Tunus, Kuzey Afrika‘da Akdeniz’e kıyısı olan, zengin tarihi geçmişi olan ve farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan topraklarda yer alan bir Arap İslam ülkesi. Tunus’un batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, kuzeyinde de Akdeniz bulunuyor. Tunus, egzotik kültürü, lezzetli yerel mutfağı, sıcakkanlı insanları, tarihi yapıları ile farklı destinasyonlar görmeyi ve keşfetmeyi sevenleri memnun edebilecek bir zenginlikte.

Yüzyıllar boyunca Osmanlı ve Fransız etkisi altında kalan Tunus, turizminde etkisiyle Avrupa’ya yakınlaşan ancak geleneksel yüzünü de kaybetmeyen çok kültürlü bir ülke. Kuzey Afrika’nın politik olarak en ılımlı ülkelerinden biri olarak kabul edilen Tunus, geleneksel İslam kültürü ile modern hayatın harika bir şekilde dengeliyor.Çok katı ve keskin kurallarla yönetilmeyen Tunus, farklılıkları barındıran gündelik yaşamıyla tam bir mozaik.

Tunus Hakkında Bilgiler

Tunus Hakkında Bilgiler 🇹🇳

Tunus, Kuzey Afrika‘da, Akdeniz kıyısı boyunca uzanan bir Arap ülkesi. Görkemli medeniyetlerin hayat verdiği bir coğrafyada kurulu olan Arap İslam ülkesi Tunus, geleneksel yaşamla modern dünyayı bir arada sunan bir görünüme sahip. Genelikle muhteşem sahil şeridi ile anılan ülke, güneyini çevreleyen Sahra Çölü, devasa antik kalıntılar, egzotik şehirler ve renkli pazar yerleri ile farklılıkların hayat bulduğu bir coğrafya.

Tunus, Roma’nın kültürel geçmişi ve geride bıraktıkları için bile başlı başına ziyaret edilebilecek bir yer. Berberi dilinde konaklanacak alan anlamına gelen Tunus, Fenike kökenli Kartaca Uygarlığıyla anılıyor. Ancak gelip geçmiş Arap ülkelerinin geride bıraktıkları da göz ardı edilemeyecek kadar güzel ve İslami mimarinin en güzel örneklerini de görmeniz için çok büyük bir fırsat.

Malta

Resmi Adı: Tunus Cumhuriyeti
Başkent: Tunis (Tunus)
Milli Marşı: Humat al-Hima
Yüzölçümü: 163.610 km²
Yönetim Sistemi: Parlamenter Cumhuriyet
Resmi Dili: Arapça, Berberice (Bazı bölgelerde)
Para Birimi: Tunus Dinarı (TND)
Nüfusu: 11 milyon 783 bin 154 (2019)
Etnik Yapısı: Yüzde 99: Tunuslu, Yüzde 1: İtalyan, Fransız ve Berberiler
Din: Yüzde 99 Müslüman, yüzde 1 Katolik Hristiyan
Zaman Dilimi: UTC+1
Telefon Kodu: +216
İnternet Alan Adı: .tn
Trafik Akışı: Sağdan

Tunus tarihi

Tunus’un tarihi geçmişi oldukça zengin. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Tunus topraklarında Fenikeliler, Yahudiler, Romalılar, Vandallar, Araplar, Osmanlılar ve Müslüman İspanyolların her biri Tunus’un geçmişinde bir yere sahip.

Fenike kökenli Kartaca uygarlığının merkezi olarak o dönemde Akdeniz’in en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Tunus’ta Kartaca uygarlığının izlerini her bir köşede görmek mümkün. O dönemde yeni kurulmakta olan Roma İmparatorluğu için ilk ciddi tehdit olan Kartacalılar, Pön Savaşları’nın sonucunda yenilerek Tunus’tan sürüldüler. Tunus, bu dönemden sonra Roma İmparatorluğu’nun Afrika eyaleti olarak yönetildi.

Hafsi Hanedanlığı tarafından 1574’e kadar yönetilen Tunus’un doğu ve güney sahilleri 1556’da Osmanlı adına Akdeniz’de deniz aşırı seferlerde bulunan Barbaros Hayrettin Paşa ve Turgut Reis’in çabalarıyla Osmanlı yönetimine geçti. Sinan Paşa ve Uluç Ali Reis’in 1574’teki seferi ile tüm ülke toprakları Osmanlı’ya katıldı. 1881’de Fransa ile yapılan Bardo Antlaşması ile Fransızların sömürgesi olan Tunus, 1956’da bağımsızlığını elde etti.

Tunus’un başkenti ve en büyük şehri ülkeyle aynı adı taşıyan Tunus (Tunis). Tunus’un nüfusu 11 milyon 780 bin, yüzölçümü 163 bin 610 km². Tunus para birimi Tunus Dinarı, Tunus’un ana dili ise Arapça. Tunus, Türkiye’den 2 saat geride.

Tunus siyaseti

Tunus, parlamenter demokrasi ile yönetilen bir cumhuriyet. 17 vilayete ayrılan ülkede kanun sistemi İslam kanunları ve Fransız medeni kanunu esas alınarak hazırlanmış. Anayasa ise Türk ve ABD örneğinden yola çıkılarak hazırlanmış.

Her beş yılda bir seçim yapılan ülkede oy verebilmek için 21 yaşı doldurmuş olmak gerekiyor. Temsilciler Meclisi 141 üyeden oluşuyor. Cumhurbaşkanı beş yıllığına halk tarafından seçimle göreve geliyor. Tunus, Birleşmiş Milletler (BM), Arap Birliği ve Afrika Birliği Teşkilatına üye.

Tunus şehirleri

Medina, Tunus
Medina, Tunus

Tunus’ta başkent Tunis (Tunus), Medine Meydanı gibi muhteşem güzellikte bir inciye ve aynı zamanda sürekli gelişmekte olan metropol yerleşime sahip. Günümüz Tunis’i bir zamanlar antik Akdeniz dünyasının en önemli şehirlerinden olan Kartaca’nın mirasını sürdürüyor.

Tunus’u ziyaret eden birçok kişi için UNESCO Dünya Mirasları Listesinde yer alan El-Jem Kolezyumu bu ülkenin tarihi olarak en önemli yapısı olarak kabul ediliyor. 3. yüzyılda yapılmış bu devasa yapı bir zamanlar 35 bin kişilik bir seyirci kapasitesine sahipti ve günümüzde şehrin tam ortasında tüm ihtişamıyla duruyor.

Kuzey Afrika’nın en büyük amfi tiyatrosu olan yapı Roma İmparatorluğunun gücünün ve kollarının nerelere kadar uzanabildiğinin bir örneği olarak gösteriliyordu.

Dev kum denizinin dalgaları ufuk çizgisinde dalgalanıyor. Bu hipnotize edici görüntü bir zamanlar ‘İngiliz Hasta’ filminde de insanların karşısına çıktı ve o dönemden beri Sahra Çölünün en meşhur yeri haline geldi. Douz’dan 4×4 araç ya da deve üzerinde bir tur ayarlanabiliyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesinde olan bölge Kuzey Afrika’nın en iyi korunmuş kalıntılarından biri. Buradaki kalıntıların hepsi Roma dönemine ait olsa da Dougga’nın tarihi 6. yüzyıla kadar uzanıyor.

İhtişamlı şekilde göz alıcı ve etkileyici bir yer olan Sidi Bou Said, beyaz ve mavi evlerin Akdeniz manzarasıyla bütünleştiği bir kasaba. Örme taşlardan yapılmış sokaklarında dolaşırken hemen köşe başlarında görebileceğiniz bir dükkânda meşhur Arap kahvesinin tadına bakmak ve eski moda sahillerin o huzurlu büyüsünde günün yorgunluğunu bırakmak. İşte Tunus’ta bir gün böyle geçiyor.

Chott El Jerid Gölü, 5 bin m² büyüklükteki tuz düzlüğü o kadar ayrı bir dünyadaymış hissiyatı yaratıyor ki Star Wars filminde bile çekim yeri olarak kullanılması bu durumu açıklamak için yeterli. Yazları sıcaktan ve kuruluktan çatlayan tuzlu toprak güneşte parlamaya başlıyor. Kışın ise tamamen su ile kaplandığından buradan sadece tekne ile geçilebiliyor. Chott El Jerid’i ziyaret etmek isteyenler genellikle Tozeur’da kalıyor.

Ülkenin en kuzeyindeki göl UNESCO listesinde yer alıyor ve kuş gözlemcileri ile doğa severler için bir cennet niteliğinde. İlk Star Wars filminde çok önemli bir rolü olmasından dolayı bu bölge her gün yüzlerce ziyaretçinin akınına uğruyor.

Berberiler tarafından 1000 yıl önce işgal edilen bu bölgenin günümüzdeki en önemli turistik bölgesi ise Hotel Sidi Driss, Star Wars filmindeki meşhur bar sahnesinin olduğu yer. Otel, filmin fanatikleri tarafından ziyaret ediliyor ve dilerseniz ilkel insanların o zamanlar uyuduğu şekilde burada kalıp uyuyabiliyorsunuz.

Tunus’un en önemli müzelerinden biri olan Bardo, 2015 yılında teröristlerin hedefi olmuştu. Bir hafta sonra ise arttırılan güvenlik önlemleriyle tekrar açıldı ve çok büyük bir insan topluluğu Tunis’e doğru yürüyüşe geçti. Müzede ülkenin farklı dönemlerinden kalma muhteşem mozaikler ve antik çağlardan kalma sayısız kutsal eserler bulunuyor.

Tunus’a gelince en sık yapılan aktivitelerden biri de geleneksel bir Türk hamamına girmek. Yarı sauna yarı banyo gibi olan hamamlarda eski usul yıkanma geleneği halen sürdürülüyor. Sıcak kaynak sularının çok rağbet gördüğü Roma yıllarına kadar dayanan geçmişi artık beş yıldızlı tüm SPA hizmetlerinin vazgeçilmezlerinden biri olmuş durumda.

Yarı zemin haldeki Roma İmparatorluğu dönemine ait Bulla Regia harabeleri Tunus’un en etkileyici arkeolojik bölgelerinden biri. Romalılar bu yeraltı mimarisini aşırı sıcaktan korunmak için yapıldı ancak bu alışılmadık tasarım aynı zamanda şehri de zaman karşı daha dayanıklı hale getirmesiyle birlikte günümüzde ziyaretçilere çok ender bulunan bir Roma tarzı villaları görme şansı sunuyor.

Aynı Bardo gibi Sousse da 2015 yazında bir terörist saldırıya uğradı. Öncesinde çok canlı bir deniz kenarı kentiyken, özellikle uzun beyaz kumlara sahip Boujaffar Plajı, turizm çok kötü bir şekilde yara aldı. Fakat Sousse Fenikelilere uzanan bir tarihe sahip, bu zorluğu da atlatacak güçte.

Fjerba, Akdeniz rüyasını bembeyaz badanalı evleri, zanaatçıları, palmiye ağaçları altında yatan küçük sahilleri ile yaşatan bir yer. Her şeyden uzaklaşmak ve kafa dinlemek, taze deniz ürünlerinin tadını çıkartmak ve kumlarda uzanmak için kusursuz bir destinasyon.

Tunus’a gelip de güney kısmının neredeyse hepsini kaplayan çölü görmeden gitmek büyük bir ayıp olurdu. Birçok firma Sahra çölüne turlar düzenliyor ve bu turlar birkaç saatlik deve sırtında gitmekten tüm günü orada geçirebileceğiniz programlara kadar çeşitli alternatiflere sahip.

Tabarka, Tunus’un en meşhur dalış bölgesi. Kentin kendisi çok zarif ve sevimli bir deniz kenarı yerleşim bölgesi ve eski tarz bir yaşam stiline sahip. Eğer gelip biraz dinlenmeyi tercih edecekseniz burası doğru bir seçim olabilir. Kıyıdan çok da fazla uzakta olmayan büyüleyici su altı dünyasına sahip Galite Adaları dalış için gelenlerin ilk tercihi oluyor.

Kairouan’ın gökyüzüne uzanan minareleri İslam mimarisinin harika birer örneğini yansıtıyor. 670 yılında kurulan şehir İslam’ın Mağriplerdeki başlangıcına kadar dayanıyor ve İslam’ın en kutsal dördüncü yeri konumunda bulunuyor. Kutsal bölgeler dışında pastel renklerde evlerin her yerde bulunduğu sokaklarda dolaşırken zaman kavramını kaybedebilirsiniz.

sidi bu said tunus
Sidi bu Said, Tunus

Tunus mutfağı

Tunus mutfağı, zengin Arap ve Berberi mutfağı yanında Avrupa ve Orta Doğu lezzetlerinin harmanından oluşuyor. Yemekler zeytinyağı, anason, kişniş, kimyon, karaman tohumu, tarçın, safran ve nanenin yanında portakal çiçeği suyu ya da gül suyu ile harmanlanıyor. Tüm yemeklerin yanında harissa adı verilin baharatlı ve sarımsaklı bir çeşni de bulunuyor.

Bir deniz kıyısı kenti olan Tunus’ta, başta balık olmak üzere deniz ürünleri zeytinyağı ve limonla birlikte ızgarada pişiriliyor. Çeşitli ot ve baharatlarla hazırlanan lezzetli salatalar eşliğinde servis ediliyor. Kıyı şehirlerinde çoğunlukla taze deniz ürünleri bulabilirken, güneyde kalan Sahra bölgesine indiğinizde menüler çoğunlukla Berberi yemekleri üzerine ve çoğunlukla gösterişsiz ama çok besleyici yahniler şeklinde oluyor.



Kızarmış tavuk ve fırında kuzu ülkenin en sevilen ve bilinen yemeklerinin başında geliyor ve hepsinin yanında kuskus pilavı da bulunuyor. Salatalar ise yılın her dönemi yemekle birlikte geliyor, basit ve hafif oluyor.

Eğer tatlı seven biriyseniz Tunus sizi fazlasıyla memnun edecek bir ülke. Orta Doğu kültüründe önemli bir yere sahip olan tatlı çeşitlerinin yanı sıra Fransız döneminden bu günlere kadar gelen birçok hamur işi tatlı da halen çok sevilerek tüketiliyor. Ağızda eriyen kruvasanlar ve çikolatalı tatlılar kendinizi tutmazsanız biraz kilo almanıza sebep olabilir.

Tunus, kaliteli şarap üretimiyle zaman zaman ön plana çıkıyor. Romalılara ev sahipliği yapmış coğrafyada, üzüm yetiştiriciliği ve şarap üretimi çok eski zamanlara kadar uzuyor. Haut Mornag, Magon ve Sidi Saad rağbet gören kırmızı şarap markaları. Beyaz şarapta ise Thibar, Koudiat, Muscat de Kelibia ve Blanc de Blanc oldukça ünlü.

Tunus iklimi

Tunus’ta Akdeniz ve çöl iklimi olmak üzere iki farklı iklim türü görülüyor. Ülkenin kuzey bölümü ve Akdeniz kıyılarında Akdeniz iklimi, güney kesiminde ise Sahra Çölü ile kaplı olması nedeniyle çöl iklimi yaygın. Kuzey kesimlerde kışlar ılık ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçiyor. Güney kesimlerde ise yağış neredeyse hiç görülmezken gece ve gündüz sıcaklık farklılıkları bariz derecede yüksek.

Tunus nerede

Tunus, Kuzey Afrika’da, Akdeniz’e kıyısı olan bir ülke. Tunus’un batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, kuzeyinde de Akdeniz yer alıyor. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplıyor. Sicilya Boğazı ile Avrupa kıtasından ayrılan Tunus, Avrupa’nın yalnızca 140 km güneyinde konumlanıyor.

Tunus’a nasıl gidilir

Tunus‘a Türkiye’den direkt uçak seferleri ile ulaşım sağlanıyor. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları, Tunisair ve Nouvelair Tunisie’in Tunus’un başkenti Tunus’a direkt uçak seferleri bulunuyor. İstanbul-Tunus uçuş süresi 3 saat. Tunus Kartaca Havalimanı, Tunus kent merkezinin 7 km kuzeyinde yer alıyor.

Havalimanından şehir merkezine ulaşım için otobüs, taksi, araç kiralama ve özel transfer aracı seçenekleri bulunuyor. Havalimanından her 30 dakikada bir hareket eden SNT otobüsleri şehir merkezine ulaşım için en ekonomik yöntem. TUT otobüsleri ise daha pahalı ve konforlu bir hizmet veriyor. TUT otobüsleri havalimanından her 15 dakikada bir hareket ediyor.

Tunus, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Uçak bileti ve geçerli bir otel rezervasyonuyla ülkede vize ihtiyacı olmadan 90 gün boyunca konaklayabilirsiniz.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz