Pasaport, yurtdışına çıkarken sınır kapılarındaki polis makamlarına ibraz etmeye mecbur olduğumuz bir evrak. İlk düzenlemenin yürürlüğe girdiği 1867’den bu yana yurtdışına çıkmak veya Türkiye’ye girmek için pasaport almak zorundayız. Diplomatik pasaport, Hususi damgalı pasaportlar, Hizmet damgalı pasaport ve Umuma mahsus pasaportlar olmak üzere çeşitleri var.
Pasaport Nedir? Pasaport Çeşitleri yazımda bu konuda detaylı bilgiler paylaştım. Pasaport başvurusu yapmadan bu yazıyı mutlaka okuyun. Gözünüz korkmasın pasaport alma süreci karmaşık değil, çok kolay. Pasaport çıkarma başvuru süreci ortalama 5-10 dk içinde tamamlanıyor. Pasaport başvurusu nasıl yapılır ile ilgili aklınızdaki tüm soruların yanıtlarını detaylıca anlattım.
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır
Pasaport başvurusunun yaş ayrımı gözetilmeksizin şahsen yapılması gerekiyor. Pasaport ücretini internetten online veya bankalara yatırıp, yine internetten veya telefonla pasaport randevusu aldıktan sonra, nüfus müdürlüklerine 2 adet biyometrik fotoğraf ve TC Kimlik Kartınızla gitmeniz yeterli.
Nüfus Müdürlüklerinde ilk olarak biyometrik veri işlemleri sağlanıyor, daha sonra biyometrik fotoğraf ve imza isteniyor. Önceleri Emniyet Genel Müdürlüğünden pasaport çıkarılıyordu. 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren pasaport başvurusu Nüfus Müdürlüklerine yapılıyor.
‼️ Pasaport kaç günde çıkar, kaç günde elinizde olur bunu düşünerek başvuru yapmanızda fayda var. Türkiye’de internet adresinden yaptığınız başvurular 1 haftada onaylanıyor ve 3 gün içerisinde de verdiğiniz adrese yollanıyor. Yurt dışından alınacak pasaport ise 7 ila 10 gün arasında size ulaşıyor. Yoğunluk olmaması durumunda 5 ile 7 gün arasında pasaport işlemleri tamamlanıyor.
Plananmış bir seyahatiniz varsa pasaportun kaç günde gelir hesabını iyi yapın. Bazen çip sorunları, yüksek talep gibi nedenlerle pasaport süreci oldukça yavaşlayabiliyor. Pasaportun elinize geçmesi 15 gün veya 1 aya çıkabiliyor. Tembellik yapmayın ve pasaportunuzu zamanında çıkartın.
1. Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Pasaport için gerekli belgeler hazırlanıp, internetten pasaport randevu alarak 2 adet biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanı/TC Kimlik kartı ile başvuru yapabiliyorsunuz. İlk defa pasaport almak için aşağıdaki evrakları çıkarmanız gerekiyor. Pasaport yenilemek için de aynı evrakları hazırlıyorsunuz.
Pasaport çıkartmak için neler gerekiyor?
- Biyometrik 2 adet fotoğrafınız
- TC Kimlik Kartı veya nüfus cüzdanınız
- Varsa eski pasaportunuz
- Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)
- Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi
Öncelikle bir fotoğrafçıya gidip pasaport için fotoğraf çektireceğinizi söyleyin. Yeni pasaport için arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf çektirmek zorunlu. Eski tarz fotoğraflar geçerli değil. Bu fotoğraflarda tam karşıya bakıyorsunuz, gülümsemeden normal duruşla fotoğrafınız çekiliyor.
Kravat zorunlu değil. Küpenizi ve kolyenizi çıkartın. En fazla 6 ay önce çekilmiş biyometrik fotoğraflar geçerli. Daha önceki pasaportunuzda ve vizenizde kullanmış olduğunuz, nasılsa kimse anlamaz dediğiniz, 6 aydan uzun süreli fotoğrafınız varsa kullanmayın, gidin yeni fotoğraf çektirin.
Sistemde 6 ay önceden kayıtlı biyometrik fotoğrafınız varsa ehliyet ve pasaport için yeniden fotoğraf götürmenize gerek yok. Yeni çipli kimlik kartı için parmak izi ve imza verdiyseniz, bunlar pasaport almak için de geçerli. Pasaport için gerekli belgeler hazırlandıktan sonra e-pasaport randevu alma işlemine geçin.
2. Pasaport Ücretleri 2023
Pasaport başvuru randevuları internet üzerinden veya telefonla yapılabiliyor. Ancak pasaport ücreti, internet başvurusu öncesinde vergi dairesine, PTT şubelerine, belirtilen bankalara veya internet vergi dairesine ödenmesi gerekiyor. Ne kadar süreli pasaport çıkarmayı düşünüyorsanız pasaport ücretleri de ona göre değişiyor.
Öncelikle kaç yıllık pasaport çıkaracağınıza karar vermeniz gerekiyor. Pasaport süresi en az 6 ay en fazla da 10 yıl oluyor. Ben 6 aylık pasaport alınmasını tavsiye etmiyorum. Pasaport süresi 3 aydan az kalınca birçok ülkeye girişte sorun çıkabilir. Dünyanın en pahalı pasaportu olsa da mümkünse 10 yıllık çıkartın.
Öğrenciyseniz, öğrenci pasaportu almak için veya yeşil pasaportu hakkettiyseniz Yeşil Pasaport almak için bankaya sadece defter parası ödüyorsunuz. Bu iki pasaport türü için harç ödemeniz gerekmiyor. Bordo Pasaport harcını ise banka yerine online da ödeyebilirsiniz.
Pasaport çıkarma ücreti ne kadar? 2023
SÜRE | HARÇ MİKTARI | DEFTER ÜCRETİ | TOPLAM ÖDENECEK |
---|---|---|---|
6 Ay | 1.034,55 TL | 501,00 TL | 1.535,55 TL |
1 Yıl | 1.512,45 TL | 501,00 TL | 2.970,15 TL |
2 Yıl | 2.469,15 TL | 501,00 TL | 2.147,10 TL |
3 Yıl | 3.507,75 TL | 501,00 TL | 4.008,75 TL |
4+ Yıl | 4.943,25 TL | 501,00 TL | 5.444,25 TL |
Pasaport fiyatları seyahat özgürlüğü önündeki engellerden biri olarak her yıl karşımıza çıkıyor. Dünyada yurttaşlarına vermek zorunda olduğu kimlik belgesi olan pasaporta her yıl otomatik zam yapan başka ülke yoktur sanırım. Devlet için bir para kapısı olmuş. Seyahat özgürlüğü temel anayasal hak iken dünyanın en pahalı dördüncü pasaportuna sahip olmamız üzücü.
3. Pasaport Ücretleri Nasıl Ödenir
Pasaport ücretlerini internetten online olarak veya anlaşmalı bankalarla ödeyebilirsiniz. Ben her zaman online ödeme yapmanızı tavsiye ediyorum. Evinizin veya işyerinizin yakınında vergi dairesi varsa ödemeyi buraya da yapabilirsiniz. Online ödeme gibi kolaylık varken diğer seçeneklere bakmayın bile.
📱 İnternetten pasaport harcı yatırma: İnternet vergi dairesine girin (ivd.gib.gov.tr). Sol alt köşedeki ‘Harç ve değerli kâğıt bedeli’ butonunu tıklayın. Açılan pencereden ‘Pasaport harcı ödeme‘ bağlantısını tıklayın. Gerekli bilgileri ve size en yakın vergi dairesini seçin. Sonraki adıma geçin, kredi kartıyla pasaport defter bedeli ve harcını ödeyin.
🏦 Pasaport harcı ödeyebileceğiniz anlaşmalı bankalar: PTT Şubeleri, Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk Katılım, Alternatif Bank, Anadolubank, Denizbank, FibaBanka, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odeabank, Şekerbank, Ziraat, TEB, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi, Ziraat Katılım.
Öğrenciyseniz ve 25 yaşını doldurmadıysanız harçsız pasaport çıkartabiliyorsunuz. Öğrenim görülen kurumlardan getirilen ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden alınan 60 günü geçmemiş belgeler öğrenci belgesi olarak kabul ediliyor. Pasaport Kanunu uyarınca kişilerden yaş farkına bakılmaksızın (Bebekler de dahil) tüm pasaportlarda fotoğraf bulunması zorunlu.
Ödeme sonrası pasaport için gerekli evrakları hazırlayıp pasaport başvurusu yapıyorsunuz.
Ödeme yaptığınıza dair dekontu gerektiğinde göstermek üzere muhafaza edin. Biyometrik fotoğrafınızı hazırladınız, pasaport ücretini ödediniz ise pasaport başvurusu için randevu alma adımına geçiyorsunuz.
4. Pasaport Randevusu Nasıl Alınır
Pasaport başvurusu bulunduğunuz İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine yapılıyor. Pasaport başvurularınızı adres kaydınızın olduğu ilçe nüfus müdürlüğüne yapma zorunluluğunuz yok. Başvurularınızı herhangi bir müdürlükten de yapabilirsiniz. Telefonla veya internetten randevu alarak gitmeye çalışın. Randevu almadan direk gidip fiş alarak da başvurabilirsiniz.
☎️ Telefonla pasaport randevusu alma: e-pasaport randevu alma telefonla ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden yapılıyor. Alo 199 çalışma saatleri 09.00-17.00 saatleri arası. Cumartesi ve pazar günleri 09.00-17.00 saatleri arasında yapılabiliyor. İzmir pasaport randevu alma için baktığımda aynı hafta içerisine randevu veriyordu.
📱 İnternetten pasaport randevusu nasıl alınır: İnternetten randevu.nvi.govt.tr adresinden online randevu alabilirsiniz. Aynı sayfadan TC Kimlik Kart, Sürücü belgesi veya pasaport başvurusu için de randevu alabiliyorsunuz.
Randevu gününden önce pasaport ücretini vergi dairesine, bankaya veya internet vergi dairesine ödeyin. Aldığınız randevuya gidemeyecekseniz mutlaka, randevu saatinizden en az yarım saat önce randevunuzu iptal edin. Yoksa tekrar almak için 15 gün geçmesi gerekecek hiçbir randevu verilemez. Randevu tarihinizi dikkatle takip edin ve randevu saatinden yarım saat önce ilgili müdürlükte olmaya çalışın.
5. Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır
Harç ödemden öğrenci pasaportu alabilmeniz için öğrencilik hayatınızın devam ediyor olması gerek. Ne de olsa dünyanın en pahalı pasaportuna sahibiz ve öğrenci bütçesi için bu korkunç yüksek bir meblağ. 25 yaşın altındaki her öğrenci harçsız pasaport alabilir. Sadece pasaport defter bedelini ödemeniz gerekiyor.
Harçsız pasaport başvurusu için okulunuzdan öğrenci belgesi çıkarın. Belgeyi okuldan ya da E-Devlet üzerinden alabilirsiniz. Öğrenci belgesini son 60 gün içinde alınmış olması şart. 18 yaşından küçükler, en çok 5 yıllık pasaport çıkartabiliyor.
Pasaport, 25 yaşına bastığınızda geçerliliğini yitirecek şekilde alabiliyorsunuz. En az 6 aylık geçerli pasaport çıkartabileceğinizi düşünürseniz 24,5 yaşından sonrası için pasaport verilmediğini aklınızda bulundurun.
6. Pasaport Teslimi Nasıl Yapılıyor
Pasaport teslimi adresinize yapılıyor. Standart uygulama olarak, pasaportunuzun basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine ise en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslimi yapılıyor. Pasaportunuz sie ya da başvuru esnasında belirlediğiniz kişiye teslim ediliyor.
Teslim edilmeyen pasaportlar 10 gün kadar PTT şubesinde bekletiliyor. Eğer 10 gün içinde teslim almazsanız müracaat ettiğiniz başvuru nüfus müdürlüğüne teslim ediliyor. Eğer pasaport için aciliyetiniz varsa Ankara Yenimahalle’de yer alan Pasaport Teslim Merkezine gidip elden alabilmeniz mümkün. Twitter NVİdestek hesabına özelden sorarsanız da yardımcı oluyorlar. Hatta buradan yaptığınız başvuruları öne aldıkları dahi söyleniyor.
Sabah erken saatte sıraya girmeniz gerekiyor. Çünkü sırf bu iş için şehir dışından sizin gibi gelen pek çok kişi olabiliyor. Sıra size geldiğinde TC Kimlik numaranızı vererek kayıt açtırıyorsunuz. Size söylenen saate buraya tekrar gelerek pasaportunuzu teslim alıyorsunuz. Eğer siz tekrar gidip alamayacaksınız başvuruda verdiğiniz isim gidip alabilir.
E-Devlette “Basım öncesi kontrol aşamasındadır” notuyla karşılaştığınızda bu yolla işleri hızlandırabilirsiniz. embellik yapmayın ve pasaportunuzu zamanında çıkartın. Pasaport Başvuru Durumu Sorgulama linkinden gelişmeleri takip edebilirsiniz. Maalesef 199’u aramak pek de etkili olmayabiliyor.
Pasaport başvurusu nasıl yapılır adım adım bilgi vermeye çalıştım. Özetle biyometrik 2 fotoğrafınızı çektirin, internet veya bankadan pasaport ücretini ve harcını ödeyin. Nüfus müdürlüklerinden online veya telefonla randevu alın veya direk gidip başvurun. Tüm süreci e-devlet üzerinden takip edebiliyorsunuz.
Pasaport başvurusu ve pasaport nasıl alınır hakkında sorularınız olursa yorum kısmından sorabilirsiniz.
merhabalar yurt dışına çıkmama engel olabilecek durumlar nelerdir acaba
adli sicil kaydım temiz
vergi borcum yok
sadece icra dosyam var
yurt dışına çıkmama engel teşkil eder mi ?
Sorun olmaz.
çok teşekkürler biletimi az önce internetten aldım çıktısını da aldım ayrıca subesinden gidip bilet kestirmeme gerek var mı
1. Derece öğretmen olarak görev yapıyorum, emekli olduktan sonra yeşil pasaport kullanabilir miyim
“Yeşil pasaport, birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan devlet memurlarına ya da sözleşmeli memurlara, eski bürokratlara, TBMM eski üyelerine, görev süresi boyunca büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları, devlet sporcuları ve belirli bir limitin üzerinde ihracat yapan firmaların temsilcilerine veriliyor.”
Hakkettiğinize göre alabilirsiniz.
18 yasina 1 gun önce girdim. Yarın gidip pasapport alablirimiyim calismak icin?
Pasaportu her yaşta alabilirsin. Pasaportu alıp yurtdışına gidip çalışayım dersen bu iş kolay değil. Gideceğin ülkede iş bulman ve eğer vize isteyen ülkeyse vize alman gerekiyor. Pasaport çıakrdın diye hemen gidip yabancı bir ülkede çalışamazsın.
Merhaba ben 25 yaş altındayım ama öğrenci değilim. Yine de harçi ödemek zorunda miyim?
Evet
Merhaba bende aynı durumdayım. Hangi vizeye başvurduğunuzu öğrenebilir miyim ?
Geçerlilik süresi 26 ağustos 2020 ye kadar olan yeşil pasaportum var. Eşime yeşil pasaport almak istiyorum. Emekli olduğum kurumdan 1. derecenin 4. kademesinden emekli olduğumu gösterir belge almam gerekiyor mu?
Yeşil pasaport hakkı bulunan kişinin eşi ve çocukları da yeşil pasaport hakkından yararlanabiliyor. Kadro derecesini gösterir resmi belge istenir.
Yeşil Pasaport Evrakları:
Yeşil pasaport başvurusunun ilk adımı yeşil pasaport için istenen evrakları hazırlamak. Yeşil pasaport başvurusunda istenen belgeler şunlar: Nüfus cüzdanı ya da TC kimlik kartı aslı, 2 adet biyometrik fotoğraf, pasaport defter bedelinin ödendiğine dair dekont ya da makbuz, hususi damgalı pasaport talep formu (Emekli veya çekilme nedeniyle hususi damgalı pasaport başvurusunda bulunan hak sahiplerinden talep formu yerine bir defaya mahsus mensubu bulunduğu kurum tarafından düzenlenmiş unvanı ve kadro derecesini gösterir resmi belge istenir), öğrenimine devam eden çocuklar için öğrenci belgesi, ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi, varsa eski pasaport, engelli olan çocuklar için sağlık raporu.
Yeşil pasaport nasıl çıkarılır detayları için şu sayfaya göz atın:
https://kesfetsek.com/yesil-pasaport-nedir-kimlere-verilir/
https://kesfetsek.com/yesil-pasaport-nasil-cikarilir/
18 yaşını geçip arkadaşımızla gidebilmek var mı? Ailemiz yanımızda olmadan?
Evet
27.12 2018 tarihinde harç ve defter parası ödendi 2019 0cak da pasaport başvurusu yapabilirmiyiz
Maalesef. Başvurduğunuza 2019 harcını yatırmış olmanız gerekiyor.
2018 yılında geçerli olan harç ve defter parasını yatırdığınız için 2019’da açıklanan harçların aradaki farkını ödeyerek başvuru yapabilirsiniz.
Camaguey’e gitmek istiyorum pasaport vize ve ucak fiyatlari tur ilemi yoksa bireysel mi daha ucuza gelir yazarmisiniz
Camaguey’e gemi tur bulabilir miyim?
Merhaba ben harç ücretini yatıtdıktan kaç gün sonra başvuru yapabilirim. Yıl sonu malum harcı şimdi yatırsam başvuruyu ocak ayında yapabilir miyim? Yani ek bir ücret çıkar mı? Şimdiden teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.
2018 bitmeden başvurabilirsiniz. 2019 başvurularında güncel harcı yatırmamışsanız kabul edilmez.
Bir kurumda (belediye vs) sözleşmeli memur olarak 5 yıldır çalışmakta olan birisi yeşil pasaport alabilir mi? Detayları nelerdir?
Bildiğim kadarıyla sözleşmeli olduğunuzdan yeşil pasaport alamıyorsunuz.
Ben pasaport çıkarıcam 16 yaşındayım. Randevu alıcam ve gidicem. Nüfüs Müdürlüğüne annemle gitsem muvafakat belgesine gerek var mı?
Anne veya babanla gitmen veya muvafakat belgesi şart.
Kolay gelsin Mayıs 1994 doğumluyum. Üniversiteden alacağım öğrenci belgemle -harçsız- 10 yıllık pasaport almam mümkün mü? Mayıs 2019’a kadar çıkarmam mı gerekiyor?
Merhaba, çocuklarıma pasaport çıkartmak istiyorum ama babaları yurt dışında ve gelme şansı da yok, muvafakat belgesini nasıl alabilirim bu şekilde ?
Ben, Eşim ve 2 çocuğuma Yeşil pasaport çıkartmak istiyorum.10 Yıllık, Çocuklar Ocak ayında okul ile Yurt dışına geziye çıkacaklar. Çocuklar 14-16 yaşında, Pasaport harcı olarak çocuklar içinde ayrı ayrı yatıracak mıyım.
Her bir kişi, her bir pasaport için ayrı ayrı harcı yatırmak zorundasınız.
Merhabalar. Öncelikle, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Benim 10 yaşındaki kızım için illaki ayrı pasaport cikarmam şartmı yurt dışına beraber çıkabilmemiz için? Yani, velisi olduğum için kızımı Kendi pasaportuma ekleterek çıkış yapabilir miyiz acaba?
Pasaporta ekletme diye bir şey yok maalesef. Her keşinin kendine ait pasaportu olmak zorunda. Yaşı önemsiz.
İlk olarak yazınız çok faydalı. Ancak merak ettiğim birşey var. Başvuru yaptıktan sonra pasaport kesin olarak on gün içerisinde alacak mıyız? Pasaportun basılma ve eve teslim edilme süresi on gün. Ancak pasaport onayı süresi nedir? Başvurduktan ve evrakları teslim ettikten sonra pasaport başvurunuzun onaylanması için ne kadar süre beklemeliyiz? Ayrıca çalışmayan bir kişi, pasaport alabilir mi? Bilgi verirseniz sevinirim.
Başvuru yapıldıktan 2-3 günra pasaportunuzu aldığınız da oluyor. Evrakları verdikten sonra, Pasaportun basılma ve gönderilme süresi 1-3 güne düştü. Herkes pasaport alabilir.