Pasaport, yurtdışına çıkarken sınır kapılarındaki polis makamlarına ibraz etmeye mecbur olduğumuz bir evrak. İlk düzenlemenin yürürlüğe girdiği 1867’den bu yana yurtdışına çıkmak veya Türkiye’ye girmek için pasaport almak zorundayız. Diplomatik pasaport, Hususi damgalı pasaportlar, Hizmet damgalı pasaport ve Umuma mahsus pasaportlar olmak üzere çeşitleri var.
Pasaport Nedir? Pasaport Çeşitleri yazımda bu konuda detaylı bilgiler paylaştım. Pasaport başvurusu yapmadan bu yazıyı mutlaka okuyun. Gözünüz korkmasın pasaport alma süreci karmaşık değil, çok kolay. Pasaport çıkarma başvuru süreci ortalama 5-10 dk içinde tamamlanıyor. Pasaport başvurusu nasıl yapılır ile ilgili aklınızdaki tüm soruların yanıtlarını detaylıca anlattım.
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır
Pasaport başvurusunun yaş ayrımı gözetilmeksizin şahsen yapılması gerekiyor. Pasaport ücretini internetten online veya bankalara yatırıp, yine internetten veya telefonla pasaport randevusu aldıktan sonra, nüfus müdürlüklerine 2 adet biyometrik fotoğraf ve TC Kimlik Kartınızla gitmeniz yeterli.
Nüfus Müdürlüklerinde ilk olarak biyometrik veri işlemleri sağlanıyor, daha sonra biyometrik fotoğraf ve imza isteniyor. Önceleri Emniyet Genel Müdürlüğünden pasaport çıkarılıyordu. 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren pasaport başvurusu Nüfus Müdürlüklerine yapılıyor.
‼️ Pasaport kaç günde çıkar, kaç günde elinizde olur bunu düşünerek başvuru yapmanızda fayda var. Türkiye’de internet adresinden yaptığınız başvurular 1 haftada onaylanıyor ve 3 gün içerisinde de verdiğiniz adrese yollanıyor. Yurt dışından alınacak pasaport ise 7 ila 10 gün arasında size ulaşıyor. Yoğunluk olmaması durumunda 5 ile 7 gün arasında pasaport işlemleri tamamlanıyor.
Plananmış bir seyahatiniz varsa pasaportun kaç günde gelir hesabını iyi yapın. Bazen çip sorunları, yüksek talep gibi nedenlerle pasaport süreci oldukça yavaşlayabiliyor. Pasaportun elinize geçmesi 15 gün veya 1 aya çıkabiliyor. Tembellik yapmayın ve pasaportunuzu zamanında çıkartın.
1. Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Pasaport için gerekli belgeler hazırlanıp, internetten pasaport randevu alarak 2 adet biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanı/TC Kimlik kartı ile başvuru yapabiliyorsunuz. İlk defa pasaport almak için aşağıdaki evrakları çıkarmanız gerekiyor. Pasaport yenilemek için de aynı evrakları hazırlıyorsunuz.
Pasaport çıkartmak için neler gerekiyor?
- Biyometrik 2 adet fotoğrafınız
- TC Kimlik Kartı veya nüfus cüzdanınız
- Varsa eski pasaportunuz
- Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)
- Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi
Öncelikle bir fotoğrafçıya gidip pasaport için fotoğraf çektireceğinizi söyleyin. Yeni pasaport için arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf çektirmek zorunlu. Eski tarz fotoğraflar geçerli değil. Bu fotoğraflarda tam karşıya bakıyorsunuz, gülümsemeden normal duruşla fotoğrafınız çekiliyor.
Kravat zorunlu değil. Küpenizi ve kolyenizi çıkartın. En fazla 6 ay önce çekilmiş biyometrik fotoğraflar geçerli. Daha önceki pasaportunuzda ve vizenizde kullanmış olduğunuz, nasılsa kimse anlamaz dediğiniz, 6 aydan uzun süreli fotoğrafınız varsa kullanmayın, gidin yeni fotoğraf çektirin.
Sistemde 6 ay önceden kayıtlı biyometrik fotoğrafınız varsa ehliyet ve pasaport için yeniden fotoğraf götürmenize gerek yok. Yeni çipli kimlik kartı için parmak izi ve imza verdiyseniz, bunlar pasaport almak için de geçerli. Pasaport için gerekli belgeler hazırlandıktan sonra e-pasaport randevu alma işlemine geçin.
2. Pasaport Ücretleri 2023
Pasaport başvuru randevuları internet üzerinden veya telefonla yapılabiliyor. Ancak pasaport ücreti, internet başvurusu öncesinde vergi dairesine, PTT şubelerine, belirtilen bankalara veya internet vergi dairesine ödenmesi gerekiyor. Ne kadar süreli pasaport çıkarmayı düşünüyorsanız pasaport ücretleri de ona göre değişiyor.
Öncelikle kaç yıllık pasaport çıkaracağınıza karar vermeniz gerekiyor. Pasaport süresi en az 6 ay en fazla da 10 yıl oluyor. Ben 6 aylık pasaport alınmasını tavsiye etmiyorum. Pasaport süresi 3 aydan az kalınca birçok ülkeye girişte sorun çıkabilir. Dünyanın en pahalı pasaportu olsa da mümkünse 10 yıllık çıkartın.
Öğrenciyseniz, öğrenci pasaportu almak için veya yeşil pasaportu hakkettiyseniz Yeşil Pasaport almak için bankaya sadece defter parası ödüyorsunuz. Bu iki pasaport türü için harç ödemeniz gerekmiyor. Bordo Pasaport harcını ise banka yerine online da ödeyebilirsiniz.
Pasaport çıkarma ücreti ne kadar? 2023
SÜRE | HARÇ MİKTARI | DEFTER ÜCRETİ | TOPLAM ÖDENECEK |
---|---|---|---|
6 Ay | 1.034,55 TL | 501,00 TL | 1.535,55 TL |
1 Yıl | 1.512,45 TL | 501,00 TL | 2.970,15 TL |
2 Yıl | 2.469,15 TL | 501,00 TL | 2.147,10 TL |
3 Yıl | 3.507,75 TL | 501,00 TL | 4.008,75 TL |
4+ Yıl | 4.943,25 TL | 501,00 TL | 5.444,25 TL |
Pasaport fiyatları seyahat özgürlüğü önündeki engellerden biri olarak her yıl karşımıza çıkıyor. Dünyada yurttaşlarına vermek zorunda olduğu kimlik belgesi olan pasaporta her yıl otomatik zam yapan başka ülke yoktur sanırım. Devlet için bir para kapısı olmuş. Seyahat özgürlüğü temel anayasal hak iken dünyanın en pahalı dördüncü pasaportuna sahip olmamız üzücü.
3. Pasaport Ücretleri Nasıl Ödenir
Pasaport ücretlerini internetten online olarak veya anlaşmalı bankalarla ödeyebilirsiniz. Ben her zaman online ödeme yapmanızı tavsiye ediyorum. Evinizin veya işyerinizin yakınında vergi dairesi varsa ödemeyi buraya da yapabilirsiniz. Online ödeme gibi kolaylık varken diğer seçeneklere bakmayın bile.
📱 İnternetten pasaport harcı yatırma: İnternet vergi dairesine girin (ivd.gib.gov.tr). Sol alt köşedeki ‘Harç ve değerli kâğıt bedeli’ butonunu tıklayın. Açılan pencereden ‘Pasaport harcı ödeme‘ bağlantısını tıklayın. Gerekli bilgileri ve size en yakın vergi dairesini seçin. Sonraki adıma geçin, kredi kartıyla pasaport defter bedeli ve harcını ödeyin.
🏦 Pasaport harcı ödeyebileceğiniz anlaşmalı bankalar: PTT Şubeleri, Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk Katılım, Alternatif Bank, Anadolubank, Denizbank, FibaBanka, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odeabank, Şekerbank, Ziraat, TEB, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi, Ziraat Katılım.
Öğrenciyseniz ve 25 yaşını doldurmadıysanız harçsız pasaport çıkartabiliyorsunuz. Öğrenim görülen kurumlardan getirilen ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden alınan 60 günü geçmemiş belgeler öğrenci belgesi olarak kabul ediliyor. Pasaport Kanunu uyarınca kişilerden yaş farkına bakılmaksızın (Bebekler de dahil) tüm pasaportlarda fotoğraf bulunması zorunlu.
Ödeme sonrası pasaport için gerekli evrakları hazırlayıp pasaport başvurusu yapıyorsunuz.
Ödeme yaptığınıza dair dekontu gerektiğinde göstermek üzere muhafaza edin. Biyometrik fotoğrafınızı hazırladınız, pasaport ücretini ödediniz ise pasaport başvurusu için randevu alma adımına geçiyorsunuz.
4. Pasaport Randevusu Nasıl Alınır
Pasaport başvurusu bulunduğunuz İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine yapılıyor. Pasaport başvurularınızı adres kaydınızın olduğu ilçe nüfus müdürlüğüne yapma zorunluluğunuz yok. Başvurularınızı herhangi bir müdürlükten de yapabilirsiniz. Telefonla veya internetten randevu alarak gitmeye çalışın. Randevu almadan direk gidip fiş alarak da başvurabilirsiniz.
☎️ Telefonla pasaport randevusu alma: e-pasaport randevu alma telefonla ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden yapılıyor. Alo 199 çalışma saatleri 09.00-17.00 saatleri arası. Cumartesi ve pazar günleri 09.00-17.00 saatleri arasında yapılabiliyor. İzmir pasaport randevu alma için baktığımda aynı hafta içerisine randevu veriyordu.
📱 İnternetten pasaport randevusu nasıl alınır: İnternetten randevu.nvi.govt.tr adresinden online randevu alabilirsiniz. Aynı sayfadan TC Kimlik Kart, Sürücü belgesi veya pasaport başvurusu için de randevu alabiliyorsunuz.
Randevu gününden önce pasaport ücretini vergi dairesine, bankaya veya internet vergi dairesine ödeyin. Aldığınız randevuya gidemeyecekseniz mutlaka, randevu saatinizden en az yarım saat önce randevunuzu iptal edin. Yoksa tekrar almak için 15 gün geçmesi gerekecek hiçbir randevu verilemez. Randevu tarihinizi dikkatle takip edin ve randevu saatinden yarım saat önce ilgili müdürlükte olmaya çalışın.
5. Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır
Harç ödemden öğrenci pasaportu alabilmeniz için öğrencilik hayatınızın devam ediyor olması gerek. Ne de olsa dünyanın en pahalı pasaportuna sahibiz ve öğrenci bütçesi için bu korkunç yüksek bir meblağ. 25 yaşın altındaki her öğrenci harçsız pasaport alabilir. Sadece pasaport defter bedelini ödemeniz gerekiyor.
Harçsız pasaport başvurusu için okulunuzdan öğrenci belgesi çıkarın. Belgeyi okuldan ya da E-Devlet üzerinden alabilirsiniz. Öğrenci belgesini son 60 gün içinde alınmış olması şart. 18 yaşından küçükler, en çok 5 yıllık pasaport çıkartabiliyor.
Pasaport, 25 yaşına bastığınızda geçerliliğini yitirecek şekilde alabiliyorsunuz. En az 6 aylık geçerli pasaport çıkartabileceğinizi düşünürseniz 24,5 yaşından sonrası için pasaport verilmediğini aklınızda bulundurun.
6. Pasaport Teslimi Nasıl Yapılıyor
Pasaport teslimi adresinize yapılıyor. Standart uygulama olarak, pasaportunuzun basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine ise en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslimi yapılıyor. Pasaportunuz sie ya da başvuru esnasında belirlediğiniz kişiye teslim ediliyor.
Teslim edilmeyen pasaportlar 10 gün kadar PTT şubesinde bekletiliyor. Eğer 10 gün içinde teslim almazsanız müracaat ettiğiniz başvuru nüfus müdürlüğüne teslim ediliyor. Eğer pasaport için aciliyetiniz varsa Ankara Yenimahalle’de yer alan Pasaport Teslim Merkezine gidip elden alabilmeniz mümkün. Twitter NVİdestek hesabına özelden sorarsanız da yardımcı oluyorlar. Hatta buradan yaptığınız başvuruları öne aldıkları dahi söyleniyor.
Sabah erken saatte sıraya girmeniz gerekiyor. Çünkü sırf bu iş için şehir dışından sizin gibi gelen pek çok kişi olabiliyor. Sıra size geldiğinde TC Kimlik numaranızı vererek kayıt açtırıyorsunuz. Size söylenen saate buraya tekrar gelerek pasaportunuzu teslim alıyorsunuz. Eğer siz tekrar gidip alamayacaksınız başvuruda verdiğiniz isim gidip alabilir.
E-Devlette “Basım öncesi kontrol aşamasındadır” notuyla karşılaştığınızda bu yolla işleri hızlandırabilirsiniz. embellik yapmayın ve pasaportunuzu zamanında çıkartın. Pasaport Başvuru Durumu Sorgulama linkinden gelişmeleri takip edebilirsiniz. Maalesef 199’u aramak pek de etkili olmayabiliyor.
Pasaport başvurusu nasıl yapılır adım adım bilgi vermeye çalıştım. Özetle biyometrik 2 fotoğrafınızı çektirin, internet veya bankadan pasaport ücretini ve harcını ödeyin. Nüfus müdürlüklerinden online veya telefonla randevu alın veya direk gidip başvurun. Tüm süreci e-devlet üzerinden takip edebiliyorsunuz.
Pasaport başvurusu ve pasaport nasıl alınır hakkında sorularınız olursa yorum kısmından sorabilirsiniz.
Merhaba, ödeme adımında bana kaç yıllık pasaport istediğimi seçtirmiyor. Direkt defter bedelinin ücretini ödemem için yönlendiriyor? Harç ödemesi hangi kısımda ?
Merhaba
Pasaport almak icin yeni cipli kimliğe geçmemiz sart mi eski kimlikle de alinir mi ?
Nüfus cüzdanınla da başvurabilirsin.
Biraz önce Nüfus Dairesi ile görüştüm. Yeni kimliğin gerekli olduğu söylendi.
Ben nüfus cüzdanınızla da pasaport başvurusu yapabileceğinizi düşünüyorum. Pasaport için yeni kimlik gerekli değil bildiğim.
Türkiye’de yaşıyorum, Belçika’ya işe gidicem. Harçsız pasaport alabiliyor muyum?
Sadece öğrenim amacıyla yurt dışına gidenlere ve 25 yaşını doldurmamış öğrenciler ile Yeşil Pasaport sahipleri harçsız pasaport alabilir. Çalışmaya gidenlere harçsız pasaport verilmez maalesef.
Merhaba, kızım 15 yaşında pasaport çıkarmak için muvafakat belgesi gerekiyor mu? Babası şehir dışında kızımla birlikte gitsek başvuru yapabilir miyiz? Hemen cevap yazabilirseniz çok sevinirim.
Anne ve babanın, reşit olmayan çocuğun pasaport alması için izin verdiğini gösteren muvafakatname almanız gerekiyor. Hem annenin hem de babanın kimlikleri ve imzası ile noterden ortalama 100 TL civarında ücrete çıkartılıyor. Eğer eşinizden ayrıysanız veya herhangi bir sebeple eşiniz başvuru sırasında yanınızda olmayacaksa bu belgeyi önceden almanız şart. Yok eğer başvuruya anne, baba, bebek hep birlikte gidecekseniz muvafakat belgesini başvuru sırasında da doldurabilirsiniz. Bebeğin nüfus cüzdanı mutlaka yanınızda olmalı.
Peki anne baba ve cocuk beraber gıdınce emnıyette bu belge imzalanıyor mu? İmzalanıyorsa yine de ücret talep ediliyor mu? Cevaplarsanız sevınırım.
Eğer anne baba olarak gidebiliyorsanız noterlik bir işiniz yok.
Pasaport işlemi sırasında anne ve babaları veya kanuni mümessillerinin nüfus cüzdanlarının aslı ile bizzat Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü şubelerine gittiğinde pasaport müracaat memuru huzurunda muvafakat verebiliyorlar.
Başvuruya gelemeyen ebeveynin önceden noterden muvafakat vermesi gerekiyor.
Benim sevgilim hem Gine hem de Portekiz vatandaşı, bir bebeğimiz var. Evlenmeyi istiyoruz ama Portekiz’de olsun istiyor. Bizim ve beğimzile oraya gitmemiz gerekiyor, kızım 40 günlük. Onun içinde pasaport ve vize lazım mı? Babasının soyadını taşıyor ben pasaport çıkartsam ne vizesi alabilirim?
Sizi ve kızınıza pasaport çıkartmanız gerekiyor. Portekiz’e gidecekseniz Schengen vizesi almanız gerekiyor.
Bana yardımcı olmanızı istiyorum. 07 Ocak 2010 kadar geçerli pasaportum su an onu aktif hale getirmek istiyorum rengi lacivert. Bununla ilgili bilgi almak istiyorum. Yani hala geçerli mi? Harcını yatırım aktif hale gelirim lütfen bilgi verirmisiniz tesekkurler.
Pasaportunuzun süresi 7 yıl önce bitmiş. Yeni pasaport çıkarmanız gerekiyor.
Selam !
Öncelikle bu şekilde bilgilendirme yaptığınız için çok teşekkür ederim.
Ben bu sene Eylül ayının ortalarında Kıbrıs’ta bir üniversiteye kayıt yaptıracağım. Fakat 3 aydan uzun kalabilmek için artık Kıbrıs da pasaport istiyor. Yaşım 20, Eylül ayında kayıt yaptırırsam e-devlet üzerinden öğrenci olduğuma dair bir belge alabilirim herhalde bu belge ile pasaporta başvuru yaparsam Eylül ayının sonuna kadar pasaportumu alabilir miyim ? Bazı tanıdıklar aylarca bekletildiğini söylüyor. Bu sekilde basvuru yaparsam fiyat daha uygun çünkü.
Yurtiçi başvurularda ortalama 5-7 gün içinde onaylanıp pasaportunuz PTT ile adresinize gönderiliyor.
Almanya ya gitmek için pasaport cıkartıcam ama istek yapılması şartı mı acaba sadece gezmek amaçlı bilgi verirseniz sevinirim
Almanya’ya gitmek için Schengen vizesi almanız gerekiyor: Daha fazla bilgi için:
https://yoldaolmak.com/schengen-vizesi.html
https://yoldaolmak.com/schengen-vizesi-nasil-alinir.html
https://yoldaolmak.com/vize-nedir-nasil-alinir.html
Merhabalar benim pasaportum süresi bitmiş yeniden mi çıkarmam lazım Türk vatandaşıyım.
Pasaport yenileme veya pasaport süresi uzatma yok artık. Yeni pasaport çıkartmanız gerekiyor. Süreç yukarıdaki gibi.
Kemal bey iyi günler. Daha önce hiç yurt dışına çıkmadım. Bayramdan sonra pasaport çıkartıp bi’ yurt dışı seyahati planlıyorum. Ama benim sıkıntım dil ile alâkalı. Benim hiç İngilizce’m yok ve dil konusunda da pek başarılı değilim malesef. Yurt dışında problem yaşamamam için bana ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz. Yanımda sözlük götürmem bana yardımcı olur mu? Olumlu veya olumsuz cevap verirseniz çok sevinirim.
https://yoldaolmak.com/seyahat-rehberi
Bu kategorideki tüm yazıları oku lütfen. İngilzice bilmesen dahi gezersin. Telefonunda internet olsun yeterli. Google Map ile yön bulursun, Google Translate veya diğer çeviri bprogramlarıyla insanlarla anlaşırsın. Gerekirse sözlük de kullan.
Selamlar, 25 yaş üstü açık öğretim okuyanlara bu harç ücreti konusu geçerli mi sadece 25 yaşa kadar mıdır ?
Sadece 25 yaşa kadar, nerede okuduğunuzun bir önemi yok.
Ben liseden mezun oldum üniversite kayıt için sonuçları bekliyorum. Öğrenci olarak pasaport almak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Liseden mezunum, üniversiteye kaydım yok.
Öğrenci pasaportu alman için öğrenci belgesi almanız gerekiyor. Üniversite’ye kayıt olduktan sonra ancak öğrenci belgenizi alabiliriniz.
merhaba,
Öğrenci pasaportu için başvuracağım. Yaşım 24. 1 yıllık kullanım hakkım olacak. kullanım hakkım bittiğinde uzatma işlemleri nasıl oluyor? Normal pasaport harç bedellerini mi ödemem gerekiyor yine? Teşekkürler.
Uzatma işlemi olmuyor. Pasaport uzatma diye bir şey yok artık. Yeniden pasaport çıkartmanız gerekiyor. Öğrenci pasaportu ve bordo pasaportu aynı şeyler. Öğrenci iken harç vermiyorsunuz, bordo pasaport için bu defa tam harcı ödemek zorundasınız.
Merhabalar ben daha yeni liseden mezunu oldum. Almanya’ya gitmek istiyorum vize pasaport işlemlerimi nasıl yaparım? Yardımcı olur musunuz acaba? Şimdiden teşekkürler 😊
Öncelikle pasaportunu çıkarman gerek. Yukarıdaki yazıda adım adım neler yapmanız gerektiği anlatıldı. Almanya’ya gideceksen Schengen vizesi almanız gerekiyor. Sonra aşağıdaki yazıları okumanı tavsiye ederim:
https://yoldaolmak.com/vize-nedir-nasil-alinir.html
https://yoldaolmak.com/vize-ucretleri-ne-kadar-schengen-vize-ucreti.html
https://yoldaolmak.com/schengen-vizesi.html
https://yoldaolmak.com/schengen-vizesi-nasil-alinir.html
Çok teşekkürler
Merhaba, 5 yıl önce çıkardığım bir pasaportum vardı ve süresi doldu. Şimdi 10 yıllık çıkarmak istiyorum ancak kredi kartıyla ödeme yapsam, nüfus müdürlüğüne gittiğimde kaşeli banka dekont görmek isterler mi? Bu kısım nasıl olacak, ödeme yaptığım çıktıyı götürmem yeterli olur mu? Teşekkür ederim.
Bunu ben de okadar merak ediyorum ki. Eğer kaşeli onaylı dekont istiyorlarsa bunu kime kaşeleteceğiz? Banka gişelerine mi, vergi dairesine mi? Yoksa hiçbirine gerek olmayıp sadece dekontla başvuru kafi mi -.-
Herhangi bir kaşe yaptırmanız gerekmiyor. Ödemeyi verdiğim linkten yaparsanız sistem tarafından görülüyor. Bankadan ödediğinizde de görülüyor.