Endonezya takımadaları hiç kimsenin bilmediği muhteşem hazinelerin, birçok farklı kültürlerin, enfes manzaraların ve şehirlerin bulunduğu adalardan oluşuyor. Dev volkan dağlarına tırmanmak, ulusal parkları keşfetmek ve tropikal yağmur ormanlarında yürüyüş yapmak kaçışların en güzeli olsa gerek.
Sörf, zümrüt yeşili pirinç tarlaları ve olağanüstü sanat kültürü ile küçük bir volkanik ada olan Bali, ülkenin en popüler yerleri arasında. Doğa tutkunları vahşi orangutanları ve Komodo ejderlerini görebilir; eğer kültür aşığıysanız tapınakları ve eski sarayları görebilirsiniz. Jakarta herkes için olmasa da biraz kaotik olmasına rağmen çok güçlü bir enerjiye sahip.
Endonezya’ya ne zaman gidilir
Endonezya tropikal bir iklime sahip ve kuru ile yağışlı mevsim olarak ikiye ayrılıyor. Sıcaklık yıl boyunca çok az değişiyor. Endonezya’yı ziyaret etmek için en uygun dönem mayıs ve eylül ayları arasındaki kuru dönem.
Endonezya Adaları arasında ve hatta adaların bölgeleri arasında bile sıcaklık farklılıkları oluyor ve bunun en büyük sebebi de dağlık olması. Yukarılara çıkıldıkça hava sıcaklığı daha da düşüyor.
Genellikle batı muson Aralık – Mart ayları arasında yağmur ve doğu musonu nispeten daha kuru olan havayı Haziran – Eylül ayları arasında getiriyor. Yine de ani şiddetli yağmur hemen her gün olabiliyor, ancak öğleden sonraları bir saatten uzun sürmüyor.
Ortalama sıcaklık başkent Jakarta’da 26 ila 30 derece arasında. Bazı günler biraz daha sıcak olabiliyor ancak 22 derecenin altına indiği ender görülüyor.
Sumatra‘nın bazı bölgelerinde Ekim – Aralık arası çok aşırı yağışlı oluyor ve metrekare başına düşen yağış miktarı çok ciddi seviyelere ulaşabiliyor.
Endonezya etkinlik ve festivalleri
Jember Moda Karnavalı
Kısa adıyla JFC olarak bilinen Jember Moda Karnavalı her yıl Jember şehrinde yapılıyor. Karnaval genel olarak Brezilya’da ki karnavallara benzer şekilde dansçıların çok gösterişli kıyafetleri ile öne çıkıyor ancak tabi bu kıyafetler Endonezya’nın geleneksel motiflerine uygun giysilerden seçiliyor. Genel olarak tema dünya ya da doğa içerikli motiflerden oluşuyor. Aylar öncesinden katılımcılar ve gönüllülerin desteğiyle çok ciddi bir çalışmaya giriliyor.
Lombon Festivali
Yeni yıl etkinlikleri Endonezya’nın her yerinde kutlanıyor. Ancak ülkenin genişliğinden dolayı doğu bölgeleri yeni yılı batı bölgelerinden daha erken kutluyor. Lombon Festivali 1 Ocakta kutlanıyor yerel balıkçılar yılın ilk mahsulleri için denize teşekkür ediyor. Ziyaretçiler için oldukça ilginç bir deneyim yaşayabilecekleri bir festival.
Java Caz Festivali
Java Caz Festivali, Jakarta’da yapılıyor ve ülkenin en büyük festivallerinden biri. 2005 yılında başlayan organizasyon çok kısa sürede oldukça popüler bir hale geldi. Festival 3 gün sürüyor ve Mart ayının başında başlayarak hem yerel hem de uluslararası sanatçıların yeteneklerini izleyicilerle buluşturuyor.
Kasada Festivali
Mart ayının gelmesiyle birlikte Endonezya atalarını ve kaybettikleri yakınlarını hatırlatan Kasada festivalini kutluyorlar. Yerel halkın çoğu mezarlıklara dini mekânlara giderek kaybettikleri için dua ediyorlar. Genellikle çiçekler ile yapılan ritüellerde çoğunlukla etkinlik boyunca ziyafet de veriliyor.
Manado Plaj Festivali
Manado Sulawesi adasındaki en popüler turist bölgelerinden biri. Temmuz ayında şehir Manado Beach Festival adında bir etkinlik düzenliyor ve şehrin yıldönümünü kutluyor. Bir hafta boyunca Manado canlı performanslara, danslara, müziğe, kültürel ve spor etkinliklerine doyuyor.
Lembah Baliem Festivali
Ziyaretçiler Ağustos ayında Baliem Vadisine gelerek Papua’yı (Irian Jaya) ve kültürünü yakından tanıyabilirler. Bu ay boyunca vadide düzenlenen Lembah Baliem Festivalinde yerel kabileler hem tarihlerini hem de savaşlarını konu alan gösteriler düzenliyorlar.
Bali Sanat Festivali
Eylül ayı boyunca Bali Sanat Festivali düzenleniyor. Binlerce sanatsever ve kültürel etkinlikleri takip edenler birkaç gün için adaya akın ediyor. Dans, sanat, el işleri, müzik ve yemek etkinlik boyunca sizi bekleyenlerden sadece bir kaçı.
Solo International Etnik Müzik Festivali
Solo International Etnik Müzik Festivali sadece Endonezyalı değil dünyanın her yerinden müzisyenleri bir araya getiriyor. Eylül ayında düzenlenen ve 5 gün süren festival Hollanda sömürgesi zamanında inşa edilen Vastenburg Kalesinde yapılıyor.
Krakatoa Festivali
Krakatoa Festivali Eylül ayında düzenlenen bir başka önemli festival ve 1 hafta sürüyor. Krakatoa adasının etrafındaki birçok adada kutlanan festival dans ve müzik arayanlar için harika bir eğlence sunuyor.
Endenozya’ya ben de gideceğim ama uçak biletleri pahalı. İstanbul Jakarta tek yön 3500 TL diyor yuh dedim.
Gidis donus 2800’e aldim bugun. Saudi Havayollarindan.
Merhaba Kemal Bey,
Ben Endonezya vatandaşı biriyle 2 yıldır görüşüyorum yakın zamanda oraya gidip evlenmeyi düşünüyorum..ama bazı şeylerde kafam karışık bana bilgi verirseniz çok sevinirim..
Burdan gidince bir daha Türkiye’ye dönmek istemiyorum. Bunun için burdan çıkmadan önce yanımda hangi evrakları götürmem gerek bir daha Türkiye’ye dönmemek için? Biliyorsunuz git gel parası çok pahalı bu yüzden öğrenmek istiyorum bunu.
Konsolusluğu aradım bilgi vermediler o yüzden sizin bilginiz varsa beni bilgilendirirseniz çok sevinirim..
Bir de benim pasaportum umuma mahsus Endonezya’ya varır varmaz hemen evlenmeyeceğim. En az 3-4 ay orada ailesiyle tanışma süreci olacak. Vize konusunda en uygun yol olarak ne yapmamı önerirsiniz?
Şimdiden çok teşekkür ederim Kemal Bey. İyi günler.
Endonezya vizesi için havalimanında 25$ ödeyince 1 aylık vize alabiliyorsunuz. Vize bitmeden tekrar imigration ofisine başvurup 1 ay daha vize alabilirsiniz. Sonrasında ise ülkeden ayrılıp tekrar giriş yapmanız gerekiyor bildiğim kadarıyla.
Yaşınızı ve Türkiye’deki durumunuzu bilmiyorum. Örneğin Türkiye’de sigortanız yoksa, çalışmıyor olsanız dahi SGK için aylık ödeme yapmak zorundasınız. Ancak yurtdışında oturma izni aldığınızda bundan feragat edebiliyorsunuz.
Türkiye’de olası resmi işlemler için birine noter tasdikli vekalet vermeniz gerekiyor. Aksi halde olası bazı durumlarda mecburen Türkiye’ye gelme durumunuz doğabilir. Endonezya’da resmi nikah kıyılıp, bunun Türkiye Konsolosluğundan tasdik edilmesi gerekiyor. Sonrasında Endonezya’da oturma izni alabilir ve orada yaşayabilirsiniz. Yabancı bir kültürde yaşamak kolay değildir, öncelikle her açıdan hazır olmanız gerekiyor.