Silifke Kalesi, Mersin’in antik kentler ve tarihi yerleşimler açısından en zengin ilçesi Silifke‘de, deniz seviyesinden 185 metre yükseklikte , tüm ilçeye hakim bir tepede yer alıyor. Helenistik ya da Erken Roma Dönemine ait olduğu düşünülen kale, yıllar içerisinde bölgeye hakim olan farklı devletler tarafından onarılmış, eklentilerle birlikte orta çağ kalesi görünümüne kavuşmuş.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde 17. yüzyılda 23 burca sahip olduğu şeklinde anlatılan kalede bu burçlardan yalnızca 10’u günümüze ulaşabilmiş. İçerisinde Göksu Nehrine inilen basamaklı bir yolun da bulunduğu Silifke Kalesi, kemerli galeriler, su sarnıçları, depolardan oluşan yapılar topluluğuna ev sahipliği yapıyor.

Silifke Kalesi
Silifke Kalesi

Silifke Kalesi, Mersin

Silifke Kalesi, Mersin‘in Silifke ilçesinin merkezinde, deniz seviyesinden 185 metre yükseklikte, Silifke’ye hakim bir tepede yer alıyor. Muhteşem bir panoramik manzaraya ev sahipliği yapan kale, ilçenin en eski tarihi yapılarından biri. Tam olarak ne zaman inşa edildiği belli olmayan kalede yapılan araştırmalarda kalenin Helenistik ya da Erken Roma Döneminde inşa edildiği yönünde izler bulunmuş.

Silifke Kalesi’nin kimi kaynaklarda İskender’in ölümünden sonra Makedonya İmparatorluğu’nun parçalanmasıyla İskender’in generallerinden I. Seleukos tarafından Silifke’de MÖ 312 yılında kurulan Selevkos İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş olabileceği yönünde tahminler bulunuyor.

Malta

Kale, Ermeni Kilikya Krallıkları, Franklar, Anadolu Selçukluları, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerini geçirmiş. 1190 yılında Kilikya Ermeni Devleti’nin yönetimine girince tamir ettirilmiş. Kalenin içerisinde Sultan II.Beyazıt tarafından yaptırıldığı düşünülen bir mescit harabesi de bulunuyor.

Silifke’ye hakim olan Roma ve Bizans dönemlerinde geliştirilen ve içerisine yeni yapılar eklenen Silifke Kalesi’nin orta bölümünde Selevkos kralı için yapılan bir şato bulunuyor. Şatonun altında kayalara oyulmuş, deirnliği 5 metre, uzunluğu 18 metre, genişliği 5 metre olan bir manzen var. Mahzenin yanında ise suyu hiç eksik olmayan bir sarnıç yer alıyor.

Oval biçimindeki Silifke Kalesi’nin etrafı kuru hendeklerle çevrili. Kalenin içerisinde emerli galeriler, su sarnıçları, depolar ve diğer yapı kalıntıları bulunuyor. Kaleden Göksu Nehri’ne inilen basamaklı yol ise hala görülebiliyor. Çevresi 4 bin 827 metre olan kalenin inşa edildiği dönemde 23 kule ve burç ile dört yana açılan kapıları varmış.

Silifke Kalesi, Mersin
Silifke Kalesi, Mersin

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde, 17. yüzyılda Silifke Kalesi’nin 23 burcu olduğunu, içinde bir cami ve 60 ev bulunduğunu yazmış. Ancak burçların bir kısmı ve kale içi tümden yıkık durumda olduğundan tam sayıyı bilmek mümkün değil. Hala ayakta olan 10 adet burç bulunuyor.

Silifke ilçesine hakim bir konumda yer alan kalenin manzarası büyüleyici. Silifke boyunca akan Göksu Nehri ile Türkiye’nin en büyük ve en verimli deltası olan Göksu Deltası’nı görebiliyorsunuz.

Yine nehir üstündeki tarihi Taş Köprü’nün manzarasını da seyredebilirsiniz. Göksu’yu yukarıdan bu kadar heybetli gördüğünüzde Silifke topraklarının neden bu kadar verimli olduğunu anlıyorsunuz.

Silifke’ye kadar gelmişken Silifke Kalesi’nin eteklerinde yer alan, Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilen Tekir Ambarı Sarnıcı başta olmak üzere Cambazlı Kilisesi, Cennet-Cehennem Obrukları, Astım Mağarası, Aya Tekla Kilisesi, Olba Antik Kenti, Uzuncaburç ve Narlıkuyu Mozaik Müzesi‘ni de ziyaret edebilirsiniz.

SİLİFKE’DE NEREDE KALINIR
🏡 Silifke’de konaklamayı düşünenler için, deniz kenarında yer alan bölgenin en iyi otellerinden Altınorfoz Otel en uygun seçim olabilir. Atakent’te iyi otel arıyorsanız oda Kahvaltı, Yarım Pansiyon, Tam Pansiyon ve Her Şey Dahil konaklama konseptleri ile hizmet veren Marvista Deluxe Resort Hotel gayet iyi bir otel.

Atakentte Palmila Butik Otel, Taşucu’nda Lotus Boutique Hotel, Kızkalesi’nde Kilikya Hotel şahane seçenekler. Eğer Mersin merkezde konaklayacaksanız otel tavsiyem Sultaşa Otel ve HostaPark Otel. Eğer zincir otellerde kalmak istiyorsanız Divan Mersin ve Mersin HiltonSA daha önce kaldığım şehrin en iyi otelleri.

Silifke Kalesi giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Pazarkaşı Mahallesi, 33950 Silifke, Mersin
Silifke Kalesi ziyaret saatleri: Silifke Kalesi, herhangi bir zaman kısıtlaması olmadan haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor.
🔐 Silifke Kalesi giriş ücreti: Silifke Kalesi ziyaretçilerinden giriş ücreti alınmıyor.

Silifke Kalesine nasıl gidilir

Silifke Kalesi, Mersin’e yaklaşık 85 km mesafede olan Silifke ilçesinin ilçe merkezinde yer alıyor. Mersin-Mut yolunun 1. km’sinde sağda göreceğiniz ‘Silifke Kalesi’ tabelasını takip ederek kaleye ulaşabilirsiniz. Aracınızı kalenin bulunduğu tepeye kadar çıkarmanız mümkün. Mersin-Silifke arası çalışan özel halk otobüslerini kullandığınızda ise çarşıda bulunan ve yine tarihi özelliği olan Taş Köprü’de inerek kalenin bulunduğu tepeye çıkabilirsiniz.

Silifke’ye en yakın havalimanı 170 km uzaklıktaki Adana Şakirpaşa Havalimanı. Adana Otogarından Silifke’ye düzenli otobüs seferleri yapılıyor. Ayrıca Mersin-Antalya Karayolunu kulanan şehirlerarası otobüslerin birçoğu Silifke’den geçiyor.

Silifke Kalesi, sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Mersin’in Silifke ilçesinin en görkemli tarihi yapılarından. İlçeye hakim bir tepede konumlanan kale, muhteşem manzarasının yanı sıra bölgede hakimiyet kuran medeniyetlerin izlerine tanık olmak için de atlanmaması gereken bir durak.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz