Amed, Bali’nin kuzey doğu kıyısında bulunan, sakin bir balıkçı kasabası. Dalış, şnorkeling ve sakin bir tatil için ideal olan bu kıyı kasabası, Jemeluk, Bunutan, Lipah, Selang, Banyuning adlarında köyler ile birlikte Cucik vilayetine bağlı, ancak çoğunlukla bu kıyı kesimleri Amed olarak çağrılıyor.
Amed’in bana göre cazibesi yapacak pek bir şey olmaması. Burası yüzebileceğiniz, dalış yapabileceğiniz, tembelliğinizi veya yerel hayatın arasına karışma arzunuzu en üst seviyeye çıkarabileceğiniz küçük, güzel bir sahil kasabası. Tıpkı iyi ve dinlendirici bir tatilin olması gerektiği gibi.
Ubud‘tan Amed’e gitmek için İran kökenli Hollandalı arkadaşım Farid ile kendimize taksi ayarladık. Ubud’tan Amed’e giden otobüs var, ancak bir çok yerde yolcu indirip bindirdiğinden yolculuk 3 saati geçiyormuş. Otobüs ücreti 120.000 ve biz de adam başı 30.000 Rp daha fazla ödeyip taksimize atlayıp yola düştük. Taksi deyince otomobil değil yani, daha çok van veya minibüs tarzından bir Suzuki’ydi.
Şoförümüz I Nyoman yolda bizi turistik mekanlara götürmeyi teklif etti. Yolumuz üzerinde olmayan ama yakınlarda olan iki büyük tapınağı ve organik garden ziyaretlerini önerdi ve bunun için de 150.000 Rp (30 TL) istedi. Nyoman ile anlaştıktan sonra tam bir turist rehberi gibi konuşmaya ve bize geçtiğimiz yerler ve gideceğimiz yerler hakkında bilgiler vermeye başladı.
Pek çok tapınağı gezdik. Kopi Luwak içtik. Saat 3 gibi yolda Agung Dağı’na bakan, hayatımda gördüğüm en güzel manzaralardan birine sahip bir restoranda yemek yedik. Açık büfe halinde sunulan lezzetlerin fiyatı 70.000 Rp, ancak sunulan manzaraya paha biçilemezdi doğrusu. Yemek sonrası 45 dakika daha bir yolculuktan sonra nihayet dalış kursunu alacağımız kasaba olan Amed’e vardık.
Amed Kasabası, Bali
Amed, Bali’nin doğu kıyısında yer alan bir dizi sahil köyü. Bali’nin çok bildik yerlerine nispeten uzak olduğundan çoğu gezginin radarından uzak. Ancak bu küçük kasaba, şnorkelli yüzme veya tüplü dalış macerası arayan gezginlerin Asya’daki favori noktalarından biri.
Amed, küçük bir balıkçı kasabası ve oldukça salaş. Bali’nin kuzey doğu kıyısında küçük ve gizli bir mücevher gibi. Bali’ye yıllar yıllar önce gelenler Amed’e gelince adanın eski güzel günlerini anımsıyor. Lüks ve modernlikten çok geleneksel köy hayatı yaşanıyor.
Amed Plajı aslında tek bir plajdan daha fazlası. Yedi köy, halk arasında Amed plajı olarak bilinen bölgeyi oluşturuyor. Amed, Jemeluk, Bunutan, Lipah, Selang, Banyuning ve Aas köyleri, hepsini birbirine bağlayan ve muhteşem sahil şeridi boyunca uzanan dar bir yol boyunca uzanıyor.
Bu yedi köyü birbirine bağlayan yol yaklaşık 10 km uzunluğunda. Yol boyunca ilerlediğinizde siz farkına bile varmadan bir köyden diğerine geçmiş oluyorsunuz.
Yolun bir tarafında sırtını yemyeşil ormanlara ve tepelere dayamış köyler varken diğer tarafta uzayan okyanusu hayal edebileceğiniz her mavi tonda seyrediyorsunuz. Balıkçı teknelerinin demirlediği siyah kumlu plajlar maviyle buluşuyor.
Bali’deki en iyi şnorkel resiflerinden bazılarına ev sahipliği yapan Amed plajında yüzebilirsiniz. Yolun köy kısmında tarafta butik oteller, misafirhaneler, sonsuzluk havuzları, warunglar ve restoranlar, yoga ve dalış okulları, serbest dolaşan tavuklar kısaca hayat uzanıyor.
Bali’nin bu kesimlerine telefon ancak 2003’te gelmiş. Yağışlı mevsimde sular altında kalan yola köprü ise 2007’de yapılmış. Çiftçilik, mısır yetiştiriciliği, balıkçılık ile geçinen halkı son yıllarda artan dalış turizmi ile birlikte otelcilik ve misafir evleri de bir diğer gelir kapısı olmuş. Kasabada ATM yok, en yakın ATM 14 km uzaktaki Cucik’te.
Amed’de şnorkelle yüzme, Bali’deki en iyi aktivitelerden biri. Dalış yapamayanlar için de deniz altının zenginliğini görmek için bir alternatif. Amed’de kafanızı suyun altına soktuğunuz her yer, sizi görselliğinin güzelliğiyle ödüllendiriyor.
Jemeluk, şnorkelle dalış için iyi bir nokta. Küçük warunglar ve barlar, mercanlara kadar yürüyebileceğiniz yerden sahile uzanıyor. Sahilden yaklaşık 10 metre uzaklıktaki Japon batığı, başka bir harika şnorkelle yüzme alanı.
Bali’deki en büyük ve aktif yanardağ Agung Dağı, Amed’in hemen arkasında yükselen bir silüete sahip. Jemeluk koyuna bakan Günbatımı Noktası, Agung’un en iyi manzarasını görebileceğiniz yer. Gün batımında sihirli gibi. Soğuk bir şeyler ısmarlayıp manzaranın keyfini çıkarın.
Tirta Gangga kutsal su tapınağı, Amed’e yaklaşık 30 dakika uzaklıkta. Scooter kiraladıysanız belki ilginizi çeker. Eğer şöförlü bir araçla Amed’e geliyorsanız veya bu kasabadan Bali merkeze dönüyorsanız bir saat kadar vaktinizi buraya ayırabilirsiniz.
Yemyeşil bahçeler ve tapınaklarla çevrili göletler, Instagram kalabalığı arasında oldukça popüler, bu yüzden huzur içinde yaşamak istiyorsanız buraya erken gelin. Ayrıca bu havuzlarda yaşayan devasa balıkları beslemek için girmeden önce balık yemi alın.
Amed’de her bütçeye ve zevke uygun konaklama seçeneği var. Yedi balıkçı köyü boyunca dağılmış, bütçeye uygun home stay seçenekleri, basit misafirhaneler, dalış kulübeleri, butik oteller ve villalar. Amed Bucu Homestay adlı bir yerde kaldık. Sanırım kapandı veya adı değişti.
ⓘ Aquaterrace Amed, Mejore Beach Hotel, Kubu Kangin Resort, Amed Beach Resort ve Sekarinis Place kalabileceğiniz güzel yerler. ✔️
Amed, Bali’nin en güneşli sahil kasabalarından biri. Kasaba yağmur mevsiminde bile daha kuru ve hatta güneşli. Yani tüm yıl boyunca Amed’i ziyaret edebilirsiniz. Adanın bu tarafında daha az yağmur olduğu için, doğa yaz aylarında daha kuru ve dolayısıyla gür yeşil yerine daha fazla kahverengileşmeye meyilli.
Amed’de dalış yapmayı planlıyorsanız, yılın en iyi zamanı Nisan-Temmuz ve Ekim-Kasım arası. Görünürlük bu tarihlerde çok daha iyi. Özellikle USS Liberty batığını görmek için Tulamben’de dalış yapmayı planlıyorsanız, Amed Bali seyahatinizi planlamadan önce bunu aklınızda bulundurun.
Amed’e varınca ilk olarak dalış kursu aldık. Amed Jukung Diving dalış kursu ofisine uğrayıp kaydımızı yaptık, sonra tekrar taksimize atlayıp tek tek yol üstündeki homestayleri ziyaret ettik. Fiyatlar genelde 150-250 bin Rp arasında, ancak çoğunlukla dolu olduklarını öğreniyoruz.
Amedli bazı aileler deniz suyundan tuz elde edip onu yol üzerinde satıyorlar. Çocuklar el ile yapılmış küçük kutular içerisinde konmuş bir tutam tuzu 2-3 TL’ye satıyorlar.
Geleneksel yöntemle denizden tuz elde etmek, Amed’te bazı ailelerin geçim kaynağı. Özellikle kuru mevsim olan Temmuz ve Ağustos arasında yapılan bu iş için, deniz suyu kovalarla taşınıp özel olarak hazırlanmış tarlalarda 3 gün buharlaştırılıyor.
Buharlaşan su sonrası ince bir katman halinde kalan, toprakla karışık ham tuzlar alınıp, yine özel yapılmış ters koni şeklindeki bambu kaplarda sıkıca bastırılarak yerleştiriliyor. Bu koninin altına, içi oyulmuş hindistan cevizi ağacı gövdeleri yerleştiriliyor.
Koni içerisine deniz suyu eklenip, tuzu eritip süzülerek gelen su bu ağaç gövdelerinde, tropikal güneş altında buharlaştırılıp tuz kristalleri elde ediliyor. Tuzların bir bölümü, küçük kutular ve keseler içerisine konup, sokakalarda çocuklar tarafından turistlere satılıyor.
Arabayla Bali Denpasar Havalimanına yaklaşık 4 saat. Ubud’dan ise 3 saatlik bir yolculukla Amed’e gidiliyor. Amed’de gezmek istiyorsanız scooter kiralamanız şart.
Sonunda Bucu Homestay adında, daha 2 gün önce 1 odası kullanılmaya hazırlanmış, önünde kocaman ve kaliteli bir cafe-barı olan bir yerle pazarlık yaptık. 150 bin Rp olan fiyatı 130 bine düşürdüm. Bu 2 kişi dahil fiyatı ve buna kahvaltı da dahil, kişi başı 12,5 TL demek. Oda çift katlı, alt katta king size yatak, dört köşesinde cibinlikle sarılı, üst katta ise sadece yere serilmiş bir yatak bulunuyor.
Farid ile akşam yemeğini yedikten sonra, otelimize doğru yürürken, yol üstünde meyve satan bir satıcının baskısına dayanamayarak, akşam atıştırmak niyetine papaya, muz ve salatalık aldım. Karanlık yolda Farid’İn öğrettiği İngilizce eğlenceli tekerlemeler söyleyerek salına salına otelimize vardık.
Çantalarımızı henüz açmıştık ki elektrikler kesildi, Amed’de elektrikler sık sık kesiliyor. Dalış kursunda form doldururken de kesilmişti. Elektrik niyetine cep telefonumdaki fener programını çalıştırmıştım ki o ışıkta duvarda bir şeylerin gezindiğini fark ettim.
Hani bunu gören belki birçok kişi korkar çığlık atardı herhalde. Kocaman, tarantula boyutlarında siyah bir örümcek. O sırada bir şeye ihtiyacımız var mı diye otel görevlilerinin gelmesi harika bir zamanlamaydı. Örümceği haklayıp hep birlikte böcek ve örümcek avına çıktık.
Farklı mimaride yapılmış çatı bambu ağaçları ile örülmüş. Onların arasında gezinen birkaç örümcek daha gördük. Bu şartlarda uyumak nasıl olacak bakalım.
Laptopları alıp cafeye geçmeden önce, görevlilerin getirdiği büyükçe bir böcek spreyinin hepsini odadaki her köşeye sıkıp bitirdim. Kendimi zehirlemeden de dışarı attım. Cafe’de 3-4 saat geçti ve şu anda da oradan yazıyorum.
Kitap okuyup, bilardo ve iskambil oynayabileceğiniz, laptopunuzu alıp kafanıza göre takılabileceğiniz bir yer. Gelen diğer bazı misafirlerle birlikte cafenin canlı müzik ekibi bir birine karışıp keyiflerine göre çalıp söylediler.
Bir şeyler içip canlı müziği dinlerken Danimarkalı bir gezgin bize katıldı. Danimarka’da felsefe okuyan Mathias, sömestr tatillerini genelde Asya’da, Hindu ve Budist okullarında ve tapınaklarında geçirmiş.
Yoga, meditasyon, Budizm ve Hinduizm öğretileri hakkında akademik bilgilere sahip 24 yaşında bir genç. Güya günün yorgunluğunun ardından erken uyumak için otele geçecektik ama ancak 2-3 saat Mathias ile sohbet ettikten sonra ancak gece yarısı uyuduk.
Otel çalışanlarına odamızı temizlemelerini söylemiştik ama ilgilenmemişler. Odayı ilaçladıktan sonra ölen böcekler yerlerde. Bu kadar güzel ve konforlu bir oda, hizmet ve böcekler yüzünden sevimsizleşiyor. Denize 20 metre olan otelimizin arka kısmına kurulu 3 odanın birinde kalıyoruz ve diğer 2 odanın inşaatı sürüyor.
Arka taraf ise ormanla içi içe olduğundan böceklerin bu kadar çok olması normal, ancak konfor ve keyif kaçırıcı. Benimse keyfimi küçük şeylerle kaçırmaya niyetim yok, böceğin ölüsü sıkıntı değil de canlıları sıkıntı yaratabilir. Sinek ve böcek koruyucu spreyi tüm vücuduma sıktıktan sonra uyudum.
Birçok yönden Amed’de kalmak, kitle turizmi Bali’yi bulmadan önceki bir zamanına ışınlanmak gibi. Kuta’nın gürültüsü, kaosu ve karmaşasında vakit geçirdikten sonra Amed Kasabası tam da olmak istediğim yerdi.
Day 352: Endonezya:9, Amed, Bali, 21 Temmuz 2011
Daha çok ada ziyaretli olmuş sanırım. Allah bize de nasip etsin inşallah, çok istiyorum tropikal adalara gitmeyi…
Ne güzel köyleri var öyle, çok etkileyici bir yer Bali. Hayallerimin Adası.
PADI’nin turkce kitabi Turkiye’de de yok Kemalcim….
Ok, that is a disgusting looking spider. I would have trouble sleeping knowing it was there! 🙂