Gili Adaları, Lombok Adasının kuzeyinde bulunan Gili Trawangan, Gili Meno ve Gili Air adında 3 adadan oluşuyor. Bali ve Lombok’a gelen turistler için son yıllarda oldukça popüler olan bu adalar göz kamaştırıcı beyaz kumlu plajlara, kristal berraklığında suya, etkileyici mercan resiflerine sahip.
Plajın sadece birkaç metre ötesindeki deniz akvaryum gibi. Her bütçeye uygun ekonomik konaklama fırsatı sunan bu adalar, deniz, kum, güneş üçlüsünü sevenler için bundan daha fazlasını sunuyor. Şimdiye kadar 10 yıl arayla iki defa ziyaret etme fırsatım oldu. Eskisinden çok daha pahalı ve kalabalıktı artık. Güzelliğinden bir şey kaybetmemişti ama. Adaların her birinin kendine has karakteri ve çekiciliği var.
Üzerinde motorlu bir taşıtın olmadığı, Gili Adalarına, Bali’den ulaşmak için en çok tercih edilen yöntem hızlı bot servisleri. Biz Bali Adasından Lombok Adasının en şahane tatil yeri Gili adalarına herkesten farklı bir yolla gitmeyi tercih ettik.
Amed Kasabası‘nda birlikte balığa gittiğimiz Wayan’ın kardeşi Made’nin balıkçı teknesini kiraladık. Amed’de kaldığımız Pasha Otele, kahvaltı dahil 4 gecelik konaklama için kişi başı 51 TL ödedik. Wayan ve kardeşi Made gelip bizi alıp 4 km uzaktaki Bunutan köyüne geçtik.
Henüz yola çıkıp biraz açılmıştık ki dalgalardan dolayı sırılsıklam kaldık, bu şekilde 3-4 saatlik yolculuğu sürdürmemiz zor olacağından geri döndük. Sırt çantalarımızın ıslanmaması için onları yine bir güzel sarıp tekrar açıldık. Beşik gibi sallanıyorduk. Yelkenli teknemizin kaptanı balıkçı Wayan ileride dalgaların azalacağını söyleyince rahatladık.
Bir müddet gittikten sonra kaptanımız, gürültülü motoru kapatıp, yelkenleri açınca, gölgesinde daha rahat yol almaya başladık. Sırt çantalarımızdan yağmurluklarımızı da alınca hem sudan hem de rüzgardan korunduk. Yalnız o kadar çok sallanmıştık ki kusmamak için gözlerimizi geride bıraktığımız Bali adasında Agung Dağı zirvesinden başka bir yere çeviremez olmuştuk.
Sisler arasında Mount Agung zirvesi kayboluncaya kadar gözlerimizi başka yere çevirmedik. Yolda bir petrol tankeri ile bir yolcu feribotunun yakınından geçtik. Özgürce yüzen yunuslar ise bizim yanımızdan geçiyorlardı.
Bali ile Lombok arasındaki 40 kmlik deniz yolunu hızlı bot 2 saat 15 dakikada gidebiliyor. Bu yolculuğumuzun 3 saat 15 dakika civarında süreceğini söylenmişti. Buna inanmak fazla iyimserlik olurdu. Yolculuğumuzun daha uzun süreceğini tahmin ediyorduk, ancak dalgalara bu kadar teslim olacağımızı hesaba katmamıştık, olsun keyifli bir maceraydı.
Gili Trawangan adasının batı ucuna 4 saat sonra ulaşabildik. Otellerin olduğu bölge, adanın kuzey doğu bölümünde doğru teknemizle yol alırken, çok sayıda dalış ve şnorkelle yüzme turu teknelerine karşılıklı el sallayarak geçiyorduk. Yelkenli teknemizde yağmurluklarımız içerisinde, herkes şortlu-bikinili olduğu bir ortama göre garip görünüyor olmalıydık, meraklı gözlerin takibindeydik.
Adanın kıyılarının tamamı mercan resifleri ile kaplı, sadece kuzey doğu kıyısında teknelerin kıyıya yanaşabildiği bir iskelesi var. Kaptanımız oldukça yetenekli. Yol boyunca bir ayağıyla dümeni kontrol ederken bir eliyle de yelkeni kontrol ediyordu. Diğer eliyle de oltasıyla balık avlıyordu, ağzından sigarası hiç eksik olmadan hem de.
Teknemizi sahildekilerin de yardımıyla kıyıya çıkardık. Made bizi bildiği bir otele götürdü ve yerleştik. Pek hoş bir yer değildi ama geceliği 175.000 Rp’ye sıkı bir pazarlık yaptık.
Bir yanda ezan sesleri bir yanda cami hoparlörden okunan dualar diğer yanda sahilde sere serpe uzanmış ya da delicesine eğlenen gençlerin arasına karıştık. Polisin bulunmadığı, parti ve tatil adası Gili Trawangan’ın beyaz kumlu plajı şimdi bizi ağırlıyordu.
Day 356: Endonezya:14 Gili Island, Lombok, 26 Temmuz 2011
Gili Adaları Gezi Rehberi
Gili Adaları, Lombok adasının kuzeybatısında yer alan üç küçük ada Gili Trawangan, Gili Meno ve Gili Air’den meydana gelen Endonezya’ya bağlı takımadalar. Bembeyaz kumsalları, turkuaz denizi, rengarenk mercanları, deniz kaplumbağaları ve zengin deniz altı yaşamı ile tam bir tatil cenneti.
Gili Trawangan, adalar içerisinde en büyüğü ve en canlısı. Gili Meno, sessiz ve sakin bir tatil geçirmek isteyen, kum, güneş ve denizin keyfine düşkün olanlar için ideal. Misafirleri daha çok orta yaş üstü. Gili Air ise iki adanın karışımı gibi.
Polisin olmadığı bu adalarda güvenlik, etkili ailelerce seçilmiş kişilerce sağlanıyor. Endonezya’da uyuşturucu kullananlar çok ağır cezalara çarptırılmasına rağmen burada hemen her yerde özgürce satılıyor, hatta tabelalar görmek bile mümkün.
Her üç adada da herhangi bir motorlu kara taşıtı bulunmuyor. Cidomo adı verilen at arabaları kullanılıyor. Her adanın birbirinden uzaklığı tekne ile beş dakika sürmüyor. Her bütçeye uygun çok sayıda konaklama seçeneği var.
İsteyen resort tarzında lüks otellerde kalabilirken isteyen basit bungalov veya misafir evlerinde kalabiliyor. İçme suyunun adaya teknelerle getiriliyor. Otel odalarında bulunan duşlar da deniz suyu kullanılıyor. Tatlı su kullanan otellerin oda fiyatları iki kat pahalı.
Gilli Adaları, yıl boyunca sıcak ve nemli bir tropikal iklime sahip. Yağışlı mevsim ve kuru mevsim olmak üzere iki mevsim dönemi var. Kurak mevsim Nisan’dan Ekim’e kadar sürüyor. Ekim en sıcak ay. Yağışlı mevsim ise Kasım’dan Mart’a kadar sürüyor. Ocak, en fazla yağışın görüldüğü ay.
Kısaca Gili Trawangan’ı ziyaret etmek için en iyi zaman Temmuz’dan Ekim’e kadar olan zaman aralığı. Bu aylarda hava yüzme, şnorkelli yüzme ve dalış için ideal. Sıcaklık 25°C ile 29°C arasında değişiyor ve çok az yağmur yağıyor.
🏨 Gili Trawangan’ı ikinci ziyaretimde Vila Ombak otelde kaldım ✔️ Göz alıcı tropikal bahçeler içinde yer alan şık ve modern villlalara geleneksel Endonezya sanatından ilham almış. Santorini Beach Resort, Hotel Lumi ve Kardia Resort kalabileceğiniz diğer nefis oteller ✔️
Gili Adaları Yapılacak Şeyler
Gili Adalarında hem karada ve okyanusta keşfedilecek çok şey var. Gilis’te Gili Trawangan, Gili Meno ve Gili Air adaları var. Hangi sırayla gördüğünüzün çok da önemi yok, çünkü hepsi birbirine çok yakın. Tekneyle gitmek 10-15 dakika kadar sürüyor.
Gili Trawangan, Güneydoğu Asya’nın en güzel adalarından biri. Özellikle gençler ve canlılığı sevenler burada kalıyor. Palmiye ağaçlarıyla çevrili yumuşak, pudramsı beyaz kumsalları, çeşitli deniz yaşamıyla dolu turkuaz suları ve salaş sahil barları sırt çantalı gezginlerle dolup taşıyor.
Sadece 15 km2 büyüklüğünde olmasına rağmen Gili Trawangan’da yapılacak çok şey var. Scuba diving ve şnorkelle yüzmek için mükemmel bir yer. Aynı zamanda eğlenceli ve aktif bir gece hayatına da sahip. Bazı turistlerin zaten adaya gelme amacı da bu.
Altmışlı yılların hippi ruhu burada tam gaz sürüyor. Ada yerlilerine baksanız sanki her biri bir Bob Marley görünümünde; saçlar, küpeler, takılar, her yerden reggae tarzı müzik sesleri yükseliyor.
Adada yapılacak en iyi şeylerden biri sadece rahatlamak. Ne de olsa bir adadasınız. Rahatlamanın en güzel keyfi ise plajlarda çıkar. Dalından taze koparılmış hindistan cevizinin tadını çıkarabileceğiniz çok sayıda plaj var.
⛱ Kuzey Doğu Plajı, Villa Almarik’in önünde uzayan sahil şeridi. Devasa kaplumbağaları görme şansınızın yüksek olduğu plaj yüksek ve yeme içmek için harika. Çok sayıda plaj barı ve restoranı da var.
⛱ Sunset Beach, adanın kuzeybatı kıyısında, Instagram kullanıcıları arasında popüler bir yer. Gün boyunca Sunset Beach oldukça muhteşem olsa da güneş batımına doğru daha da güzel bir tercih. Havalı Gili gün batımı salıncaklarından birinde fotoğraf çekmek istiyorsanız, ilk sırada olmak için biraz daha erken gitmenizde fayda var.
⛱ Malibu Plaj, adanın güneybatı tarafında yer alıyor. Parmak arası terliklerinizi atıp kumsalda kendinize bir yer bulun. Bir sürü havalı plaj barı da var. Puf koltuklara sahip bir mekanda elinizde kokteylinizi alıp, gün boyu tembelliğin tadını çıkarın.
⛱ Güney Plajı (Good Heart Beach), adanın güneydoğu tarafında yer alan ve muhtemelen Gili Trawangan’daki en kalabalık plaj. Sırt çantalı gezgin kalabalığı ile plaj gün boyunca oldukça meşgul. Canlı, gürültülü ortamların insanıysanız buraya demirleyin.
Kendi şnorkellerinizi getirmediyseniz, adadaki dalış mağazalarından herhangi birinden veya sahildeki yerlilerden maske, palet ve şnorkel kiralamak kolay.
Rehberli bir şnorkelle dalış turuna katılmak, Gili Trawangan’ın zengin deniz yaşamını gerçekten keşfetmenin harika bir yolu. Kalabalık olmayan gruplara katılın.
Gili Trawangan tekne turu
Gili Trawangan, Gili Meno ve Gili Air arasında günde iki kez gidip gelen tekneler var. Her sabah saat 9.30’da Gili T’den Gili Meno’ya ve ardından Gili Air’e hareket ediyor. Gili Trawangan’a dönen son tekne 15.20’de kalkıyor. Yani diğer adaları görmek, plajlarında dinlenmek, şnorkelle yüzmek veya keşfetmek için bolca zamanınız var.
Gili Trawangan’ın kuzey noktasındaki Kaplumbağa Noktasına plajdan şnorkelle yüzerek gidilebiliyor, ancak en iyi yerlere ulaşmak için bir tekne kiralamanız gerekiyor. Unutulmaz bir şnorkelli yüzme ve ada gezileri için özel tekne kiralamak en iyisi. Altı camlı tekneler oldukça ilgi görüyor.
Adadaki şnorkelle dalış turları 30-40 kişilik teknelerle yapılıyor (75.000 Rupiah, 14 TL/2011). Çoğunlukla limitin üzerinde turistle yapılan böylesi aktivitelerde, balıkların kaçırtma ihtimali yüksek olduğundan farklı bir şeyler yapmak istedik.
Amed’te dalış kursunu birlikte aldığımız Belçikalı çift Niko ve Eyfi ile beraber tekne kiralamaya karar verdik. Amed’ten Gili Adasına geldiğimiz Made’nin teknesini kiralamayı önerdim. Made henüz adadan ayrılmamıştı ve geceyi sahilde teknesinde uyuyarak geçirmişti.
Kahvaltı sonrası şnorkel kiralayıp teknemize atladık. Gili Adalarını oluşturan Gili Trawangan, Gili Meno ve Gili Air çevresinde görülmeye değer mercan resiflerinin yerlerini gösteren haritaya ihtiyacınız olacak.
Gili Trawangan’ın açığında demirleyip kendimizi kristal berraklığında suya atmamızla, deniz altının o inanılmaz güzelliğini görmemiz bir oldu. Balıkları izlemeye henüz dalmıştık ki hemen yanımdan bir deniz kaplumbağası geçti.
Kıyının yirmi metre ötesinde rengarenk mercanları ve inanılmaz zengin canlı yaşamı rahatlıkla şnorkelle görebiliyorsunuz. Bu noktadan sonra dik deniz altı uçurumları ile deniz aniden onlarca metre derinleşiyor.
Gili Meno Adası yakınlarında demirledik sonra. Gili Meno’nun hemen dışındaki Meno Yamacı en iyi yüzme noktalarından biri. Orası da fena değildi.
Gili Air Adası yakınlarında da şnorkelle yüzdükten sonra öğle yemeği için adaya çıktık. Gili Air adasında yemek için çok sayıda alternatif yer var ve fiyatları Gili Trawangan’a göre daha makul. Yemek sonrası bu defa kimseciklerin olmadığı, adanın doğusuna demirledik.
Gördüğümüz en olağanüstü deniz altı yaşamını gördüğümüz yer burası oldu. Rengarenk balıklar, deniz yılanları ve kaplumbağalar, deniz altı zeminini rengarenk bir bahçeye dönüştüren mercanlar olağanüstüydü. Siyah beyaz halkaları olan deniz yılanı en çok dikkatimizi çeken deniz canlısı oldu.
Deniz suyu burada daha soğuk ve yer yer akıntılar var. Akşam 16.00’da kaldığımız Gili Trawangan’a döndük. Hiç kuşkusuz Gili Adaları dünyanın en iyi şnorkel ile dalış yerlerinden biri.
Fiji’deki şnorkel dalışım gibi burası da en keyif alarak yüzdüğüm yerlerden biri oldu. Mekanların salaş, insanların sıcak ve samimi olduğu küçük adalarda, ekonomik bir bütçe ile medeniyetten uzak güzel bir tatil yapmak isteyen Gili Adalarını not etmeli.
Gili Adalarında dalış
Gilis’in geri kalanı gibi, Gili T bir dalış noktası. Ben burada dalış yapmadım ama dalışa meraklıysanız adalar dünyanın en iyi mercan resiflerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Hem yıl boyunca ılık denize sahip hem de mükemmel görünürlüğü ile Endonezya’nın çeşitli deniz yaşamını keşfetmek için harika bir yer.
Deniz kaplumbağalarını ve rengarenk balıkları hemen her zaman görebiliyorsunuz, ister şnorkelle ister scuba dive ile. Ama biraz daha aksiyon arıyorsanız, Shark Point’de dalış yapıp resif köpekbalıklarını ve vatozları görme şansınız var. Advanced dalgıçlar ise yakındaki Glenn Nusa 1 veya Bounty Wreck gibi oldukça muhteşem batıkları keşfedebilir.
Turtle Hatchery
Turtle Hatchery, feribot iskelesinin yakınındaki ana yol üzerinde bulunan küçük bir kaplumbağa kuluçkahanesini. Yerlilerin adanın sahillerinden topladıkları yumurtaları, yırtıcılardan ve turistlerin ayaklarından uzakta güvenli bir şekilde yumurtadan çıkmaları için buraya getiriyor
Gözden kaçırmanız ancak kısa bir ziyaret yapılabilir. Yumurtadan çıkan kaplumbağalar tanklara yerleştirilip sonra da denize salınacak kadar büyüyüp güçlü olana kadar bakımları yapılıyor. Kim bilir belki de şnorkelle dalış gezinizde gördüğünüz o kaplumbağalardan bazıları yaşamlarına buradaki kuluçkahanede başlamıştır.
Night Market
Night Market, gün batımından sonra camiden sonra vapur iskelesinin yanında kuruluyor. Ucuz ama lezzetli deniz ürünleri yemeği için en iyi yer burası. İyi bir balık pazarından beklendiği gibi, aynı gün yakalanmış balıklar pişiriliyor.
Deniz ürünleri, karar vermeden önce incelemeniz, koklamanız ve hissetmeniz için sergileniyor. Barakuda, snapper, orfoz, karides, ıstakoz ya da canınız ne isterse onu seçtikten sonra sizin zevkinize göre pişiriliyor.
Her zaman bol limonlu tereyağlı veya barbekü soslu ızgara tercihiniz olsun. Ben köri sevmem ama ayrıca köri isteyebilirsiniz. Izgara mısır, yeşillik, haşlanmış pirinç ve soğuk bir şeylerde sipariş ederseniz oldukça lezzetli bir akşam için hazırsınız.
Gün batımıları
Gili Adaları, epik gün batımlarıyla ünlü. Adanın daha sessiz olan batı tarafı Sunset Side olarak biliniyor. Sahildeki plaj barlarından soğuk bir şeyler sipariş edip, Bali Agung Dağının arkasına düşen ateş topunu izlemenin keyfini çıkarabilirsiniz.
Cennette, günü güzel sonlandırabileceğiniz yer Ombak Sunset Hotel olabilir. Otelin geniş bir barı ve plaj alanı var. Sahilde güzel bir yer bulmak için saat 17.00 civarında buraya gidin. Gökyüzü yanmaya başlamadan önce yüzmeye gidin.
Sahil boyunca uzanan salaş sahil barlarında, şezlonglara, armut koltuklara ve puflara oturup, güneş ufukta eriyip kaybolurken biranızın veya hindistan cevizi suyunuzun keyfini çıkarabilirsiniz.
Yalnız gün batımı barlarında gün batımını izlemek için içkinize en az 150.000 IDR ödemeye hazır olun. Bu ücret ne içerseniz için oldukça yüksek bir bedel. Daha sessiz ve romantik bir akşam istiyorsanız, buraya akın eden gün batımı avcılarından uzaklaşarak sahilde bir yürüyüşe çıkıp kendi izleme noktanızı bulun.
Instagram fotoğrafları için meşhur Gili T. salıncaklarından birinde fotoğraf çekilmek istiyorsanı yine burası doğru adres. Adanın her tarafına dağılmış çok sayıda salıncak olsa da en iyi fotoğraflar için, gün batımı şeridi en iyisi. Gün batımında salıncakları için biraz daha erken gittiğinizden emin olun. Akşam 6 civarında hızla kalabalıklaşıyor.
Sunset Cruise
Denizde gün batımını izlemek, arada şnorkelle yüzmek ve teknede lezzetli bir yemek yemek istiyorsanız bu aktivite ilginizi çekebilir. Ada boyunca bu turu satan pek çok yerle karşılaşacaksınız zaten.
Pazarlık yapmaktan korkmayın; çoğu satıcı fiyatları şişirmekle ünlü! Ünlü Gili T Booze Cruise içlerinde en iyisi. Ancak aklınızda, çılgın bir parti olacak.
Gece hayatı
Gili Trawangan tam bir parti adasıdı. Gili Meno ise en sessizi. Düzenlenen gece partileri genellikle sabah saat 4’e kadar sürüyor. Trawangan’ın güney kesimindeki sahilde yapılan ünlü Dolunay partilerinde ise gün doğumuna kadar bir DJ çalıyor.
🎉 Sama Sama Reggae Bar, her akşam saat 19.00’da canlı reggae müzik şovu düzenliyor. Gili Trawangan’da, en ilgi gören bar Irish Pub. Gün batımına kadar bir restoran gibi olan bar, gece tam bir açık hava diskosuna dönüşüyor. Blue Marlin ve Rudy’s de iyi yerler. Çılgın bir gece geçirmek isteyenleri adresi ise Jungle.
🥘 Akşam yemeği için ise The Banyan Tree; Endonezya mutfağını bulabileceğiniz, iskeleden çok da uzakta olmayan Warung Warna; muhteşem okyanus manzarası ve inanılmaz menüsü ile La Moomba; hem Endonezya hem de Batı lezzetleri için deniz manzaralı bir yer olan Casa Bonita beğenebileceğiniz yerler.
Lombok Adası turu
Gili Trawangan’da geçirdiğiniz birkaç mutlu günden sonra, Lombok turuna çıkabilirsiniz. Zaman kazanmak için Bangsal limanından alınmayı ve turunuzun sonunda Senggigi’deki Chandi’ye bırakılmayı isteyebilirsiniz.
Kuzey Lombok turlarında ilk önce, arkasında Agung Dağı ile üç Gili adasının ve Bali’nin güzel manzarasını göreceğiniz Malimbu Tepesine götürülüyorsunuz.
Daha kuzeyde Endonezya’nın ikinci en yüksek dağı Rinjani Dağının yamacına doğru gidildikçe hava daha soğuyup ve manzara da daha da görkemli oluyor. Sendang Gile Şelalesinde yemyeşil manzaranın keyfini çıkarın. Şelalenin altındaki havuzlarda yüzmek için havlu ve mayolarınızı sırt çantanızda bulundurmayı unutmayın.
Lombok’un dağlık kuzeyi bölgesindeki yaşamın nasıl olduğunu gösteren geleneksel bir köy Senaru, Lombok turunun duraklarından biri. Köylüler, oldukça samimi ve misafirperver.
ⓘ Tur sonrası Senggigi’ye geçip kasabadaki The Chandi Boutique Resort‘da kalabilirsiniz. Balayı tatilindeyseniz burası kaçmaz. Sunduğu kaliteli hizmete karşılık fiyatı da oldukça makul. Denize sıfır bir konuma sahip, ona bakan sonsuzluk havuzu da mükemmel.
Daha fazla zamanı olacak kadar şanslılardansanız, göz kamaştırıcı kumsallarda dinlenmek ve güneydeki Kuta Lombok’ta sörf yapmak için birkaç gün daha Lombok’ta kalabilirsiniz. Maceracıysanız benim gibi Lombok’un aktif yanardağı olan Rinjani Dağı‘nın zirvesine üç günlük bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.
Bali’deki Senggigi’den Padang Bai’ye hızlı tekneler yaklaşık 1,5 saatte gidiyor. Bolca vakti olanlar Padang Bai’den, Bali’deki en sevdiğim yerlerden yarım saat kuzeydeki Amed’e gidebilir.
Adadaki son günümüzde, yol arkadaşım Farid ile ada çevresinde bir yürüyüş turu yapmaya karar verdik. Adada motorlu taşıt bulunmuyor, bisiklet veya at arabası adadaki tek ulaşım araçları.
Hayat gündüzün burada sakin ve sessiz, yerel halk zaten sanki ağır çekimde yaşıyor gibi. Muhtemelen kafaları dumanlı olduğundandır diye düşünmeden edemiyorum. Gili Trawangan kıyı kesimi diğer Gili Air ve Gili Meno kadar baştan çıkarıcı değil, yer yer taşlık ve bozuk.
Yolumuz üzerinde gördüğümüz salaş bir kafede, kahve içmek ve dinlenmek için oturduk. Kafe çalışanlarının hepsinin saçları ve tarzları Bob Marley’i andırıyor.
Bir kafe düşünün; çalışanları sadece şortlu, her biri bir köşede yayılmış tembellik yapıyor veya bir şeylerle uğraşıyor, ilginçti. Kafe deyince daha çok baraka tarzı, ilginç ve salaş bir yerdi.
Çok güzel bir kahve yaptılar bize. Farid ile burada oturup satranç oynadık.
Kahve ve satranç sonrası adanın etrafında yürüyüşümüze devam ettik. Adanın bir yanı nasıl öyle dikkat çekici, kalabalık ve güzelse iç kesimleri ve bazı diğer kıyıları çöplük içerisinde.
Endonezya’da ben henüz çöp toplama ve çevreye saygı kültürünü göremedim. Adanın iç kısımlarda, yerli halkının yaşadığı küçük köyler ve çiftlikler var. Geçtiğimiz yer yer plastik poşetler, teneke kutular ve pet şişelerle dolu. Gili Trawangan adasında yol arkadaşım Farid ile 3 gece kaldık.
Gili Adalarına nasıl gidilir
Lombok Uluslararası Havalimanı (LOP) adanın güneyinde, Gili Adaları’na giden teknelerin kalktığı Bangsal limanı ise kuzeybatı tarafında yer alıyor. Havaalanı ve Bangsal limanı arasındaki transfer yaklaşık 1,5 saat sürüyor.
Havaalanı taksileriyle uğraşma ve pazarlık yapma zahmetinden kaçınmak için Gojek veya Grab Taxi uygulaması ile online taksi rezervasyonu yapın ya da uygun fiyatlı turist shuttle görürseniz atlayın.
Taksiyle gidiyorsanız Bangsal’a vardığınızda, bilet gişesine uzun bir yürüyüşten kaçınmak için sürücüden limana girmesini isteyin. Bunun için 50.000 IDR ödemeniz gerekiyor. Taksiden iner inmez size bilet satmaya çalışan dolandırıcılara aldırmadan doğrudan bilet gişesine gidin.
Bütçenize göre halka açık vapuru veya sürat teknesini tercih edebilirsiniz. Halka açık feribot yavaş ama ucuzdur (yaklaşık 22.000 IDR). Yerellerle de yakın olursunuz. Belirlenmiş bir programı olmayan tekneler yeterli yolcu gelir gelmez yola çıkıyor. Lomboklular bu vapuru kullandığından uzun süre beklemek zorunda kalmazsınız.
Bangsal’dan Gili Trawangan’a gidiş yaklaşık 40 dakika sürüyor. Son feribot Bangsal’dan 16.30 civarında hareket ediyor. Hızlı tekneler ise belirli bir programa göre, genellikle de saat başı 9.30-17.30 arası çalışıyor. Sizi Gili Trawangan’a yaklaşık 30 dakikada ulaştıran hızlı tekneler yaklaşık 85.000 IDR’ye mal oluyor.
Gili Trawangan’ye vardığınızda, motorlu ulaşım olmadığı aklınızda bulunsun. Adada dolaşmanın tek yolu yürümek, at arabası cidomo veya bisiklet. Feribot iskelesine yürüyüş mesafesindeki yerlerde konaklama tercih edebilirsiniz. Yeriniz uzaksa ve çok bagajınız varsa bir cidomo kiralamayı düşünün.
Day 357, Endonezya:15 Gili Trawangan, Lombok. 27 Temmuz 2011
Merhaba bizde sizin gibi tekneyi kendimiz kiralamak istiyoruz. Bu tür seçenekler bulunuyor mu yoksa genel olarak hep kalabalık grup turlarımı oluyor? Eğer çok bulunmuyorsa Made’yi nerede bulabililiriz 🙂 Ve siz kiraladağınız süre için yaklaşık ne kadar ödemiştiniz? Çok teşekkür ederim umarım yorumumu görürsünüz.
Benim yaptığım istisna bir şeydi. Tekneyi Bali Adasının Amed kasabasında kiralayıp Gili’ye gitmiştik. Teknelerle görüşüp anlaşırsanız götürebilirler belki. Fiyatı anımsamıyorum. Orada aynı isimde çok kimse var, bulabilmeniz imkansız gibi.
Cennet adalar, hangisine gitseniz sizi mutlu eder! Rüyalarıma giriyor.
Hemingway’ın ‘İhtiyar Balıkçı ve Deniz’ kitabını okur gibi büyük bir zevkle okudum. Harika bir anlatım olmuş. 🙂
Hayatımın en keyifli, biraz da zor maceralarından biriydi. Keşke cameram olsayı da video çekmiş olsaydım.
Arkadaşlarım geçen hafta gitti ve çok beğendiklerini söylediler. Mutlaka ben de gideceğim.
Bu dalış turunu nereden aldınız ve şnorkel dalışı için herhangi bir sertifikaya gerek var mı ? Konaklamayı adalardan hangisinde yaptınız ?
Teşekkürler 🙂
Dalış turunu kendimiz organize ettik. Amed’ten Gili Adasına geldiğimiz Made’nin teknesini kiraladık. Sadece şnorkelle dalış yaptık, tüplü dalış yapmadık. Şnorkelle dalmak için tek yapmanız gereken şnorkel kiralayıp deniz atlamak, o kadar.
🙂