Nong Khiaw, Nam Ou Nehri kıyısında, kendisini ilk defa görenleri büyüleyen göz kamaştırıcı manzaraya bakan bir vadide kurulu. Nong Khiaw’ın odak noktası köprü. Nong Khiaw’ın daha kalabalık batı tarafını, çoğu turistin kaldığı karşı tarafa bağlayan köprü 1964 yılında Çin’den hediye olarak inşa edilmiş.

Laos’un henüz keşfedilmemiş yerlerinden Nong Khiaw, nehrin üzerindeki tek bir köprüyle birbirine bağlı. Kasaba tamamen, yemyeşil tropikal ormanlarla kaplı dik dağlarla çevrili. Sarp kireçtaşı kayalarından oluşan görkemli dağları yaran nehre bakan bu küçük ve şirin kasabaya ulaşmam hiç de kolay olmadı.

🧭 Kuzey Laos’ta yer alan Luang Nam Tha‘da el değmemiş ormanlarda ve ücra köylerde yaptığım yolculuktan sonra, Güney Doğu Asya’nın en iyi korunmuş yerlerinden Nong Khiaw’a geçmeye karar verdim. Sabah kahvaltı keyfimden ödün vermeyince otobüs terminaline giden servisi kaçırdım. Terminalde birkaç saat oyalanıp öğlenki halk otobüsüne atladım (40.000KIP, 9TL).

Gittiğimiz yol altüstü 140 km civarındaydı, ancak otobüsün bu yolu alması 4 saati buldu. Udom Xai’de yetişeceğim otobüsü de kaçırınca öylece kala kaldım. Terminalde bulunan diğer gezginlerle tanışıp nereye gideceklerini sordum. Belki birlikte plan yapabilirdik. Şansıma Nong Khiaw’a gitmek isteyen iki çiftle tanıştım. Birlikte otobüs terminalinden özel kiralayacağınız minibüsleri sorduk.

Malta

Serbia

Ancak fiyatı kişi başına bölünce pahalı geldi. Sonra Hollandalı erkekle terminalden ayrılıp, yol üzerinde ve çevrede dolaşıp kendimize daha uygun fiyatlı bir minibüs bulabilir miyiz diye baktık. Gezinirken, yolda sırt çantalarıyla giden iki kıza rastladık. Kızlar ertesi gün gitmeyi düşünmelerine rağmen onları da ikna ettik.

Terminale geri dönüp minibüsümüzü kiraladık (72.000KIP, 16TL). Neredeyse tamamı toprak zeminden oluşan yolu aşıp Nong Khiaw’a varmamız 6 saati buldu. Hepimiz dağılıp kendimize kalacağımız yer aradık. Alman genç çiftle Phulisack Guest House’a yerleştik (40.000KIP, 9TL). Gündüzün çok sıcak olan hava burada oldukça serindi.

Nong Khiaw Gezi Rehberi

Nong Khiaw kasabası, Laos’un ücra bir köşesinde Vietnam sınırına yakın bir kasaba. Gitmesi zor ve yorucu olduğundan gezginlerin rotasına pek de yerini bulamıyor. Oysa ki altmışlı yılların sırt çantalı gezgin rotası Banana Pancake Rail güzergahında yer alan kasaba hem manzarası hem de açık havada yapılacak etkinlikleriyle gitmeye değer.

Nong Khiaw gibi Muang Ngoy kasabası da Banana Pancake Rail güzergahında. Ben henüz turist istilasına uğrayıp yozlaşmamış kasabalardan Nong Khiaw’ı seçtim. Laos’un bu köşesine ulaşmak zor olabilir ama her çabaya değer. Nong Khiaw kasabası küçük ve ilk bakışta oldukça basit görünse de maceracı gezginler için yapılacak birkaç keyifli aktivitesi var.

NONG KHIAW NASIL GİDİLİR
🚌 Luang Prabang’dan Nong Khiaw’a gitmenin en iyi yolu klimalı turist minibüsü. Biletler 70.000 kip (8 ABD Doları) civarında. Günde yaklaşık 4 tane var, her 3 saatte bir kalkıyor. Google Haritalar’a baktığınızda Nong Khiaw’a yolculuğun 3,5 saat süreceği görülse de 4 belki 5 saat yolda olacağınızı bekleyin. Laos’ta her şey daha uzun sürer.

⛴ Muang Ngoy kasabasına gitmek isterseniz Nong Khiaw’dan kalkan teknelerle gidebilirsiniz. Günde iki sefer yapılıyor, ilki sabah 10’da, ikincisi ise öğleden sonra 14’te. Tekne yolculuğu yaklaşık bir saat sürüyor. Tek yön 20.000 KIP.

NONG KHIAW NEREDE KALINIR
🏨 Her bütçeye uygun konaklama seçeneği var. Çok turistik yer olmadığından konaklama bütçesi de düşük. Ou Nehri boyunca yer alan Mandala Ou Resort, orta bütçeliler için uygun. Nong Khiaw’da kalınacak diğer yerler için Booking.com sitesindeki en son fiyatları kontrol edebilirsiniz.

Nong Khiaw Town, Laos
Nong Khiaw Town, Laos
Nong Khiaw Town, Laos

Kasabanın aslında ne kadar güzel bir yerde olduğunu fark etmem ancak sabah gün aydınlanmasıyla oldu. O kadar çok fotoğraf çekmişim ki bazı kareler birbirinin aynısı. Sisler içerisindeki yüksek dağlar arasında uzanan nehir, nehrin üzerinde onlarca küçük adacık ve tabi yemyeşil bir doğa.

Nong Khiaw, Laos’ta sevdiğim tüm küçük şeylerin tek bir yerde toplanmış hali gibiydi. Akıllara durgunluk verecek kadar güzel değil belki ama çok sayıda turist hizmeti olan ama pek bir şeyi olmayan pek çok yerden daha çekici geldi bana.

Çarpıcı doğal manzarası, samimi ve mütevazı köylüleri, elektrik, akan su, sıcak su gibi temel ihtiyaçları bulabileceğim düşük maliyetli konaklama seçeneği vardı. Nehir kıyısında gecelik 14$ bütçeye kalabileceğiniz güzel bungalovlar var.

Nong Khiaw çevresindeki üçük köyleri ziyaret etmek isterseniz, 100.000 KIP’e scooter kiralamak mümkün. Trafik yok denecek kadar az ama yol mükemmel değil, dikkatli olmanız lazım.

Nehrin iki kıyısındaki kasabayı birbirine bağlayan beton köprünün belki de yüz metreyi bulan ayakları bulunuyor. Bu manzaraya karşı kahvaltı yapıp, restoran çalışanlarından kasabada neler yapılabileceğini öğrendim. Sadece taze ve yerel yemekler sunan kalite ve fiyat açısından da iyi bir seçenek olan Noymany Restaurant tercih edilebilir.

Nong Khiaw küçük bir kasaba olmasına rağmen, muhteşem açık hava aktivitelerine sahip. Birkaç dakika sonra trekking ayakkabılarımı giyinmiş, çantamı sırtıma vurmuş halde ilk ziyaret edeceğim yere, savaşta yerel halk tarafından sığınak olarak kullanılmış Phathok Mağarasına doğru yürüyordum.

Phathok Cave

Phathok Cave
Phathok Cave Bambu Köprü
Pha Thok Cave Laos
Pha Thok Mağarası, ilk giriş

Phathok Cave (Pha Thok Mağarası), 1960’larda Çinhindi Savaşı sırasında Nong Khiaw’da saklanma yeri olarak kullanılan birkaç tarihi mağaradan biri. Mağara kasabadan yürüyerek yaklaşık 40 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor. Mağaraya giden yol her yaş için uygun ve harika manzaraya sahip, kolay bir yürüyüş yolu.

Nong Khiaw köylülerinin kendilerini korumak için ‘Secret War‘ sırasında kullandıkları tarihi Phathok mağarasına gitmeden önce nehir üzerinde yer alan derme derme çatma bir bambu köprüden geçmeniz gerekiyor.

Ana mağaraya giden patikanın çevresinde kümelenmiş birkaç küçük mağara var. İlk mağaradan sonra biraz dolambaçlı yollardan geçip ikinci mağaraya geçiyorsunuz. En büyük mağaraya giden küçük bir patika boyunca beton merdivenler yapılmış.

Ben ziyaret etttiğimde hiçbir aydınlatma yoktu. Cep telefonumun ışığıyla yolumu buldum. Mağaranın önünde oynayan birkaç meraklı çocuk da beni yalnız bırakmayıp eşlik etti. Bana içeride yolumu bulmam için rehberlik yaptılar.

Laos Nong Khiaw
Pha Thok Mağarası girişi sonrası ilk mağara
Phathok Cave, Nong Khiaw
Phathok Cave, Nong Khiaw
Laos Pha Thok Cave
Dışarıdan sızan ışıklar yer yer mağarayı aydınlatıyor

Bir sabah veya öğleden sonra sınırlı zamanınız yoksa mağaraya yürüyerek gidin. Kasabayı çevreleyen yüksek ve dik dağlar etkileyici bir görüntü sunuyor. Giriş ücreti 10.000 KIP. Her gün 07.30 – 18.30 saatleri arasında ziyarete açık.

Pha Daeng Peak Viewpoint

Pha Daeng Zirvesi, kasabanın muhteşem manzarasına sahip, tepenin zirvesinde yer alan bir seyir noktası. Seyir noktasına giden yol oldukça dik ve tırmanış zorlayıcı. Ancak Nong Khiaw ve çevredeki kırsalın muhteşem manzarası buna değer.

Benim ziyaret ettiğim dönemde ücretsizdi. Yürüyüşe başlamak için kasabanın güney tarafına geçin. Nehirden uzaklaştıkça yolun sol tarafında patikayı göreceksiniz. Yolun devamı için 20.000 KIP’lik (2.25 ABD Doları) küçük bir giriş ücreti ödeyeceksiniz. Tabelalardan da açıkça görebileceğiniz gibi, tırmanırken patikaya bağlı kaldığınızdan emin olun.

Laos hâlâ 1960’lardaki Secret War’dan kalma patlamamış mühimmat (UXO’lar) ile dolu, bu yüzden bu uyarıları her gördüğünüzde ciddiye almak önemli. Zirveye tırmanış hemen hemen yokuş yukarı ve çok çamurlu. Bu parkur için iyi tutuşlu yürüyüş botları veya spor ayakkabılar giyin.

Gün batımı manzarası için bu yolu yürümeye karar verirseniz, Nong Khiaw’da hava oldukça hızlı kararacağından inişiniz için bir el feneri getirdiğinizden emin olun. ya da hesabınızı iyi yapıp hava kararmadan dönmeye çalışın.

Nong Khiaw Kasabası
Nong Khiaw Kasabası
Nong-Khiaw-Kemal-Kaya

Mağara ile kasaba arasında bulunan bir patikaya saptım. En güzel manzaraya sahip ve 4 saatlik bir trekkingle orman içerisinden geçen patikayla ulaşabileceğimi söyledikleri bu tepe, kasabada zirvesine çıkılabilen en yüksek ikinci tepe aynı zamanda.

Belirli belirsiz patikayı takip edip ormana ulaştım. İçerisinde izleri takip edip nihayet zirveye ulaştığımda 2 saat geçmişti. Kolay bir yürüyüş yolu sayılmaz, ancak hem yürüyüş yolundaki ormanın güzelliği, hem de zirveye çıktığımda ayaklarımın altında olan manzara paha biçilemezdi.

Zirvede olma hissi zaten başlı başına bir tatmin sebebi. Manzaranın tadını çıkarıp dinlendikten sonra geri dönüş yoluna koyuldum. Tamamen belirgin bir patikayı takip ediyordum ama patika daha önce geldiğim patikadan farklıydı. Bana iki ayrı yol olduğunu söylemişleri ve bu o olmalıydı.

Ancak bir noktada yol kaybolduğu gibi önümde geçilmesi zor ve riskli bir eğim ve ağaçlar belirince, geri dönüp diğer patikayı aramaya karar verdim. Tam üç defa aynı yolu gidip geldim. Gün batımına çok vardı ama ormandaki yüksek ağaçların gölgesi nedeniyle hava kararmak üzereydi. Acıkmış, yorulmuş ve susamıştım.

Çantamdaki bisküvi ve elmayla idare ettim. Suyum bitmişti. İlk iki kez patika arayışım başarısız oldu. Üçüncü defa aynı yolu yürüyüşümde belli belirsiz bir patika gördüm. Yüzümde kocaman bir sırıtma ile dik yokuşu hızlı adımlarla inip kasabaya geri döndüm.

Macera olmadan yapılan bir gezi eksiktir zaten değil mi? O kadar uzun ve zorlu yollar bu manzarayı görmeye değer doğrusu.

Day 583: Laos:16 Luang Nam Tha, 8 Mart 2012

Bin Filin Ülkesi Loas’ta on beş gündür seyahat ediyorum. Aslında seyahat kelimesi biraz basit kalıyor. Laos’ta yolda olmak, batılıların sıklıkla kullandıkları challenging kelimesiyle anlamını tam olarak buluyor, zor, meydan okumak. Şehirden şehire veya kasabadan kasabaya gitmek sağlam sabır gerektiriyor.

Bazı yolculuklarım 8 saati, bazıları ise 15 saati bulabiliyor. Kah nehirde, kah turist minibüsünde, kah tavuklar, çuvallar arasında yerel halk otobüsünde seyahat ediyorum. Sabrımın sınırlarını ve konfor sınırımı yeniden keşfediyorum ve şunu iyice kalpten hissediyorum ki ben yolda olmak için doğmuşum.

Kimisinin apaçık işkence diye tanımlayacağı bu bir yerden bir yere gitme şekli, bende keyif olarak anlamını buluyor. El değmemiş doğada trekking, elektrik olmayan köy evlerinde uyku, nehirde duş, tamamen doğadan elde edilmiş şeylerle doğal pişirilen yemekler gibi şeylerle dolu aktiviteler ve sonrasında durmaksızın yollarda olma hali nedeniyle yazıları yazamaz oldum.

Zaten yazsam da kağnı hızında internet bağlantılarıyla yayınlamam mümkün olmayacak. Olan vakitlerimi ancak fotoğrafları düzenleyerek geçirebiliyorum.

Day 582: Laos:15 Nong Khiaw, 7 Mart 2012

Serbia

9 Yorumlar

  1. mağarada kayboluşundan sonra bu ikinci kayboluşun oluyor… okurken ben bile korkmuştum… patikanın seni istediğin yere götürmesine sevindim.. senin de dediğin gibi macera olmadan gezi eksik kalırdı.. dağlar arasında manzara mükemmel… doyasıya seyrettiğine ve tadını çıkardığına eminim… günbatımı fotografına bayıldımm.

  2. “Sabrımın sınırlarını ve konfor sınırımı yeniden keşfediyorum ve şunu iyice kalpten hissediyorum ki ben “yolda olmak” için doğmuşum.”

    Abi yukaridaki kelimelerin icin seni yurekten alkisliyorum…

    • Laos demek benim için “yolda olmak” demek anlamına geliyor artık. O kadar çok zamanımı orada yollarda, hemde çok bozuk yollarda geçirdim ki, gezi yazılarımı ancak yazabiliyorum. Çok teşekkürler Onur.

  3. Yolda olmakla bütünleşmiş bi adamsın artık. Yollar seni sen yolları çok sevdin. Sevdiğin yollarla, keyifle uzun yolculuklar, takipteyiz…

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz