Schengen vizesi, bizim Avrupa ülkelerine yaptığımız seyahatlerde hem stres hem de önemli masraf nedenlerimizden birisi. Her geçen yıl vize almak zorlaşsa da; aslında Schengen vizesi almak abartıldığı kadar zor şey değil, ancak psikolojik olarak engellenen seyahat özgürlüğümüz yüzünden biz biraz böyle hissediyoruz.

Öncelikle yapmamız gereken başvuruda dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi edinmek ve başvuru sürecini buna göre yönetmek. Schengen vizesi ipuçları hakkında bilgileri kişisel deneyimlerim ve konsoloslukların resmi beklentilerine göre hazırladım. İşin ipuçlarını bilip, adım adım bunları gerçekleştirirsek daha sorunsuz bir vize süreci yaşayabilirsiniz.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır

Daha önce defalarca Schengen vizesi almış; iki defa 3 yıllık ve bir defa 2 yıllık Schengen vizesi almış biri olarak deneyimlerimi paylaştım. Öncelikle Schengen ülkelerini kimlikle ziyaret edemezsiniz. Schengen vizesine başvurmak için öncelikle pasaportunuzun olması şart. Vize başvurusu için resmi olarak yetkilendirilmiş kurumlara randevu ile evrak teslimi yapılacağını aklınızda bulundurun.

Verdiğim bilgileri adım adım takip edip Schengen vizesi sürecine hazırlanmanızı tavsiye ederim. İlk defa Schengen vizesine başvuranlar veya uzun süreli vize almak isteyenler hem başvuru hem evraklar hem de aracı firma konusunda daha titiz olmalı. Eğer vize almayı mutlaka arzuluyorsanız aracı firma ile başvurmanızı tavsiye ederim.

Malta

1. Pasaportunuzun geçerlilik süresi

schengen vizesi nasıl olmalı

Ne kadar uzun süreniz varsa o kadar iyi. Hele pasaportun son kullanma süresine 6 aydan kısa bir süre varsa, Schengen vizesine başvurmadan gidip yeni pasaport almanız şart. Çoğu ülke 3 aydan az kullanım süresi kalmış pasaportla ülkenize girmenize izin vermiyor. Burada vize başvuru sırasındaki değil, seyahate çıkacağınız tarihteki pasaportunuzun kalan süresini hesaplayın.

Pasaportunuzda geçerli bir Schengen vizeniz olsa dahi eğer pasaportunuz son kullanma süresi 3 aydan az ise kapıdan geri gönderilebilirsiniz. Asya’da pasaport sürem 40 günden az olmasına rağmen seyahatimde hiçbir sorun yaşamamıştım. Siz yine de geçerlilik süresi 6 aydan uzun bir pasaportunuz ile başvuru yapın. Şu sayfadan ülkelerin şart koştuğu pasaportta aranan asgari geçerlilik sürelerini görebilirsiniz.

ⓘ Eğer henüz pasaportunuz yoksa Pasaport Nedir? Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport İçin Gerekli Evraklar blog yazılarımı; eğer Yeşil Pasaport hakkınız varsa da Yeşil Pasaport Nedir? Nasıl Alınır blog yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

2. Vize başvurusunu zamanında yapın

schengen vizesi nasıl çıkarılır

Akdeniz Cruise Gemisi yolculuğum için Schengen vizesi almak için İtalya‘ya başvurum oldu. Yeteri kadar zamanım olmasına rağmen İtalya Schengen vizesi için oldukça geç başvurmuştum. Vize vereceklerine emin olmadığım halde valizimi alıp öyle gitmiştim. Neyse ki vizemi vermişlerdi ve koştura koştura havalimanına gitmiştim. Eğer 1 gün daha gecikseydi, Akdeniz gemi turum ve uçak biletlerim yanacaktı.

Seyahat takviminizi netleştirip en geç 2 hafta öncesinden, daha da içiniz rahat olsun istiyorsanız 1 ay öncesinden evraklarınızı toplayıp Schengen başvurusu yapmakta fayda var. Hiç planda olmayan olaylar geliştiğinde, belge eksikliği olduğunda vize süreci uzayabiliyor. Son başvuruda bize göre tüm evraklar hazır diye düşünürken eşim için ekstra başka evraklar istediler.

İtalya ve Almanya için idata firmasından randevu alıyorsunuz.

Bazen başvuracağınız ülkenin resmi bayramları ve günleri dolayısı ile konsolosluklar kapalı olabiliyor. Ülkemizin bayram ve resmi tatil dönemleri öncesinde de konsolosluklar çok yoğun olabiliyor. Böylesi zamanlarda sırf randevu için bile birkaç hafta sonrasına ancak tarih veriliyor. Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alına süresi bazen 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir.

Schengen vizesine seyahat tarihinizden en fazla 9 ay öncesinden başvuru yapabiliyorsunuz. Aceleniz varsa, vize alma süresini minimuma indirgeyen VIP Schengen vizesi (ekstra ödeme yapmanız gerekiyor) başvurusu yapın. VIP vize için, sizin ya da ailenizden birisinin pasaportunda son 5 yıl içinde herhangi bir Schengen ülkesinden ya da İngiltere’den alınmış bir vizenin olması şart.

3. Evrak hazırlama işini ciddiye alın

schengen vizesi nasıl alınır

Konsolosluk gözünde en önemli kriter güven. Yani sizin Schengen bölgesinde kalmayıp ülkenize geri döneceğinizden emin olmak istiyorlar. Bunu kanıtlamanın tek yolu da hazırlayacağınız evraklar. Belgeleriniz eksiksiz, doğru ve güvenilir ise vize alamamak için bir neden yok.

Schengen vizesi evrakları konusunda ayrı bir blog yazısı hazırladım. Vize acentesiyle başvurduğunuzda vize talep formunu onlar sizin adınıza dolduruyor. Eğer siz dolduracaksanız okunaklı yazmaya dikkat edin ve eksiksiz doğru bilgi verin. Biyometrik fotoğraf şart, 6 aydan daha eski fotoğraflarla başvurmayın.

Vize evraklarını tek tek hazırlayıp kontrol edin. İtalya vizesi için başvurduğumda, ikametgâh belgesi bile ekledim ben. Zira pasaportumu Singapur Türkiye Elçiliğinde çıkartmıştım. Türkiye’de yaşadığımı ispat etmem gerekebilir düşüncesiyle, muhtarlıktan aldığım evrakı da dosyaya koydum.

Mutlaka ama mutlaka el yazınızla konsolosluğa hitaben ülkeye neden gittiğinize dair imzalı bir ön yazıyı evrakların arasına koyun.

4. Gelir durumunuzu belgeleyin

schengen vizesi banka hesap

Türkiye’deki mal varlığınızı ve banka tasarruf bilgilerinizi güvenilir şekilde gösterdiğinizde; kendi düzenini kurmuş ve yabancı bir ülkede yeni bir hayat kurmak istemediğiniz bir profili sağlamlaştırmış oluyorsunuz.

Konsolosluk görevlileri, aylık maaş gelirinizden daha çok bankadaki nakit durumunuzla ilgilenir. Hesabınızın son 3 aylık hesap dökümünün kaşelenmiş ve imzalanmış, bankanın imza sirküleri eklenmiş olarak vize belgeleri arasına koyun.

Schengen vizesi için bankada ne kadar param olmalı? Bu bana en çok sorulan sorulardan biri. Hesabınızda ne kadar çok varsa o kadar iyi. 30 bin TL ve üstü rakamlar genelde kabul görür. Kalacağınız her gün başına en az 60€ olacak şekilde hesaplayarak, bunun TL karışılığının bankada olduğundan emin olun.

Eğer o kadar paranız yoksa, aylar öncesinden bir yerlerden borç alıp hesaba atın, hatta parça parça atın. Hesap dökümünü alıncaya kadar da orada kalsın. Aylardır hareket görmeyen bir hesaba, vize başvurusundan 3 gün önce 50 bin yatırıp sonra buyrun demek, pek güven verici değil. Anlamsız fazlalıkta hesap hareketleri yapmayın. Eğer varsa da bir dilekçe ile bunu belirtin (Altın bozdurdum, arabamı sattım…).

Kredi kartının limitlerini gösteren ekstrenizi fosforlu kalemle işaretleyerek evraklara ekleyin. Bunu da bankanızdan alabilirsiniz. Fon olarak veya borsada bulunan paranız varsa, sadece internetten alınan ekran dökümleri geçerli kabul edilmiyor. İlgili resmi kurumun antetli kağıdına basılmış veya resmi olarak ıslak kaşelenmiş olaması gerekiyor.

5. Otel ve Uçak bileti rezervasyonlarınızı yapın

Vize Almak

Vize için gerekli evraklar arasında mutlaka gideceğiniz ülke için aldığınız uçak bileti veya bunu gösterir rezervasyon bilgisi, konaklayacağınız otele dair dökümler olmalı. Eğer turla gidiyorsanız, tur programı ve turun ücretini ödediğinize dair belgeleri eklemeniz gerekiyor. Rotanızdaki her ülkeye ait otel rezervasyon evrağı da eklenmeli.

Hani belki ilk varış ülkesinden sonra keyfinize göre gezeceksinizdir, gezin tabi, ancak ne yapacağınızı gün gün kendilerine ispat etmeniz istenir. Hadi oradan demeyin, girin booking.com sitesine ve rezervasyonlarınızı yapın ve bunları yazdırın, vize evraklarına ekleyin. Ayrıca pasaport kontrolde de sorulduğunda göstermek için yanınıza otel rezervasyonlarının çıktısını alın.

Otel Rezervasyonunu yap: booking.com veya HotelsCombined en uygun siteler. Nasılsa kredi kartı vermeden de rezervasyon yapılabiliyor ve iptal etmesi de kolay. Mail adresinize gelen rezervasyon formlarını yazıdırın ve dosyalayın. Schengen vizesini almadan rezervasyonuzunu iptal etmeyin.

Hem ucuz otel bulma hem de uçak bileti bulma konusunda Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır, Kampanyalı Uçak Bileti Nasıl Alınır ve En İyi Uçak Bileti ve Otel Uygulamaları ile En İyi Otel Bulma Siteleri blog yazılarıma göz atın.

6. Doğru ülkenin Schengen vizesine başvurun

schengen ülkeleri vizesi

Schengen vize başvurularında en çok akıl karıştıran konulardan birisi de bu. Eğer birden çok ülkeye gidecekseniz ilk gideceğiniz ülkeye değil en çok kalacağınız ülkenin konsolosluğuna Schengen vizesi almanız için başvurmanız gerekiyor.

Schengen sözleşmesine göre vize alacak bir yolcunun ağırlıklı olarak kalacağı Schengen ülkesinin temsilciliğinden, eğer bu net değilse, ilk giriş yapılacak ülkenin temsilciliğinden Schengen vizesi alınmasını şart koşuyor.

Ancak bunun tersini yapanlar da pekâlâ sorunsuz Schengen ülkesine giriş yapabiliyor. Yıllar önce Kopenhag’a gidecektim ve Danimarka Konsolosluğuna yaptığım vize başvurusu sebepsiz yere reddedilmişti. Ertesi gün Fransa Konsolosluğuna başvurmuş ve aldığım Fransa Schengen vizesiyle Kopenhag’a sorunsuz uçmuştum.

Ancak bu her zaman böyle olmayabilir ve kapıdan geri gönderilme riskinin olduğunu akılda tutulmalı. Seyahat planınız birden fazla ülkeyi kapsıyor ve hatta belirsiz ise siz sanki her günü planlamış gibi başvuru yapmak zorundasınız.

7. Belge, daha çok belge ama doğru belge

Schengen-Vize-bilgi

Adamları gereksiz belgeye boğmaya gerek yok. Önemli olan gelir durumunuzun iyi olduğunu, ülkelerine sadece gezmeye gittiğinizi ve orada kalmaya gerek görmediğinizi ispat edecek belgeler sunmak.



Eviniz varsa tapu fotokopileri, arabanız varsa ruhsat fotokopisi, kira geliriniz varsa sözleşmelerin fotokopisi işe yarar. Burada asıl önemli olan geliri gösterir belgelerden ziyade nakdi gösterir belgeler daha değerli. Eski pasaportlarınızda Schengen vizesi pulu varsa onların da fotokopilerini evraklarınız arasına ekleyin.

Freelance çalışıyorsanız ve sigortanızı kendiniz yatırıyorsanız SGK dökümlerini alıp SGK’dan kaşeletip, imzalatıp evrak olarak ekletmek şart. Evraklar içerisinde mutlaka seyahat sağlık sigortası yer almak zorunda.

Schengen bölgesinde kaç gün kalmayı düşünüyorsanız en az o kadar süreli seyahat sağlık sigortası yaptırın. Eğer uzun süreli vize almayı planlıyorsanız seyahat sağlık sigortanızı o kadar süreli yaptırmanız gerekmiyor tabi, ama her yurtdışına çıktığınızda bunu ispatlayan bir belgenin cebinizde olması şart.

8. Mülakat için çağrıldıysanızda zamanında gidin

Sengen-vizesi-Nasil-Alinir
İtalya’da 3 yıllık aldığım Schengen vizesi ve aynı gün yola çıkış

İlk defa Schengen vizesine başvuracakların, başvuruyu kendilerinin yapması gerekiyor. Parmak izi vermeniz için ilk Schengen başvurusunda mutlaka çağrılıyorsunuz. Daha önce Schengen ülkeleri için parmak izi vermiş başvuru sahipleri akredite acenteler veya tanıdıkları aracılığıyla başvuru yapabilir. Eğer aracı kuruma kendiniz başvuracaksanız şehrinizin bağlı olduğu yetkili acenteden başvurmanız şart.

Mülakata çağrıldığınızda ne yapmanız gerektiğini ve olası soruları ne cevap vereceğinizi bilin. Vize yetkilileri, eğer görüşmelerinde bir olumsuzluk sezerlerse vize vermeyebiliyorlar. Bu mülakatlarda sabrı zorlayan, birbiriyle alakasız veya alakalı çok sorular sorabilirler. Bu nedenle sakin olmak ve soruları doğru olarak cevaplamak gerekiyor.

Bütün bu süreci başarıyla tamamlayıp cebe Schengen vizesi pulu yapıştırılmış pasaporta sahip olmak yetmiyor tabi. Az da olsa kapıdan geri gönderilme durumu her zaman için vardır. Ancak Schengen ülkesine girişteki pasaport görevlisinin sorularına cevap verecek yeterlilikte az çok bir İngilizceniz varsa, soruları da mantıklı bir şekilde cevaplıyor ve tipiniz de kayık değilse sorun çıkma ihtimali az.

617 Yorumlar

  1. Merhaba Kemal Bey,
    Yazınızı okudum, şu ifadeye ile ilgili olarak ;
    “Schengen sözleşmesine göre vize alan bir yolcunun ağırlıklı olarak kalacağı Schengen ülkesinin temsilciliğinden, eğer bu net değilse, ilk giriş yapılacak ülkenin temsilciliğinden Schengen vizesi alınmasını şart koşuyor. Eğer birden fazla Schengen ülkesine seyahat edilecekse, en çok kalınacak ülkeden Schengen vizesi almak gerekiyor.”
    7 günlük Orta Avrupa turuna çıkıyorum. Polonyadan giriş yapacağım. Tur şu şekilde organize edilmiş: Polonya (1) Avusturya (2) Çek Cumhuriyeti (2) Slovakya (2) şeklinde. Vizeyi ağırlıklı olarak kalacağım Schengen ülkesinden almak anlamında ; Avusturya’dan alsam olur mu ? Zira Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da aynı sayıda geceleyeceğim için bu sorun teşkil eder mi ? (Soru saçma gibi biliyorum, şunun için merak ettim: bulunduğum şehirde (Bursa) sadece Avusturya temsilciliği var, diğer ülkeler için istanbula gitmem gerekecek)
    İlginiz için teşekkürler

  2. Kemal Bey merhaba,
    Faydalı paylaşımınız için teşekkürler. size sorum tur şirketi ile Benelux Paris turuna katılacagız. Vize işlemlerini kendim yapmak istiyorum fakat davetiye bulunmamakta. Davetiyesiz başvuru sıkıntı oluşturur mu?
    Teşekkürler

  3. Merhaba, Almanya vizesi için reddedildim. Yunanistan’dan Schengen vizesi alıp Yunanistan’da bir kahve içip geri dönsem daha sonra Türkiye’den Almanya’ya gitmem sorun olur mu?

  4. Bende Yunanistan’dan Schengen vizesi aldım 1 gün gittim Yunanistan’a şimdi ayın 18 de Almanya’ya gidicem bir sorun çıkar mı acaba? Daha önce Almanya’ya gittim.

  5. Merhaba,

    Geçen ay Letonya’dan 3 aylık multi vize aldım, ancak uçak biletim 21 Ocak’ta Viyana’ya. Girişte pasaport kontrolde herhangi bir problem olabilir mi acaba ? Geçenlerde yine başka bir ülkeden schengen vizesi alıp da Viyana’ya uçak bileti olan birisinin daha Antalya havaalanında pasaport kontrolü sırasında sistemden red yediğini ve uçağa alınmadığını duydum. Şimdi biletimi de aldım, sıkıntı çıkar mı diye kafama takıldı. Teşekkürler.

    • Duyacağını duymuşsun işte. Benzer olay birinin başına halihazırda gelmiş. Burada benim veya bir başkasının tahminde bulunması gerçekçi olmaz. Nereye vizen varsa oraya uçmalısın. Başka yere de uçabilirsin, ama bunun nedenlerini belgeleyebilmelisin. Hiç sorun olmayabilir de.

        • Bir vize danışmanı olarak şunu diyebilirim ki bu soruya bir profesyonel gibi verilebilecek en adam gibi cevabı Kemal bey zaten vermiş. Viyana’dan Letonya’ya aynı gün için olan bir uçak bileti ve Letonya’da yapılmış bir otel rezervasyonu ile ve Letonya’dan makul bir tarihte Tr a dönüş uçak rezervasyonu ile şansını deneyebilirsin. Hani ben burada kalmayacağım asıl destinasyonum Letonya diyerek. Tabirimi mazur görün ama tabi ki “Yerse”

    • Schengen sözleşmesine göre ilk gideceğin ülkenin vizesini alman gerekiyor. Mesela ben Finlandiya’dan iki senelik multi schengen vizesi aldım. Finlandiya’ya gittim ve döndüm. Önümüzdeki günlerde Viyana’ya gideceğim ben de.. kanunlara göre bir sıkıntı çıkmaması lazım. O arkadaş başka bir sorundan dolayı ret yemiştir bence..

  6. Merhaba,

    Daha önce İtalya’dan ticari 6 aylık Schengen vizesi aldım ve o vizeyle İtalya’ya giriş yapmadım. Daha sonra İtalya’ya turistik başvuru yaptım ve 1 aylık tek girişli vize vize verdiler. Bunda da seyahat planım değişti ve İspanya’ya giriş yapmak zorunda kaldım. Daha sonra iş için tekrar İtalya’ya gitmem gerekti, ticari başvuru yaptım ancak red verdiler.

    Geçen ay Orta Avrupa turu için Çek Cumhuriyeti’nden vize aldım. Ağırlıklı olarak Prag’da kalacağım için vizeyi Çek Cumhuriyetinden aldım ancak giriş ve çıkışı Viyana’dan yaptım. Şimdi pasaportumda yine Çek Cumhuriyeti’ne girdiğime dair bir ispat yok.

    Bir sonraki vize alışımda dilekçe yazıp, ağırlıklı olarak kaldığım ülkeden vize aldığım için o ülkenin damgası olmadığını belirtsem, sizce işe yarar mı?

    Bu arada yaklaşık onbirinci Schengen vizem olacak ve sanırım İtalya’nın verdiği red yüzünden repütasyonu düzeltemeyeceğim. 🙁

  7. Merhaba Kemal Bey,

    Uzun süreli vize almak için başvuru ekine ekstra ileri tarihli rezervasyon uçak bileti koymak avantaj sağlarmı ?

    Teşekkürler.

  8. 21 Ocak ta bir haftalık Benelüx Turu almıştım. Geçen hafta Ankara Vfs den Fransa schengen başvurdum. Ekonomik durum yetersizliği ve seyahat amacı güvenilir diye red vermişler. Bankada günlük istenilen 120 euro limitinin 3 katı para vardı. Seyahat amacım da Jolly tur ile turistik gezi idi. Yani döneceğim kesin bir tur. Perşembe günü başvurdum, salı red geldi. Ne yapılabilir?

  9. Merhaba Kemal Bey,
    İnternette birşeye cevap ararken sizin bloğunuzla karşılaştım ve size sormaya karar verdim.
    Benim ve esimin schangen vizesi var ama 15 ocak son gün bitmesine.. Milanoya hem bilet hem otel rezv. yaptırdım..13 cikis 15 i öglen dönüs.. Yani gece yarisi öncesi istanbul’a giris yapicam 15i ama bir sorun olur mu merak ettim gene de, tesekkürler

    • Ben de aynı şeyi soracaktım, 17 Ocak 6 aylık Danimarka vizemin son günü olarak gözüküyor. Acaba 15’inde Fransa’ya gidip 17 Ocak öğlene dönüş bileti alsam sıkıntı olur mu giderken?
      Teşekkürler 🙂

  10. Merhaba Kemal bey ben turist olarak vize başvurusu yapacam haftaya ocak ayında düğünüm olacak acaba düğün davetiyesi de göstersem çıkma olasılığı Yüksek olur mu bilgi verirseniz sevinirim.

    • Olasılık, ihtimal, verirler mi vizeyi gibi sorulara kimse cevap veremez. Kuralları yukarıda yazdım, buna göre şartları sağlıyorsanız kendiniz düşünün. Başkalarının verirler ve vizeyi vermezler fikirleri sadece yanılgıya yol açar.

  11. Merhaba Kemal bey ben gecen hafta vıze başvurusunda bulundum.almanyadan gelen daveti enıstem yaptı yeterli maddi imkanlara sahip. Benim hesabımda 14 bin TL para var. Fakat 9. Maddeden dolayı yanı vıze biteninde ülkeye geri dönmeyeceğimi düşündükleri icin red aldım. İtiraz edıcem ama nasıl olucak bilmiyorum 🤔 iş ,eş , çocuk yok bunlar bağlayıcı etken. Ne yapmalıyım? Nasıl ikna edebilirim onları ?

  12. Merhaba Kemal Bey,
    Yazınız çok yardımcı oldu teşekkür ederim. Genel müdürüm ve eşinin uzun süreli Schengen vizeleri var. Ancak 10 yaşında ve 9 aylık olan çocukları için red cevabı geldi. Evraklar tamdı. Ekonomik olarak sıkıntı da yok. Yalnız müdürümün ikamet adresi Gaziantep (iş nedeni ile) Çocukların ki İzmir. Bu sorun olmuş olabilir mi? Tekrar başvuracağız. Hata nerede anlamaya çalışıyorum. 🙁

  13. Merhaba, biz uc arkadas Italya gezisi icin schengen vizesine basvuracagiz ama konsoloslugun otel rezervasyonunu hangi formatta istedigi konusunda emin olamadik. Rezervasyon booking.com’dan yapildi ve tesiste odemeli yani onceden hicbir odeme yapmayacagiz. Fakat rezervasyon onayinda hicbirimizin adi soyadi yazmiyor zaten rezervasyonu da ben yaptigim icin uc kisilik oda secmeme ragmen sadece benim adimi aldi. Acaba konsolosluk ismimizin yazili oldugu otelden gelen daha resmi bir belge mi ister. Otele mail atip onayli rezervasyon belgesi tarzi bir sey istemek gerekir mi acaba nasil oluyor bu isler yardimci olursaniz cok sevinirim.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz