Bromo Yanardağı (Mount Bromo), Asya’da Endonezya’nın Doğu Java kentindeki Tengger masifinin bir parçası olan aktif bir yanardağ. Bromo Tengger Semeru National Park içerisinde yer alan 2,329 metre yüksekliğinde volkan açık ara Endonezya’nın en iyi bilinen yanardağı. Bromo Dağına yapılan gün doğumu ve yanardağ turu, yaşayabileceğiniz dünyanın en şaşırtıcı seyahat deneyimlerinden biri.

Yanardağın kendisi, çapı yaklaşık 10 km olan çok daha büyük Tengger kalderasının içinde oturuyor. Bromo Yanardağı, Kum Denizi adı verilen geniş, çorak bir ovanın ortasında yer alıyor. Uzaktan bakınca sanki bir başka gezegendeymişsiniz gibi hissettiriyor. Peyzajın sadeliği, onu çevreleyen yemyeşil, tropik iklimle aşırı bir tezat oluşturuyor.

Bromo Yanardağı

Pasifik Ateş Çemberi’nin tam tepesinde bulunan Endonezya, 129 aktif volkana ev sahipliği yapıyor. Endonezya’daki en popüler yanardağlardan biri, Endonezya’daki Java Adası’nın doğu kesiminde aktif bir yanardağ olan Bromo Dağı. Volkanın ağzına çıkmak, Java’da yapılacak en iyi 10 şeyden biri!

Efsaneye göre Bromo Dağı, bölgenin cesur prenslerinin ailesi için hayatını feda ettiği yer olduğuna inanıldığından Tengger halkı için önemli bir dağ. Kasada festivali sırasında halk, tanrıları yatıştırmak için yılda bir kez yanardağın kraterine yiyecek ve para sunuyor.

Malta

Bromo Yanardağı: Mount Bromo 🌋

Bromo Dağı, Endonezya’nın Doğu Java kentinde bulunan aktif bir yanardağ krateri. Bromo dağı, 5 volkandan oluşan ünlü Bromo Tengger Semeru Ulusal Parkının bir parçası. İnce volkanik kumdan ve külden oluşan Laut Pasir (kum denizi) ile çevrili devasa Tengger kalderasının içinde yer alıyor.

Kasım 2010 tarihinde harekete geçen yanardağdan fışkıran küllerin yüksekliği 700 metre yüksekliğine kadar çıkmış. Yine içinde bulunduğumuz 2011 yılının Ocak ayında da birçok defa hareketlilik gözlenmiş. En son patlaması 22-27 Ocak 2011’de gerçekleşti. Şiddetli olmasa da kül bulutu günlerce çevre bölgelere giden hava trafiğini kesintiye uğrattı.

Malang, Surabaya ve Probolinggo şehirleri arasında yer alan Bromo Yanardağı, aktif olmadığı zamanlar, Jawa Adasındaki en popüler turistik sitelerden biri. Pasif dönemlerinde bile, rutin olarak kükürtlü duman bulutları salıyor.

Haziran-Ağustos daha az yağmur var ama daha da çok turist var. Endonezya’nın bu bölgesinin nispeten ılıman bir havası olduğundan Bromo Dağı’na gitmek için her zaman uygun gibi görünüyor. Gün doğumu için gidecekseniz açık gökyüzü için yerel hava durumunu kontrol edin.

Ağustos ayında Tengger halkı için önemli olan Kesada/Kesodo festivali düzenleniyor. Kalabalığı istemiyorsanız hafta sonlarından da uzak durmaya çalışın. Lav püskürtmediği zaman, Bromo Dağı ılıman iklimi ile çok güzel. Özellikle aile tatili için hem yerli hem de yabancılar arasında çok popüler bir destinasyon.

Bromo Dağı
Bromo Dağı

Bromo Yanardağına nasıl gidilir

Bromo Dağı‘na en yakın havalimanları Endonezya’nın iki büyük şehri Malang ve Surabaya havaalanları. Surabaya’daki Juanda uluslararası havaalanına uçun. Singapur, Kuala Lumpur, Hong Kong, Jakarta ve Bali’den direkt uçuşlar var.

Jakarta’dan iç hat uçuşları yapıyorsanız, haftada iki kez uçan Sriwijaya’ya binebilirsiniz. Dikkat edin, yurt içi gidişler 40.000 Rp vergi, dış hatlar ise 200.000 Rp vergi alınıyor.

Surabaya havaalanından Mount Bromo milli parkına olan mesafe yaklaşık 70 km ve yoğun trafik nedeniyle yaklaşık 4 saat sürüyor. alır. Yolda Probolinggo kasabasını geçeceksiniz. Sırt çantalı gezginlerin çoğu bu şehirde konaklıyor. Burada ya tur alıyorlar ya da tanışıp araçları ortak kiralıyorlar.

Surabaya’dan otobüsle yaklaşık 3 saat süren bir yolculukla gidilen Malang da iyi bir alternatif. Surabaya, Malanag veya Probolinggo’dan sizi Bromo Dağına götürecek turlar için rezervasyon yaptırabilirsiniz. Probolinggo Bromo turları daha ucuz.

Bize gelince, biz zaten Malang’daydık, motosikletle yaklaşık 10 gündür Java ve Madura adalarını geziyorduk. Biz yanardağa kendi imkanlarımızla gittik. Bromo Yanardağını ziyaret etmeyi planlıyorsanız bir tur paketi almanızı tavsiye ederim.

Bromo turları programında sizi erken saatlerde otelinizden alıp en yakın köy olan Cemoro köyüne götürüyorlar. Cemoro Lawang Köyü, volkana yaklaşık 45 dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor.

Köyde sizi 4×4 Jeeplere transfer ediyorlar ve genelde Jeeplerde sıkışık oluyor. Köyden Bromo’ya kadar sadece 4×4 araçla ulaşılabiliyor. Biz kratere kendi motorlarımızla geçmiştik. Yollar oldukça engebeliydi.

Turlar güneş doğmadan yaklaşık 30 dakika önce Penanjakan Dağıdaki gün doğumu izleme noktasına sizi ulaştırıyorlar. Daha sonra gün doğumu için iyi bir yer bulmak için zifiri karanlıkta zirveye çıkıyorsunuz. Biraz dik bir yürüyüşle, güzel bir şekilde döşenmiş tırmanabileceğiniz merdiven basamakları olan bir yol. Güneş tamamen yükseldikten sonra aşağı iniyorsunuz.

ⓘ Eğer tur dışında kendiniz gidiyorsanız güneşin doğuşunu yakalamak için zamanında Penanjakan Dağına çıkın. Fitness seviyenize göre yürüyüş yaklaşık 1-2 saat sürüyor. Güneş sabah 5.30’da doğuyor. Doğru fotoğraf noktaları kapılmadan önce varmak için erken çıkın. Daha yüksekteki düz araziye ulaşmak için ise sığınağın arkasındaki patikayı bulun.

Bromo Segara Wedi
Kraterin kenarından çektiğim Segara Wedi

Kum denizinin ortasında dumanı tüten Segara Wedi’nin ağzına çıkmak için kalderanın içerisine geçiyorsunuz. Belirlenmiş park yerinden, kraterin ağzına kadar olan küllerle kaplı 3 kmlik yolu yürümek zorundasınız. Yanardağın eteğinde bir sürü yiyecek tezgahı var, acıkırsanız bir şeyler yiyebilirsiniz.

Yanardağa kadar yürümek istemiyorsanız, kişi başı ~15 $ karşılığında at kiralayabilirsiniz. Yürüyüşün kendisi aslında çok kolay ve yürüyerek yapılabilir. At sizi zirveye kadar götürmez zaten ama yeterince yakınına götürür. Oradan, yine de bir dizi merdiven çıkmanız gerekiyor, burada dar olduğu için çok yavaş ilerliyorsunuz ve oldukça fazla insan trafiği inip çıkıyor.

Bali’den Jawa Adasının Banyuwangi şehrine geçtim. Kawah Ijen Yanardağı için şehre yol arkadaşım Farid ile gelmiştik ama Bali’den Jawaya geçerken feribotta tanıştığımız Jawalı Johnny bize az bilinen yerleri gösterme ile ilgili bir gezi planı yapınca biz de kabul ettik. Madura Adası, Surabaya ve Malang gezisi sonrası yönümüzü Bromo Yanardağına çevirdik.

Mount Bromo Trekking
Bize at kiralamaya çalışan ısrarlı Tenggerese halkı

Malang’dan Bormo’ya doğru ilerledikçe hava ciddi serinledi, hatta bazen soğuk hissettim. Kül yağıyor ve hava bundan dolayı sisli görünüyor. Geçtiğimiz yolların etrafındaki tepeler ve tarlalar soğan tarlaları ile dolu. Cemoro Köyüne varına motosikletlerimizi park edip backpackerlerin kaldığı bir hotel restoranda yemeğimizi yedik.

Yanardağ köyünün tam karşısında, Mount Bromo’nun sisli ve puslu büyüleyici güzelliğini görebiliyorsunuz. Tekrar motosikletlerimize atlayıp 4 km uzaklığındaki kraterin yakınlarındaki park yerine gittik. Buraya gelirken geçtiğimiz yerde yol yok, her taraf küllerle kaplı ve bazı yerlerde beton işaretler dikilmiş ve ona paralel olarak ilerledik. Motosikletlerimiz sağa sola durmadan kayıyor, sürüş hem keyifli hem de riskli.

Kendinizi sisli bir çölde hissediyorsunuz. Ana kraterin ağzı 10 km genişliğinde, tam bir kül denizi. Hava sıcaklığı 20 dereceler civarında. Tırmanmadan önce serinliği veya bazen soğuğu hissediyorsunuz, ancak tırmanmaya başlayınca hissettiğiniz şey sadece sıcak hava olacak.

Johnny motosikletlere göz kulak olmak için bizi orada bekleyeceğini söyledi. Farid ile saronglarımızı sarınıp, maskelerimizi takıp küllere bata bata yürümeye başladık.

Yanımıza birkaç atlı gelip bizi zirveye ulaştıracak yere 100.000 Rp’ya götüreceklerini söylediler, sonra da biz razı olmayınca fiyatı 50.000 Rp’ya düşürdüler. Her ne kadar uzak gibi görünse de görüntünün bu büyüleyiciliğini yürüyerek keşfetmek arzusunda olduğumuzdan kabul etmedik.

Bromo Yanardağı Kalderası
Arkada Pura Luhur Poten, üstte Segara Wedi, sağ köşede kratere çıkan merdivenler
Bromoya nasıl gidilir
Pura Luhur Poten ve atl sizi götürmek isteyenler

Tengger Kalderasındaki yanardağ konisi yani Segara Wedi için tırmanmaya başlamadan önce Pura Luhur Poten adındaki Hindu tapınağının yanından geçtik. Kum denizinin içinde, Bromo Dağının dibinde sessizce oturan tapınak lav kayalarından yapılmış. Turistlerin tapınağa girmesi yasak.

Adını Hindu Tanrısı Brahma’dan almış olan Bromo, Hindu Tenggerese halkı için kutsal. Hem ürkütücü hem de huzurlu görünen tapınağın bahçe duvarlarının arkasında çok miktarda kül yığını bulunuyordu.

Tırmanış kısmı zorlu değil, başlangıçta sizi yoruyor ama sonrasında alışıyorsunuz. Yürüyüş yol kenarlarındaki kül oluşumları ve yukarıya tırmandıkça geriye döndüğünüzde göreceğiniz manzara eşsiz.

Havadaki keskin sülfür kokusuna da alışarak tepeye giden 250 basamaklı merdivenin önüne geldik. Orada merdiven var ama merdiven basamakları tamamen külle kaplanmış olduğundan yan taraftaki parmaklıklara tutunarak zirveye tırmandık.



Buraya gelişiniz nasıl olursa olsun göreceğiniz manzara tüm zorluklara değer. Yaklaşık 4-5 saat motosiklet üstünde bozuk, virajlı ve bazen kalabalık ve bolca egzoz koklayacağımız yollardan geçmiştik gelirken. Sonra bozuk yolları tırmandık. Serinlikten dolayı ürpermeye başlamıştık. Hava soğuk olabileceği için yanınızda hafif bir polar ve eldiven getirin.

Bromo Volkanına yürüyüş
Bromo Bilgi
Krater ağzına çıkan merdivenler

Üstümüz başımız volkanik külle renk değiştirdi. Soluduğumuz hava zehirdi, sülfür bazen genzinizi yakıyor. Ancak o zirveye çıktığınızda gördüğünüz kraterin aktif ağzından tüten dumanları deneyimlemek, o anı yaşamak ise benzersiz.

Krater kenarının tepesine ulaştığınızda, doğrudan kraterin tam ağzını görüyorsunuz! Kesinlikle çok güzel bir manzara, ama unutmayın ki sizi kratere düşmekten alıkoyan hiçbir çit veya herhangi bir şey yok, bu yüzden lütfen dikkatli olun!

Sabahın ilerleyen saatlerinde rüzgar periyodik olarak hızlandığından yanardağa çıkmak öğleden sonraki saatlerde tehlikeli ve yasak. Yanardağdan yağan küll gözlerinize, ağzınıza ve neredeyse vücudunuzun her deliğine giriyor. Gözlerinizi korumak için bir güneş gözlüğü ve başınızı örtmek için ise yanınızda sarong getirmenizi tavsiye ederim.

Doğanın güzelliği ile tehlikenin en iyi kombinasyonuna hayran olmak için Bromo Yanardağına gidilir. Aktif yanardağın hem uzaktan manzarası hem de kraterinin ağzında göreceğiniz manzaranın dünyanın dışında bir yerdesiniz gibi hissettirmesi oraya gitmek için yeterli sebep!

Segara Wedi
Kraterin ağzında, Segara Wedi
Segara Wedi, Bromo
Segara Wedi, Bromo

Bromo Yanardağı nerede kalınır

Bromo Dağı çevresinde çeşitli pansiyonlar ve basit oteller bulabilirsiniz. Eğer burada kalacaksanız otelinizi güneşin doğuşunu izlemek için yapacağınız sabah yürüyüşüne yakın bir yerde ayarlamaya çalışın. Krater yakınlarında çok sayıda misafirhane veya otel var. Burası popüler bir turistik bölge olduğu için fiyatlar normal Endonezya fiyatlarınızdan daha yüksek.

Cemara Indah Hotel, Bromo Dağının manzarasına sahip genel olarak hoş bir yer. Gün doğumu için yürüyeceğiniz parkurun hemen arkasında yer alıyor. Gün doğumu yürüyüşünü kendiniz yapabilirsiniz. Sonrasında, kratere gitmeden önce sağlanan kahvaltı için geri gelin. 50 USD’den başlayan fiyatlarla orta seviye bütçe.

Jiwa Jawa Bromo, oturmak ve volkan manzarasının tadını çıkarmak için güzel bir bahçeye sahip. Çok iyi restorana sahip, Bromo Dağındaki popüler otellerden. 120 USD’den başlayan fiyatlarla lüks bir seçenek.

Clover Homestay ve Colorbox Bromo Backpacker (Probolinggo), konaklayabileceğiniz ucuz yerler. Buradan Bromo Dağına günübirlik bir gezi yapmak daha uygun fiyatlı. Surabaya’dan geliyorsanız, büyük olasılıkla Probolinggo üzerinden geri döneceksiniz zaten.

Hotel Tugu (Malang), Bromo Dağına 4WD sürücü ile ulaşım sağlayan bir lüks otel.



Hotel Santika Premiere, Malang’da kalabileceğiniz orta sınıf bir otel.

Bromo’da her otel normalde gezginler için konaklama yanında yemek de sunuyor. Bromo Corner Café ve Waroeng Basuki tercih edebileceğiniz alternatif yerler. Basit warunglarda yerel Endonezya yemeklerini de tadabilirsiniz.

Tüm restoranlar, çoğu gezgin gün doğumu yürüyüş için uyanmaya başladığı 03.00’te açılıyor. Sıcak Cava kahvesi olan kopi panası deneyebilirsiniz, ben pek sevemedim.

Endonezya’daki Bromo Yanardağ turu, yaşayabileceğiniz en şaşırtıcı seyahat deneyimlerinden biri olmaya aday. Romantik Bali tatilinizden birkaç gün ayırıp Mt Bromo ve Kawah Ijen kraterini içeren epik bir Doğu Java turuna vakit ayırın.

Day 376, ID:33 Probolinggo, Java. 17 Ağustos 2011, Perşembe

2 Yorumlar

  1. Harika bir deneyim! Sulfur deyince bir dusunmuyor degil insan ama kesinlikle gitmeye deger!! Listeme bir hayal daha eklendi sayenizde! Tesekkurler :}

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz