Kuzey Afrika‘da, Akdeniz’e kıyısı olan Arap İslam ülkesi Tunus, Mağrip Bölgesinin en küçük ülkesi unvanına sahip. Uzun kumsallardan renkli evlere, dev antik kalıntılardan uçsuz bucaksız Sahra Çölüne kadar Kuzey Afrika’da görebileceğiniz birçok farklılığa ev sahipliği yapan Tunus, bölgede deniz, kum, güneş turizmiyle öne çıkan bir ülke.

Yüzyıllar boyunca Osmanlı ve Fransız etkisi altında kalan Tunus, turizminde etkisiyle Avrupa’ya yakınlaşan ancak geleneksel yüzünü de kaybetmeyen çok kültürlü bir ülke. Arap İslam devleti olmasına rağmen çok katı ve keskin kurallarla yönetilmeyen Tunus, Kuzey Afrika’da görülmesi gereken en etkileyici destinasyonlardan.

tunus nerede
Başkent Tunis’in tarihi Medina bölgesi

Tunus hakkında kısa bilgiler 🇹🇳

Tunus ya da resmi adıyla Tunus Cumhuriyeti, Kuzey Afrika’da, Akdeniz kıyısında yer alan bir Arap İslam ülkesi. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, kuzeyinde de Akdeniz yer alan ülkenin güney bölümünde Büyük Sahra Çölü bulunuyor.

Berberilerin yoğun olarak yaşadığı Fas ve Cezayir’in de içerisinde olduğu Mağrip ülkelerinin arasında en küçük yüzölçümüne sahip ülke olan Tunus, Sicilya Boğazı ile Avrupa kıtasından ayrılıyor. Avrupa’ya yalnızca 140 km uzaklıkta olan ülke çok zengin bir tarihi geçmişe sahip.

Malta

Fenike kökenli Kartaca Uygarlığı’nın merkezi olan Tunus, bu uygarlığın izlerinin en iyi görüldüğü yerlerden. O dönemde yeni kurulmakta olan Roma İmparatorluğu için ilk ciddi tehdit olan Kartacalılar, Pön Savaşları’nın sonucunda yenilerek Tunus’tan sürüldüler. Tunus, bu dönemden sonra Roma İmparatorluğu’nun Afrika eyaleti olarak yönetildi.

Hafsi Hanedanlığının elinde 1574 yılına kadar kalan Tunus’un doğu ve güney sahilleri 1556’da Barbaros Hayreddin Paşa ve Turgut Reis’in denizaşırı seferleri ile Osmanlı yönetimine geçti. Uluç Ali Reis ve Sinan Paşa’nın 1574’teki seferleri ile tüm Tunus’un Osmanlı hakimiyetine girmesiyle, ülke Osmanlı’ya bağlı bir eyalete dönüştü. 1881’de Fransa ile yapılan Bardo Antlaşması ile Fransızların sömürgesi olan Tunus, 1956’da bağımsızlığını elde etti.

Tunus’un başkenti ve en büyük şehri ülkeyle aynı adı taşıyan Tunus (Tunis). Tunus’un nüfusu 11 milyon 780 bin, yüzölçümü 163.610 km². Tunus para birimi Tunus Dinarı, Tunus’un ana dili ise Arapça. Tunus, Türkiye’den 2 saat geride.

Tunus, vizesiz ülkeler arasında yer alıyor. Pasaportunuzun, uçak ve otel rezervasyonunuzun olması yeterli. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Daha uygun bir Tunus tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.

Tunus nerede 📍

Kuzey Afrika’da yer alan Tunus, Akdeniz’e kıyısı olan bir ülke. Tunus’un batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, kuzeyinde de Akdeniz yer alıyor. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplıyor. Sicilya Boğazı ile Avrupa kıtasından ayrılan Tunus, Avrupa’ya yalnızca 140 km uzaklıkta.

Tunus’a nasıl gidilir ✈️

Tunus’a uçakla nasıl gidilir: Türkiye’den Tunus’a direkt uçak seferleri ile ulaşım oldukça kolay. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları, Tunisair ve Nouvelair Tunisie’in Tunus’un başkenti Tunus’a direkt uçak seferleri bulunuyor. İstanbul-Tunus uçuş süresi 3 saat.

Tunus Kartaca Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Tunus Kartaca Havalimanı, Tunus kent merkezinin 7 km kuzeyinde yer alıyor. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için otobüs, taksi, araç kiralama ve özel transfer aracı seçenekleri bulunuyor.

Havalimanından her 30 dakikada bir hareket eden SNT otobüsleri şehir merkezine ulaşım için en ekonomik yöntem. TUT otobüsleri ise daha pahalı ve konforlu bir hizmet veriyor. TUT otobüsleri havalimanından her 15 dakikada bir hareket ediyor.

tunus nasıl gidilir
Tunus’un Akdeniz şehri Sisi Bu Said

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Tunus, egzotik kültürü, lezzetli yerel mutfağı, sıcakkanlı insanları, tarihi yapıları ile farklı destinasyonlar görmeyi ve keşfetmeyi sevenleri memnun edebilecek bir zenginlikte. Ülkenin en güzel yeri eski Arap duvarlarıyla çevrili olan ve aynı zamanda Medina olarak da bilinen başkent Tunis. Kuzey Afrikanın en güzel müzelerinden biri olan Bardo Müzesi, dünyanın en önemli mozaik koleksiyonlarına sahip.

Tunus, Roma’nın kültürel geçmişi ve geride bıraktıkları için bile başlı başına ziyaret edilebilecek bir yer. Kartaca, Dougga ve El-Jem ülkedeki en önemli Roma İmparatorluğu kalıntıları. Geleneksel olarak güneş ve deniz peşinde olan turistler, Tunus’un nefis Akdeniz sahillerine akın ediyorlar.

Limon ağaçlarıyla çevrili bir zamanların mütevazı balıkçı köyü Hammamet, günümüzde sayısız otellerin bulunduğu muhteşem bir tatil bölgesi. Akdeniz’e tepeden bakan bir görüntüsüyle Sidi Bou Said, bence Tunus’un en sevimli şehri. Bembeyaz sokakları, ferforje balkonları, mavi kapıları ile kendine münhasır karakteri olan bir Akdeniz şehri. Eğer kusursuz bir kumsal görüntüsü istiyorsanız Djerba (Cerbe) Adası aradığınız yer olabilir belki.

Güneyde uzayan Sahra Çölü, ülke coğrafyasının büyük bir bölümünü. Star Wars ile İngiliz Hasta filmlerinden de hatırlayabileceğiniz gibi muhteşem manzaralara sahip. UNESCO listesindeki Sousse şehri ise ülkenin sağ kıyı şeridinde yer alıyor. Eskiden askeri bir limana da sahip olan kentin altın gibi kumsalları var.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz