Schengen vizesi, bizim Avrupa ülkelerine yaptığımız seyahatlerde hem stres hem de önemli masraf nedenlerimizden birisi. Her geçen yıl vize almak zorlaşsa da; aslında Schengen vizesi almak abartıldığı kadar zor şey değil, ancak psikolojik olarak engellenen seyahat özgürlüğümüz yüzünden biz biraz böyle hissediyoruz.

Öncelikle yapmamız gereken başvuruda dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi edinmek ve başvuru sürecini buna göre yönetmek. Schengen vizesi ipuçları hakkında bilgileri kişisel deneyimlerim ve konsoloslukların resmi beklentilerine göre hazırladım. İşin ipuçlarını bilip, adım adım bunları gerçekleştirirsek daha sorunsuz bir vize süreci yaşayabilirsiniz.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır

Daha önce defalarca Schengen vizesi almış; iki defa 3 yıllık ve bir defa 2 yıllık Schengen vizesi almış biri olarak deneyimlerimi paylaştım. Öncelikle Schengen ülkelerini kimlikle ziyaret edemezsiniz. Schengen vizesine başvurmak için öncelikle pasaportunuzun olması şart. Vize başvurusu için resmi olarak yetkilendirilmiş kurumlara randevu ile evrak teslimi yapılacağını aklınızda bulundurun.

Verdiğim bilgileri adım adım takip edip Schengen vizesi sürecine hazırlanmanızı tavsiye ederim. İlk defa Schengen vizesine başvuranlar veya uzun süreli vize almak isteyenler hem başvuru hem evraklar hem de aracı firma konusunda daha titiz olmalı. Eğer vize almayı mutlaka arzuluyorsanız aracı firma ile başvurmanızı tavsiye ederim.

Malta

1. Pasaportunuzun geçerlilik süresi

schengen vizesi nasıl olmalı

Ne kadar uzun süreniz varsa o kadar iyi. Hele pasaportun son kullanma süresine 6 aydan kısa bir süre varsa, Schengen vizesine başvurmadan gidip yeni pasaport almanız şart. Çoğu ülke 3 aydan az kullanım süresi kalmış pasaportla ülkenize girmenize izin vermiyor. Burada vize başvuru sırasındaki değil, seyahate çıkacağınız tarihteki pasaportunuzun kalan süresini hesaplayın.

Pasaportunuzda geçerli bir Schengen vizeniz olsa dahi eğer pasaportunuz son kullanma süresi 3 aydan az ise kapıdan geri gönderilebilirsiniz. Asya’da pasaport sürem 40 günden az olmasına rağmen seyahatimde hiçbir sorun yaşamamıştım. Siz yine de geçerlilik süresi 6 aydan uzun bir pasaportunuz ile başvuru yapın. Şu sayfadan ülkelerin şart koştuğu pasaportta aranan asgari geçerlilik sürelerini görebilirsiniz.

ⓘ Eğer henüz pasaportunuz yoksa Pasaport Nedir? Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport İçin Gerekli Evraklar blog yazılarımı; eğer Yeşil Pasaport hakkınız varsa da Yeşil Pasaport Nedir? Nasıl Alınır blog yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

2. Vize başvurusunu zamanında yapın

schengen vizesi nasıl çıkarılır

Akdeniz Cruise Gemisi yolculuğum için Schengen vizesi almak için İtalya‘ya başvurum oldu. Yeteri kadar zamanım olmasına rağmen İtalya Schengen vizesi için oldukça geç başvurmuştum. Vize vereceklerine emin olmadığım halde valizimi alıp öyle gitmiştim. Neyse ki vizemi vermişlerdi ve koştura koştura havalimanına gitmiştim. Eğer 1 gün daha gecikseydi, Akdeniz gemi turum ve uçak biletlerim yanacaktı.

Seyahat takviminizi netleştirip en geç 2 hafta öncesinden, daha da içiniz rahat olsun istiyorsanız 1 ay öncesinden evraklarınızı toplayıp Schengen başvurusu yapmakta fayda var. Hiç planda olmayan olaylar geliştiğinde, belge eksikliği olduğunda vize süreci uzayabiliyor. Son başvuruda bize göre tüm evraklar hazır diye düşünürken eşim için ekstra başka evraklar istediler.

İtalya ve Almanya için idata firmasından randevu alıyorsunuz.

Bazen başvuracağınız ülkenin resmi bayramları ve günleri dolayısı ile konsolosluklar kapalı olabiliyor. Ülkemizin bayram ve resmi tatil dönemleri öncesinde de konsolosluklar çok yoğun olabiliyor. Böylesi zamanlarda sırf randevu için bile birkaç hafta sonrasına ancak tarih veriliyor. Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alına süresi bazen 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir.

Schengen vizesine seyahat tarihinizden en fazla 9 ay öncesinden başvuru yapabiliyorsunuz. Aceleniz varsa, vize alma süresini minimuma indirgeyen VIP Schengen vizesi (ekstra ödeme yapmanız gerekiyor) başvurusu yapın. VIP vize için, sizin ya da ailenizden birisinin pasaportunda son 5 yıl içinde herhangi bir Schengen ülkesinden ya da İngiltere’den alınmış bir vizenin olması şart.

3. Evrak hazırlama işini ciddiye alın

schengen vizesi nasıl alınır

Konsolosluk gözünde en önemli kriter güven. Yani sizin Schengen bölgesinde kalmayıp ülkenize geri döneceğinizden emin olmak istiyorlar. Bunu kanıtlamanın tek yolu da hazırlayacağınız evraklar. Belgeleriniz eksiksiz, doğru ve güvenilir ise vize alamamak için bir neden yok.

Schengen vizesi evrakları konusunda ayrı bir blog yazısı hazırladım. Vize acentesiyle başvurduğunuzda vize talep formunu onlar sizin adınıza dolduruyor. Eğer siz dolduracaksanız okunaklı yazmaya dikkat edin ve eksiksiz doğru bilgi verin. Biyometrik fotoğraf şart, 6 aydan daha eski fotoğraflarla başvurmayın.

Vize evraklarını tek tek hazırlayıp kontrol edin. İtalya vizesi için başvurduğumda, ikametgâh belgesi bile ekledim ben. Zira pasaportumu Singapur Türkiye Elçiliğinde çıkartmıştım. Türkiye’de yaşadığımı ispat etmem gerekebilir düşüncesiyle, muhtarlıktan aldığım evrakı da dosyaya koydum.

Mutlaka ama mutlaka el yazınızla konsolosluğa hitaben ülkeye neden gittiğinize dair imzalı bir ön yazıyı evrakların arasına koyun.

4. Gelir durumunuzu belgeleyin

schengen vizesi banka hesap

Türkiye’deki mal varlığınızı ve banka tasarruf bilgilerinizi güvenilir şekilde gösterdiğinizde; kendi düzenini kurmuş ve yabancı bir ülkede yeni bir hayat kurmak istemediğiniz bir profili sağlamlaştırmış oluyorsunuz.

Konsolosluk görevlileri, aylık maaş gelirinizden daha çok bankadaki nakit durumunuzla ilgilenir. Hesabınızın son 3 aylık hesap dökümünün kaşelenmiş ve imzalanmış, bankanın imza sirküleri eklenmiş olarak vize belgeleri arasına koyun.

Schengen vizesi için bankada ne kadar param olmalı? Bu bana en çok sorulan sorulardan biri. Hesabınızda ne kadar çok varsa o kadar iyi. 30 bin TL ve üstü rakamlar genelde kabul görür. Kalacağınız her gün başına en az 60€ olacak şekilde hesaplayarak, bunun TL karışılığının bankada olduğundan emin olun.

Eğer o kadar paranız yoksa, aylar öncesinden bir yerlerden borç alıp hesaba atın, hatta parça parça atın. Hesap dökümünü alıncaya kadar da orada kalsın. Aylardır hareket görmeyen bir hesaba, vize başvurusundan 3 gün önce 50 bin yatırıp sonra buyrun demek, pek güven verici değil. Anlamsız fazlalıkta hesap hareketleri yapmayın. Eğer varsa da bir dilekçe ile bunu belirtin (Altın bozdurdum, arabamı sattım…).

Kredi kartının limitlerini gösteren ekstrenizi fosforlu kalemle işaretleyerek evraklara ekleyin. Bunu da bankanızdan alabilirsiniz. Fon olarak veya borsada bulunan paranız varsa, sadece internetten alınan ekran dökümleri geçerli kabul edilmiyor. İlgili resmi kurumun antetli kağıdına basılmış veya resmi olarak ıslak kaşelenmiş olaması gerekiyor.

5. Otel ve Uçak bileti rezervasyonlarınızı yapın

Vize Almak

Vize için gerekli evraklar arasında mutlaka gideceğiniz ülke için aldığınız uçak bileti veya bunu gösterir rezervasyon bilgisi, konaklayacağınız otele dair dökümler olmalı. Eğer turla gidiyorsanız, tur programı ve turun ücretini ödediğinize dair belgeleri eklemeniz gerekiyor. Rotanızdaki her ülkeye ait otel rezervasyon evrağı da eklenmeli.

Hani belki ilk varış ülkesinden sonra keyfinize göre gezeceksinizdir, gezin tabi, ancak ne yapacağınızı gün gün kendilerine ispat etmeniz istenir. Hadi oradan demeyin, girin booking.com sitesine ve rezervasyonlarınızı yapın ve bunları yazdırın, vize evraklarına ekleyin. Ayrıca pasaport kontrolde de sorulduğunda göstermek için yanınıza otel rezervasyonlarının çıktısını alın.

Otel Rezervasyonunu yap: booking.com veya HotelsCombined en uygun siteler. Nasılsa kredi kartı vermeden de rezervasyon yapılabiliyor ve iptal etmesi de kolay. Mail adresinize gelen rezervasyon formlarını yazıdırın ve dosyalayın. Schengen vizesini almadan rezervasyonuzunu iptal etmeyin.

Hem ucuz otel bulma hem de uçak bileti bulma konusunda Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır, Kampanyalı Uçak Bileti Nasıl Alınır ve En İyi Uçak Bileti ve Otel Uygulamaları ile En İyi Otel Bulma Siteleri blog yazılarıma göz atın.

6. Doğru ülkenin Schengen vizesine başvurun

schengen ülkeleri vizesi

Schengen vize başvurularında en çok akıl karıştıran konulardan birisi de bu. Eğer birden çok ülkeye gidecekseniz ilk gideceğiniz ülkeye değil en çok kalacağınız ülkenin konsolosluğuna Schengen vizesi almanız için başvurmanız gerekiyor.

Schengen sözleşmesine göre vize alacak bir yolcunun ağırlıklı olarak kalacağı Schengen ülkesinin temsilciliğinden, eğer bu net değilse, ilk giriş yapılacak ülkenin temsilciliğinden Schengen vizesi alınmasını şart koşuyor.

Ancak bunun tersini yapanlar da pekâlâ sorunsuz Schengen ülkesine giriş yapabiliyor. Yıllar önce Kopenhag’a gidecektim ve Danimarka Konsolosluğuna yaptığım vize başvurusu sebepsiz yere reddedilmişti. Ertesi gün Fransa Konsolosluğuna başvurmuş ve aldığım Fransa Schengen vizesiyle Kopenhag’a sorunsuz uçmuştum.

Ancak bu her zaman böyle olmayabilir ve kapıdan geri gönderilme riskinin olduğunu akılda tutulmalı. Seyahat planınız birden fazla ülkeyi kapsıyor ve hatta belirsiz ise siz sanki her günü planlamış gibi başvuru yapmak zorundasınız.

7. Belge, daha çok belge ama doğru belge

Schengen-Vize-bilgi

Adamları gereksiz belgeye boğmaya gerek yok. Önemli olan gelir durumunuzun iyi olduğunu, ülkelerine sadece gezmeye gittiğinizi ve orada kalmaya gerek görmediğinizi ispat edecek belgeler sunmak.



Eviniz varsa tapu fotokopileri, arabanız varsa ruhsat fotokopisi, kira geliriniz varsa sözleşmelerin fotokopisi işe yarar. Burada asıl önemli olan geliri gösterir belgelerden ziyade nakdi gösterir belgeler daha değerli. Eski pasaportlarınızda Schengen vizesi pulu varsa onların da fotokopilerini evraklarınız arasına ekleyin.

Freelance çalışıyorsanız ve sigortanızı kendiniz yatırıyorsanız SGK dökümlerini alıp SGK’dan kaşeletip, imzalatıp evrak olarak ekletmek şart. Evraklar içerisinde mutlaka seyahat sağlık sigortası yer almak zorunda.

Schengen bölgesinde kaç gün kalmayı düşünüyorsanız en az o kadar süreli seyahat sağlık sigortası yaptırın. Eğer uzun süreli vize almayı planlıyorsanız seyahat sağlık sigortanızı o kadar süreli yaptırmanız gerekmiyor tabi, ama her yurtdışına çıktığınızda bunu ispatlayan bir belgenin cebinizde olması şart.

8. Mülakat için çağrıldıysanızda zamanında gidin

Sengen-vizesi-Nasil-Alinir
İtalya’da 3 yıllık aldığım Schengen vizesi ve aynı gün yola çıkış

İlk defa Schengen vizesine başvuracakların, başvuruyu kendilerinin yapması gerekiyor. Parmak izi vermeniz için ilk Schengen başvurusunda mutlaka çağrılıyorsunuz. Daha önce Schengen ülkeleri için parmak izi vermiş başvuru sahipleri akredite acenteler veya tanıdıkları aracılığıyla başvuru yapabilir. Eğer aracı kuruma kendiniz başvuracaksanız şehrinizin bağlı olduğu yetkili acenteden başvurmanız şart.

Mülakata çağrıldığınızda ne yapmanız gerektiğini ve olası soruları ne cevap vereceğinizi bilin. Vize yetkilileri, eğer görüşmelerinde bir olumsuzluk sezerlerse vize vermeyebiliyorlar. Bu mülakatlarda sabrı zorlayan, birbiriyle alakasız veya alakalı çok sorular sorabilirler. Bu nedenle sakin olmak ve soruları doğru olarak cevaplamak gerekiyor.

Bütün bu süreci başarıyla tamamlayıp cebe Schengen vizesi pulu yapıştırılmış pasaporta sahip olmak yetmiyor tabi. Az da olsa kapıdan geri gönderilme durumu her zaman için vardır. Ancak Schengen ülkesine girişteki pasaport görevlisinin sorularına cevap verecek yeterlilikte az çok bir İngilizceniz varsa, soruları da mantıklı bir şekilde cevaplıyor ve tipiniz de kayık değilse sorun çıkma ihtimali az.

617 Yorumlar

  1. Benim Amerika Konsolosluğundan 3 reddim var. Pasaportumda hiç vizem yoktu, gezmeye gitmek istiyorum oraya, New York, Manhattan vs… Daha önce hiç yurtdışına çıkış yapmadığım için vize vermediler 2012-2013 yıllarında.

    O yıllardan sonra Yunanistan vizesi, Hollanda vizesi, İngiltere reddi, Fransa vizesi (Yunan girişi, İspanya girişi, Hollanda giriş-çıkışı, Fransa giriş çıkışı, Ukrayna giriş çıkışı) var. 2015’te tekrar ABD vizesine başvuru yapmayı düşünüyorum. Durumum nedir sizce? Biraz karışık ama anlaşılır anlattığımı umuyorum. 🙂 Teşekkürler.

    • Önemli olan evraklar. Kimse sana vizede ne olacağını veya garantisini veremez. Banka hesabında yeteri akdar para varsa, emlak kaydın varsa, kredi kartların varsa, limitleri iyiyse… Schengen vize fotokopilerini de ekleyerek yine başvur. Ayrıca bir de neden Amerika’ya gitmek istediğini yaz. Tatil için gideceğini ve gerç dönüp işine bakacağını anlat bu mektupta.

  2. Yunanistan Schengen vizesine basvuracağım bugunlerde. Daha once İspanya’dan 3 aylik, Fransa’dan da 3 aylik vize almistim. Yunanistan ortalama ne kadar surelik vize verir? Ayrica temmuzda İtalya’ya gideceğim, ucak biletim ve otel rezervasyonlarim var. Onlari da Yunanistan konsolosluguna sunsam daha uzun sureli vize verirler mi?Yoksa olumsuz bir etkisi mi olur ? Tesekkurler.

  3. Banka’dan hesap hareketleri sorununu ben şu şekilde halletmiştim. Bankaya direkt olarak durumumu anlattım onlar da bana yeni hesap açıp parayı buraya aktardılar. Yetkili kişiler tarafından bankada şu kadar miktar param olduğuna dair belge imzalandı ve bana verildi. Bu yeterli oldu. Rezervasyon sorununa gelince internet bankacılığı artık herkesin var. İnternet üzerinden banka hesabınıza girip oradan sanal kart çıkarabiliyorsunuz. Sanal karta 5 tl gibi bir rakam dahi aktarsanız yeter. Zira ben 5 tl aktarmıştım. Bununla ödeme zorunluluğu olan hostellerden dahi rezervasyon yapabiliyorsunuz. O tarihte o hostele gidemeseniz de hesabınızda para olmadığı için bir şey çekemiyor. Bu aslında sistemin bir açığı ama bizim işimize yarıyor. Ayrıca hostele gitmeyecekseniz ve orayı mağdur etmek istemiyorsanız(yani mağdur olmaz da bu düşünce sizi rahatsız ediyorsa ) vizeyi aldıktan sonra rezervasyonu iptal edebilirsiniz. Ancak yakın tarihli rezervasyonlar iptal olmayabiliyor. O yüzden önceden iptal edin. Ancak belirttiğim gibi hiç iptal etmeseniz de bir sıkıntı olmaz sizden hesabınızda olmayan parayı çekemez.

  4. Dün Şengen vize evraklarını göndermiş ve banka hesabı/ tapu / ekstre (limit bilgileri) eklememiş biri olarak bu yazıyı okurken yüksek sesli bir “ayyy” dedim 🙂
    Geçen sefer de “Ticaret sicil gazetesi” güncel değil diye İtalya’ya gidememiş, uçak ve tren biletlerimi yakmıştım. Ah Şengen ah! ;( 🙂

  5. Öncelikle Merabalar. Ben 19 yaşındayım, lise mezunuyum. Hesabımda 10.000 TL gibi bir miktar var. Ben aslında direk yerleşmek içim Kanada gibi bir ülke istiyorum. Direk orda iş kurabilceğim yerleşebileceğim için ne yapmam gerekir? Yani daha önce hiç yurtdışına çıkmadım. Orta derece İngilizcem de var. Konuşulanı anlarım sadece cümle kurmakta biraz sıkıntı çekerim. 10 Yıllık pasaport çıkartıp öyle başvurmayı düşünüyorum. Acaba ne gibi sıkıntılarla karşılaşırım.

    Yani açıkçası çok tedirginim okuduklarıma göre şuan meslek sahibi olmadığım için. 1 senedir çalışıyorum ama işte buna ne kadar önem verirler. Yani açıkçası ben illa Kanada olsun da demiyorum, sadece Türkiye’den ayrılıp biraz farklı bi yerde yaşamayı istiyorum. Bunun İçin yardımlarınızı biraz da acil olarak bekliyorum. Şimdiden herkese, büyüklerime teşekkür ederim.

    • Merhaba Ali,
      Kanada’ya turist olarak gitmen dahi zor.Sana tavsiyem önce AGH(EVS), AİESEC gibi gönüllü programlara katılman. Bilhassa EVS hem sana dil kursu veriyor. Hem de aylık sana yetecek kadar harçlık veriyor. İstediğin ülkeyi sen seçersin ayrıca.Eğer üniversite okuyorsan erasmus, work and travel ve work and holiday programlarını tercih edebilirsin. İlle de Kanada’ya gideceğim diyorsan Aupair programına bir bak derim. Normalde Amerika’da oluyor ancak başka ülkelerde de var. Biraz araştırmalısın sadece. Orta derece bir ingilizce iyidir. Workaway.info sitesine bir gir. Bu da gönüllü kapsamına giriyor ancak bunda durum farklı biraz yaptığın iş karşılığı konaklama ve yiyecek kazanıyorsun. Bu daha çok gezginlerin işine yarıyor ancak bu da bir tecrübe. İyi bir paran var hemen harcama önce bir dışarıyı göre deneyim kazan. Ve unutma bu programlarda tatile gitmiyorsun. Tıpkı buradaki gibi çalışacaksın boş zamanında ne istersen yap. Hee şartları iyi olur kötü olur şans. Ayrıca sana uygun olanı seçersin aklına yatalı türlü türlü program ve iş var. Zaman kaybetme yola çık!

  6. Aklıma gelmişken; Sigortalı bir işte çalışmıyorsanız, kamu personeli veya öğrenci değilseniz vize alımı zorlaşıyor hatta imkansız gibi bir şey.

    • benim 3 yıllık İtalya’dan aldığım Schengen vizem var. Evrakalrınızı iyi hazırlarsanız vize vermemeleri için bir sebep yok. Benim yaşımdakiler için çok da sorun çıkarmıyorlar. 🙂

      • Ben de Macarıstan ıcın yenı basvurumu yaptım. Kamuda calısıyorum 9 yıldır gelır sevıyem ıyı. Sızın gıbı 3 yıla varan vıze almam ıcın sonrakı vıze basvurularımla neler yapmalıyım? Aynı ulke konsolosluguna tekrar basvuru yaparsan ıkı katı vıze verırler. Sonra yıne basvurursan yıne ıkı katı dıye bır sey okumustum dogru mudur? Ikı sorumu yanıtlarsanız cok sevınırım. Sımdıden tesekkurler.

  7. Yine çok faydalı bir konuya değinmişsiniz Kemal bey.
    Yurt dışı seyahatlerinin kabusu Vize ! Evrak toplama süreci, stresi, şu evrağınız eksik/yanlış denmesi ve bir kaç kez konsolosluğa gidilmesi, evraklarımdan kabul görmeyecek var mı, vizem çıkar mı sorularıyla her gün gerilme vs cidden insana sinir harbi yaşatıyor. Ne yapalım, gitmek istediğimiz ülke vize istiyorsa alıyoruz/alacağız el mecbur, başka alternatifimiz yok çünkü.

  8. Eğer başvuran kişi öğrenciyse işler biraz daha kolaylaşıyor değil mi? Sonuç olarak Türkiye’ye geri dönme zorunluluğumuz olduğu varsayılacak. Bir de interrail yapacağımızı belirtsek bu mülakatta olumsuz bir izlenim bırakır mı? Teşekkürler bilgiler için.

    • Öğrenci isen büyük ihtimalle vize verirler ancak interrail biraz hassas bir konu, özellikle Avrupa’da. Vize alsan bile, gittiğin ülkenin polisi sorguya çekebilir ( başıma geldi ) Gideceğin ülkenin interraile bakış açısını öğrenmen yararına olacaktır.

  9. Yunanistan tatili yapmak istiyorum. Tüm evraklarim tamam, rezervasyonları da yapicam ama pasaportum da hıc vıze yok. Sorun olur mu acaba?

  10. Merhabalar. Öncelikle bilgilendirme için teşekkürler. Keyifle sizi izliyorum hatta izliyoruz. Gıpta etmiyorum desem yalan olur. 🙂

    En son aldığım Schengen vize Yunanistan’dan. Dönüş yolculuğum Yunanistan’dan geçecekti. 1 yıllık verilmişti. Kullanım günü 90 gün olmak üzere. Programımın değişikliği nedeni ile Yunanistan’a gidemedim. Şu an bir başka ülke yine aynı süreçte verebilir mi acaba? Yolunuz her daim açık olsun.

    • Şu an geçerli Schengen vizeniz varsa başka bir vize alamazsınız. O vizeyle başka ülkelere gidebilirsiniz, ancak Yunanistan’a hiç giriş yapmamış olduğunuzdan sorun çıkma ihtimali de var tabi. Şansınızı deneyin. Bu vizeyi iptal ettirmeden başka bir Schengen vizesine başvuramazsınız.

  11. Merhaba kemal bey. İlk defa vize cıkartacağım da, devlet memuruyum. Vizesiz turlara katıldım. Vize almam kolay olur mu? Mülakata çağırırlar mı? Tur şirketiyle basvurmayı düşünüyorum. Bir de kolaylık saglar mı?

  12. Vize almak bas belasi, ama baska yolu da yok. Ya vizesiz ulkelere hep gidecegiz ya da evraklari ayarlayip vize icin ugrasacagiz. Ne olursa olsun bence seyahat etmek guzel ve bu tur engeller beni yildiramaz!

    • Seyahati seven aklına gereksiz şeyleri getirmez ve ilk fırsatta gider gezer gelir. Diğerleri otursun yok vize almak zor, yok ay uğraşamam ben, yok gurur meselesi yapıp bizden vize isteyene gitmem desin. Bir de bizim memlekete en güzeli deyip de kendi memleketini gezmemiş cinsler var. Engeller ve böylesi beyinsel engellilerin bizi mutsuz edecek lafları bizi yıldıramaz Ayşe. 🙂

  13. Kemal Bey;
    Gayet aydınlatıcı bir yazı olmuş. Gezmeyi, seyehat etmeyi çok sevmemle birlikte vize işleri hep külfet gibi gelmiştir bana. Bazen sırf bu yüzden planlarımı değiştirmek zorunda kalabiliyorum. Dilerim ki, yaşlanmadan Schengen Vizesi kalkar da İstanbul’a gider gibi İspanya’ya gidebiliriz 🙂 Yolunuz açık olsun. Sevgiler.

  14. Gitmeyin kardeşim vize isteyen ülkelere. Bu kadar mı küçük düşürürülür, bu kadar mı aşağılanır insan? Bu kadar istemediklerini bas bas bağırdıkları halde yüzsüzlük yapıp illa gitmeye çalışırsanız adamlarda. Her türlü zorluğu çıkarırlar, insanı ne isteseler verir hale getirirler. Hem adamların ekonomilerine kazık yiyerek katkı sağlayacaksın hem de seni adam yerine koymayacaklar..yazik !!

    • Olay bu kadar basit degil tabi. Vizenin olmasi seyahat ozgurlugunun onunde bir engel, ama bunu hakaret gormek icin de sebep yok. Bu siyasi, politik ve ekonomik nedenlerle baglantili bir durum. Benzer seyi biz de bizden “geri” diye dudundugumuz ulkelere uyguluyoruz.

      Diger yandan vize uyguladigimiz anda turizmimiz travma gecirir ve olan yine bize olur. Gurur meselesi yapmamak lazim bence. Ayrica oncelikle sesimizi, dunyanin en pahali pasaportunu bize satan ve uzerine yurt disi harci koyan kendi devletimizi de cikarmaliyiz. Sormazlar mi diye, sen once kendi vatandasina uyguladığın bu haracı kaldır diye. 10 yillik pasaport 550 lira bugun.

      • Kemal bey, sözüm size değil yanlış anlamayın. Siz çok güzel tavsiyeler vermişsiniz ama resmen vatandaşı hem soyuyorlar hem de asağılıyorlar. Paramızla rezil olmak bu oluyor, hem de kim için zamanında denize döktüklerimiz için. Ülkemizde görülecek dünya kadar yer varken, yurt dışına heves etmek kompleksden baska bir şey değil. Ayni ülkemize gelen her turiste Türkiye’yi nasıl buldunuz, beğendiniz mi diye kompleksimizi ilan etmemiz gibi. Size gittiğiniz ulkelerde hiç bu soruldu mu? Biz de yabancı hayranlığı var ne yazık ki.

        • Murat Bey, size deseler ki, her gün pilav yiyeceksiniz. Hayatınız boyunca pilav yiyeceksiniz, yok nohutlusu yok mısırlısı yok bilmem nelisi olabilir ama sadece pilav yiyeceksiniz. Ne kadar sıkıcı geliyor kulağa değil mi? Insanların vizyonlarının gelişmesi için dünyayı başka yerlerden de görmeleri çok büyük bir gerek bence.

          Evet kimisinde özentilik boyutu da var illa ki, ancak içinde yaşadığımız koca dünyanın tek bir noktasına sıkışıp kalmak da çok sıkıcı bir hayat gerçirmek demek. Ben yaklaşık 1 senedir Londra’da yaşıyorum, yüksek lisansım için geldim buraya. Şu ana kadar yaptığım en güzel şey oldu benim için. Bizden ilerde oldukları tabii ki doğru ama, siz bizi istemezseniz biz de sizi istemiyoruz demekten, mis gibi memleketimiz var yahu bize ne sizden demekten ziyade, adamların güzel yaptıklarını görüp bizde niye bu yok, bizim gençliğimiz çok daha zeki, çok daha çalışkan ve biz bunun daha iyisini yapabiliriz deyip, bunu yapmak için yollar aramak gerek. Yapana da destek olmak gerek.

          Yoksa ne özenti adamlarsınız, bizim memleket harika demek bizi hiçbir yere getirmez. Hem vizyon bakımından, hem kültürel bakımdan gelişmek için bir süre yurt dışına çıkmak şart.

        • Murat bey, vize konusundaki gorusleriniz bir yana, denize doktuklerimiz gibi tabirleri sahsim olarak yanlis buluyorum. Tarihte yasananlar o donemde kalmistir. Gunumuzde bunlari ayrimcilik söylemi olarak kullanmak kimseye bir fayda goturmez. Kaldi ki iki adim otemizdeki, bize dusman olarak gosterilen ulkeyi gidip gormekte ve birbirimizi tanimakta hicbir sakinca gormuyorum ben. Komsu ulkeler de barbar Türkler bir de bizden vize istiyolar deseler hosunuza gitmez diye dusunuyorum.

    • Ne alakası var, istenmemekle filan… Ne güzel anlatılmış, gereken belgeler, tüm ayrıntılarıyla. Aşağılanma, küçültme filan, ne ilgisi var. Kendi ülkemizin durumu ortada, insanların ne durumda olduğu ortada, yeterince kendisini uluslararası alanda küçük düşürmüş bir ülkeyiz zaten.

    • Soyma konusunda haklısın, dünyada Schengen vizesine en fazla para harcayan 5. ülkeyiz. ve belki de tüm masraflar eklenirse 3.-4. Olayı çok abartmamak gerek, bu siyasal ve ekonomik bir durumun sonucu. Bizim değil, siyasilerin bundan utanması lazım.

      Gezmenin de sırası olmaz, yurt içi yurt dışı fark etmez. Nasıl ki ülkemiz içerinde her yer biribirinden farklı, şive, yemek, dans, müzik ve doğa vs… dünya da öyle.

      Her kültür farklı ve görmeye değer. Buna heves etmemiz de normal. Ben Tayland’a gitmesem tropikal iklim nedir bilmeyecektim. Malezya’da köpek balıklarıyla yüme keyfini yaşadım, Endonezya’da yanardağın en ucuna çıkma…

      Kısaca her seyahat insana öğretir ve geliştirir. Bir zamanlar kavgalı olduğumuz uluslara olan ön yargılarımızı da aşmamıza yardımcı olur. Ülkelerin insanalrı bildiğimizden daha samimi ve sıcak kanlı.TV’de gördüğümüz ve siyasilerin ağzından duyduğumuz şeylerle önyargılı hareket etmemizi engeller.

      Denize döktüklerimiz dediklerini ülkesindeydim önceki gün ve Ayvalık’ı gezmekten daha çok keyif aldım ve bundan da çooook haklıyım. Doğası, yemekleri, fiyatları ve huzur ve sükuneti Midilli’de bulurken, Ayvalık’ta bulamadım. Dürüst olalım lütfen, önyargı ve sinir ile hareket etmeyelim. Adil olmaz.

    • değerli kardeşim,
      diyorsun ki;
      hasta bile olsam şifa orda olsa vize isterlerse gitmem ölürüm kendi ülkemde.
      bir anlamda bumudur ?
      sanırım yazılardan birçoğunun kişilerin gitmek istedikleri ülkelerin değilde kendileri ile ilgili olduğunu anlamamışsın
      bu bir tercihtir ali tatile köyüne gider veli ise antalya yada ne bileyim başka bir yere ben iyi giyinen biriyim çok para harcarım giyime ve çevrem çoğu zaman hayranlıkla ifade ederler beni ve derlerki nasıl harcıyorsun bu kadar parayı onlara sadece bunun benim tercihim olduğunu söylerim ben sizin gibi her sene telefon değiştirmem 2000-3000 tl vererek sizin için imaj telefondur benim için ise giyimdir derim . yani konu aynı tercih farklı bu telefonu yada kıyafeti satan adamlarla alakalı değildir bizim tercihlerimizle alakalıdır

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz