Eshab-ı Kehf Mağarası, Mersin’de tarih boyunca farklı inanç ve medeniyetlerin buluştuğu önemli bir merkez olan Tarsus ilçesinde yer alıyor. Yedi Uyurlar İnanışı’nın temsilcisi olan mağara, Tarsus’un 12 km kuzeyindeki Dedeler Mahallesinde, Encülüs Dağı eteklerinde konumlanıyor. Mağara, hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar tarafından kutsal kabul ediliyor.
Dünya üzerinde Kuran’ı Kerim’de bahsedilen Yedi Uyurlara ait olduğu belirtilen 33 mağara var. Bu 33 mağaradan biri olan Eshab-ı Kehf’e, Tarsus’ta tüm gün süren gezimden Mersin merkeze geçerken uğradım. 300 metrekare büyüklüğünde ve 10 metre yüksekliğindeki mağara, 3 tünelden oluşuyor.
Eshab-ı Kehf Mağarası, Tarsus
Eshab-ı Kahf Mağarası, Mersin‘in Tarsus ilçesinde, Anadolu’da Yedi Uyurlar İnanışı’nın temsilcisi olarak kabul edilen en önemli mağaralardan. Mağara, mitolojik tanrılara inanışın gücünü kaybettiği dönemde tek tanrıya inandıkları için eziyet gören Hristiyan yedi gencin sığındığı ve 309 yıl boyunca uyuduğu yer olarak kabul ediliyor.
Kuran-ı Kerim’de Kehf Suresinde de kendisinden bahsedilen mağara Müslüman ve Hristiyanlarca kutsal sayılıyor. Doğal bir çöküntünün mağara şeklini aldığı Eshab-ı Kehf’e 15 basamaklı bir merdiven aracılığı ile ulaşılıyor. Mağaranın hemen üzerinde 1873 senesinde Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan bir cami bulunuyor.
Sonraki yıllarda eklenen üç şerefeli minaresi ile cami hala ayakta. Yaklaşık 300 metrekare genişliğinde ve 10 metre yüksekliğindeki mağaranın içerisinde üç tünel bulunuyor. Arapçada Eshab sahip, dost anlamına gelirken; kehf ise dağlarda oyulmuş ev gibi yerler için kullanılıyor.
Yedi uyurlar olarak bilinen hikâyeye sahip olan Ashab-ı Kehf’in, tam olarak nerede bulunduğuyla ilgili kesin bir bilgi yok. Bugün dünyanın bazı şehirlerde ve Türkiye’de de Tarsus, Afşin, Efes ve Lice’de bulunduğu dair bir takım iddialar var.
TARSUS ESHAB-I KEHF MAĞARASINA NASIL GİDİLİR
Eshab-ı Kehf Mağarası, Tarsus’un kuzeybatısında ilçe merkezine 12 km uzaklıktaki Dedeler Mahallesinde, Encülüs Dağı eteklerinde bulunuyor. Tarsus’ta Dedeler yönüne giden dolmuşlarla mağaraya ulaşmak mümkün. Eshab-ı Kehf Mağarası Mersin’e 30 km, en yakın havalimanı olan Adana Şakirpaşa Havalimanına ise 59 km mesafede.
Eshab-ı Kehf Hikayesi
Çok tanrılı dönemde, tek tanrıya inandıkları için eziyete uğramaktan korkup, kaçan Hristiyan yedi genç (Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Debrenuş ve Kefeştetayuş) Kıtmir isimli köpekleriyle birlikte Eshab-ı Kehf Mağarası’na saklanır.
Mucizevi bir şekilde taş kesilerek, 309 yıllık bir uykuya dalan gençler uyandıklarında her şeyin değiştiğini fark eder. İçlerinden biri yiyecek bir şeyler almak için şehre gider. Elindeki eski paradan şüphelenen biri nereden geldiğini sorarak mağaraya kadar peşinden gelir. Mağaraya geldiklerinde 7 yavru kuştan başka bir şey görünmez. Yedi Uyurlar Mağarası olarak da anılan bu mağaranın hikayesi dilden dile dolaşır.
Eshab-ı Kehf ile ilgili günümüze ulaşan çok sayıda bilgi, belge ve söylence bulunuyor. Olay bugün değişik şekillerde anlatılsa da özünde aynı bilgiler bulunuyor. Arap kaynakları ve Hristiyanlıkla ilgili söylencelerin yanı sıra mağara Kuran-ı Kerim’in Kehf Suresi’nin 9-26. ayetlerinde anlatılıyor.
Kuran’da Allah’a inanan ve yaşadıkları dönemin zalim kralından kaçan Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş ve Kefeştatayyuş 7 genç ile köpekleri Kıtmir’in 309 yıl boyunca uyuduğu ifade ediliyor. Efsanenin değişik versiyonları da bulunuyor. Hükümdarlar, mekanlar ve uykuda kalınan süre efsanenin geçtiği mekanlara göre farklılık gösteriyor.
Örneğin kimi Hıristiyan rivayetlerine göre, bir Pagan Roma hükümdarı, Hrıstiyanlığı yok etmek için inananları öldürmeye başlayınca, Hz. İsa’nın yoluna baş koyan asil bir aileden gelen yedi kardeş kaçarak ve bir mağarayla sığınır. Zalim hükümdar mağaranın kapısını açılmayacak şekilde kapatır ve onları oraya kıstırır.
Eshab-Kehf Mağarası giriş ücreti ve ziyaret bilgileri
🗺 Adres: Dedeler Mah., 33400 Tarsus, Mersin
⏰ Eshab-ı Kehf Mağarası ziyaret saatleri: Eshab-ı Kehf Mağarası, yılın her döneminde 08.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık. Mağara, haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor.
🔐 Eshab-Kehf Mağarası giriş ücreti: Eshab-ı Kehf Mağarası giriş ücreti alınmıyor. Dileyenler bağış kutusuna bağışta bulunabiliyor.
Tarsus’a kadar gelmişken Hristiyanlığın yayılışında büyük pay sahibi Tarsus doğumlu St. Paul’a adanan St. Paul Kilisesi, St. Paul’un evinin bahçesinde yer aldığına inanılan St. Paul Kuyusu, Tarsus’ta eski Roma mezarlarının yanı başında yemyeşil bir mesire alanı olan Tarsus Şelalesi, ilçenin geleneksel mimari yapısını yansıtan Eski Tarsus Evleri ve Türk-İslam sanatının temsilcisi Ulucamii‘yi de ziyaret edin.
Eshab-ı Kehf Mağarası, inanç ve kültür turizminde önemli bir potansiyeli barındıran Tarsus’un en önemli değerlerinden biri. Tarsus gezilecek yerler arasında en çok ziyaret edilen kutsal mekanlardan biri olan mağara Hristiyanlar ve Müslümanlar tarafından kutsal kabul ediliyor.
7 uyuyan mağarası
Umman dadır benim bildiğim araştırın
Eshabı kehf putperestlige karşı gelip tek Allah inancı taşıyan insanları tasvir eder başka bir deyişle o zamanki putperestlik dönemi 309 yıl hukum surdüğünü de denilebilir.Günümüzde insan eliyle yapilan teşbihte hata olmasin Arabalar, Binalar,Fabrikalar v.s gibi zahirde tapilmayan fakat sevgileri insanların kalbine yerleşen ve tüm vakitlerini bunlarla geçiren biz insanlar bir nevi bu aşırı alaka ve sevgiden dolayi bunlari birer sanem haline getirmeye varacak noktaya getirmisizdir. Evet insan dunya uzerinde yasar hayatini devam ettirmesi icin bir takim seyler yapar ve yapmasida gerek fakat yaptigi her seyi Allah rizasi icin yapmali ve insanliga faydali olmasini yine allah tan dilemelidir. Bir arac, Bina, Fabrika yapan bir insan veya insanların bir araya gelerek kurmuş olduklari kuruluşlar insanlığa ne kadar faydali bir hizmette bulunurlar ve halka hizmet ettiklerinden de dolayi Huneri kendilerinden bilmeyip Allahtan geldiğini ve Allahi razi etme gayesi taşınmışsa Kalplerdekini Ancak Allah bilir O zaman mukaafatida Allah verecektir. Bediuzaman Risalei Nurda Allah Kalbin Batnını iman Marifet ve Muhabbeti icin halk etmistir.Zahirisini diyer şeylere muheyya kilmıstır. Cinayetkar hırs kalbi deler Sanemleri Yani Putları içine idhal eder Allah darılır maksadının aksi ile mücaazat eder yani cezalandırır. Allahın bizi Rızasını kazananlardan eylesin Cezalandırılacaklardan eylemesin Amin suleyman AKAR (Hesari)
Çocukluktan beri duyduğum uyurların Tarsus’ta olduğudur hatta TVT kanalından Eshabı kehf filmi çıkıyor öğleyin saat 13 den sonra yabancı film orda encülüs dagındaki mağaraya sığınıyorlar. Encülüs dağı nerde Tarsus’ta. Bu filmi çeviren kim yabancılar demek ki gerçeği Tarsus’ta esabı kehf yedi uyurlar.
Hacılar Eshab-ı kefht resmi olarak Afşin ilan edildi, yurt dışından gelen araştırmacılarda bunu net şekilde ifade edip dünya turizm haritasına eklediler ve unesco tarafından dünya mirası olarak koruma altına aldılar. Zaten kuran-ı kerimdeki delillerde afşinde olduğunu net şekilde işaret etmekte
bunu tersini söylemek de ayıp olur.
Tarsusta bulunan mağara, şehre on dört kilometre uzaklıktadır. Mağaraya inmek için basamaklar vardır. Mağaranın bulunduğu dağ konik biçimdedir. Doğal bir özellik taşır. Mağara oldukça geniştir ve üç tüneli vardır.
Afşinde bulunan Ashab-ı Kehf mağarasının ise son yıllarda tanıtımı yapılarak daha çok ziyaretçi çekmeye çalışılmaktadır.
Diyarbakır Licede bulunan mağaranınsa son yıllarda yapılan çalışmalarla akademisyenler tarafından gerçek Ashab- Kehf olduğu yönünde açıklamalar yapılmıştır. Bunun nedeniyse Kuranda tarif edilen mağaraya birebir benzemesidir. Özellikle güneş ışığının mağaraya yansıma açısı tıpatıp Kuran daki tarife uymaktadır. Sonuç olarak yeri konusunda tartışmalar sürse de güzel yurdumuzun gezilip görülmeye değer yerlerindendir.
Kaynakça:
meydan laorusse
Recaizade Ahmet Kerem. gerçeği Tarsus’tadir. Maraş’ta yaşıyon diye gerçeği orası olamaz, tamam belki yüzde 100 Tarsus’ta demiyorum ama şu bir gerçek ki
encok tarife uyan yer Tarsus’tur, şöyle ki mağara oluşu tek değil, mağara içindeki odalar, civarındaki diğer mağara ve kuyular, coğrafi yapısı, yüksek tepede oluşu, bircok Hıristiyanlara ait ibadethaneler, Saint Paul Kilisesi ve Kuyusu, Roma donemine ait antik yollar ve şehrin degisik yerlerinde tarihi eserler bulgular vb.
Hacı dünya unesco kabul edip korumaya aldı afşin eshab-ı kefhti sen kaldın inanmayan 🙂 Tüm turizm haritalarında gecmnekte, Avrupa unıversıtelerı hepsı arastırmalrında afşin diyor. Kurandaki ayetleri okursan tek uyan yer Afşindir. Gerçek olan bir şeyi saptırmak günahtır.
Mersin carsisindan eshab-ı keyfe hangi otobüs veya koop gidiyor saat kaçta gidiyor bilen varsa yardımcı olur musunuz bana?
Çok acayip bir şey
Buraya nasıl ulaşılıyor
Tarsus merkezden 12 km Mersin yönünde sağda, Dedeler Köyü yakınında. Google Map’te bulabilirsiniz.
tarsusum cennet.
Bir Tarsus tarihi daha
Malesef Afşin tarihi diyorum dunya kabul etmiş siz duymadınız galiba. Kurandaki delıllere en yakın yer Afşin. Elin gavuru bile Afşin diyor 🙂
Magaranin gercegi ne????
Kur’an da bahsedilen Eshabi Kehf Tarsus tadir. Tipki Bereket Peygamber i Hz. Danyal in kabri nin oldugu gibi. Hz Isa nin havarilerinden olan
Sen Pol ( St. Paule) un yasadigi ev ve kiliseside Tarsus tadir…
Tarsus cok güzel bir yerdir tarihi konumu havasi güneş i ve insanlari…
Ha unutmadan Taskuyu Magarasi da Tarsus tadir
Ve tabi ki Kleopatra nin karsilandigi sehir kapisida.
Tarsus Belediyesi web sitesine bakabilirsiniz
UNESCO bile dünya bile Afşin diyor. Kuranda delıller Afşin diyor sen hala Tarsus diyorsun yuhhhh diyorum. İşi ticarete dökmeyin gerçekleri gizlemeyın.
Tavsiye ederim bende gittim oraya
Mağaranın gerçeği kahraman maraş Afşin ilçesinde bulunur
evet güzel bir mağara
Ben gezdim tavsiye ederim