Uçhisar, kaya oyma evleri, kalesi, butik otel ve restoranları ile Kapadokya’da son yılların gözde bir durağı. Nevşehir merkeze 5 km mesafedeki Uçhisar, doğanın mucizesi Kapadokya‘nın en güzel panoramik seyrinin yapıldığı tepe çevresine kurulu. Perslerin Kral Yolu ve Selçukluların İpek Yolu üzerine kurulmuş Uçhisar, bölgenin en stratejik noktası.

Zeminden gökyüzüne tüm görkemiyle yükselen Uçhisar Kalesi, Roma döneminden bu yana, yöre halkı tarafından oyularak çok sayıda oda, ev, sığınak, depo, sarnıç, mezar, mahzen, yapılmış. Zirveden vadiye kadar yedi kat yerleşimiyle ilginç bir yer altı şehri aslında burası.

Kapadokya coğrafyasının kalbinde yer alan Uçhisar’da gezilecek görülecek onlarca alternatif rota bulunuyor. Günbatımında muhteşem bir görüntüye sahip olan, Kapadokya’nın çatısı Uçhisar Kalesi, Güvercinlik Vadisi, Cevizli, Göreme Milli Parkı, Güllüdere Vadisi, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Derinkuyu Yeraltı Şehri mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Uçhisar Kalesi, Kapadokya

Kapadokya’nın en yüksek yerleşimi olan noktada yer alan Uçhisar Kalesi, bölgenin en güzel panoramik seyir noktası sayılır. Kale içerisinde bulunan odalar birbirine merdivenler, tüneller ve koridorlarla bağlanmış. Çok katlı olan kalenin bazı bölümleri çökmüş, tüm odalara ulaşılamıyor.

Malta

Uçhisar Kalesi, aslında birbirine yakın iki dev peribacasından oluşuyor. Yöre halkı büyüğünü “Ağanın Kalesi”, kü­çüğüne “Çavuşun Kalesi” olarak adlandırmış. Kale güneyden 50 metreyi, kuzeyde vadi tarafından ise 100 metreyi aşan bir yüksekliğe sahip.

Uçhisar Kalesi’ne çıkmak için onlarca basamağı göze almanız gerekiyor, ancak merdivenler öyle çok dik değil. Dinlene dinlene çıkmak ve her bir noktada manzaranın keyfini çıkarmak mümkün. İlk önce birkaç tünel ve mağaradan geçiyorsunuz, daha sonra dış kısımdan yükselen merdivenler bulunuyor. Uçhisar Kalesi’ne Müze kart veya İş Bankası kartınızla ücretsiz olarak giriş yapabiliyorsunuz.

Soluklanarak veya fotoğraf molası vererek zirveye çıktığınızda ise önünüze üç yüz altmış derece nefis Kapadokya coğrafyası sizi karşılıyor.

Kalenin zirvesine ulaştığınızda, güneyde Güvercinlik Vadisi’nden kuzeyde Avanos’a, doğuda Ortahisar Kalesi’nden, Göreme Milli Parkı’na kadar Kapadokya coğrafyasının enfes manzarası sizi bekliyor. Tüm görkemliyle sizi selamlayan Erciyes’ten Hasan Dağları’na kadar, gözalıcı renklere boyanmış Kapadokya vadilerinin tüm güzelliği gözlerinizin önünde.

Balona binmek için yeterli bütçesi olmayanlara, günbatımı saatlerine yakın. Uçhisar Kalesi’ne çıkmalarını öneriyorum. İster yaz mevsimi olsun ister kış mevsimi, günbatımında Erciyes’in muhteşem kızıllığını, doğanın ve gökyüzünün büründüğü renk cümbüşünü keyifle izleyebileceğiniz bir yer burası.

Güneş, coğrafyayı önce sarıya, sonra kızıla boyuyor. Devamında ise enfes mavi renge bürünmüş ve ışıklarla süslenmiş Kapadokya’yı seyrediyorsunuz.

Uçhisar, Kapadokya bölgesinin en nezih konaklama merkezi olarak butik otelleriyle öne çıkıyor. Kalenin eteklerinden itibaren sıralanan eski taş evlerin bir çoğu yeniden restore edilerek otel olarak hizmete açılmış. Kaldığım Anatelein Butik Hotel, bu doğa mucizesi coğrafyanın keyfini sindire sindire yaşayabileceğiniz bir yer.

4 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz