ilginç heykeller olan tapınaklar, kapı önünde oturan çocuklar; dini tören için bir araya gelmiş yaklaşık on çocuğun ellerindeki enstrümanlarla geleneksel dini müzik yapıp para toplaması ve göz alıcı bahçeler…

Kaldırımlar iki kişinin yan yana yürüyemeyeceği kadar dar, bozuk ve engebeli. Yürürken dikkat etmezseniz bir bacağınızı içerisinde bulabilirsiniz. Sağlı sollu restoranlar ve alışveriş dükkanları bulunuyor. Yol üzerinde yüzlerce homestay/bungalov ve dolayısı ile tapınak var.

Ubud’ta bir evin bahçesinden içeri girdiğinizde göreceğiniz şey görkemli ve göz alıcı bir tapınak. Evler tapınakla içi içe. Her biri büyüleyiciyi. İçeri dalmadan öylece geçip girmek mümkün değil. Biz de başladık her homestayi ve dolayısı ile tapınağı gezmeye.

Her homestayin bahçesi botanik bahçesi gibi. Çeşmeler, nilüfer çiçekli ve rengarenk balıkların yüzdüğü havuzlar, içlerinde kral yatağı tarzında dizayn edilmiş duble kocaman ve yüksek yatakların bulunduğu kamelyalar, palmiye ve kokonat ağaçları, sarmaşıklar, kafeslerde olan papağanlar ve bazı etkileyici lokal kuş türleri, rengarenk çiçekler…

Ne yana dönseniz, baksanız içinizde fotoğraflama arzusu kabarıyor. Sokakların iki yanındaki uzanan benzersiz el sanatları ürünleri üreten atölyeleriyle ve çok güzel mimariye ve dekorasyona sahip butik otelleriyle şehri hemen size sevdiriyor.

Ubud’da halkın büyük kısmı zanaatkar, şehir merkezindeki dükkânlarda heykeller, ahşap ve taş oymacılığı ve el yapımı gümüş takılar gibi sanatsal ve kaliteli ürünler satılıyor. Turizmin gibi el yapımı sanat ürünleri de adanın önemli bir geçim kaynağı. Atölyelerde çalışan zanaatkarların, yaratıcılıklarını kullanarak ortaya koyarak ürettikleri, sanat eserleri, süs eşyaları ve mobilyalar dünyanın her yerine kargoyla gönderilebiliyor.

Bazı büyük atölyelere internet üzerinden sipariş vermek bile mümkün. Bölgedeki atölyeler ve dükkânlar ziyaret edilip, ustaların çalışmaları yakından izlenebiliyor. Her biri etkileyici şah eser olan bu oyma ürünlerin bazılarının yapımı beş yılı bulabiliyor.

Ubud’da Bali masajının en profesyonel örneklerini bulabileceğiniz salonlar dışında, ezoterik masaj gibi bilinmeyen masaj sanatlarının icra edildiği, yoga ve meditasyon seansları yapılan, organik yiyecekler servis eden çok sayıda mekan bulunuyor.

Böylesine kaliteli bir yerde halk da kültürlü ve arkadaş canlısı, kimse kimseyi rahatsız etmiyor. Huzurlu, dingin yapısı ile dinlenmek, çevreyi keşfetmek, yerel lezzetlerin tadına varmak isteyen tatilciler için kaçırılmaması gereken bir yer.

UBUD’DA NEREDE KALINIR
ⓘ Ubud otelleri arasında tavsiye ettiklerim: 🏨 Güzel havuz, güler yüzlü personel, iyi kahvaltı için ve şahane dekorasyon ve mimari için Pondok Massas veya Mandana Ubud Villa ✔️ Ortalama fiyat, pirinç tarlaları manzarası, iyi konum, mükemmel kahvaltı için Ulun Resort ✔️ Lüks, inanılmaz havuz, mükemmel servis ve kahvaltı, konforlu odalar için Alena Resort ✔️ Ayrıca diğer nefis oteller The Kayon Resort, Pondok Serayu, Umah Dajane Guest House, Adiwana Unagi Suites ✔️

Ubud Gezilecek Yerler 📌

Ubud’u ziyaret etmek için en iyi zaman, nisan ayından eylül ayının sonlarına kadar süren kurak mevsim. Her zaman yağmura yakalanma ihtimaliniz olsa da Ubud gezisi için en ideal koşullar bu zaman aralığında. Temmuz ve Ağustos yüksek sezon olduğundan hem daha kalabalık hem de fiyatların daha yüksek olacağı aklınızda bulunsun.

Ayrıca Bali’de Noel, Yeni Yıl ve Paskalya dönemleri de yoğun. Bu dönemde fiyatlar endişe verici bir oranda yükseliyor. Bunu akılda tutarak, Nisan, Mayıs, Haziran veya Eylül ayları Ubud’a ve Bali’ye gitmek için en iyi aylar. Diğer yandan yağışlı mevsimde Bali’yi ziyaret etmeyi oldukça çok sevenler de var.

Ubud gezilecek yerler programını çok iyi yapmak ve harfiyen de uymak gerekiyor. Biraz gevşediniz mi pek çok yeri kaçırırsınız. Ubud gezisi için en az 3 tam günlük zaman ayırmaya bakın. Zamanınız çok sa 5 gün ayırmak hiç fena olmaz.

ⓘ Ubud gezilecek yerler listesindeki her bir yere gitmek için motosiklet kiralamak en güzel seçenek. Konakladığınız yere motosiklet kiralamak istediğinizi söyleyin, muhtemelen kiralık motosikletleri vardır. Değilse, yakındaki otellere veya kiralama hizmeti veren dükkanlara uğrayın. Ubud’da bir günlüğüne motosiklet kiralamanın fiyatı, pazarlık becerinize de bağlı olarak yaklaşık 50.000-75.000 IDR.

1. Maymun Ormanı

ubud gezi rehberi

Maymun Ormanı (Sacred Monkey Forest Sanctuary), Ubud’un yanı başında yer alan, 8 aileden oluşan 8 yüze yakın maymunun yaşadığı bir tapınak bölgesi. Ubud Monkey Forest, Bali uzun kuyruklu makakların sığınağı ve doğal yaşam alanı.

Ormana girişten itibaren etrafınızı maymunlar sarıyor. Maymunlar her an bir yerlerden fırlayıp kameranızı, gözlüğünüzü, şapkanızı, fularınızı veya elinizde varsa su şişenizi bile çalabiliyor. Çantanızda yiyecek olduğunda kokudan anlayabildiklerinde sizi rahat bırakmıyorlar.

Yaşlı, genç, bebek demeden her biri sizden muhakkak bir şeyler almak için etrafınızda dönüp duruyorlar. Park girişinde satılan muzlardan alıp maymunlara verebiliyorsunuz.

Ubud Monkey Forest her gün saat 08.30 – 18.00 arasında ziyarete açık. Giriş ücretini nakit Rupiah, kredi kartları ile ödeyebilirsiniz. Giriş bilet fiyatları her yıl artıyor gibi görünse de 2022 itibariyle Ubud Kutsal Maymun Ormanı Koruma Alanı için giriş ücreti 80.000 IDR.

2. Tegalalang & Jatiluwih Pirinç Tarlaları

Tegalalang
Alas Harum Bali, Tegalalang

Ubud’un zengin kültür ve sanat yaşamının yanında şehrin dünyaca ünlü olmasının en önemli sebeplerinden biri de kartpostallık görüntülere ev sahipliği yapan yemyeşil teraslı pirinç tarlaları. Bali kültürünün merkezinde yer alan pirinç, yüzyıllar boyunca toplumun temel besin kaynağı olduğundan ‘tanrının hediyesi’ olarak adlandırılıyor.

Günümüzde bölgede yaşayan birçok kişi geçimini hala pirinç tarlalarında çalışarak sağlıyor. 9. yüzyıldan bu yana subak adı verilen sulama sistemiyle dağlardan gelen suyu pirinç tarlalarına ulaştıran adalılar bu sulama sistemini gelen turistlere övünerek anlatıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Tegalallang ve Jatiluwih pirinç terasları Ubud’un en ünlü tarlaları. Harika kareler yakalayabileceğiniz tarlaya sabahın erken saatlerinde gelmenizde yarar var.

Alas Harum Bali, Tegallalang’da yer alan popüler agroturizm nesnelerinden biri. Ubud’dan yaklaşık 20 dakika olan merkez size luwak kahve yapma adımları, salıncak, zipline ve mükemmel güzellikte bir manzara ile fotoğraf çekmek için özel teras manzarası sunuyor.

Cam zemin, kuş yuvası, dans eden köprü, büyük köprü gibi birçok aktiviteleriyle enfes fotoğraflar çekeceğiniz bir ortam hazırlamışlar.

3. Bali salıncağı

Bali Swing

Ubud’a turist ilgisinin artması ve gelen turistlerin sosyal medyada daha fazla ‘like’ getirecek kareleri aramasıyla ticari bir merkeze dönüşen Bali salıncağı (Bali swing), karşınıza tropikal ormanı alıp arkanızdan çekilen bir fotoğraf karesiyle anı ölümsüzleştirebildiğiniz muhteşem bir durak.

Salıncakta sallanma ve yeme-içmeyi de kapsayan bir paketle 35 dolara satılan bu etkinliği ücretsiz yapmak isterseniz Ubud’daki pirinç tarlaları çevresinde onlarca ücretsiz seçenekten birini bulmaya çalışın.

4. Ubud Sarayı

Puri Saren Agung
Puri Saren Agung

Bali’deki kraliyet ailesinin resmi ikametgahı olan Ubud Sarayı’nın yerel ismi Puri Saren Agung. Ubud’un en hareketli, merkezi caddesi Jalan Raya üzerinde yer alan saray geleneksel kapısı, muhteşem süslemeleri, heykelleri ve bahçesi ile bölge kültürünü yansıtıyor. Ubud’da mutlaka görülmesi gereken yapılardan biri olan sarayda haftanın bazı günleri özel etkinlikler düzenleniyor.

5. Müzeler

ubud muzeler
Ubud müzelerinden Neka Art Museum

Ubud’un zengin sanat geçmişinin yansımalarını görebileceğiniz müzeler daha çok sanatçıların kişisel çabalarıyla oluşturulmuş. Sanatçı Wayan Suteja Neka’nın kurucusu olduğu Neka Sanat Müzesi, sanatçının kişisel koleksiyonundan parçaların sergilendiği, Ubud’un en popüler sanat müzesi. Bali sanatından izler görebileceğiniz müzede Bali sanatının evrimine tanık olabilirsiniz.

ARMA kısaltmasıyla bilinen Agung Rai Sanat Müzesi, sanat sever koleksiyoncu Anak Agung Gde Rai’nin kişisel koleksiyonundan parçaların sergilendiği bir müze. Müzede Bali sanatına yön veren Walter Spies, Rudolf Bonnet ve Adrian Le Mayeur gibi isimlerden de eserler bulunuyor. Kültür-sanat evi formatında deneyim temelli uygulamalı atölyelerin de gerçekleştirildiği müzede dans performansları da gerçekleştiriliyor.

6. Campuhan Ridge Walk

Campuhan Ridge Walk

Campuhan Ridge Walk (Campuhan Tepesi Yürüyüşü), kesinlikle Ubud’da yapılması gerekenler listesinin başında. Ubud’un ana caddesindeki otellerin arkasına gizlenmiş. Oldukça kısa olsa da pirinç tarlaları ve palmiye ağaçları boyunca manzaralara doyacağınız tatmin edici bir yürüyüş yolu.

Ubud’un merkezineden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Campuhan Ridge Walk, Ubud’un koşuşturmacasından kaçmak için mükemmel bir yer. Gün doğumunda giderseniz adayı kaplayan huzur ve sükunetinin tadını çıkarırsınız. Başka saatlerde kalabalık olabilir. Bulması biraz kafa karıştırıcı olsa da göz ardı etmeyin, Ubud gezilecek yerler listenize ekleyin.

Warwick IBAH Luxury Villas and SPA yönüne gidip hemen girişte, üzerinde IBAH işaretli olan yolda bir bölünme göreceksiniz, sol sağ taraf IBAH Luxury Villas’a gidiyor, sol taraf Campuhan Ridge Walk’a gidiyor. Bu yoldan aşağı inin. Scooter ile geliyorsanız, scooter’ı aşağı sürerek köprünün önündeki caddenin alt kısmında park edin.

Köprüden önce aşağı inen basamakları göreceksiniz, bu yolu takip edin. Yol sizi güzel bir Bali tapınağına götürecek ve Campuhan Ridge Yürüyüşüne devam edecek. İşaretler 2 km’lik bir yürüyüş olduğunu gösteriyor, ancak nereye kadar yürümek istediğiniz size bağlı.

Resmi olarak yürüyüş Karsa Cafe’ye kadar devam ediyor. Ancak, yol sizi son pirinç tarlalarının olduğu Karsa Cafe’nin bulunduğu yere götürmeden önce mağaza ve restoranların bulunduğu bir bölgeden geçiriyor. Yaklaşık 2 saat ayırmanızı tavsiye ederim.

7. Saraswati Temple

Saraswati Temple Ubud
Saraswati Temple. Küçük ama kesinlikle görmeye ve bir sürü fotoğraf çekmeye değer.

Saraswati Temple (Pura Taman Kemuda Saraswati), Ubud Su Sarayı olarak da bilinen bir Bali Hindu tapınağı. Bilgi, müzik, sanat, bilgelik ve öğrenme tanrıçası Saraswati’ye adanmış. Pura Saraswati Ubud Park içerisinde yer alan ve nilüfer göletiyle ünlü tapınak, 1951’de inşa edilmiş.

Oldukça hareketli Ubud çarşı bölgesinde yer alıyor. Pazar alanını gezerken veya Campuhan sırtından yürüyüşten dönerken uğrayabilirsiniz ama güzel fotoğraflar almak için sabah erken saatlerde gitmek şart. Enfes havuzun arka fonundaki müthiş Bali tapınak mimarisi arka planı fotoğrafları harika.

Burası Bali’deki diğer ünlü tapınaklardan biraz farklı. Lotus çiçekleri havuzu ve özenle düzenlenmiş bir havuzu var. Göletin kenarını süsleyen ve Budizm’de insanın kendini bulma sürecini simgeleyen frangipani ağaçları süslüyor. Hani filmlerde Hawaii’ye gidenlerin boynuna hop atıverilen çelengin baş aktrisi frangipani çiçeği.

Tapınağa yalnızca dua etmek isteyen ziyaretçiler girebiliyor, turistlerin tapınak alanına girmesi yasak. Pura Taman Saraswati her gün 07.00 – 17.00 saatleri arasında açık. Giriş ücretsiz.

Burası aktif bir tapınak olduğundan tapınakta giremeyeceğiniz yerler ve fotoğrafını çekmemeniz gereken şeyler konusunda sizi uyaran tabelalara dikkat edin. Saraswati tapınağında düzenlenen geleneksel Bali dansını izleme şansınız olursa kaçırmayın (80.000 Rp).

Cuma günleri dışında her gece farklı dans türü gösterileri yapılan tapınakta program gece 19.30’da başlıyor. Café Lotus’tan tapınaktaki dansı ücreti ödemeden izleme şansınız var, ancak akşam yemeği masrafları için minimum 200.000 Rp harcamanız gerekiyor.

8. Tibumana Waterfall

Tibumana Waterfall

Tibumana Waterfall (Tibumana Şelalesi), Ubud yakınlarındaki en güzel gizli şelalelerden biri. ormanın derinliklerinde gizlenmiş ve Bali’nin en etkileyici manzaralarından bazılarına sahip güzel. Neyse ki sadece az kişi burasını biliyor. Turizm yükselişte olduğu için Bali’de tenha yerler bulmak giderek zorlaşıyor.

Ubud’dan Tibumana Şelalesine giden yol 45 dakika sürüyor. Tibumana Şelalesine giden yol ormanın içinden geçiyor ve egzotik bitki örtüsüne hayran olmak için iyi bir fırsat. Şelaleye yaklaştığınızda uçsuz bucaksız pirinç tarlaları ve palmiye ağaçları göreceksiniz. Yerel halkın günlük yaşamlarına da oldukça yakın.

Bilet gişesini geçtikten sonra, birkaç merdiven inmeniz gerek. Vadiye ulaştığınızda tapınağı görmek için sağa, şelaleyi görmek için sola gitme seçeneğiniz var. Tapınak etkileyici olmasa da zaten orada olduğunuz için görülmeye değer.

Tibumana’ya ulaşmadan önce küçük bir şelalenin yanından geçiyorsunuz. Yüzmek, mağaranın içine girmek, uçurumun yakınında durmak ve şelalenin altında yüzmek yasak. Her an şelaleden büyük taşlar düşebilir, bu nedenle şelaleye yaklaşmak iyi bir fikir değil.

9. Tegenungan Waterfall

Tegenungan Waterfall

Tegenungan Waterfall (Tegenungan Şelalesi), Ubud’da Petanu Nehri üzerindeki Kemenuh Köyü olarak da bilinen Tegenungan Kemenuh köyünde yer alan hoş bir şelale. Yerel halkında Air Terjun Tegenungan olarak isimlendirdiği Tegenungan Şelalesi, oldukça izole bir konumda olsa da instagram sayesinde popüler turistik bir yer haline geldi.

Nemli bitkilerle dolu bir uçurum dan oldukça yüksek bir debiyle düşüyor. 25 metre yüksekliğindeki şelale, özellikle yağışlı mevsimde daha güçlü akıyor. Altta geniş bir gölet oluşmuş. Burda yüzmek ya da sadece ayakları daldırmak, yapılacak şeylerden biri.

Ziyaret için en iyi zaman her zaman olduğu gibi turist kalabalığı gelmeden önceki sabah erken saatler. Scooterınızı park ettiğinizde öncelikle şelale giriş gişesinden biletinizi almanız gerekiyor. Pazarların içinden geçen yolu takip ettikten sonra karşılama tabelasına ulaşıyorsunuz.

Hemen sol tarafta ise muhteşem bir şelale manzarası var. Daha sonra şelaleye ulaşana kadar iyi durumdaki basamaklardan aşağı inmeniz gerekiyor. Bambu bir köprü ile birbirine bağlanan iki platform, şelalenin en iyi manzarasını sunuyor.

Ubud merkezin 10 kilometre dışındaki Tegenungan Şelalesine Ubud’dan yaklaşık 30 dakikalık bir saatlik sürüşle ulaşılıyor. Şelaleye ulaşmak için gitmeniz gereken yol yemyeşil pirinç tarlaları ile kaplı asfalt köy yolu.

Tegenungan Şelalesi giriş ücreti kişi başı 20.000 IDR. Scooter park etmek ücretsiz ancak aracınız varsa 5.000 IDR ödemeniz gerekiyor. Tuvaletler 3.000 IDR. Ubud gezilecek yerler listesindeki Tegenungan Şelalesi 06.30 – 18.00 arası ziyarete açık.

10. Elephant Cave

ubud görülecek yerler
Hindular için aktif bir ibadet yeri olan mağara Bali gezi turlarında popüler bir durak

Elephant Cave (Goa Gajah), bin yıldan daha eski bir tarihe sahip, Bali’nin en kutsal Hindu bölgelerinden biri. Mitolojik yaratıkların oymalarıyla kaplı Goa Gajah (Fil Mağarası), kökeni belirsiz olsa da Hindu rahiplerinin bir inziva yeri olarak kullanmak için elle kazdıklarına inanılıyor. Ubud’a 6 km uzaklıktaki Bedulu Köyünün batısında yer alıyor.

Goa Gajah ‘Fil Mağarası’ anlamına gelse de mağarada, fil heykelleri olduğu aklınıza gelmesin. Mağaranın adının fil başı görünümündeki Hindu tanrısı Ganesh’i tasvir eden mağaranın içindeki taş figürden geldiği sanılıyor.

Mağaraya iblis benzeri bir yaratığın açık ağzından giriyorsunuz. Mağaranın içi yaklaşık 15 metre giden dar bir yola sahip. Kalıntılarla dolu avlusu ve hayranlık uyandıran kaya duvar oymaları var. Karmaşık oymaları gerçekten şaşırtıcı. Yakılan tütsülerden dolayı mağaranın duvarlarını siyah kurum kaplamış.

Goa Gajah fil mağarasında hayranlık uyandıran bir şey bekliyorsanız, biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Yine de vakti olanlar için Ubud gezilecek yerler listesine eklenebilecek bir yer. Her gün sabah 8’den akşam 4’e kadar ziyaret edilebiliyor.

Ubud Elephant Cave giriş ücreti 50.000 Rp. Dışarıdaki satıcılar keyif kaçıracak kadar sizi takip ediyor. Ziyaret için sarong satın almanızı söyleseler de inanmayın, içeride bedavaya veriyorlar zaten.

11. Penglipuran Köyü

Penglipuran Vallage, Ubud

Penglipuran Köyü, Ubud’a yaptığım ikinci gezimde gördüğüm bir yer oldu. Dünyanın en temiz köylerinden biri olarak kabul edildiğini gördüğümden meraklandım. Penglipuran Köyüne vardığınızda bir giriş ücreti ödemeniz gerekiyor (50.000Rp.

Hızınıza bağlı olarak Penglipuran’ı 15 dakikada görebilirsiniz. Son derece temiz bir köy ama bence asıl dikkate değer nokta, gelişen ve gittikçe modernleşip batılılaşan Bali’nin ortasında geleneksel bir köy ve kültür simgesi.

Yerleşim düzeni ve kültürü ile tanınan, iyi korunmuş bu güzel yayla köyü sakinlerinin çoğu da modernliği benimsemiş olsa da geleneksel görünümlerini hala koruyorlar. Deniz seviyesinden yaklaşık 700 metre yükseklikte serin bir dağ atmosferi sunan köyün merkezinden tapınağa doğru uzanan taş döşeli bir caddesi var.

Cadde boyunca bakımlı bahçeler ve asırlık kemerli giriş kapıları ve duvarların gizlediği evler sıralanıyor. Bazı köylüler bizim Safranbolu veya Şirince gibi yerlerde gördüğümüz gibi evleri dükkan gibi işletiyor. Taş yolun sonunda yer alan görkemli Pura Desa (köy tapınağı) görülmeye değer.

Batur Dağı kraterinin kenarına kurulu köy, Kintamani köyü ile aynı rotada birleştirilip ziyaret edilebilir. Ayrıca hoş trekking rotalarına sahip olduğu söylenen Bambu ormanlarını gezebilirsiniz. Her 6 ayda bir gerçekleşen Galungan günü kutlamalarında köyün daha güzel olduğu söyleniyor.

Restoranların bir çoğu saat 10’da kapatıyor. Bazı lüks ve pahalı olanları daha uzun süre açık kalıyor. Beğendiğimiz ve fiyatlarını makul bulduğumuz birinde oturup menüde birbirinden güzel görünen tabaklarından birini seçtik. Bir yanınız şehir bir yanınız jungle.

Son müşterileri olarak restorandan ayrılıp bir barda bir saat vaktimizi geçirdiğimizde saati de 1 yapmıştık. Farid yerde bense kocaman yatağı alıp kendimizi uykuya teslim ettik.

Endonezya’nın dünyaca ünlü adası Bali, cennetten kopmuş bir parçayı andırıyor. Bali’de pirinç tarlalarının eşsiz düzeni, doğal güzelliklerinin insanı büyüleyici etkisi, insanlarının oluşturduğu rengârenk dünya, geleneklerin peşinde süre giden yaşamlar ve deniz, kum, güneş ada ziyaretçilerini gündelik hayatın koşuşturmasından uzaklaştırıyor.

Day 348: Endonezya:5. Bali, Ubud, 17 Temmuz 2011

Malta

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz