Goethe’nin ‘İçinde bahçeler olan çok şehir gördüm, ama bahçe içinde bir tek şehir gördüm’ dediği Ukrayna‘nın başkenti Kiev, yeşili ve özgün mimarisi ile dikkat çekici bir şehir. Dinyeper Nehri’nin her iki yakasında kurulu bu ‘Altın Kubbeli Başkent’, ülkenin orta kuzeyinde yer alıyor.
Avrupai çehresiyle gözde bir şehir olan Kiev, 10. yüzyılda Hristiyanlığın resmi din oluşuyla ilk Slav kilise ve manastırlarının kurulduğu, azizler şehri unvanını almış ve o tarihten bu ana da Doğu Slav uygarlığının beşiği sayılan bir yerleşim. 11. yüzyılda, dini, sanatsal ve ticari anlamda Constantinople ile rekabet eder hale gelen ve Sovyetler Birliği döneminde de, Moskova ve Saint-Petersburg’tan sonra ülkenin üçüncü büyük şehri olan Kiev’de, bu dönemden kalma dünyanın en büyük metrolarından biri olan Kiev metrosu yer alıyor.
MS 5. yüzyılda kurulan Kiev, tarih boyunca Belarus ve Rusya’ya başkentlik yaptı. Sovyetler Birliği yıkılmadan önce birliğin Moskova ile birlikte en önemli şehri olan Kiev, günümüzde Slav kültürünün merkezi olarak gösteriliyor.
Bakımlı ve tertemiz sokakları, metro ve tramvay hattı ile toplu taşıma araçlarıyla ulaşımın son derece rahat ve pratik olduğu kentin, oldukça Avrupai bir yaşam tarzı olduğu gözünüzden kaçmayacak. Zira kadınları çalışırken, kentin hemen her yerde görmeniz ve pek çok turist gibi şaşkınlık yaşamanız mümkün.
Geniş caddeleri, şık mimarisi ve Saint Sophia Katedrali gibi görkemli yapılarıyla göz alan Kiev, çoğunluğu Ukraynalı ve Rus olmak üzere pek çok farklı kültürden vatandaşına ev sahipliği yapıyor.
Kiev Hakkında Bilgiler
Ukrayna’nın politik, ekonomik, eğitim ve kültürel merkezi olan Kiev, tarihi yapıları, bahçeleri, parkları, müzeleri, caddeleri ve meydanlarıyla şehirde bulunanlara gezilip görülecek pek çok alternatif sunuyor.
Şehirde başlıca gezilecek yerler ise Kiev’de ayakta kalan en eski katedral olan St. Sophia Katedrali. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve 11. yüzyılda Prens Yaroslav Mudry tarafından inşa edilen katedralin yanı sıra, Altın Kapı olarak da bilinen Zoloti Vorota, yine Prens Yaroslav döneminde savunma amaçlı yapılan bir eser.
Dinyeper Nehri kıyısında uzanan kiliseler topluluğu olan Kievo Pechersky Caves Manastırı farklı atmosferi ile Kiev’in en popüler cazibe merkezlerinden. Kentte ziyaret edilmesi gereken diğer yerler ise St. Andrew Kilisesi, Mariyinsky Sarayı, St. Vladimirskaya Katedrali, Babiy Yar, Kiev Mikro Minyatür Müzesi, 2. Dünya Savaşı Müzesi, Çernobil Müzesi, Canavarlı Ev, Devlet Botanik Bahçesi, Kiev Hayvanat Bahçesi.
Şehrin en güzel panoramik manzarasını sunan Podil Tepesi’ne asırlık bir fünikülerle çıkabilir, buradaki çeşitli sanat çalışmalarının, resim atölyelerinin ve hediyelik eşya tezgâhlarının sıralandığı keyifli bir yürüyüş yolu olan Andriyiviski Uzviz Yokuşu’nu çıkabilirsiniz.
Kiev’de bir dağ geçidi olan ve her yıl 29 Eylül’de Nazi işgali sırasında ailelerini kaybedenlerin bir araya geldiği yer olarak bilinen Babi Yar’ı ziyaret edebilir; zamanında şehrin ana giriş kapısı olarak kullanılmış olan Altın Kapı’dan geçebilir; Canavarlı Ev’in ilginç yaratık heykellerini fotoğraflayıp eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
1986’da yaşanan Çernobil felaketinin anısına kurulan Çernobil Müzesi ile kentin en güzel bahçelerinden biri olan Devlet Botanik Bahçesi ve Ukrayna Bilim Akademisi Botanik Bahçesi’ni gezebilirsiniz.
Kiev kültür sanat yaşamı
Avrupa’nın en eski kentlerinden, tarihi boyunca kimi zaman ihtişamı kimi zaman da sefaleti yaşayan Kiev, Rusya’nın da yüzyıllar boyu kültür ve tarih merkezi oldu, farklı kültürlere de ev sahipliği yaptı. Tüm bunların ürünü olarak şehrin sanatsal hazineleri birçok sanat galerisinde sergileniyor.
Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi, Ukrayna Devlet Tiyatrosu Müzesi, Kiev Sanat Galerisi ve Kültür Mirası Müzesi ise önemli noktalardan. Bale ve opera etkinlikleri ise Ulusal Bale ve Opera Akademisi Tiyatrosu’nda yapılıyor.
Kiev’in gece hayatı da oldukça renkli ve hızlı. Şehirde yer alan gece kulüplerinde dans edebilir, dans şovlarını izleyebilir, farklı içecekler deneyebilirsiniz. Daha çok şehrin merkezinde bulunan bu mekanlardan en popülerleri Arena, SkyBar, Barsky ve Grotesque.
Kiev yeme-içme kültürü
Ukrayna’nın daha çok Sovyet etkisinin altında bulunduğu yemek kültüründe geleneksel yemekler üç öğeden oluşuyor. Şehrin dört bir yanında bulunan mekanlarda ve merkezdeki dünyaca ünlü tatları sunan lüks restoranlarda, çorba, hamurlu yemekler, et yemekleri, salata, ekmek ve tatlıdan oluşan yerel lezzetleri tadabilirsiniz.
Alkollü içecekler Kiev’de çokça tüketiliyor. Şehirde alkollü içecek kültürünün örneklerini her alanda görmeniz mümkün. Yerel meyveler ve baharatlarla yapılan Horilka da denilen votkalar ve mayalı içecekler çok ünlü. Alkolsüz içkilere bakıldığında ise yöresel kompostolar, kahveler ve kefir ilk sıralarda.
Kiev alışveriş
Kiev’de alışveriş, şehir merkezinde yer alan Shevchenka, Andreevsky Spusk, Krasnoarmeyskaya caddelerinde yer alan hediyelik eşya, el sanatları ürünleri ve diğer birçok ürünün yer aldığı dükkanlarda oldukça keyifli. Kreschatik’te City Center, Nezaleshnosti’de yerin altında bulunan Globus, Basseynaya Sokak’ta yer alan Mandarin Plaza ise kentin en önemli alışveriş merkezlerinden.
Türkiye ile arasında zaman farkının bulunmadığı Kiev’in para birimi Grivna. Türk Lirası’ndaki değer kaybı nedeniyle bir dönem Türkler için çok ekonomik bir tatil destinasyonu olan Kiev’de fiyatlar günümüzde Türkiye ortalaması ile benzerlik gösteriyor.
Kiev vizesi
Ukrayna, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Pasaportsuz, yeni tip kimlik kartıyla ülkeye seyahat edilebiliyor. Ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren 60 gün boyunca Ukrayna’da kalınabiliyor. Kimlikle geçişlerin başlamasıyla birlikte Türk akınına uğrayan Kiev’e seyahat sırasında konaklama rezervasyonu, dönüş uçak bileti ve seyahat sırasında harcanacak kadar nakit para ve kredi kartının beyan edilmesi gerekiyor.
Kiev’e nasıl gidilir
Kiev şehir merkezine 38 km uzaklıkta yer alan ve üçlü kodu ’KBP’ olan Borispol Havalimanı, uluslararası uçuşlar için kullanılırken, genellikle iç hat uçuşlarda hizmet veren Zhulyany Havalimanı ise merkeze 10 km uzaklıkta yer alıyor. Zhulyany Havalimanı’nın üçlü kodu ise ‘IEV’.
İstanbul’dan Kiev’e, Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları ve Ukrayna Uluslararası Havayolları’nın 2 saat süren direkt uçuş seferleri ile ulaşım sağlanıyor. Ukrayna Hava Yolları’nın Ankara ve İzmir’den de direkt uçak seferleri bulunuyor.