Jewel Changi Airport, Singapur’a hizmet vermen ve dünyanın en işlek havalimanlarından biri. Birçok gezgin için havaalanında vakit geçirmek neredeyse bir kabus gibi geliyor. Ama ister inanın ister inanmayın, zamanınızı Singapur’daki ve dünya çapındaki yıldız havalimanı Changi Havalimanı sıkıcı havalimanlarından çok uzakta.
Yeni inşa edilen Jewel Terminalinde dünyanın en yüksek kapalı şelalesi olan Rain Vortex de dahil olmak üzere bir dizi ödüllü ve rekor kıran cazibe merkezini de bünyesinde barındırıyor. Bildiğimiz sıradan havalimanı atmosferini devrimsel yeniliklerle değiştiren devasa havalimanında, tüm bir hafta sonunu geçirseniz hala yapılacak şeylerin bitmeyeceğini iddia eden çok sayıda insan var.
Önceki hafta, Malezya Turizm Ofisinin davetlisi olarak Colours of Malaysia Festivali buluşmasına katılmak için Kuala Lumpur’a uçmuştum. Singapur Havayolları ile konforlu bir uçuşun ardından, aktarma nedeniyle dördüncü defa Singapur’da olma şansı yakalamıştım.
Bu defa havalimanında transit yolcu olarak bulunuyordum ve bu tam da benim istediğim şeydi. Singapur Changi Havalimanı yeniden keşfedilmeyi bekliyordu. Burası, kendi başına neredeyse fütüristik küçük kasaya benzeyen devasa bir kompleks.
Singapur Changi Havalimanı
Singapore Changi Airport, Cenova’da verilen Dünyanın En İyi Havalimanları ödülünü, 14 yıl içinde 4 kez almış bir havalimanı. Havalimanı, 1981 yılında Terminal 1 açılışı ile hizmete başlamış. 1990’da Terminal 2, 2008’de de Terminal 3 buna eklenmiş. Changi Havalimanı, 2006 yılında ilk kez ‘Yılın Havalimanı’ ödülüne layık görülmüş.
Dört terminalin toplam alanı 1,800 futbol sahası genişliğinde. 32 bin kişinin çalıştığı devasa havalimanında, 60 ülkeden 106 havayolu firması, dünya genelinde 250 şehre uçuyor. Günde 136 binden fazla kişi havalimanını kullanıyor. 2012 yılında havalimanını kullananların sayısı ise 51 milyon!
Egzotik bir kültürün izlerini taşıyacak şekilde dekore edilmiş havalimanı huzur veren, insanı sıkmayan bir kişiliği sahip. Her yıl farklı bir yeniliğe imza atarak, bir havalimanından beklenenden çok daha farklı deneyimleri ziyaretçilerine sunuyor. Eğlenceli, merak uyandırıcı, öğretici, heyecan verici bir mekan benim için. Özellikle çocuklar için ise sürprizlerle dolu bir yer.
Singapur, sadece Güney Doğu Asya’da değil, dünya genelinde de adından söz ettiren önemli bir ticari ve turistik merkez. Asya ve Okyanusya ülkelerine geçiş için bir hub görevi gören ülkenin Changi Uluslararası Havalimanına inince, olan yorgunluğum da gitmişti zaten.
10,5 saate süren bir yolculuk sonrasında Singapur Changi Havalimanı’na inmiştim. Normalde bu kadar süre uçmak jetlag yapabiliyor, ancak Singapur Havayolları’nın Boeing 777-200 business class koltuğunda geçirdiğim bol ikramlı ve keyifli zaman sonrası, dinlenmiş bir şekilde havalimanına inmiştim. Müşteriyi memnun etme anlayışıyla hizmet veren Singapur Airlines, Asya’nın en iyi havayolu şirketi ve en iyi business class ödüllerini almış bir havayolu.
Havalimanının neden defalarca dünyanın en iyi havalimanı seçildiğini anlamak için, burada birkaç saat geçirmek yetiyor. Uzakdoğu’nun egzotik unsurlarının izlerini taşıyan Singapur Changi Havalimanı, insana uçağını kaçırtacak bir yer.
Singapur Havalimanı’nın etkileyici kapalı şelalesini ve yemyeşil alanlarını zaten biliyor. Ancak Changi Havaalanı, sırf bu IG’ye layık noktalar nedeniyle yıllarca dünyanın en iyi havalimanları sıralamasında üst sıralarda yer almadı.
Aynı zamanda eğlenceli, dinlendirici ve hatta hiç ayrılmamış olmayı dileyecek eğitim olanaklarına sahip. İşin sırrı, zaman kaybetmemek için nereye gideceğinizi bilmek.
Uçak yolculuklarının insanı yoracağını düşünen liman yönetimi, havalimanında uzun transit süreleri geçirmek durumunda olan yolcuları rahat ettirmek için her türlü detayı düşünmüşler.
Bahçeler, eğlence mekanları, masajlı koltuklar, uyuklama alanları, sinema salonları, oyun alanları, internet kioskları, canlı müzik sunumları, ücretsiz interaktif sanat uygulamaları, cafeler, restoranlar, shoplar ve dahası…
Changi Havalimanı, içerisindeki Kelebek Bahçesi (Terminal 3) ile dünyada de bir ilke imza atmış. 6 metre yüksekliğinde şelalenin ve 1000’den fazla kelebeğin bulunduğu bahçede, ayrıca böceklerle beslenen sayısı 200’in üzerinde bitki türü de bulunuyor.
Açık havada bulunan, 40’tan kaktüs çeşidine ev sahipliği yapan Cactus Garden ve Sunflower Garden (Terminal 2), dışında rengarenk orkidelerin yer aldığı Orkide Bahçesi (Terminal 2) ve Bambu Bahçesi (Terminal 2) gibi bahçeleri bulunuyor.
Tazmanya yağmur ormanlarında sıkça gördüğüm, 400 yıldan fazla yaşayan Fern (eğrelti otu) bitkisi ve ağacının olduğu Fern Garden (Terminal 2) yine görülmeye değer.
Singapur ile ilgili en eşsiz şeylerden biri, Çin, Malezya ve Endonezya’dan etkilenen olağanüstü yerel kültürü. Peranakan Galerisi‘nde, geleneksel kıyafetlere ve portrelere hayran kalırken, farklı kültürlerin Singapur’u bugünkü haline nasıl dönüştürdüğü hakkında bilgi edinebiliyorsunuz.
Havalimanında, 5 saaten fazla transit zamanı olanlar için, ücretsiz Singapur turu hizmeti veriliyor. Rehber eşliğinde yapılan bu 2 saatlik şehir turunda, dünyanın en ünlü otellerinden biri olan Marina Bay Sands başta olmak üzere, Singapur’un sembolü olan The Merlion Park, Chinatown ve Hintlilerin yoğun olarak bulunduğu Little India ve Kampong Glam bölgeleri gezdiriliyor.
Havalimanında içme suyu ve internet ücretsiz. Laptopu olmayanlar için ise ücretsiz kullanacakları 550’den fazla bilgisayarlar bulunuyor. İnternet şifresi ise information deskten alınıyor. iChangi uygulaması aracılığıyla ağa kolayca bağlanabilirsiniz.
HSBC Rain Vortex, Jewel Changi Havalimanının en ikonik yapısı. 40m’lik etkileyici bir yükseklikten akan şelale dünyanın en yüksek kapalı alandaki şelalesi. Suyu halkaya yönlendirmek için Jewel’in dış yüzeyine yapısal özellikler yerleştirilmiş, bu daha sonra suyu HSBC Rain Vortex’e dağıtarak dairesel etki sağlanmış.
Singapur Jewel Changi Havalimanı’nda en iyi manzara Canopy Park’taki Discovery Slides’da yer alıyor. Discovery Slides’taki 6,5 m yüksekliğindeki görüntüleme platformu, Jewel’in nefes kesici bir panoramik manzarasını gözler önünse seriyor. Görkemli HSBC Rain Vortex’in ve onu çevreleyen yemyeşil Shiseido Orman Vadisi’nin fotoğrafları için en iyi yer.
Jewel’deki en yaşlı ağaçlar en az bir asırlık. Jewel’de 2 binden fazla ağaç ve palmiye, 100 binden fazla çalı var. Yani burası Singapur’daki en büyük kapalı bahçelerden biri. Bu uçsuz bucaksız yeşillikteki en yaşlı sakin, İspanya menşeli, en az 100 yaşında olan bir çift zeytin ağacı.
Changi’nin hemen her noktasında yolcuları ayrı bir sürpriz bekliyor. Atari salonu ZoneX, teknoloji bölgesi Xperience Zone, kapalı mekânda bulunan en uzun kaydırak The Slide @T3, Aviation Gallery, Japon balığı Koi’lerin olduğu havuzlar, ücretsiz masajlar ve dahası…
Uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra Singapur’a geldiyseniz, masaj koltuklarını ücretsiz denemek için Terminal 3’e gidin. Daha derinlemesine bir şey istiyorsanız, bir masöz tarafından vücut masajı için Terminal 1’deki Airport Wellness Oasis’e gidebilirsiniz.
Film sevenler de unutulmamış. Terminal 2 ve Terminal 3’te yer alan sinema salonları vaktini film izleyerek geçirmek isteyenler için tasarlanmış. Sunflower Garden yakınındaki Entertainment Deck’te ise Xbox oyunları oynanabiliyor.
Topiary Walk boyunca yürüyüşe çıkarsanız yol boyunca kuşlar, bir fil, bir bukalemun ve hatta iki orangutan da dahil olmak üzere dokuz hayvan heykelini görebilirsiniz. Heykellerin yapımında Hindistan cevizi kabuğu, çiçekler ve diğer doğal malzemelerden yapılmışlar.
Havalimanın pek çok yerinde kullanılan malzemeler ve mimari tamamen sürdürülebilir anlayışla yapılmış. Changi Havalimanının diğer bölgelerindeki ağaçlar bile boşa gitmemiş. Jewel’deki bazı mobilyalar, eskiden Terminal 1 açık hava otoparkında bulunan ağaçlardan yapılmış.
Canopy Park bölgesinde Manulife Sky Nets olarak da bilinen iki tür ağ var. Mavi, sarı ve yeşil olan üzerinde zıplayabileceğiniz file tamamen el dokumasından yapılmış. Manulife Sky Nets’te eğlenmeyi bitirdikten sonra, aynı yerdeki Çit Labirenti ve Aynalı Labirent’e gidin.
Jewel Changi Havalimanıdaki ‘A Night at the Airport’, ailelerin Changi Experience Studio’da bir gece kamp kurmasına ve bir dizi başka etkinliğin keyfini çıkarmasına imkan tanınıyor.
Changi Havalimanı ziyaretçileri, havalimanında harcadıkları her 10$ için 12 metrelik kaydırakta ücretsiz yolculuk hakkı kazanıyor. Ayrıca büyük kaydırağı kullanmak için doğrudan ödeme de yapabilirsiniz. Küçük kaydırağı kullanmak ücretsiz.
Havalimanında havuz ve jakuzi keyfi yapmak isteyenler olursa Terminal 1’de bulunan Aerotel Transit Hotel’e 13.91$ ödemeleri yeterli ✔︎ Havuz 06.00 – 00.00 saatleri arasında açık ve otel müşterilerine ücretsiz.
Çok sayıda dünya markası ünlü shopları, cafe ve restoranlarıyla da dikkat çekici. Singapur, Hint, Çin mutfaklarından menüler sunan restoranlar yanında, fast food markaları da yerini almış.
Singapur Havalimanı Personel Kantini, gezginler de dahil olmak üzere herkese açık. Pahalı havalimanı yemeklerinden tasarruf etmek için Terminal 2’deki otoparka gidin. kantin tabelasını görene kadar üçüncü kata gidin. Balık ve patates kızartması, soya fasulyesi içecekleri, hamur işleri ve makarnalar gibi uygun fiyatlı seçenekler var.
Singapur Havayolları haftanın her günü İstanbul-Singapur uçak seferleri düzenliyor. Daha önce Singapur’a yaptığım 2 seyahati de Singapur Havayolları ile yaptım. Bunun dışında Türk Hava Yolları, Qatar Airways ve diğer bir çok havayolu firması tercih edilebilir.
Yeşillikler içinde kaybolarak ‘Bahçeler İçindeki Şehir’ olarak da anılan Singapur, gelişmeye devam eden yerler arasında. Gezilecek yerleri, tamamı insan yapımı olan özel alanları, bahçeleri ve restoranlarıyla adını oldukça duyuruyor. Bunların yanı sıra, renkli alışveriş mekanları, geniş yemek kültürü, eğlence tesisleri ve muhteşem ulaşım ağıyla da gelen turistlerin beğenisini topluyor.
Singapore Changi Airport’a yolunuz düşerse eğer her terminalin keyfini çıkarmaya bakın. Terminaller arası tren ulaşımı da hızlı ve pratik. Bir destinasyonmuş gibi gezip bahçelerin, lezzetlerin, alışverişin ve eğlencenin keyfini çıkarın.
Ben öyle yaptım.
Bon Voyage!
Yabancı dilim yok. Avusturalyadan dönüşte 12 Mart’ta 7 saat beklemem var nasıl faydalanabilirim. Teşekkürler
Kendiniz havalimanından Marina Bay’e giderek gezebilirsiniz. Yeteri kadar zamanınız var. Havalimanından Singapur merkeze nasıl gidilir ile ilgili bilgiler ve dönüş bilgisini edinmeniz yeterli. Ayrıca ücretsiz turlar da var:
https://www.singaporeair.com/en_UK/us/plan-travel/privileges/free-singapore-tour/
https://www.changiairport.com/en/airport-guide/facilities-and-services/free-singapore-tour.html
Changi havaalaninda 7 saat beklememiz var ucretsiz sehir turuna nasil katiliyoruz?
Singapur Changi Havalimanında bulunan information deskine uğrayın. Onlar sizi yönlendirirler.
Havalimanında, 5 saaten fazla transit zamanı olanlar için, ücretsiz Singapur turu hizmeti veriliyor. Rehber eşliğinde yapılan bu 2 saatlik şehir turunda, dünyanın en ünlü otellerinden biri olan Marina Bay Sands başta olmak üzere, Singapur’un sembolü olan The Merlion Park, Chinatown ve Hintlilerin yoğun olarak bulunduğu Little India bölgeleri gezdiriliyor.
Endonezya da yaşıyorum Türkiye ye gelirken Singapur transit olarak geliyordum ama bu aralar Kualalumpur dan gelmek daha hesaplı :/ THY direk istanbul uçak fiyatları ise uçuk!!! patron çıldırmış :((
ceketsiz gidilmeyecek buzz gibi bir hava alani, donuyor insan icerde 🙂 bunun haricinde hakkaten muhtesem
Kesinlikle övgüyü hakkediyor.
Harika bir liman ilk yolculuğumda 12 saat kaldım. İkincisinda 5 saat hiç sıkılmadan zaman geçirenildim. ( su istediğinizde bardakta geliyorsa sakın içmeyin ber bat bir tadı var.) istanbulda 6 saat beklediğimde delireceğimi düşünmüştüm:(
6-7 kere kullandim muhtesem bir havalimani bosuna Her sene dunyanin en iyilerinden biri olarak gosterilmiyor.. Cok Buyuk ferah,temiz,ucretsiz oyun alanlari,masa ustu bilgisayalarlar dev TV ekranlari.. Bizdede Hala 3. Havalimaninin gerekliligi tartisiliyor..
Sanıyorum dünyada da artık birbirinin aynısı olan ruhsuz havalimanı projelerinin sonu geldi. Yaratıcı ve insanı işin içine katan projeler hem heyecan hem de keyif veriyor.