Endonezya, binlerce adaya sahip devasa bir ülke. Bu ülke kadar muhteşem ve dünya üzerinde akılları başından alabilecek çok az ülke var. Egzotik kültürü, doğası, tarihi ve gerçek bir seyahat deneyimi ve macera arayanların istedikleri hemen her şeyi bulabilecekleri nadir yerlerden biri. Tam ekvator bölgesinde bulunan Endonezya, dev tropikal bölgelerinin her yanına mücevherlerini saçan bir ülke.

Henüz hiç kimsenin girmediği derin ormanlar, muhteşem yanardağlar, gizli adalar, olağanüstü plajlar ve pek çok insanın ismini dahi bilmediği hayvanları görmek bile mümkün. Ayrıca çok zengin bir kültüre de sahip. Bu tropik adalarda yetişmiş sayısız medeniyet, antik kabilelerden Bali ve Java’daki Hindu krallıklarına kadar uzanan devasa bir tarihe tanıklık etmiş bir kültür başlı başına Endonezya’yı çok çekici bir yer yapmaya yetiyor.

endonezya gezi rehberi

Birçok insan özellikle kendi adalarını keşfetmek için geliyor. Bembeyaz kumlar, palmiye ağaçları ve zümrüt yeşili bir suya özel olarak sahip olmayı kim istemez? Açık denizler ise dünyanın en iyi dalış alanları, güneş balıklarıyla, vatozlarla, köpek balıklarıyla, kaplumbağalarla ve rengârenk balıklarla yüzmek için olabilecek en iyi yerlere sahip.

Endonezya’da dağ tırmanışlarından sahillerde tembelliğe, yağmur ormanları ile pirinç tarlalarında dolaşmaya kadar yapılabileceklerin ve görülebileceklerin sonu neredeyse yok gibi.

Malta

Doğa tutkunları vahşi orangutanları ve Komodo ejderlerini görebilir, eğer kültür aşığıysanız tapınakları ve eski sarayları ziyaret edebilirsiniz. Jakarta herkes için olmasa da biraz kaotik olmasına rağmen çok güçlü bir enerjiye sahip.

Dünyanın en güzel dalış noktalarını bulabileceğiniz Endonezya dünyanın mercan kayalıklarının yüzde 20’sine sahip. Endonezya’dan dünyaca meşhur masaj ve SPA merkezlerini görmeden ayrılmanız neredeyse imkansız bir durum.

Zamanda izinizi kaybettirecek tapınakları, altın kubbeli camiler ve güneşin izinde olup sörf yapmak isteyenlerin doldurduğu plajlar ile tropik bir kaçış arayanların en gözde yeri haline geldi. Hemen haftanın her günü sabahlara kadar süren kumsal partileri ile eğlencenin doruklarında yaşanan bir ülke.

Endonezya Gezi Rehberi 🇮🇩

Endonezya, Çin ve Hindistan’dan sonra Asya’daki en büyük ülke. 260 milyonu aşan nüfusu ile dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi. Malay takımadalarının büyük kısmını Hint ve Pasifik okyanusu arasında, Yeni Gine adasının da batı kısmının yarısını sınırlarına katmış.

Ülkenin en büyük ilk 5 şehir ise sırasıyla Jakarta, Surabaya, Medan, Bandung ve Bekasi. 17,508 adaya sahip ülkenin sadece 350 tanesi 100 km kareden büyük ve bunlarında neredeyse yarısında yerleşik bir hayat bulunmuyor.

Endonezya para birimi olarak Endonezya Rupisi (IDR) kullanılıyor. Türkiye’den 4 saat ileride. Endonezya, 1949’da Hollanda’dan egemenliğini kazanmasının ardından bağımsız bir devlet oldu.

Endonezya’da Malay diline benzeyen ancak daha resmi olan Endonezyaca dili konuşuluyor. İngilizce ise hemen hemen ülkenin her yerinde konuşuluyor ve özellikle gençler arasında okullarda ikinci dil olarak öğretildiğinden çokça biliniyor.

Endonezyaca’da birçok diyalekt var. Açe bölgesinde ise sadece Açece konuşuluyor ve bu tamamıyla farklı bir dil. Hemen hemen tüm Açe halkı Endonezyaca konuşabiliyor.

Endonezya takımadaları hiç kimsenin bilmediği muhteşem hazinelerin, birçok farklı kültürlerin, enfes manzaraların ve şehirlerin bulunduğu adalardan oluşuyor. Endonezya küçük ve büyük Sunda adaları olmak üzere iki bölüme ayrılıyor.

endonezya haritası
Endonezya Haritası

Büyük Sunda Adaları; Java, Kalimantan (Borneo’nun büyük bir kısmı Endonezya’ya bağlı), Sulawesi, Sumatra adalarından oluşuyor. Küçük Sunda Adaları ise batıdan doğuya doğru Bali, Lombok, Sumbawa, Flores, Sumba, Timor, Alor takımadası, Barat Daya Adaları ve Tanimbar adalarından oluşuyor.

En güzeli de tüm adalar arası tekne ve uçuşlar bulunuyor. Sizin için en güzel olanı bulduğunuzda oraya gidip Güneydoğu Asya’nın tadını sonuna kadar çıkarın.

Endonezya tropikal bir iklime sahip ve kuru ile yağışlı mevsim olarak ikiye ayrılıyor. Sıcaklık yıl boyunca çok az değişiyor. Ortalama sıcaklık Jakarta’da 26 ila 30 derece arasında. Ancak adalar arasında ve hatta adaların bölgeleri arasında bile sıcaklık farklılıkları oluyor ve bunun en büyük sebebi de dağlık olması. Yukarılara çıkıldıkça hava sıcaklığı daha da düşüyor.

Endonezya vizesiz ülkeler listesinde. Havalimanında herhangi bir ücret ödemeden ülkeye girebiliyorsunuz, ancak bu vizeyle ülkede en fazla 30 gün kalınıyor. Uzatmak mümkün değil. Eğer ülkede 30 günden fazla kalmayı düşünüyorsanız havalimanında 35$ ödeyerek 30 günlük Visa on Arrival vize alırsanız bunu ileride 30 gün daha uzatmak mümkün. Pasaportunuzun en az 6 ay geçerli olduğundan emin olun. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Endonezya Gezi Rehberi kategorisinde yüzlerce Endonezya blog yazılarım yer alıyor. Blogun sağ üst köşesindeki arama kutusundan gideceğiniz yerin adını yazıp araştırabilirsiniz. Daha uygun bir Endonezya tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.

Endonezya Gezilecek Yerler

Bali’nin en güzel kumsalları olarak nitelendirilen Kuta, Sanur ve Seminyak, sörf yapmaya elverişli yapıları ve çılgın partilerin yaşandığı eğlence mekanlarıyla tatil için bölgeye gelenlerin en çok tercih ettiği turizm cennetlerinden. Endonezya’da kültür ve sanat denildiğinde ilk akla gelen yerlerden olan Ubud, el emeği eserlerin bulunduğu yerel pazarları, organik yiyeceklerin ve sağlıklı içeceklerin satıldığı dükkanlarıyla Bali’nin sevilen adreslerinden.

Gili Air, Gili Meno ve Gili Trawangan isimli üç adadan meydana gelen Gili Adaları, berrak suları, zengin sualtı yaşamına sahip dalış noktaları ve el değmemiş doğasıyla Endonezya’nın görülmeye değer yerlerinin başında geliyor.

Java kültürünü keşfetmek isteyenleri ağırlayan Yogyakarta, Orta Java bölgesinde konumlanan bir şehir. Yogyakarta’ya gittiğinizde kendinizi eşsiz müziğin ve dansın kollarına bırakıp, eğlenmenin tadını çıkarın. UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan ve 2 bin 500 metrekarelik alanıyla dünyanın en büyük Budist tapınağı olan Borobudur Tapınağı ile ülkenin en ünlü turizm adreslerinden. Bu büyüleyici tapınak, Yogyakarta şehrinde yer alıyor.

Volkanik bir bölgede yer alan Gunung Bromo (Bromo Dağı), muhteşem manzarası ve trekking meraklılarının hayallerini süsleyen yürüyüş rotalarıyla nefes kesen bir güzelliğe sahip.

Ülkeye dalış yapmak için gelenlerin gözdesi olan Komodo Adası’nda yer alan Komodo Ulusal Parkı, bölgeye özgü bitki ve hayvan türlerini yakından görmek isteyenlerin de uğrak noktası.

Günümüzden yaklaşık 900 bin yıl önce yaşanan volkanik patlamalar sonucu meydana geldiği bilinen Danau Toba (Toba Gölü), 1139 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Enfes manzarasıyla bölgenin popüler doğa harikalarından olan göl, yaklaşık 505 metre derinliğe sahip.

Tanjung Puting Ulusal Parkı ve Gunung Leuser Ulusal Parkı‘nda yaşayan orangutanlar, Pongo Tapanuliensis ve Tapanuli orangutanı olarak da biliniyor. Nesli tükenme tehlikesi altındaki bu canlıları görmeden Endonezya seyahatinizi tamamlamayın.

Geleneksel Tongkonan evleri, ilginç cenaze ritüelleri ve kültürel dokusuyla ünlenen Tana Toraja, Cennet Kuşu Ülkesi olarak da anılıyor. Güney Sulawesi’nin orta dağlarında konumlanan bu yerleşim yeri, yemyeşil ovaları ve doğasıyla da nefes kesiyor.

Endonezya Gezilecek Yerler

1. Bali

Bali
Tegallalang Rice Terrace, Bali
Endonezya görülecek yerler
Pura Tirta Empul

Bali, zümrüt yeşili pirinç tarlaları ve olağanüstü sanat ve ilgi çekici kültürü ile küçük bir volkanik ada. Sürekli olarak seyahat ödülleri kazanan muhteşem plajlar, inanılmaz dağlar, volkanik yamaçlar, sarp kıyılar, tropik iklim, fantastik kültür ve çılgın gece hayatı… Bunların hepsi Bali’de var. Yıl boyu turist hareketliliğinin yaşandığı 3,1 milyon nüfuslu ada, kendine özgü o büyüsünü hiç kaybetmiyor.

Aşırı temiz bir deniz ve içerisinde mercan kayalıkları ile dalış için kusursuz bir ada. Macera arayanlar için de dünyanın en iyi sörf noktaları ve nefes kesen dağ tırmanış aktiviteleri de bulunuyor. Bunların yanı sıra bir de renkli, derin manevi ve eşsiz Hindu kültürü de eklenince karşınıza neredeyse kusursuz bir ada çıkıyor.

Dost canlısı insanlar, görsel açıdan olağanüstü bir sanat maneviyat ve kusursuz plajlar, sörf bölgeleri ve dalış noktalarıyla birleşerek Endonezya’nın en popüler turist destinasyonunu oluşturuyor. Birçok kişi için Endonezya demek Bali demek.

Kuta, plajları ile meşhur. Kum, deniz, güneş, sosyallik ve eğlenceyi bir arada yaşamak isteyenlerin ilk tercihi. Eğer biraz daha sessiz ve daha az kalabalık bir yer arıyorsanız nispeten daha az turistin ziyaret ettiği Nusa Dua’ya gitmelisiniz. Sanur da yine kültür arayışı içinde olanların ve su sporlarını sevenlerin ilgisini çekebilecek bir yer.



Ubud, Bali’nin kültürel kalbi. Muhteşem pirinç tarlalarının arasında çok güzel bir konuma sahip olan kasaba, maneviyat, sağlıklı yaşam yöntemleri, sağlıklı yemekler ve sakinlik arayanların ilk durağı. Her gün müzik ve dans gösterileri düzenlenmesinin yanında tüm şehri saran sanat galerileri ve el işi sanat eserleri görülmeye değer.

Son 20 yıl içinde çok büyük bir turizm patlaması yaşamış olsa da sadece bir bisiklet ile bile kalabalıktan hemen uzaklaşabileceğiniz bir yer. Ubud’deai Kutsal Maymun Ormanı da adanın antik görkemine şahit olabileceğiniz huzurlu bir yer. Bu Hindu tapınağında çok sayıda uzun kuyruklu makak maymunlarını ve Güneydoğu Asya’da görebileceğiniz birçok cins maymunu bulabilirsiniz.

Bali denildiğinde akla gelen ilk şey kumsallar olabilir ancak yemyeşil pirinç tarlaları da neredeyse aynı öneme sahip. UNESCO Kültürel bölgelerinden biri olan Jatiluwih Pirinç Tarlaları inanılmaz güzel renklere ve canlı bir görüntüye sahip. Çok titizlikle işlenen ve sulanmış topraklar Bali’nin doğal kaynaklarının en önde geleni demek yanlış olmaz. Bu tarlaları görmeden Bali’yi gördüm demek en büyük yanlışlardan biri olurdu.

Bali’nin en popüler tapınaklarından biri olan Pura Tanah Lot deniz içinde bir kaya oluşumu. Badung Boğazının güneydoğusunda bulunan küçük bir ada olan Nusa Lembongan, güneyin karmaşasından kaçmak için harika bir seçenek. Adanın başlıca üretimi deniz yosunu olsa da turistlerin sörf, şnorkel, dalış yapmak için gelmesiyle de ekstra bir gelir elde ediyorlar.

2. Lombok

Mount Rinjani
Gunung Rinjani

Lombok, Sasak halkının yaşadığı ve İslam dininin yaygın olduğu bir ada. Bali’nin 35 km doğusunda bulunan ve Hindu olan komşularından daha farklı bir kültüre sahip olan adada birçok geniş ve bakir kumsallar bulunuyor. Lombok, sık sık Bali ile kıyaslanıyor.

Ada aynı Bali’de olduğu gibi harika kumsallara ve volkanik görüntülere sahip. Tek farkı daha az reklamı yapıldığından daha az turistin uğrak yeri olarak Endonezya’da görülebilecek en güzel yerlerden biri haline geliyor.

Adanın kuzey bölümü devasa Gunung Rinjani volkanı tarafından kaplı durumda. Bu bölgede yürüyüş yapmak turistlerin buraya gelmelerinin tek nedeni denilebilir. Hemen kuzey batı kıyılarının ilerisinde bulunan Gili Adaları ise en popüler kumsal destinasyonu.

Gili Adaları, Lombok’un kuzey batı ucunun hemen ötesinde bulunuyor. Gili, Sasak dilinde küçük anlamına geliyor ve içerisinde Gili kelimesi geçen birçok ada bulunuyor. Harika bir doğaya sahip olan adalarda Bali’nin en güzel plajlarına taş çıkartacak sahiller bulunuyor ve hatta kaplumbağalarla yüzebileceğiniz bir bakım merkezi bile bulunuyor.

Üç adadan oluşuyor. Gili Trawangan, en büyük ve en çok ziyaret edileni, parti adası olarak da biliniyor. Gili Air, Lombok’a en yakın olanı. Gili Meno ise diğer ikisinin arasında kalan ve huzur arayanların tercih ettiği bir ada. Gili adalarında bir başka popüler aktivite de kano ile sulara açılmak.

Gunung Rinjani, Endonezya’nın bir diğer meşhur volkanı ve Lombok adasında görülecek en önemli yerlerden biri. Kendi başına diğerleri gibi volkanik olarak faal olmasa da 13. yüzyıldaki patlama insanlık tarihinin gördüğü en büyük patlama olarak kabul ediliyor. Rinjani kalderasında bulunan Baru dağı bir diğer aktif volkan.



Rinjani Ulusal Parkında çok ender görülen siyah yaprak maymunu, uzun kuyruklu makak, sülfür tepeli papağan ve diğer birçok canlıyı görebilirsiniz. Rehberli geziler satın alabilir ve parkın içinde gece kamp yapabilirsiniz. Parka girmeden önce bilmeniz gereken şey eğer dağda yürüyüş planınız varsa fiziksel olarak iyi durumda olmanız gerek ve ekipmanlarınız da tam olmalı çünkü çok zorlu etaplar olabiliyor.

3. Java

Prambanan Temple
Prambanan Tapınağı
endonezya nerede
2011’de çıktığım Kawah Ijen Yanardağı

Java Adası, sanatı, dansı ve müziği ve doğal güzellikleriyle Endonezya’nın cennetten köşesi. 136 milyon nüfuslu bir ada, dünyanın en yoğun nüfuslu adası. Endonezya nüfusunun %60’ı burada yaşıyor. Ülkenin başkenti, aynı zamanda Endonezya’nın en büyük şehri olan Jakarta, Java’nın batısında yer alıyor.

Java eskiden Hindu-Budist krallıklarının merkezi, İslam Sultanlığı, sömürge Doğu Hint Adaları’nın kalbi ve Endonezya bağımsızlık kampanyasının merkeziydi. Ada Endonezya halkının sosyal, politik ve ekonomik yaşamına hakim.

Java oldukça volkanik bir coğrafya. Sahip olduğu 112 yanardağının sadece 35’i aktif, ancak ciddi patlamalar az. Başlıca şehirler Jakarta, Bandung, Semarang, Surabaya, Surakarta ve Yogyakarta.

Jakarta, Yogyakarta, Madura Adası, Surabaya, Pulau Tidung, Merapi, Brobodur, Bromo Tengger Semeru Ulusal Parkı, Banyuwangi, Kawah Ijen Yanardağı, Baluran National Park adada gezip gördüğüm yerler oldu.

Jakarta, Endonezya’nın en büyük şehri ve başkenti. Tam bir kaos şehri. Sırt çantalı gezginlerin genellikle es geçtikleri, dinamik ve canlı şehir merkezinde görülecek çok az şey var. Çok iyi kahve dükkanları ve restoranları var. Benim gibi yeme içmeye pek düşkün olmayan biri için şehrin tek cazip yeri Museum Nasional (Ulusal Müze) ve Merdeka Meydanıydı.

Thousand Islands, Endonezyaca Pulau Seribu olarak adlandırılan Jakarta yakınlarında gidilebilecek ilginç adalar topluluğu. Java Denizine dağılmış 110 seçkin adadan oluşan Bin Adalar’a günübirlik bir geziye çıkabilirsiniz ya da benim gibi gidip 1 gece Pulau Tidung’da konaklayabilirsiniz.

Yogyakarta, 500 bin kişilik nüfusu ile Java adasındaki en popüler turistik şehir destinasyonu. Borobudur ve Prambanan gibi meşhur tapınaklara yakınlığıyla da bilinen şehrin kendisi tek başına zaten bir sanat ve eğitim merkezi. Birçok turistik etkinliğe ve iyi alışveriş mekânlarına da sahip olan Yogyakarta, sismik olarak Java’nın en aktif bölgelerinden biri. Zaman içerisinde sık sık deprem ve volkanik patlamalara sahne olan bölgede yer alan 2006’daki deprem 300 bin evi yerle bir etmiş. 2010’da yakınlardaki Merapi Dağı’nda patlayan bir volkandan çıkan lavlar, yakınındaki köyleri tamamen yok etti.

Merapi Dağı aktif bir tabakalı volkan ve son 500 yıldır düzenli olarak aktif. En son 2010 yılında patlayan volkan Endonezya’nın en aktif volkanı. Eteklerinde yaşayan halkın yüksek nüfusundan dolayı dünyadaki potansiyel tehlikesi en yüksek olan 16 yanardağdan bir tanesi. Yogyakarta’dan 30 km uzaklıkta Merapi Dağı hem manzara hem de çevre köylerin güzelliği bakımından oldukça güzel.

Borobudur, Yogyakarta’nın 40 km kuzeybatısında yer alan dünyanın en ünlü Budist tapınaklarından biri. Dev tapınak yüzyıllar boyunca volkanik patlamaların külleri altında kalarak unutuldu ve dönemin insanları da bu patlamadan kaçarak Java’nın doğu bölgesine yerleşti. 1800lerde ise tekrar keşfedildi ve Java’nın en önemli turistik merkezi haline geldi. Antik bir Budist tapınağı olan kompleks UNESCO dünya mirasları listesinde yer alıyor.



Prambanan Tapınağı (Yogyakarta’nın 15 kilometre doğusunda) Endonezya’nın en büyük ve en güzel Hindu tapınağı. Adını bulunduğu köyden alıyor. Borubudur’dan 50 yıl sonra 9. yüzyılda inşa edilmiş. Prambanan’da pek çok gösterişli dekorasyon ve cinsel açıdan müstehcen heykeller, Ramayan’dan sahneler ve Hindu ile Budist sembollerini karıştıran motifler bulunuyor. Endonezya gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken değerli bir tapınak.

Bromo Tengger Semeru Ulusal Parkı, yemyeşil antik volkanik krateri ve onun sayesinde ortaya çıkmış muhteşem habitatı ile tüm dünyada bilinen bir yer. Park ismini iki dağdan alıyor; Semeru ve Bromo Dağları ile bölgede yaşayan Tengger halkı. Semeru, Java’nın en yüksek dağı ve Endonezya’nın da en aktif volkanı. Bromo’nun tüten bacası ise volkanik kum denizi içinde bulunuyor ve etrafında yüksek tepeler oluşturuyor.

Bromo’nun tepesi volkan patlaması sırasında yok olduğundan şu anda tütmeye devam eden beyaz dumanı görebilirsiniz. Çok popüler ve tırmanış yolu kolay olsa da tamamen güvenli bir yer olduğunu söylemek güç. Gitmek isteyen ziyaretçiler için en bilinen yol hemen yakınındaki köy olan Cemoro Lawang’dan geçiyor. Köyden volkana 45 dakikada yürünebiliyor ancak dilenirse jipler ile tura da katılabilirsiniz.

Ujung Kulon Ulusal Parkı, Java’nın en batı ucunda, Banten bölgesinde bulunuyor. Lampung bölgesindeki volkanik adalar grubu olan Krakatoa’yı ve Panaitan, Handeuleum, Peucang gibi adaları da kapsıyor. Endonezya’nın ilk ulusal parkı ve 1991’de Java’da kalan en geniş yağmur ormanları bölgesi olarak UNESCO dünya mirasları listesine alındı.

1883’de Krakatoa volkanının patlaması ile çevrede bulunan tüm yerleşim yok oldu ve tekrar yerine gelemedi. Ujung Kulon Java Gergedanlarının bilinen son yaşam alanı. Parkta ayrıca koruma altında olan 57 ender bitki de bulunuyor. Aralarında Malezya yaban sığırı, gümüş şebek, yaprak maymunu, yengeç yiyen makak, Java leoparı, Java fare geyiği ve Ruse geyiği gibi 35 memeli hayvan da yer almakta.

Ijen Volkanı, turkuaz rengiyle ünlü Doğu Java’daki bir yanardağ. Dünyanın en büyük asidik volkanik krater gölüne ev sahipliği yapıyor. Java’nın en büyük kalderası olan 20 km genişliğindeki Ijen kalderası üzerineki aktif kraterin ocaklarından çıkarılan madenciliği ve geceleri düzenlenen turlarıyla görülebilen mavi aleviyle biliniyor.

4. Sumatra

endonezya nasıl gidilir
Sumatra Yağmur Ormanları (2011)
Lake Toba
Toba Gölü, Samosir Adası

Sumatra, bir kaşif için cennet niteliğinde, büyük bir kısmı halen keşfedilmemiş olarak duran muhteşem bir ada. Görülmesi gereken yerlerin başında kuzeyde orangutanları vahşi doğal yaşamları içinde görebileceğiniz Bukit Lawang geliyor. Güneydoğu Asya’nın en büyük gölü olan Danau Toba ise Samosir Adasında bulunuyor. Muhteşem bir krater gölü olan Danau Maninjau da görülmesi gereken yerler arasında.

Endonezya’nın en meşhur volkan dağı olan Krakatau Yanardağı, yine Sumatra Adası’nda macera gezisi yapmak isteyenlerin rotasına girebilir. En büyük patlaması 1883’te oldu ve bu tüm dünyanın iklimini etkileyecek kadar güçlüydü. Patlama tüm dünyanın iklimini etkileyecek kadar güçlüydü ve hemen yakınlarında bulunan Java ve Sumatra’da insan hayatını çok kötü şekilde etkiledi.

Sumatra Tropik Yağmur Ormanları, 2004’de UNESCO dünya mirasları listesine girdi. Listeye girmesinin sebebi olağandışı güzelliğinin yanında ekolojik ve biyolojik olarak eşsiz bir örnek olması. Doğal haliyle çok önemli doğal habitatı içinde barındırıyor. Bu yağmur ormanları Sumatra adasındaki üç ulusal parkından oluşuyor; Gunung Leuser Ulusal Parkı, Kerinci Seblat Ulusal Parkı ve Bukit Barisan Selatan Ulusal Parkı.

Gunung Leuser Ulusal Parkı, adanın kuzeyinde 150km uzunluğunda ve 100km’den fazla genişlikte. Parkın %40’ı sarp bölgelerden oluşuyor ve 1,500 metre yükseklikte bulunuyor. %12’si 600 metrenin altında ve parkın güney bölümünde yer almakta. 2,700 metrenin üzerinde 11 doruk noktası var ve en yükseği olan Gunung Leuser 3,466 metreye kadar uzanıyor. Gunung Leuseri çevreleyen bölge Leuser Ekosistemi olarak biliniyor.

Kerinci Seblat Ulusal Parkı, Bukit Barisan’ın arkasında 350 km uzunluğunda yer alıyor. 45km genişlikte ve deniz seviyesinden 2,000 metre yükseklikte. Kuzey yarısındaki dağlık bölgeler 800-1500 metre arasında yükseltide ve Parkın çok büyük bir kısmı sarp bölgelerden oluşuyor. En yüksek noktası Endonezya’nın en yüksek volkanı da olan 3,805 metre yükseklikteki Kerinci Dağı.

Bukit Barisan Selatan Ulusal Parkı da 350 km uzunluğunda ve 45km genişliğinde. Kuzey tarafının 2/3’ü kayalık ve ortalama 1,500 metre yükseklikte. En yüksek noktası ise 1,964 metre ile Pulung Dağı. Güney tarafı ise daha alçak; Park sınırlarının ve adanın burnunun sınırlarını yarısı deniz ile birleşiyor. Parkların içinden birçok nehir geçiyor ve kaplıcalar ile göller bulunuyor.

Bukit Lawang, Gunun Leuser Ulusal Parkı’nın güney tarafında, Medan’ın 90 km kuzey batısında bulunuyor. Orangutanlar için 1973’te açılan bir rehabilitasyon merkezine sahip. Buradaki asıl amaç orman katliamı ve yasa dışı avlanma sonucu sayısı iyice düşen orangutanları korumak. Ormanın kalbine yapılabilecek yürüyüşler ve daha birçok seçenek ile Bukit Lawang orangutanları vahşi yaşamlarında görmek isteyenler için muhteşem bir yer.

Toba Gölü, 100 km uzunluğunda ve 30 km genişliğinde devasa bir volkanik göl. 70 bin yıl önce patlayan bir volkan ile oluşmuş ve dünyanın en büyük kalderası. Toba Gölü su ve volkanların birleşiminden oluşuyor. Kaldera içinde bulunan göl kendi alanında dünyanın en büyük ve en derin gölü. Toba Gölü dünyanın en güzel oluşumlarından biri.

Adanın ortasında bulunan ve ada içinde bir ada olan Pulau Samosir bu özelliği ile dünyanın en büyük adası ve içinde iki tane de gölü bulunuyor. Ada içinde ada özelliğinden dolayı gelen insanlar kadar buraya sadece karmaşadan uzak durmak ve biraz dinlenmek için gelen turistler de bulunuyor. Burada yüzebilir, su kayağı yapabilir, kano ile gezebilir, balık avlayabilir ya da etrafında yürüyerek veya bisiklet ile tur atabilirsiniz.

Mentawai Adaları, Sumatra kıyısının 100 km açıklarında bulunuyor ve modern dünyaya karşı kimliklerini korumaya çalışan yerel halka ev sahipliği yapıyor. Baştan çıkartıcı yağmur ormanlarına sahip olan Mentawai toplamda 40 adadan oluşuyor ancak en önemli 4 tanesi Pulaus Siberut, Sipora, North Pagi ve South Pagi. Sadece Pulau Siberut turistlerin ziyaretine açık.

Adaya girmeden önce yetkililere isminizi yazdırmanız gerekiyor. Adada yaşayanların kültürleri genel olarak tarım üzerine kurulu. Dini inançları dünyayı terk etmiş ruhlarla birlikte yaşadıkları yönünde. 20. yüzyılda sömürgecilik ile gelen Hristiyan misyonerler adadakilerin kendi dinlerini yaşamalarına izin vermese de adada inanış ve ritüellerin büyük bir kısmı hayatta kalmayı başarmış.

5. Flores

Padar Adası
Padar Island (Pulau Padar)

Flores, Sumbawa’nın doğusunda ve Lembata’nın batısında bulunuyor. Endonezya takımadalar içerisindeki en çekici doğal güzelliklerden birine sahip. Volkanik bir ada olmasından ötürü zengin mineralli toprak yağmur yağdığında olağanüstü bir yeşil renge bürünüyor ve bu görüntüsüyle çevredeki tüm adalardan ayrılıyor.

Dini açıdan bakıldığında da yüzde 95’i Katolik olan ada, bu özelliği ile de diğer adalardan ayrılıyor. Flores ayrıca hızla büyüyen bir ekoturizm endüstrisine de sahip. Ziyaretçiler geleneksel köyleri ziyaret edip yerel ailelerle kalıp kuş gözlemi ve dağ yürüyüşlerine katılabilirler. Ziyaretçiler tekne ile getiriliyor ve giriş ücreti dışında ulaşım, rehberlik ve diğer aktiviteler için ayrıca ücret ödeniyor.

Hem doğal hem de kültürel açıdan görülebilecek birçok yeri olan adanın en meşhur yeri Kelimutu Volkan Kalderası. Adanın en batı ucunda ise hem mercan bahçelerine hem de Sumbawa’dan gelen teknelere ev sahipliği yapan Labuanbajo bulunuyor.



Labuanbajo, Flores’deki bir balıkçı kasabası. Flores’in giriş kapısı olan kasaba, Komodo ya da Rincha’yı keşfetmek için güzel bir yer. Bu bölgede şnorkel ve tüplü dalış yapılabiliyor ve oldukça da iyiler. Özellikle şnorkelli dalışta dünyada çok az görebileceğiniz mercanlar ve balık türlerine şahit olabilirsiniz.

Hemen yakında bulunan Seraya Adası da yine dalış ver şnorkel için çok iyi bir yer. Akşamları ise Kalong Adasına giderek uçan tilki yarasalarının muhteşem gösterisini izleyebilirsiniz.

Bajawa, Flores’de bulunan bir yer ve Ngada Krallığının başkenti. Nusa Tenggara bölgesinin doğusunda ve Ruteng’in güneydoğusunda yer alıyor. Bajawa volkanik manzaralara sahip termal kaplıcaları ile öne çıkıyor. Nüfusun büyük bir kısmı da Roman Katoliklerden oluşuyor.

Gunung Kelimutu, bir volkan ve Moni kasabasına çok yakın. Volkanda renk değiştiren üç krater gölü bulunuyor. Tiwu Ata Mbupu (Yaşlı İnsanlar Gölü) genellikle mavi renkte oluyor ve üç gölün uzak batısında yer alıyor. Diğer iki göller ise Tiwu Nuwa Muri Koo Fai (Genç bakir ve bakireler gölü) ile Tiwu Ata Polo (Sihirli ya da Büyülü Göl) kraterden bir duvar ile birbirinden ayrılıyor yeşil ile kırmızı renkleri arasında periyodik olarak gidip geliyorlar.

Komodo Ulusal Parkı, devasa Komodo ejderleri ile dünyaca ün yapmış bir bölge. Rinca Adası, Komodo Adası ve birkaç küçük adacığı da sınırları içine alan, 3 metre uzunluğa kadar ulaşabilen dev etoburlardan olan Komodo Ejderlerinin doğal yaşam alanı.

UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Komodo Ulusal Parkında canlı keçileri ejderlere atma geleneği uzun süre önce bitmiş olsa da kendinizi Jurrasic Park’ta gibi hissetmeniz gayet doğal. Komodo Ulusal Parkı aynı zamanda dünyaca ünlü bir tüplü dalış merkezine de sahip.

6. Kalimantan, Borneo

Kalimantan

Kalimantan, turizmin çok fazla etkisini henüz göstermediği bir alan. Cesur olan maceraperestler birkaç haftalarını, Borneo adasının üçte ikisini kaplayan bölgeye ayırıp bu muhteşem doğanın daha içlerine doğru gizemli bir yolculuğa çıkabilir ve sonunda orangutanlar ile yakınlaşabilecekleri ulusal parkta yolculuğu sonlandırabilir.

Borneo hem doğası hem de nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan birçok canlılarını görebileceğiniz muhteşem güzellikte bir yer. Çok yoğun bir tropikal ormana sahip olan, kasvetli ve vahşi yaşamın adeta hüküm sürdüğü bir yer. Macera arayanların hiç tereddüt etmeden ziyaret edebileceği ve keşfedilmemiş yerlere doğru unutulmaz anılar yaşamak adına görülmesi gereken eşsiz bir doğaya sahip.

Borneo Orangutanları, Endonezya’ya yapılan bir seyahatte görmeden dönmemeniz gereken canlılar. Borneo Kalimantan’da bulunan Tanjung Puting Ulusal Parkı dünyanın en fazla orangutan nüfusuna sahip. Eğer Borneo’ya gidemezseniz Sumatra ormanlarında bulunan Bukit Lawang adındaki bir turizm köyünde bulunan Bohorok Orangutan Merkezini ziyaret edebilirsiniz.

Tanjung Puting Ulusal Parkı ise eko turizm destinasyonu olarak çok popüler ve yerel tur şirketleri birkaç günlük vahşi yaşam turları düzenliyor. Vahşi yaşam turlarında göreceğiniz canlılar arasında şebekler, makaklar, bulut benekli leoparlar, ayılar, pitonlar, timsahlar ve en meşhur olanı orangutanlar yer alıyor. Maalesef park yasal olmayan yollarla kesilen ağaçlar yüzünden büyük tehlike altında.



Kapuas Nehri, Kalimantan’da Endonezya’nın en uzun nehri. Köyleri ziyaret edebilir ve yöreye özgü ‘Dayak’ halkı ile tanışıp Çin, Malezya ve Avrupa akımlarının izlerini görebilirsiniz. Yağmur ormanlarıyla ünlü Borneo’nun meşhur vahşi yaşamını kendi gözlerinizle tanık olmak için Borneo’yu rotanıza ekleyin.

Bukit Raya Ulusal Parkı, Batı Kalimantan’da koruma altında bulunan bir bölge. Borneo’nun en yüksek iki dağı ve vahşi yaşamın en özgün örnekleri olan orangutanlar, bulut benekli leoparlar, lemurlar, güneş ayıları ve diğer birçok vahşi hayvanı burada bulabilirsiniz.

7. Batı Yeni Gine

Raja Ampat

Batı Yeni Gine, dağlık bölgelerinde bulunan Baliem Vadisi bir zamanlar taş devri nasıldı diye görmek isteyenlere harika bir örnek. 1938’e kadar vadinin varlığı dahi bilinmiyordu ancak Jayapura üzerinden gelen bir gözcü uçağı tarafından keşfedildi.

Raja Ampat, Yeni Gine Adası’nın en kuzeybatı ucunda yer alıyor. Raja Ampat (Dört Kral) 1.500 ada ve adacıklardan oluşan bir takımada. Deniz araştırmalarına göre Raja Ambat su altı yaşamında dünyanın en zengin yeri olarak biliniyor. Bu yüzden de dünyanın en meşhur dalış noktalarından biri. Su altı yaşamının bu denli şaşırtıcı çokluğunun baş nedeni ise insanların bu bölgede çok az oluşu.

Raja Ampat’da keşfedebileceğiniz sayısız aktivite bulunuyor. Endonezya’daki diğer yerlerin aksine Raja Ampat’a ulaşım çok kolay değil. Çok uzak bir bölge olduğundan pek fazla uçuş bulmak mümkün değil ve bulursanız da oldukça pahalı. Ancak burada yapacağınız bir dalış tüm bu harcama ve uğraşlarınıza fazlasıyla değiyor.

Lorentz Ulusal Parkı, West Papua’da 25,056 km²lik devasa büyüklüğüyle dünyadaki en fazla canlı türünü barındıran ulusal parklardan bir tanesi. Güneydoğu Asya’da ki en büyük park olma özelliğine sahip. İsmini Hollandalı bir kâşif olan ve 1909’da bu bölgeden geçen Hendrikus Albertus Lorentz’den alan milli park 1999’da UNESCO listesine alındı.

Parkın halen keşfedilmemiş bölgelere de sahip ve batı biliminin henüz hiç görmediği birçok canlıya da ev sahipliği yapması muhtemel. Asya-Pasifik bölgesindeki deniz yaşamı, rizofora, alp tundraları, dağlık yağmur ormanları ve ekvatoral buzullara sahip tek doğal koruma alanı olmasının yanında 4884 metre yüksekliğindeki Puncak Jaya Himalayalar ve Andes Dağları arasındaki en yüksek dağ.

8. Sulawesi

Sulawesi

Sulawesi, Endonezya takımadalarının tam ortasında yer alıyor. Sulawesi’de neredeyse tüm adayı saran dağlar adadaki dört yarımadayı birbirinden izole ediyor. Güneyinde Torajan halkı ve Bugis halkı yaşıyor. Ada merkezinde tamamen dış dünyadan bağımsız halde yaşayan kabileler yer alırken en kuzeyinde ise Filipin kökenli Minahasanlar yer alıyor.

Bunaken, Sulawesi adasının en kuzeyinde bulunan Endonezya’nın en meşhur dalış bölgelerinden biri. Endonezya’nın en meşhur dalış bölgelerinden biri olan ada, Bunaken Marine Park’ın bir parçası. Büyük Okyanusun batısında görebileceğiniz balıkların yüzde 70’ini burada görebiliyorsunuz. Dalış için en iyi zaman Nisan ve Kasım ayları.

Torajaland (Tana Toraja), Güney Sulawesi’nin dağlık bir bölgesi ve Toraja insanlarının evi. Torajalılar, devasa sivri uçlu çatılara sahip tongkonan adı verilen evleri ve tüyler ürperten cenaze ayinleri ile biliniyorlar. Ancak asıl ilginç özellikleri ise muhteşem ancak bir o kadar da rahatsız edici olan cenaze ritüelleri.



Biri öldükten sonra bedeni birkaç yıl boyunca gömülmeden saklanıyor. Günlerce süren bir cenaze merasiminden sonra ölü beden bir ağaç kovuğuna ya da bir mağaraya gömülüyor. En büyük cenaze merasimleri kuru mevsim olan Temmuz ve Ağustos aylarında yapılıyor ancak yıl boyunca bu merasimleri görmek mümkün.

9. Banda Adaları

Banda Adaları, baharat ticareti yapanların, sahip olduğu Hindistan cevizinden dolayı her zaman bildikleri bir yerdi. Dalış yapacak olanlar burada köpek balıkları, deniz kaplumbağaları, balinalar, akrep balıkları, ıstakozlar ve diğer canlıları kendi gözleriyle görebiliyor.

Bali ve Lombok herkesin bildiği gibi çok güzel, meşhur ve bu özelliklerini sonuna kadar hak eden yerler ancak pek bilinmeyen Banda adaları da kendine has bir güzelliğe ve gizli cevherlere sahip.

Endonezya festivalleri

Brezilya’nın dünyaca ünlü Rio Karnavalı’nda olduğu gibi rengarenk ama daha geleneksel giysilerin giyildiği Jember Moda Karnavalı (JFC), Jember şehrinde düzenleniyor. Hazırlıkları aylar öncesinden başlayan bu festival dünya ya da doğa içerikli temalar doğrultusunda yapılıyor.

Yeni yıl dolayısıyla ülkenin her yerinde kutlanan Lombon Festivali, Endonezya’nın doğusu ve batısında farklı zamanlarda kutlanıyor. Zira ülke çok büyük olduğu için arada saat farkı bulunuyor. Yerel balıkçıların yılın ilk mahsulleri için denize teşekkür ettiği bu festival, oldukça ilgi çekiyor.

Jakarta Adası’nda düzenlenen en büyük festivallerden biri olan Java Caz Festivali, 2005 yılından bu yana kutlanıyor. Yaklaşık üç gün boyunca devam eden bu festivalde hem yerell hem de uluslararası sanatçılar sahneye çıkıyor.

Alışılagelmiş renkli ve eğlenceli festivallerden farklı bir atmosferin hüküm sürdüğü Kasada Festivali, ülkede yakınlarını ve aile büyüklerini kaybedenlerin bu kişileri andığı bir etkinlik. Mart ayının gelmesiyle birlikte mezarlıklara ve dini mekanlara giden yerel halkın çeşitli dini ritüelleri gerçekleştirmesiyle yapılıyor.

Manado Beach Festivali, temmuz ayında Endonezya’nın Manado Sulawesi Adası’na gidenlerin severek katıldığı bir festival. Bir hafta boyunca devam eden bu festivalde, dans, müzik ve canlı performanslar ile kültürel ve sportif etkinlikler yer alıyor.

Yerel kabilelerin tarihi geçmişlerini ve savaş dönemlerini gözler önüne seren gösterilerin sahnelendiği Lembah Baliem Festivali, her yıl ağustos ayında düzenleniyor. Baliem Vadisinde bir ay boyunca süren bu festival sayesinde bölge kültürünü ve insanlarını daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz.

Dünyanın dört bir yanından gelen müzisyenleri buluşturan uluslararası bir organizasyon olan Solo International Etnik Müzik Festivali, ülkenin Hollanda sömürgesi olduğu yıllarda inşa edilen tarihi Vastenburg Kalesi’nde düzenleniyor. Eylül ayında başlayan festival beş gün boyunca devam ediyor.

Her yıl eylül ayında düzenlenen ve bir hafta boyunca devam eden Krakatoa Festivali, Krakatoa Adası ve çevresindeki irili ufaklı pek çok adada kutlanıyor. Bir hafta boyunca dansın ve müziğin bir an bile eksik olmadığı bu festivale gitmek için rezervasyonlarınızı önceden yapmayı ihmal etmeyin.

Endonezya yeme ve içme

Endonezya mutfağı ile de oldukça ün salmış bir ülke. Kızarmış pirinç (nasi goring) ve satay ülkenin en ünlü yerel lezzetleri. Endonezya mutfağı, yerel Çin mutfağını denediyseniz onlara çok yakın olan lezzetlere sahip.

Endonezya’da hijyen konusu orta seviyelerde. Kaynamış su ya da şişelenmiş suları içebilirsiniz ancak musluktan su içmekten kaçının. Yemek iyice pişirilmeli ve tüm kötü bakterilerin ölmüş olduğundan emin olunmalı. Taze meyveler de mutlaka temiz su ile yıkanmalı, aksi halde birçok sıkıntıya sebebiyet verebilir.

Endonezya nerede 📍

Dünyanın en büyük takımada devleti olarak kabul edilen Endonezya’nın toprakları Asya ile Okyanusya kıtalarında bulunuyor. 8 ana bölgeden oluşan Endonezya’nın bölgeleri bir ana ada ve çevresindeki küçük adalar olarak gruplandırılıyor.

Endonezya, doğuda Doğu Timor ve Papua Yeni Gine, güneyde Avustralya, kuzeyde ise Malezya ile komşu. Ülke topraklarının batıda Hint Okyanusu’na doğuda ise Filipin Denizi’ne sınırı bulunuyor.

Ulusal Havacılık ve Uzay Enstitüsü (LAPAN) tarafından 2002 yılında bir araştırmaya göre Endonezya takımadalarının 18.307 adası var. CIA World Factbook’a göre ise 17.508 ada var. 1.904.569 kilometrekare alanı ile dünyanın en büyük on beşinci ülke.

En büyük adalar Sumatra, Java, Kalimantan (Borneo Adasında), Sulawesi ve Yeni Gine’nin Endonezya bölümü. Yoğun yağmur ormanlarıyla kaplı bu dağlık adaların bazılarında aktif volkanlar var.

Endonezya’ya nasıl gidilir ✈️

Türkiye’den Endonezya’nın başkenti Jakarta ve Bali’ye Türk Hava Yollarının direkt uçak seferleri bulunuyor. İstanbul Havalimanından haftanın 7 günü Jakarta Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı’na 11 saat 40 dakikalık uçuşla gidilebiliyor. THY ile İstanbul’dan Bali Denpasar’a (Ngurah Rai Havalimanı) uçuş 13 saat 25 dakika sürüyor.

İstanbul’dan Jakarta ve Bali’ye aktarmalı uçuşlarla da seyahat etmek mümkün. Direkt uçuşlara göre daha ekonomik olan bu seçenek zamanı esnek olan yolcular tarafından kullanılıyor. Aeroflot ile Moskova’dan Bali’ye, Qatar Airways ile Doha’dan Bali ve Jakarta’ya, Emirates ile ise Dubai’den Jakarta ve Bali’ye tek aktarma ile ulaşım sağlanıyor. Aktarmalı uçuş süresi 14 saat ile 28 saat arasında değişiyor.

Jakarta Soekarno-Hatta Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Endonezya’yı dünya ülkelerine bağlayan en önemli havalimanı olan Soekarno-Hatta Havalimanı, Jakarta şehir merkezine 30 km uzaklıkta. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için otobüs, taksi ve shuttle araç seçenekleri bulunuyor.

Havalimanından şehir merkezine en ekonomik ulaşım yöntemi otobüsler. Damri ismiyle bilinen otobüslerin şehir merkezindeki farklı semtlere seferleri bulunuyor. Havalimanı-şehir merkezi hattında tercih edilebilecek taksiler standart ve lüks olarak ikiye ayrılıyor. Günün 24 saati trafik sorunu yaşayan bir şehirde taksi hızlı ulaşım garantisi sağlamıyor.

Bali Ngurah Rai Uluslararası Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Endonezya’nın en önemli turizm merkezlerinden Bali Adası‘nda bulunan Ngurah Rai Uluslararası Havalimanı, Denpasar’ın 13 km güneyinde yer alıyor. Ülkenin ikinci en yoğun havalimanından adanın farklı yerlerine gitmek için toplu taşıma seçeneği bulunmuyor. Belirli noktalara sabit ücretle çalışan taksileri kullanarak adada yolculuk yapabilirsiniz.

1 Yorum

  1. Endonezya ya karavanla gitmek istiyorum bu konuda bilgilerinize oneriniz ne olur bu konu hakkında beni aydınlatacak bir veaplar verirseniz sevinirim saygılar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz