Keçak Dansı, Bali‘de köyleri kötü ruhlardan ve şeytandan korumak için yapılan geleneksel bir trans dans ritüeli. Dans, salgın hastalık, ölüm ya da doğal afet gibi sıra dışı durumlarla karşılaşan köylerdeki kötü enerjiyi temizlemek için kullanılıyor. Hindu dini motifleriyle ve hikayeleriyle süslenmiş dansta iyi ve kötünün savaşı anlatılıyor.
Rahibin duası ile başlayan keçak dansı, ergenliğe ulaşmamış genç bir kız, yetişkin bir erkek ve yaşlı bir kadının geleneksel müzik eşliğinde hipnotize hareketleri ile gerçekleşiyor. Erkeklerin ateş, genç kızların ise melek dansı yaptığı bu etkileyici ritüel, günümüzde bölgeyi ziyaret edenlerin tanık olmak istediği turistik bir etkinliğe dönüşmüş durumda.
Uluwatu Tapınağı
Kuta’ya geliş amacımız Uluwatu Tapınağı‘nı ve yine orada düzenlenen, görmeyi çok arzuladığım meşhur Keçak Dansı’nı izlemek olduğundan, kaldığımız otelden motosiklet kiralayıp akşam 4 gibi, bir buçuk saatlik bir sürüş sonrası Uluwatu’ya vardık.
Dik bir uçurumun kenarına kurulmuş tapınakta yüzlerce turist vardı ve bir o kadar da maymun tabi. Bu kadar çok turist ziyaret edip de her biri maymunları beslemek için bir şeyler alıp maymunlara vermesi sebebiyle, buradaki maymunlar şişman ötesi yani.
Bu tür yerleri ziyaret ettiğinizde dikkat etmeniz gereken şeylerden biri üzerinizde bulunan tüm aksesuarları mutlaka çantanıza koymanız.
Şapkanız, güneş gözlüğünüz ve hatta elinizdeki su şişeniz bile onlar için ilgi odağı ve bunları çalmakta oldukça ustalar. Çantanızda yiyecek olmaması da en doğrusu, kokusunu alıp sizi rahat bırakmayabilirler.
Maymunlar çalmakta usta oldukları gibi anlaşmakta da ustalar. Sizin bir şeylerinizi yürüttüklerinde, çevrede bulunan bazı kişiler size onlara atmanız ve takas etmeniz karşılığında bir şeyler satıyorlar. Siz o panikle, maymuna kaptırdığınız eşyanızı geri almak için yüksek fiyat ödemeye razı olmak zorunda kalabilirsiniz. Yada adam sizin yerinize maymuna size sormadan bir şeyler verip sizin eşyanızı alıyor ve sizinle pazarlık yapma gücünü eline alabiliyor.
Yine hatırlatmakta fayda var, maymunlara karşı agresif olmayın, çünkü onlar sizden daha agresifler zaten. Kediniz köpeğiniz gibi sevip okşamayı da hiç düşünmeyin, alacağınız bir sıyrık ile kendinizi hastanelere koşturmak zorunda bulabilirsiniz. Dikkat!
Uluwatu tapınağının kayalıklarını döven ve boyu bazen 3 metreyi aşan dalgalar sörfçüler için bir Kabe. Muhteşem manzara ve günbatımına sahip.
Keçak Dansı için 70.000 Rp’a ödeyip, gösteri için hazırlanmış anfi tiyatroda yerimizi aldık.
Sanırım bin kişinin üzerinde izleyici vardı. Hiç oturacak yer kalmadığından sahneye çokça plastik sandalye eklendi, onlar da dolunca gelen kişiler üçer dörderli sıra halinde gösteri alanının etrafında yere oturdular.
Keçak Dansı’nı ilk olarak çok sevdiğim Japon New Age sanatçısı Kitaro’nun albümünde dinlemiştim ve bana çok farklı gelmişti. Daha sonraları Baraka adlı sinema filminde dansı izlemiştim ve görmeyi çok merak ediyordum.
Keçak Dansı, Bali
Uluwatu’da bulunan, 11. yüzyıldan kalma Pura Luhur Tapınağı, Bali’nin geleneksel keçak dansını izleyebileceğiniz en etkileyici yerlerden. Dik bir uçurumun kenarına kurulan tapınak, büyüleyen okyanus manzarası eşliğinde gün batımında keçak dansına sahne oluyor.
Yemyeşil orman dokusu, okyanusun dev dalgalarının kıyıya vurmasıyla oluşan ses ve eşi benzeri olmayan manzara, keçak dansının mistik havasını destekliyor.
Keçak dansından çok etkilenmiş olan 1930’lu yıllarda Bali’de yaşayan Alman ressam ve müzisyen Walter Spies ile Balili dansçı Wayang Limbang birlikte çalışarak, Hindu mitolojisindeki Ramayana‘nın hikayesi teması üzerine kurulu yeni bir dans yaratarak turistlere yönelik etkileyici bir şov haline getirmişler.
Wayang Limbak, Balili dansçılarla pek çok ülkeyi dolaşarak keçak dansını dünyaya tanıtmış. Keçak dansını ilk olarak çok sevdiğim Japon New Age sanatçısı Kitaro’nun bir albümünde dinlemiştim ve beni çok etkilemişti. Daha sonraları Baraka adlı filmde dansı izlemiştim ve görmeyi çok arzuluyordum.
Gece performansı burada Uluwatu’da çok popüler. Eğer tur ile aldıysanız otobüsler sizi Bali’deki otelinizden alıp adanın güney ucuna, gösterinin başladığı gün batımına kadar getiriyor. Tapınağın yollarından ve okyanusa bakan uçurumların arasından geçerek, sonunda sahneye çıkana kadar yürüyorsunuz.
Tapınağın bahçesine kurulu ve muhteşem günbatımı manzarasına sahip açıkhava tiyatrosunda sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa bu dans sunuluyor. Bin kişinin üzerinde izleyicinin olduğu tiyatro alanında hiç oturacak yer kalmayınca sahneye plastik sandalyeler ekleniyor.
Dans sırasında sahnenin ortasında büyük bir şamdandaki meşaleler yakılıyor. Bu dansta insan sesi dışında bir enstrüman kullanılmıyor. Sahne dışından duyulan keçak dansı sesleriyle seremoniye başlayan dansçılar gelip dev şamdanın etrafında halka oluşturacak şekilde yerleşiyor.
Bir daire içinde yerde oturuyorlar ve ortada drama gelişiyor. İki genç prens; bir şeytan kral; sıkıntı içinde bir bayan; yaramaz bir maymun. Hepsi bitmek bilmeyen bir yaylanma çemberinde rollerini oynarlar.
Hindu dini motifleriyle ve hikayeleriyle süslenmiş dansta iyi ve kötünün savaşı anlatılıyor. Gösterinin sonunda turistleri eğlendirmek için yapılan abartılı şakalar olayın büyüsünü bozuyor olsa da izlenmeye değer bir dans.
Keçak Dansı, geleneksel bir Bali ritüeline dayanıyor olsa da aslında 1930’larda bir Alman adam tarafından yaratılmış. Ramayana’nın ünlü epik Hindu hikayesine dayanıyor. Özünde, bir iblis tarafından kocasından (prens) çalınan bir kadının hikayesi anlatılıyor.
Anlatı, genç prens ve erkek kardeşinin onu kurtarmak için üstesinden gelmeleri gereken zorlukları ve görevleri takip ediyor. Gösteri sırasında güneş batarken ve gökyüzü kararırken, hikaye bir doruğa ulaşıyor.
Maymun kralın bir kaleyi ateşe verdiği anda sahnenin ortasındaki turuncu alevler ve közler dramatik bir an yaşatıyor.
Tam gün batımı zamanında başladığından etrafı saran kızıl rengin yanında hayatınızda ilk defa göreceğiniz bu dansın kombinasyonu heyecan verici. Sıkılgan bir tipseniz sonrasında birbirini tekrarlıyormuş gibi olduğundan sabrınız zorlanabilir. Yaklaşık 1 saat sürüyor.
Seminyak veya Kuta’dan veya Bali’nin diğer ana otel bölgelerinden Uluwatu’ya gitmek biraz zor olabilir. Transferlerinizi ve biletlerinizi sizin için ayarlayacak tur acentelerinden biriyle rezervasyon yaptırmanız daha iyi olabilir.
Bali Adası’ndaki son gecemizi barları ziyaret ederek geçirdik. 2002 ve 2004’de iki defa olmak üzere bu caddedeki barlar bombalanmış ve ilkinde 202 kişi ikinci bombalamada ise 26 kişi hayatını kaybetmişti.
Caddenin merkezi yerinde bombalamanın olduğu yerde şimdi bir anıt bulunuyor ve üzerinde ülkelerine göre ölen kişilerin adları yazılıyor.
Day 371, Endonezya:28 Kuta, Bali. 09 Ağustos 2011
Selam,
Balililer ve Lombok insanları nasıldır? Sıcakkanlı veya paragöz?
Şehirler ve kasabalar arasında public ulaşım nasıldı? Taksi muhabbetleri nasıldır pahalı mıdır?
Ubud nasıl bir yerdir? Otelleri temiz midir? Böcek ve haşerat, sivrisinek durumu nasıldır.
Bali’de Ubud’tan Nusa Dua’ya kaç saatte gidilir? Public ulaşım aracı var mı?
Motosikletli birisini Ubud’tan kiralasam beni arkasında Denpasar’a yada Nusa Dua’ya getirirmi?
Bali’deki Kuta ile Lombok Adasındaki Kuta arasında ne fark var?
Gili Adalarında şnorkel ile nefes kesici manzaralar görebilir miyim?
Bangsal’dan Lombok Kuta’ya ne kadar sürede ne tür bir ulaşım aracıyla gidebilirim.
Bu iki adada karayolu ulaşımı nasıldır.
Bali Padang Bai’den Gill Adalarına tekne seferi var mi? Acentelerine güvenilir mi?
Cevapların için peşinen teşekkürler, selamlar
Memed
Bali insanı güleryüzlü, neşeli ve samimi. Eğlenmeyi, müzik çalıp söylemeyi severler. Kuta çevresi ise farklı. Burada her turist ayaklı cüzdan olarak görüldüğünden abartılı fiyatlar, sizi kolunuzdan çekiştirmeler, birşey satmaya veya taksi hizmeti vermeye çalışırlar. Kuta Bali gibi değil. Sadece Kuta’ya bakıp Bali’yi değerlendirmek yanlış olur. En iyisi motosiklet kiralayıp prinç tarlalarını, köyler, ve tapınakları gezmek, şahane doğası var.
Lomboklular ise Balililer kadar güleryüzlü değiller ama daha dürüstler. Fiyatlar genelde sabit, aktivite fiyatları pazarlığa açık ve Bali’den daha ucuz, ancak Bali kadar gelişmemiş. insanları çoğunlukla müslüman. Bağnaz değiller, kendileri içki içmezler ama sizin içkinizi rahat içmeniz ve eğlenmeniz için her türlü ortamı sağlarlar.
Ubud, Bali’nin sanat ve kültür merkezi. Çok çekici ve huzur veren bir yer. Her ev aynı zamanda bir tapınak da olduğundan mimari açıdan oldukça gösterişli ve güzel. Otel seçenekleri oldukça geniş, her bütçeye hitap edebilen egzotik ve atmosferi oldukça farklı otelleri var. Sinek ve böcek Asya’nın ortak sorunu. Burada da sivrisinek sorunu var. Temizlik de Asya’de genel bir sorun, ama kalacağınız otele ve ödeyeceğiniz fiyata göre alternatif bulmak mümkün.
Ubud’tan Nusa Dua’ya giden acentelere ait turist shuttleları var. Gerekirse birileriyle ortak taksiyle de gidebilirsiniz. Motosiklet de diğer bir seçenek. Emin olmamakla birlikte yol 1-2 saat sürmektedir. Motosiklet taksiler ile dilediğiniz yere gidebilirsiniz.
Bali Kuta adanın en gelişmiş turistik yeri. Tüm gece kulüpleri, lüks otel ve barlar bu bölge çevresinde veya yakınında. Oldukça sıkışık, kalabalık. Denizi pek de iyi değil, dalgalı ve kumlu. Lombok Kuta ise ekonomik, sakin bir kasaba. Bar ve restoranlar oldukça salaş ve güzel. Dinlenmek için harika ama fazla hareketli değil. Lombok Kuta güney Asya’nın en güzel sörf noktalarından birine sahip, yerlilerde çok ekonomik sörf dersler almak mümkün.
Lombok en güzel motosikletle gezilir, public ulaşım gelişmemiş. Yollar temiz, geniş, düzgün ve güvenli.
Gili Adaları hiç tartışmasız Asya’daki en güzel şnorkelle dalış merkezlerinden biri. 3 ada çevresindeki şnorkelle dalış noktaları scuba diving ile dalışı aratmaz. Plajdan sadece birkaç metre açılmakla kendinizi mercanalrın arasında dev deniz kaplumbağalarıyla yüzerken bulursunuz. Tekne kiralayıp önemli dalış yerlerinde şnorkelle dalmak harika bir deneyim olur.
Bali’de taksi ucuz sayılır, hele paylaşabileceğiniz birini bulursanız iyi olur. Pazarlık yapmanız şart.
Acenteler birbirine benzer. Liste fiyatları dışında pazarlık fiyatları var. Her zaman pazarlık yapabilirsiniz. Size imkansız dediklerinde bile pazarlık marjı olduğunu unutmayın.
Padang Bai’den Gili Adalarına hızlı tekne seferleri var. Çok sayıda firma ve oldukça da değişken fiyatlar var. Hem Bali’de hem de Lombok’ta yollar fena değil. Lombok’taki yollar daha yeniydi. Bali’de motosiklet kullanırsanız çok dikkatli olmanız gerek. Akla zarar araç ve motosiklet kullanıyorlar.
Merhaba ,
Ekim ayının ilk haftası Bali deki Nusa Dua bölgesindeki bir otelde 5 gece konaklayacağım. Asıl amacım Bali’de iyi bir gezinti ve alışveriş yapmak. Bali seyahatinde yanıma USD almak mantıklı mıdır? Bali gezilerinden en çok önerebilecekleriniz nelerdir? Yaklaşık 16 saat uçuş yapmak gerekiyor, ben Singapur aktarmalı uçacağım. İstanbul Singapur kesintisiz 10 saat uçuş demek, ekonomi sınıfında bu kadar süre uçuş yapmak çok yorucu olur mu? Ayrıca seyahat ile ilgli tavsiyerinizi rica ederim.
İlginize şimdiden teşekkürler.
Uzak Asya icin uzun ucuslara katlanmak zorundayiz. Oyalanabilecek biseyler yaniniza alirsaniz sikici olacagini dusunmuyorum. MP3 Player, dergi, gazete, kitap olabilir mesela. Ayrica arada ucak icinde yurumeniz, vucut kaslarini gerici hareketler yapmaniz faydali. Bu tur uzun yolculuklarda, yeni arkadaslar edinip onlarlabilgi alisverisinde bulunabilirsiniz. Business Class oldukca konforlu ancak fiyatlari yuksek. İstanbul-Bangkok arasi 9 saat ucmustum ve zamanin nasil gectigini anlamamistim bile.
Yaniniza ihtiyaciniz olacak kadar dolar alabileceginiz gibi, paraya ihtiyaciniz oldugunda Maestro banka kartinizla da ATMlerden para cekebilirsiniz. Akbank 6,5 TL aliyor islem basina.
Bali konusuna gelince bu blog sayfalarimda detayli bilgiler var. Tapinaklari ziyaret etmenizi, dalis ve snorkeling yapmanizi, lokal yemek ve tropikal meyve ve sularinin tadina bakmanizi, zaten bildiginiz bati yemeklerinden bu kisa tatil surenizde uzak durmanizi oneririm.
Kaliteli masaj salonlarindan birinde mutlaka masaj yaptirin. Motorsiklet kiralayip kalabaliktan uzaklasip biraz koylerin arasinda pirinc tarlalari ve kokonat ile muz agaclari arasinda dolasin derim. 1 gununuzu Ubud’a ayirin, Monkey Forest’i gezin. Uluwatu Temple gidin, Kecak Dansi biletini alip erkenden gun batimi ve dansi ayni anda girecek bir yere yerlesin.
Vaktiniz var veya ilgiliyseniz Kuta Beach’te surf dersi alin. Bolca gulumseyin, birkac yerel dilde soylenen kelimeleri ogrenin. Kesfedin!
Keyifli ve guvenli geziler. Sevgiler.
Endonezya’ya giderken vize alıyor musun, yoksa artık vize istemiyorlar mı? Bir de ben 1 ay sonra Jakarta’ya gideceğim. Jakarta’ya gittiğimde turistlerin en çok kaldığı bölgenin ismini verebilir misin? Oraya havaalanından nasıl gidebileceğimi de söylersen sevinirim.
Ulkeye havalimanindan giriste 25$ karsiliginda 1 aylik vizenizi alabilirsiniz. Jaksa bolgesi turistlerin tercih ettigi bolge. Havalimani sehir arasinda otobus veya taksi kullanabilirsiniz.
biraz sıkıntılı bir yolculuk olmuş. bu beni biraz üzdü. ama bir senedir böyle şeylere alışık olman sanırım doğal karşılamana sebep oluyordur..
ben para biriminin bu rl’ye göre paritesini merak ettim. aslında çok sıfırlı rakamlara alışık olsak da bana biraz garip geldi 50.000 Rp – 70.000 Rp filan. en azından o dansı izlemek biraz olsun moralleri yerine getirmiştir.
sevgiler
uğur
Yollarda karşılaştığım nerdeyse iyi kötü her deneyim eğlence gibi oldu benim için. Sağlık ve ciddi maddi sorun yaratmadıkça önemsediğim bir şey yok doğrusu. Sadece geçen hafta içinde köy şefinin evinde kuru kilimin üzerinde uyudum, ertesi gün, pasaportumu yanıma almadığım için, karakola düştüm, ifade verdim. Çok ama çok bozuk ve riskli yollardan motorsiklet ile geçtim, bolca volkanik kül soludum, ertesinde bolca volkanik sülfür gazı solumak zorunda kaldım, tüm köy halkı gibi nehri tuvalet olarak kullandım, yine köy halkı gibi dağdan gelen soğuk suyla çıplak duşumu aldım bir gece yarısı.
Hani kimisine tüm bunlar baş ağrısı ve berbat anlar olarak gelir ama benim için ise hepsi evet hepsi ağlence ve macera.
Şu an kaldığım otel 100.000 Rupiah yani 21 TL, Hollandalı bir arkadaşla seyahat ettiğimden bana maliyeti 10 Lira. Gel de sevme Asya’yı. Bugün öğlen yemeğinde yediğim yemeğin fiyatı 9.000 Rp yani 1.9 TL.. Kısaca 1 TL=4.789 Rupiah.
Dansı izlemek için verilen 70.000 Rupiah ise bir hayalimin gerçekleşmesiydi. İlgine teşekkürler. Gün olur bir yerlerde “yolda” karşılaşmak üzere.
Bali’ye seyahat edecek arkadaşların mutlaka en az bir yerel dans gösterisi izlemelerini öneririm. Kecak dansı, Barong Dansı vs. gerçekten çok özel geleneksel gösteriler. Farklı deneyimler yaşamaktan hoşlanıyorsanız kesinlikle çok beğeneceksiniz. Ulu Watu’daki dansın önemi tapınağın Bali’deki en önemli tapınaklardan biri olması. Önce tapınağı gezebilir, daha sonra da gün batımında keyifle dans gösterisini seyredebilirsiniz.
Kemal Bey sizi ailecek takip ediyoruz; Gili adaları maceranız Bali seyahatimizi planlarken bayağı fikir verdi. Tüm seyahatlerinizin keyifle ve sorunsuz geçmesini dileriz.