The Sacred Monkey Forest Sanctuary (Mandala Suci Wenara Wana) ya da iyi bilinen adıyla Ubud Maymun Ormanı, Bali uzun kuyruklu makakının sığınağı ve doğal yaşam alanı. Bu sığınakta yaklaşık 1049 maymun yaşıyor. Kutsal Maymun Ormanı, Ubud merkezdeki en ünlü gezilecek yerlerden birisi.

Ubud’un kalbinde yer alan Ubud Monkey Forest’te yaklaşık 600 maymun yaşıyor! Eski bir Hindu tapınağını çevreleyen 30 dönümlük orman alanı 14. yüzyıldan kalma. Yosun kaplı heykeller arasında dolaşan Ubud maymunlarıyla fotoğraf çekecekseniz gideceğiniz yer burası. Buraya gitmek, başka hiçbir yerde yaşayamayacağınız gerçekten eğlenceli ve otantik.

Ubud Monkey Forest

Her sabah ve her akşam Balililer kapı önlerinde veya bahçelerinde bir gelenek uyguluyorlar. Ülkede çöp toplamak diye bir sistem olmadığından, çöpleri yakma yoluna gidiyorlar. Her sabah ve her akşam tüm şehri kaplayan bir sis tabakası bundan.

Dewi Sri Bungalows adlı yeni yerimize geçtik. Bir yanı pirinç tarlası bir yanı harika güzellikte bahçe olan bungalowlar çok bakımsız. Eski olduğu belli ve bütün ağaç oymalar ve heykeller zamanın etkisiyle hasar görmüş. Odamıza yerleştikten sonra Monkey Forest’e doğru yürüdük, kaldığımız yer 5 dakika kadar uzağında. Giriş ücreti 20.000 Rupiah.

Malta

Serbia

Bu kapsamlı Ubud Monkey Forest blog yazımda size seyahate çıkmadan önce bilmeniz gerekenler, görülecek yerleri, dikkat etmeniz gereken konular ve ulaşım hakkında bilgilerimi paylaşmaya gayret ettim.

Ubud Monkey Forest Rehberi

Ubud Monkey Forest, Endonezya’nın Bali kentinde, Ubud şehir merkezinin yakınında yer alıyor. Buradaki maymun türüne Bali uzun kuyruklu makağı veya yengeç yiyen makak deniyor. Bilimsel adı Maçaca fascicularis. Ormanın kendisi araştırma ve koruma programları devam eden bir arboretum aynı zamanda.

Burası bir hayvanat bahçesinden biraz farklı. Burada maymunlar istedikleri gibi gelip gitmekte özgürler. Herhangi bir çit yok. Burası onların doğal yaşam alanı. Ancak maymunların kutsal ormandan dışarı çıkmalarına izin verilmiyor. Maymunlar burada yaşıyor ve insanlar gittiğinde banyan ağaçlarında veya tapınaklarda uyuyorlar.

Park her gün saat 08.30 – 18.00 arasında ziyarete açık. Giriş ücretini nakit Rupiah, uluslararası kredi kartları ile ödeyebilirsiniz. Giriş bilet fiyatları her yıl artıyor gibi görünse de 2022 itibariyle Ubud Kutsal Maymun Ormanı Koruma Alanı giriş ücreti 80.000 IDR.

Maymun Ormanı Ubud’da bir hayvan kliniği, bir sergi salonu, bir ilk yardım merkezi ve tuvalet tesisleri var. Maymun Ormanı’nda dolaşmak oldukça kolay. Parkın etrafında haritalar ve sorularınız yanıt verebilecek bakıcılar var. Bilet gişesinden dilerseniz harita da alabilirsiniz.

Ubud Maymun Ormanını ziyaret etmek için her ay uygun. Maymunlar tüm yıl boyunca görülebiliyor. Maymun Ormanı çok popüler bir turistik yer olduğundan ve özellikle Bali’nin yüksek sezonu temmuz-ağustos arası kalabalıklaştığından, sabahın erken saatlerinde veya öğleden sonra geç saatlerde ziyaret etmenizi öneririm.

ⓘ Ubud otelleri arasında tavsiye ettiklerim: The Kayon Resort, Pondok Serayu, Umah Dajane Guest House, Adiwana Unagi Suites ✔️

Sohbet ettiğim park yöneticisi bize Monkey Forest’te 8 aileden oluşan 800’e yakın maymun yaşadığını söyledi. Balinese Hinduizme göre bu maymunların kutsal olduğundan koruma altında olduğunu, dışarıya maymunu vermediklerini söyledi.

Washington, Amerika’daki bir üniversiteden, maymunlar üzerinde eğitim almak ve uzmanlaşmak isteyen öğrencilerin ziyaret ettiğini söyledi. Orman dışına çıkmak isteyen maymunları elindeki sapanıyla vurarak da engelliyordu.

Ubud’daki maymunlar, günde üç kez, çoğunlukla tatlı patates ve muz kombinasyonunun yanı sıra ara sıra papaya yaprakları ve mevsim meyveleri ile besleniyor. Yine de alacağınız yiyeceklerle siz de maymunları beslemeye yardım edebilir veya onlarla fotoğraf çekebilirsiniz.

Maymunların çoğunluğu da parkın girişinde toplanmış. Elimizde ne varsa hepsini çantaya koyduk. Her an bir yerlerden fırlayıp gözlüğünüzü, şapkanızı, fularınızı veya elinizde varsa yiyecek bir şeylerinizi çalabilirler. Çantanızda yiyecek olduğunu kokudan anladıklarında size rahat vermiyorlar.

Bali maymunlarıyla fotoğraf çekmek oldukça eğlenceli. Maymunlarla fotoğraf çekerken, büyük dişleri olan yaşlılardan kaçınmaya çalışın. Onun yerine uysal genç maymunlarla arkadaş olun. Her halükarda daha sevimliler. Yine de küçük bebek maymunlardan birine aniden yaklaşmamaya dikkat edin, çünkü anneleri saldırgan olabilir!

Ubud’daki Maymun Ormanı sadece turistik bir yer değil, aynı zamanda yerel topluluk için önemli bir manevi yer. Kutsal Maymun Ormanı Koruma Alanı, 14. yüzyıldan kalma 3 Hindu tapınağı etrafında inşa edilmiş. Hindu geleneğinde çok saygı gören maymunlar gibi birçok geleneksel dans ve efsanede de yer alıyor.

The Sacred Monkey Forest Sanctuary‘de üç Hindu tapınağı var. Bunlardan en önemlisi Pura Dalem Agung Padangtegal olarak adlandırılıyor ve MS 1350 civarında inşa edildiği düşünülüyor. Kutsal Bahar Tapınağı ve Prajapati Tapınağı olmak üzere iki tapınak daha var. Buralara turistler giremese de dışarıdan güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Kutsal Maymun Ormanı dikkat edilecek önemli bilgiler

Ubud Monkey Forest‘e gelirken yanınızda herhangi bir değerli eşya getirmeyin. Maymunların ilgisini çeken küpeler, takılar ve diğer aksesuarları maymunların çalabileceği aklınızda olsun.

Ubud’daki maymunlar güneş gözlüğünüzü yüzünüzden almaya çalışacağı unutmamanız gereken diğer bir kural. Takarsanız da benim gibi çok dikkat etmeniz şart. Burada birinin pahalı bir gözlük kaybettiğini gördüm.

Dışarıdan yiyecek getirmeyin veya asla cebinizde saklamayın! Maymunlar yiyeceği bulabildiği gibi onu saklamanıza sinir olurlar. Elinizde plastik veya kağıt torba olmasın. Ubud’daki maymunlar bu torbaları yiyeceklerle ilişkilendirdiklerinden onları çalıp, bir şey bulamadıklarından da ormana atıyor.

Park girişinde muz alıp maymunlara verebiliyorsunuz. Bunun dışında yanınızda olan ve onlara zarar verebilecek fındık, fıstık, kurabiye gibi yiyecekleri onlara vermeye çalışmayın.

Maymunlardan ürküyor olsanız bile bir maymun yanınıza gelince panik yapmayın veya kaçmayın. Bunun ne anlama geldiğini biliyorlar. Sakin kalabilirseniz, maymunların da sakin kalma olasılığı daha yüksek.

Maymunların gözlerinin içine bakmayın, özellikle de büyük erkeklerine. Mümkün olduğu kadar maymunlarına dokunmayın veya tutmaya, sarılmaya çalışmayın. Birilerinin onları almasına izin vermedikleri gibi dokunulmaktan da nefret ederler. Onlar isterlerse üzerinize tırmanırlar.

Olur da Maymun Ormanı Ubud’da bir maymun tarafından ısırılırsanız yapmanız gereken en iyi şey, bakıcılardan birine haber vermek. Büyük ihtimalle yarayı temizleyip bir yaraa bandı yapıştırdıktan sonra sizi ilk yardım merkezine götürecekler.

Ubud bölgesinde kalıyorsanız ziyaret etmek çok kolay, yürüyerek kasaba merkezinden ulaşabilirsiniz. Kuta, Canggu, Seminyak ve Sanur gibi Bali’nin diğer turistik bölgelerinden bir günlük geziyle ziyaret edebilirsiniz. Arabalar ve motosikletler için çok sayıda park yeri var.

Araç veya motosiklet kiralayıp kendiniz de gidebilirsiniz. Kaldığınız yerden Bali Kutsal Maymun Ormanı Koruma Alanına tur düzenleyen firmalardan da buraya yapılan turu veya diğer tur paketlerini satın alabilirsiniz.

Arsız Bali maymunlarını görmek Endonezya’da yapılacaklar listenizin en üst sıralarında yer almalı. Ubud Maymun Ormanı Koruma Alanı bunu yapmak için en popüler yer. Ancak, aslında Bali’nin sunduğu tek maymun ormanı burası değil.

Ubud’daki kalabalıklar sizi rahatsız ediyorsa, bunun yerine Sangeh Maymun Ormanı‘na da bir göz atabilirsiniz. Bali’de Ubud’dan çok uzak olmayan bu maymun ormanı çok daha az kalabalık.

Park ziyareti sonrasında motosiklet kiraladık (35.000 Rupiah). Şehrin biraz dışında Janggar Ulam isminde bir restorana geçtik. Farid’in motorunun arkasına atlayıp oraya gittik. Daha dün motosiklet kazası yapmış biri olarak, kendi kullanmadığım bir motorun arkasında yolcu olarak oturmak zormuş.

Day 349: Endonezya:6. Bali, Ubud, 18 Temmuz 2011

Serbia

4 Yorumlar

  1. Selam Ubud yazıları için teşekkürler. Mayısta biz de Ubud ve Seminyak yolcusuyuz. Monkey Forest de listemizde. TripAdvisor’da bazı yorumlarda, maymunların zaman zaman ısırdığı veya agresif davrandıkları yazıyor. Ne dersin gidelim mi hanımla beraber Monkey Forest’a? Kuduz aşısı için yarıda kesmeyelim de tatili 🙂

    • Monkey Forest’a giderken dikkat etmeniz gereken şeyler var, bunları yaptıktan sonra sorun yok. Mutlaka gidin.
      Yanınızda hiçbir şey götürmeyin, mümkünse çanta bile. İlla çanta alıcaksanız içerisinde asla yiyecek bir şey olmasın. Gözlük, şapka, fular gibi şeyleri çantanıza koyun. Fotoğraf makinenize dahi dikkat edin.

      Panik yapmayın, korkmayın, agresif davranışlarda bulunmayın.Genelde çok şımarıklar ama sevimliler. Özellikle anne maymunlar agresif olabiliyor, onlara çok yaklaşmamaya bakın. Öyle kucağıma alayım, seveyim de demeyin.

      Bu dediklerimden sonra da korkup gitmemezlik etmeyin. Rahatlıkla gidip gezebilirsiniz. Orman olarak da güzeldir, heykellerde her detaya dikakt edin. Zaten Ubud merkezde yer alıyor.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz