Yalta, Kırım Yarımadası’nın hemen ucunda,Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin güney kısmında, Karadeniz kıyısında yer alan bir sahil kenti. Ana karaya ince bir doğal köprüyle bağlı tam bir sayfiye yeri olan Yalta’da Akdeniz iklimi görülüyor.
Muhteşem manzarası ihtişamlı tarihi ile bütünlük gösteren Yalta’da, temmuz ayı ortalama sıcaklık 25 derece iken eylül-ekim döneminde ise ılıman bir sonbahar yaşanıyor. Ukrayna’ya bağlı bir özerk bölge olan Kırım Yarımadası’nın Mart 2014’te Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte Yalta’nın da yönetimi Rusya’ya geçti. Kent, Rus kontrolünde.
Yalta hakkında kısa bilgiler 🇺🇦
II. Dünya Savaşı’nın sonucunun belirlendiği Yalta Konferansı’na ev sahipliği yapması nedeniyle ismi dünyaca bilinen bir kent olan Yalta’nın ismi Yunanca sahil anlamına gelen ‘yalos’ kelimesinden geliyor.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Ukrayna’nın özerk Kırım Cumhuriyeti’ne bağlı bir şehre dönüşen Yalta, Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerginlik ve anlaşmazlık sürecinin ardından Mart 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle fiilen Rus yönetimine geçti. Ukrayna ile iletişimi ve bağlantısı kesilen kent kağıt üzerinde Ukrayna’nın bir parçası olsa da artık Rusya’nın himayesinde.
Yalta’da Ukrayna’nın resmi dili Ukraynaca konuşuluyor. Kentte birçok kişi Rusça ve Tararca da biliyor. İngilizce bilinirliği ise düşük. Yalta’nın nüfusu 135 bin. Yalta’da Ukrayna’nın resmi para birimi Grivna kullanılıyor (Rus Rublesi fiilen kullanımda). Yalta, Türkiye ile aynı saat diliminde.
ⓘ Ukrayna’ya gitmek için vize gerekmiyor. Ukrayna vizesiz ülkeler listesinde olduğundan kapıda 90 günlük vize alabiliyorsunuz. Ukrayna’ya pasaportunuz olmadan yeni TC Kimlik Kartı ile de vizesiz giriş yapabiliyorsunuz.
ⓘ Pasaportunuz henüz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Pasaportla yurt dışına çıkarken havalimanında veya sınır kapılarında yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Kimlikle çıkış yaptığınızda yurtdışı çıkış pulu almanıza gerek yok.
ⓘ Ukrayna Gezi Rehberi blog yazımda Ukrayna hakkında detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım da daha keyifli ve güvenli bir Ukrayna tatili için bilgilendirici olabilir.
ⓘ Yalta’nın Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından şehirde hüküm süren Rus egemenliği nedeniyle Yalta’ya seyahat edeceklerin Rusya vize rejimi ve kurallarına göre hareket etmesi gerekiyor. Rusya, yeşil, gri ve siyah pasaportlar haricinde bordo pasaport sahibi olan Türk vatandaşlarından vize istiyor. Şehre Ukrayna üzerinden geçişlerde çeşitli sınırlamalar bulunuyor.
Yalta nerede 📍
Yalta, Avrupa ülkesi olan Ukrayna’nın sayfiye kenti Ukrayna, aynı zamanda bir Doğu Avrupa ülkesi. Karadeniz kıyısında, Kırım Yarımadası’nın en güneyinde yer alan Yalta, ülkenin en önemli tatil destinasyonlarından biri.
ⓘ Yalta gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️
Yalta’ya nasıl gidilir
İstanbul-Yalta arasında direkt uçuş seferi bulunmuyor. Kırım’ın başkenti Simferopol üzerinden ulaşımın mümkün olduğu bu kente, yaklaşık 1.5 saatte ulaşım mümkün. Aeroflot ile St. Petersburg’tan, Azerbaijan Airlines ile Bakü ve Moskova, Türk Hava Yolları ile de Kişinev ve Moskova aktarmalı olarak UTair ile ise St. Petersburg ve Moskova aktarmalı olarak uçabilirsiniz.
Ukrayna’nın Simferopol kentinde bulunan Simferopol Uluslararası Havalimanı, 1936’dan bu yana iç ve dış hatlar olmak üzere hizmet veriyor. Simferopol Havalimanı’na Aeroflot, S7 Airlines, Ural Airlines gibi pek çok havayolu şirketi uçuyor.
Simferpol Havalimanı’ndan Yalta’ya ulaşım: Simferpol Havalimanı’ndan Yalta’ya gitmek için taksi, troleybüs ve otobüs gibi toplu taşıma araçları bulunsa da en keyifli yol 56 kilometrelik dünyanın en uzun troleybüs hattını kullanmak.
Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Zhuliany Havalimanı’ndan her gün Simferopol’e uçak, 12 ve 28 No’lu trenler ile Odessa’dan hareket eden 650 No’lu trenlerle ulaşım mümkün. Sinop’un tam karşısında bulunan bu güzel kente eskiden Sinop’tan feribot seferleri olsa da günümüzde kullanılmıyor.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Yalta gezilecek yerler 📌
Ukrayna’nın en güney ucundaki şehri olan Yalta, kumsalları ve yemyeşil doğasıyla tam bir sayfiye yeri. Gece hayatı, restoranları, barları, modern ve şık görünümlü gençleri ile tam bir Avrupa kenti olan Yalta, aynı zamanda, Kırım ve hatta Ukrayna’nın en büyük uluslararası tatil ve sağlık merkezi. Burada, Sovyetler döneminden kalma otel ve sanatoryum gibi, sağlık amaçlı merkezler bulunuyor.
Yalta’da pek çok gezilecek yer bulunuyor. Lenin Meydanı ve Lenin Anıtı, Livadiya Sarayı, Aleksander Nevski Katedrali, Vorontsov Sarayı ve Vorontsov Parkı, Massandra, Kırlangıç Yuvası, Dulber Palas, Peri Masalları Çayırı, Gurzuf, Anton Çehov Evi, Alupka, St. John Çan Kulesi, Nikita Devlet Botanik Parkı, Yalta Hayvanat Bahçesi, Dereköy Camii, Ermeni Kilisesi, Panorama Müzesi ve Yalta Limanı kentin görülmesi gereken yerleri.