Grand Palace (Büyük Saray), yüz elli yıldan fazla süre Tayland Kralına ve ailesine ev sahipliği yapan, Geleneksel Thai Mimarisinin en güzel örneklerini taşıyan bir saray. Bangkok’un en muhteşem tarihi mekanlarına ev sahipliği yapan Rattanakosin bölgesinde yer alan saray, yüzden fazla çarpıcı bina ve nefes kesen tapınaklardan oluşuyor.

Budist Taylandlılarca çok kutsal kabul edilen Zümrüt Buddha heykeli, Grand Palace içerisinde yer alan Wat Phra Kaew tapınağında yer alıyor. Grand Palace, Bangkok’a ilk kez gidiyorsanız mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Bu rehberde, çektiğimiz güzel fotoğrafları, orada mutlaka görülmesi gerekenleri ve bazı önemli ipuçlarını paylaşacağım.

Grand Palace

Chao Phraya Nehri iki kıyısına kurulmuş Bangkok’un tarihi bölgesi olan Rattanakosin, Bangkok gezilecek yerlerinin bir çoğunun bir arada olduğu bir bölge. Tayland Kraliyet Sarayı, Yatan Buda Tapınağı, ünlü Zümrüt Buda Tapınağı burada yer alıyor. Neredeyse her köşe başı kraliyetin zengin geçmişini belgeleyen, parıldayan renkleriyle ihtişamla yükselen tarihi yapılarla dolu.

GRAND PALACE NASIL GİDİLİR
Grand Palace, Na Phra Lan Yolu üzerinde, Chao Phraya Nehrinin tam kıyısında yer alıyor. Grand Palace’a gitmek, kaldığınız yere bağlı olarak biraz zor olabilir. En kolay yol bir Grab (Uber’in Asya versiyonu) ile araç çağırmak. Ancak yoğun saatlerde araca binerseniz kaotik trafikte saatleriniz geçebileceği aklınızda bulunsun.

Grand Palace’a giderken taksiler sizi hemen kapıda bırakamıyor, 5 dakikalık daha yürümeniz gerekecek. Yanınızda giriş bileti ücreti, kıyafet kiralama ve her ihtimale karşı 700 -1000 baht olsun. Mutlaka iki şişe su alın. Bangkok, özellikle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında aşırı derecede sıcak ve nemli. Başınızda şapka olsun. Güneş kremi sürmeden zaten Tayland’da dışarı çıkmamalısınız.

Bolca da sabır lazım. Sakin kalmaya çalışın ve deneyimin tadını çıkarın. Tıpkı dünyadaki diğer turistik yerlerde yaptığınız gibi, çantanıza, telefonunuza, kameranıza ve diğer değerli eşyalarınıza her zaman göz kulak olduğunuzdan emin olun.

Malta

Bangkok Grand Palace Rehberi

GRAND PALACE GİRİŞ ÜCRETİ
Grand Palace giriş ücreti kişi başı 500 baht (16 US$). Sesli rehber için ekstra 200 baht (6,40 US$) ödemeniz gerekiyor. İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Rusça ve daha pek çok dil mevcut. Maalesef Türkçe yok.

Biletinizi giriş kapısındaki gişelerden (Wiseedtschairi Kapısı) satın alabilirsiniz. Uzun kuyruklarda zaman kaybetmek istemiyorsanız biletinizi online olarak da (en az 24 saat önce) ön sipariş verebilirsiniz. Ziyaret günü özel pencereden biletinizi gidip alıyorsunuz. Dolandırıcılık yaygın, resmi bilet gişesi dışında başka bir yerden bilet almayın.

Grand Palace, ulusal ve dini bayramlar dahil her gün 08.30 – 15.30 arası ziyarete açık. Sadece çok nadir Kraliyet törenlerinde kapatılıyor. Yine de hafta sonu ve bayram dönemlerinde ziyaret etmekten mümkün ölçüde kaçının.

Biletinizle Sarayı, Wat Phra Kaew tapınağı ve Müzesini, Royal Thai Dekorasyonları ve Madeni Paralar Köşkü ile Kraliçe Sirikit Tekstil Müzesi’ni gezebiliyorsunuz. Biletiniz ayrıca Vimanmek Sarayı ve Abhisek Dusit Taht Salonu’na girişi içeriyor. Büyük Saray ziyaretinizden sonra 7 gün süresince buraları da ziyaret edin.

GRAND PALACE ZİYARETİ HAKKINDA TAVSİYELER
ℹ️ Size baştan söyleyeyim, Grand Palace kompleksi oldukça BÜYÜK! Zaman yönetiminizi iyi yapın. Hayatım boyunca şimdiye kadar ziyaret ettiğim en kalabalık turistik yer! Şüphesiz Tayland’daki en ünlü turistik yer. Kalabalıktan kaçınmanın tek yolu, saat 8.30’da açıldığında içeri girmeye hazır olmak. Ayrıca günün ilerleyen saatlerinde, kapanış saatinden hemen önce sarayın daha az kalabalıklaşmaya başlıyor.

Yine de öğlen telaşından kaçınmak için sabah erkenden kapıya dayanın.Bangkok Grand Palace, aktif bir ibadet yeri olduğundan ziyaret için belirli bir kıyafet kuralı var. Erkekler kolsuz gömlek, yelek veya şort giyemez. Kadınlar dizlerini, omuzlarını veya göğüslerini gösteremez. İzin verilmeyen diğer kıyafetler arasında yırtık kot pantolonlar, çok dar giysiler, transparan veya açık giysiler veya düşük V yakalı üstler.

Bu kıyafet kuralı, Tayland’daki tüm aktif Budist tapınakları için aynı. Diğer tapınaklardan farklı olarak Büyük Saray, göğsünüzü ve omuzlarınızı eşarp veya sarong ile örterek giriş yapmanıza izin verilmiyor. Bu şekilde girmeye çalışsanız da kapıda kiralama bölümüne yönlendirilirsiniz.

Şüpheniz varsa, uzun pantolon ve tişört giyin. Doğru kıyafetiniz yoksa sorun değil. Tesis girişinde kıyafet (üst ve pantolon) kiralayabiliyorsunuz. Ancak kıyafet kiralama ve iade etme stresinden kendinizi kurtarmak için iyisi mi hazırlıklı gidin.

Ayakları örten, giyip çıkarması kolay ayakkabılar alın yanınıza. Sandaletle yapılan ziyaretlere izin verilmeyebilir. Ben sandaletli olmama rağmen izin vermişlerdi. Sandaletli olanların yanlarına çorap almaları önerilir. Tapınaklara girerken ayakkabıların çıkarılması gerektiği de unutulmamalı.

Grand Palace Rehberi

BANGKOK’TA NEREDE KALINIR
Riva Surya Bangkok, Khao San Yolu’na 5 dakikalık mesafede 4 yıldızlı bir otel. Khaosan Art Hotel, çok uygun fiyatlı, makul güzellikte bir seçenek. Dewan Bangkok, süslü, renkli ve uygun fiyatlı beğenebileceğiniz bir otel. Nappark Hostel @Khao San ve OYO 612 Hansa Hostel, Kha Son Road’ın popüler merkezi hostelleri.

Baan Noppawong, Grand Palace’a oldukça yakın, Bangkok’un hala ayakta duran nadir kolonyal evlerinden birinde. Baan Chart da bir butik otel, tereddütsüz kalabilirsiniz. Sala Arun, Bangkok Eski Şehir’de Şafak Tapınağı veya Wat Po’nun doğrudan manzarasına sahip.

Boxpackers Hostel Phranakorn, Grand Palace yakınlarında kalabileceğiniz yüksek puanlı bir hostel. Shanghai Mansion Bangkok, aslen 1892’de inşa edilmiş yenilenmiş bir binada, otantik China Town bölgesinde yer alıyor.

Anantara Siam Bangkok Hotel, Bangkok’un seçkin modern bölgesi Siam’da yer alan lüks bir otel. Hotel Indigo Bangkok Wireless Road, Sukhumvit Yolu, Siam ve Pathumwan’ın popüler bölgelere yürüyerek gidecek kadar yakın yüksek puanlı bir otel

Bangkok Grand Palace

Bangkok Grand Palace, gezginler arasında her zaman favori olmuş. Sonuçta, Bangkok’un doğduğu yer. Burma saldırıları sonrasında Ayutthaya’nın çökmesiyle birlikte başkent, Chao Phraya Nehri’nin batısında yer alan Thonburi’den bu bölgesine taşınmış. 1782’de Siam Kralı I. Rama döneminde başkentin Bangkok’a taşımaya karar verilmesiyle Grand Palace’ın inşaatına başlamış.

İlk yıllarda sadece birkaç saray binasından oluşan yer, daha sonra eklenen çok sayıda bina ve tapınaklarla genişleyerek bugün 218.400 metrekarelik bir alana ulaşmış. Bin dokuz yüz metre uzunluğunda dört duvar ile çevrili saray, 1925’e kadar Tayland kraliyet konutu olarak kullanılmış.

Kraliyet evi daha sonra Dusit Sarayına taşınmış olsa da Büyük Saray hala büyük monarşinin çoğunu elinde tutuyor. Bugün kısmen müze olarak halka açık olan sarayın, bazı binaları hala kraliyet ofisleri olarak kullanılıyor. Ayrıca zaman zaman Tayland Kraliyet cenaze töreni ve düğünleri yanında, Budist takviminde önemli dönemlerde ritüeller için kullanılıyor.

Bangkok’un en çok ziyaret edilen yeri olan kompleks, dış, merkez ve iç saray olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Dış Saray, eskiden Kralın doğrudan dahil olduğu mülki idare, ordu ve hazine gibi hükümet birimlerine ev sahipliği yapmış. Bu dış avlunun bir köşesinde, tarihi 14. yüzyıla uzanan Wat Phra Kaew yer alıyor.

Grand Palace keşfinize, küçük ama oldukça ünlü Zümrüt Budha heykelinin yer aldığı Wat Phra Kaew’den başlayın. Tayland’daki en önemli dini sembol olan Zümrüt Budha, yerel halk arasında oldukça saygın.

Zümrüt Budha Tapınağı Wat Phra Kaew

Wat Phra Kaew Temple
Wat Phra Kaew Temple, Bangkok’taki en kutsal Budha tapınaklarından biri

Wat Phra Kaew (Zümrüt Budha Tapınağı – Temple of the Emerald Buddha), Tayland Kraliyet Sarayı Grand Palace içerisinde yer alıyor. Tayland’ın en önemli kutsal yeri olarak kabul ediliyor. Resmi adı Wat Phra Sri Rattana Satsadaram olan tapınak, dışardan bakıldığında diğer Budist tapınaklardan pek de farklı değil.

Tapınağı bu kadar önemli yapan şey, Zümrüt Budha (The Emerald Buddha) heykeline ev sahipliği yapması. 15. yüzyıldan kalma Zümrüt Budha, meditasyon konumunda oturan Buddha’yı temsil ediyor. 66 cm yüksekliğindeki Zümrüt Budha, tek bir Yeşim bloğundan oyulmuş.

Zümrüt Budha, Thai adıyla Phra Putta Maha Mani Ratana Patimakorn, Tapınağın kalbine yerleştirilmiş. Tayland Kralı tarafından mevsimsel olarak değiştirilen altın bir paltoya sarılmış. Zümrüt Buda, Tay Ulusunu gözetlediği ve koruduğuna inanılıyor. Heykele Kral dışında kimsenin yaklaşmasına izin verilmiyor.

Zümrüt Buda, aslen Kuzey Tayland’da Chiang Rai’de bir tapınakt yer alıyordu. 1436’da Chiang Mai‘ye taşınmış. Laos kralı I. Setthathirat, heykeli 1560’da başkenti Vientiane‘ye götürene kadar orada kalmış. Vientiane’de Zümrüt Budha için görkemli bir tapınak inşa edilmiş. Siam Kralı I. Rama, Vientiane’i ele geçirip Zümrüt Buda’yı geri almış ve 1784’te kurduğu yeni başkenti Bangkok’a götürmüş.

Zümrüt Budha Tapınağı
Zümrüt Budha Tapınağı
Yaksha
Yaksa Tavarnbal

Kral I. Rama, başkenti Thonburi’den Bangkok’a taşındıktan sonra, 1785’te Emerald Buddha Tapınağı yapımını başlatmış. Özenle inşa edilmiş kutsal binalar, heykeller ve pagodası olduka gösterişli dekore edilmiş bir tapınak burası. Diğer tapınaklar aksine bu tapınakta, rahipler için yaşam alanları yok.

Wat Phra Kaew Tapınağının 3 kapısı var. Her kapı önünde yer alan 5 metre yüksekliğindeki dev heykeller ‘Yaksa Tavarnbal’ tapınağın koruyucuları olarak betimlenmiş. Merkez kapıdan sadece Kral ve Kraliçe geçebiliyor. Ön tarafta yer alan iki kapının birinden girilip, ziyaret tamamlandıktan sonra diğerinden çıkılıyor.

Tavan yüksekliği oldukça yüksek olan tapınağının içerisin Tay sanatının incelikleriyle bezenmiş. Mükemmel bir mimariyle inşa edilmiş tapınağın iç ve dış duvar süslemeleri benim ilgimi heykelden daha çok çekti. Tapınağı çevreleyen duvarlarda yer alan ve Hindistan’ın Ramayana efsanesinin Tay versiyonu Ramakian efsanesini betimleyen resimler tek tek incelenmeyi hakkediyor.

Tapınak içerisinde sessiz olmaya özen gösterilmesi gerekiyor. Tapınakta fotoğraf çekmenin yasak olduğunu hatırlatayım. Ben fotoğrafları avludan, açık olan kapıdan görünen heykeli zoomlayarak alabildim ancak.

Zümrüt Budha
Budizm’in önemli sembollerinden biri olan Zümrüt Buda

En büyük ve en önemli yer olan Merkez Sarayda Kralın ikametgâhı ve devlet işlerinin yürütülmesinde kullanılan salonlar bulunuyor. Taht salonlarının yalnızca ikisi halka açık olmakla beraber bu etkileyici yapıların ön cephesinde yer alan detaylar ise ince bir sanatın ürünü.

İç Saray ise Kralın eşlerinin ve kızlarının yaşadığı yer olarak kullanılıyormuş. Ergenlik yaşına kadar erkek çocuklar ve kadınlar bu bölümde kalıyorlarmış. Bugün iç alanlar ziyarete kapalı olarak duruyor.

Bangkok’un eski şehir olarak adlandırılan Rattanakosin bölümünde yer alan diğer tapınakları da gezilecek yerler listenize ekleyin. Yatan Budha Tapınağı Wat Pho ve Şafak tapınağı Wat Arun da Bangkok gezilecek yerler listesinde öne çıkıyor.

Chinatown bölgesinde yer alan Altın Budha Tapınağı‘nı da listeye ekleyin. Bangkok’taki en eski tapınaklardan Wat Mahathat da yakın. Güneydoğu Asya’nın en büyük müzelerinden Bangkok Ulusal Müzesi, güzel yerel sanat eserlerini görmek için iyi bir yer. Meşhur sırt çantalı bölgesi Khao San Road, Grand Palace’a yürüyerek 25 dakika.

Tüm bu tapınakları gezmek için en az yarım gün ayrımanız gerekiyor. Acele etmeden tam bir gün ayırmak tavsiyem. Grand Palace’ı ve şehrin birbirine tezat yüzlerini görmek istiyorsanız istiyorsanız Chao Phraya nehrinde bir tekne turuna çıkın. Thailer için çok değerli olan ve şehrin tam ortasında akan nehrin kolları Venedik kanalları gibi şehrin her yerine uzuyor.

7 Yorumlar

  1. Bangkok’ta mutlaka gidilmesi gereken bir yer, hızlıca gezmeden ağır ağır gezmenizi tavsiye ederim. Çok ince işçilik ve detay var. İnsanları izlemek de zevkli.

  2. Gezmek için en az 1 gün ayırılmalı, ama değer. Özellikle sanat, kültür ve mimari ile ilgilenenleri mest edecek kadar renkli bir yer. Dinlenip dinlenip gezilirse daha zevkli.

  3. Bizim Topkapı Sarayını gölgede bırakan bir yer. Sanatta adamlar harikalar yaratmışlar. Sıcak insanı bunaltıyor, ama gezilmesi gereken bir yer. Mutlaka görün.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz