Endonezya’nın başkenti Jakarta yüksek yapıları, geniş sokak ve caddeleri, bir an bile durmayan hareketli trafiği ile insanın başını döndürüyor. Sanskrit dilinde zafer anlamına gelen şehir, İkinci Dünya Savaşının ardından kazanılan bağımsızlık ile modernleşen yapısı ve bağımsızlık öncesi dönemin sömürge izlerini bir arada yaşatıyor.

Sokaklarında modern ve geçmişi bir arada hissettiren kalabalık ve gürültülü şehir Jakarta, 230 milyon nüfuslu, 17 bin adalı Endonezya’nın en büyük şehri. Farklılıkların bir arada yaşadığı şehirde, farklı dil, etnik ve inanç grupları hoşgörü içerisinde yaşıyor.

jakarta rehberi

Yogyakarta şehrinden Jakarta’ya geçtim. Bisnis tarifesinden 190 bin Rp’ya tren biletlerimizi aldık. Bisnis sınıf trende klima ve vantilatörler vardı ama içerisi buna rağmen sıcaktı. Lokal satıcılar olmaz diye düşünmüştük ama ekonomi sınıfından farkı yok. Koltukları da daha dardı. 7 saatlik pek de rahat olmayan bir yolculuk sonrası Jakarta Bangar Senen istasyonuna vardık.

Daha önce couchsurfing web sitesinden yazıştığımız Lamia gelip bizi istasyondan aldı. Kendisi ailesiyle yaşıyor ve bizi konaklama imkanı sunamadığından arkadaşı Nando’dan yardım istemişti. Bir cafede Lamia’nın arkadaşları Monte ve Nando ile buluştuktan sonra 3 tekerlekli motosiklet olan beçaka atlayıp Nando’nun evine geçtik.

Malta

Serbia

Dar uzun yapıda ve iki katlı oldukça basit ve eski bir binada bize kendi yataklarını verdiler. Evde Nando, erkek kardeşi ve onun eşi ile çocuğu ve diğer erkek kardeşi Elyas ile kalıyorlar. Lamia müslüman ve oruç tutuyor, Nando ve kardeşleri ise Hıristiyan.

Eşyaları yerleştirip, duş aldıktan sonra Jakarta’nın ünlü turist caddesi ve bölgesi olan Jaksa’ya geçip yemek yedik. Sonrasında bir bara geçtik. Diğer birkaç Couchsurfer de gelip bize katıldı. Hepsi bizimle oldukça ilgili ve samimi. Gülmeyi ve kahkaha atmayı çok seviyorlar.

Day 387, ID:44, Jakarta, Java. 26 Ağustos 2011, Cuma

Jakarta Gezi Rehberi 🇮🇩

Güneydoğu Asya’nın en kalabalık şehri olan Jakarta (Cakarta), Endonezya’nın bağımsızlığını ilan ettiği II. Dünya Savaşı sonrasında 1 milyon civarında iken 1988’de 8 milyona ulaştı. Jakarta’nın bölgenin en önemli ticaret, kültür, eğitim ve bilim merkezlerinden biri olması nedeniyle köylerden kente göçle birlikte nüfus her geçen yıl hızla artıyor.

Hem etnik hem de dini bakımdan çok çeşitli bir nüfus yapısına sahip olan Jakarta’da nüfusun büyük bölümü Müslümanlardan oluşuyor. Sömürge döneminde Hristiyanlaşan yerliler, Amerika ve Avrupa’dan gelen Protestan ve Katolikler ile Yahudiler de kentte yaşıyor.

Jakarta’nın ne zaman kurulduğuna dair net bir bilgi yok. 16. yüzyıl başında Portekizlilerin Java Denizine geldiği dönemde koy kıyısında Sunda Kalapa adlı bir şehir olduğu biliniyor. Müslüman Bentem Sultanlığı tarafından işgal edilen ve müreffeh ve muzaffer anlamına gelen Jajakarta olarak anılan kent yıllar içerisinde Jakarta’ya dönüştü.

Endonezya’nın resmi dili Endonezce (Bahasa Indonesia). Endonezya para birimi olarak Endonezya Rupisi (IDR) kullanılıyor. Türkiye’den 4 saat ileride.

Endonezya vizesiz ülkeler listesinde. Havalimanında herhangi bir ücret ödemeden ülkeye girebiliyorsunuz, ancak bu vizeyle ülkede en fazla 30 gün kalınıyor. Uzatmak mümkün değil. Eğer ülkede 30 günden fazla kalmayı düşünüyorsanız havalimanında 35$ ödeyerek 30 günlük Visa on Arrival vize alırsanız bunu ileride 30 gün daha uzatmak mümkün.

Pasaportunuzun en az 6 ay geçerli olduğundan emin olun. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Endonezya Gezi Rehberi kategorisinde yüzlerce Endonezya blog yazım yer alıyor. Blogun sağ üst köşesindeki arama kutusundan gideceğiniz yerin adını yazıp araştırabilirsiniz. Daha uygun bir Endonezya tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.

Jakarta Gezilecek Yerler 📌

Endonezya’nın kültürel merkezi olan Jakarta’da çok sayıda sanat galerisi, müze, anıt, tema parkı ve görülecek yer bulunuyor. Şehrin en merkezi noktasında bulunan Ulusal Anıt, Jakarta turu için başlangıç noktası olarak kabul edilebilir. Başkanlık sarayının da içinde bulunduğu bu meydan bürokrasinin merkezi. Bundaran HI Kavşağı ile Manga Dua Alışveriş Merkezi’nin kesiştiği noktada yer alan meydanda gün boyu hareketlilik devam ediyor.

Batı Jakarta, Eski Jakarta şehrinin merkezi. Görsel açıdan Çin mahallesini andırıyor. Jakarta’nın eski şehir bölgesi Kota Tua’da zamanda geriye yolculuk yapıyormuş gibi hissettim. Sıra sıra kolonyal binalara ve diğer tarihi yapılara ev sahipliği yapan Kota Tua, herkes için popüler bir turistik cazibe merkezi.

İnsan yoğunluğunun gözlendiği bu bölgede müzeler, alışveriş merkezleri, mağaza ve dükkanlar tıklım tıklım. Menteng ismindeki yerleşim merkezi daha gelişmiş yapısıyla merkezde gezilecek yerler arasında.

Güney Jakarta, Selatan ismiyle anılıyor. Oteller, lüks restoranlar, eğlence ve alışverişin merkezi olan bu noktada para harcamak oldukça kolay. Doğu Jakarta ya da Timur olarak bilinen bölgenin en ünlü noktası ise Taman Mini. Cibubur kamp alanı ile Utan Kayu topluluğunun ürünlerine bu bölgede rastlanıyor.

Jakara Utara ismi, sayısı binleri aşan adadan oluşan kuzey bölgesi için kullanılıyor. Burada Bayfront şehri ile Kelapa Gading alışveriş merkezleri en sık ziyaret edilen yerler arasında.

Immanuel Kilisesi, sömürgeci döneme ait izleri görmek için iyi bir seçenek. Güneydoğu Asya’nın en büyük İslam eseri olan İstiklal Cami, Jakarta Müzesi, otantik atmosferi ve kalabalığı ile Pasar Ikan Balık Pazarı şehir merkezindeki önemli noktalar.

Jakarta vardığımın ertesi gün Lamia ve Monte evinde kaldığımız Nando ve Elyas’ın evine geldiler. Hep birlikte Jakarta’nın tarihi şehir bölümü olan Kota Tua’ya gittik. Kota’nın Dutch stilindeki binalarıyla bezeli sokaklarında biraz dolaştıktan sonra müzeye gittik. Fatahillah Parkı içinde yer alan müzeler, Sunda Kelapa Limanı ve Deniz Müzesi eğer ilginiz varsa keyifli bir deneyim olabilir.

1. Jakarta Old Town: Kota Tua

Jakarta old city
Jakarta old city

Kota Tua, Cakarta’nın Eski Kenti. Avrupalıların egemen olduğu yüzyıllardaki Endonezya tarihinin bir hatırlatıcısı. Devasa metropol Jakarta’nın bir zamanlar Batavia olarak bilinen bir bölgenin etrafındaki küçük bir alanla sınırlı olduğunu hayal etmek zor.

19. yüzyılda Hollandalılar burada bölgenin ticaret merkezi olan bir üs kurmuşlar. Stratejik konumu ve doğal kaynaklara erişimi nedeniyle, Endonezya takımadalarında hızla önemli bir merkez haline gelmiş.

İşin garibi, yine de her zaman nispeten küçük kalmış. 1900’lerin başında yani sadece bir asır önce, Jakarta’nın yalnızca 150 bin kişilik bir nüfusu vardı. O zamandan bu yana kentsel nüfus 28 milyona kadar büyüdü. Bu küçük sömürge kökenli tarihi şehri, Jakarta’yı kasıp kavuran gelişme dalgasında neredeyse kaybolmuş durumda.

Fatahillah Meydanı, tarihi binaların tam kalbinde yer alan bir açık alan alan. Çoğunlukla hafta sonları, bu meydan her yaştan insanla dolup taşıyor. Kota Tua’da yapılacak en önemli şey şehrin hikayesine ışık tutan üç müzeyi ziyaret etmek; Jakarta Tarih Müzesi, Güzel Sanatlar Müzesi ve Kukla Müzesi.

2. Jakarta Tarih Müzesi

jakarta görülecek yerler
Cafe Batavia
Cafe Batavia

Jakarta Tarih Müzesi (Jakarta History Museum /Fatahillah Museum), 1710 yılında inşa edilmiş. Endonezya’nın Hollanda kolonisi olduğu dönemlerdeki yönetim binası şimdilerde müze olarak düzenlenmiş. Bölgedeki büyük kamu binalarının güzel bir örneği.

Eski Batavia Belediye Binasında yer alan Jakarta Tarih Müzesi, tarih öncesi zamanlardan kolonizasyon dönemine ve ülkenin bağımsızlığına kadar şehir ve konumu hakkında sergilere ev sahipliği yapıyor.

Endonezya’nın bağımsızlık mücadelesi zamanında merkez nokta olan binada hizmet veren müzedeki sergiler oldukça kaba bir şekilde sunuluyor. Hem binanın durumu hem de eserler içler acısı. Duvarlar dökülmüş, orijinal mobilyalar zarar görmüş, duvarların renkleri kaçmış ve kirli.

Binanın zemin katında 4-5 tane zindan bulunuyor. Köylüler tarafından tarlalarda bulunmuş ve devlet tarafından alınıp müzeye konmuş, üzerinde çoğu Hinduizm ile ilgili motifler olan eski çağlardan kalma taşlar ilgi çekici.

Etrafta dolaştıktan sonra klasik Avrupa konseptine sahip bir restoran olan Fatahillah Müzesinin önündeki otantik yer Café Batavia‘da mola verebilirsiniz. Klasik bir Avrupa atmosferi ve Hollanda Binasının muhteşem manzarası eşliğinde bir öğle yemeği yiyebilir veya bir bardak kahve ile dinlenebilirsiniz.

Café Batavia binası 1850’de kolonyal tarzda inşa edilmiş ve iç mekan bu tarih göz önünde bulundurularak tasarlanmış. Yaklaşık 20 yıldır bir restoran ama eski Hollanda şehri Batavia’nın havasını burada aynen korunmuş gibi.

3. Güzel Sanatlar ve Seramik Müzesi

seramik-muzesi-jakarta
Güzel bir kolonyal binada bulun Güzel Sanatlar ve Seramik Müzesi

Güzel Sanatlar ve Seramik Müzesi (The Fine Art and Ceramic Museum), Hollandalılar tarafından 1870’de inşa edilen eski Adalet Divanının içinde yer alıyor. Eski mahkeme, Kota Tua’nın ana meydanının kenarlarından birini oluşturuyor. Bu bölgedeki en etkileyici mimari yapılardan biri. Müze, takımadalardaki tasarım çeşitlerini sergileyen geleneksel seramiklere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca 19. ve 20. yüzyıla ait eserler ve daha modern seramik eserler de var.

Denizcilik Müzesi (Maritime Museum), Kota Tua’nın ana meydanına 10 dakikalık yürüme mesafesinde. Hollanda Doğu Hindistan Şirketinin eski depolarının içinde yer alıyor. Binlerce adadan oluşan bir ülke için denizcilik, sivil ulaşım, askeri ve ticari nedenlerle son derece önemli.

Bank Indonesia Müzesi, konu biraz kuru gelse de aslında bölgedeki en ilginç müzelerden biri. Endonezya’daki bankaların hikayesini anlatmak için modern bir multimedya ve etkileşimli yaklaşım düşünmüşler.

4. Wayang Müzesi

wayang müzesi

Wayang Müzesi, Jakarta Tarih Müzesinin bulunduğu ana meydanın diğer tarafında, Cava kuklacılığına adanmış bir müze. Kuklalar, Java adasında yaygın olan ama aynı zamanda ülkenin diğer adalarında da bulunan geleneksel bir tiyatro biçiminde kullanılıyor. Bizdeki Hacivat ve Karagöz gibi.

Müze, farklı zamanlardan çok çeşitli sergilere sahip. Öğeleri açıklayan işaretler yüksek standartta olmasa da yerel kuklacılığın evrimi hakkında iyi bir vitrin sunuyor. Gamelan gibi geleneksel enstrümanlarla ara sıra performanslar da sunuyorlar.

Anlayacağınız üzere Kota Tua’da görülecek çok şey var. Müzenin önündeki geniş alandaki bisikletçilerde 15.000 Rp karşılığında bisikletlerimizi kiraladık. Bisikletler 1940 ve 50’li yıllardaki Hollanda döneminden kalma. Önce sokaklarda sonra da eski liman bölgesi Sunda Kelapa Limanında gezimize devam ettik.

5. Sunda Kelapa Limanı

Sunda Kelapa

Sunda Kelapa Limanı (Sunda Kelapa Harbour), Endonezya’daki tüm baharat ticaretini kontrol ettiği zaman Hollanda’nın en parlak dönemine tanık olan Jakarta’daki en eski limanı. Günümüzde liman, özenle düzenlenmiş geleneksel phinisi ahşap tekneler ile yurtiçi nakliye gemileri için hizmet veriyor.

Limanda bulunan eski ve tarihi balıkçı gemilerini dolaştık. Meydan geri döndüğümüzde akşam pazarı kurulmaktaydı.

6. Merdeka Meydanı

Merdeka Meydanı

Merdeka Meydanı, bir kilometrekarelik alanıyla dünyanın en büyük meydanlarından biri. Ulusal Anıt, taş döşeli büyük bir plaza olan Merdeka Meydanının ortasında yer alıyor. Merdeka Meydanı genellikle askeri geçit törenleri ve gösteriler gibi büyük etkinlikler için kullanılıyor.

Ancak hiçbir şeyin olmadığı günlerde bile ziyaretçilerin görebileceği çok sayıda aktivite var. Yerel gruplar tarafından spor ve kültürel faaliyetler için bir alan olarak kullanılıyor ve bazı akşamlar pazarlar veya festivaller var.

7. Merdeka Palace

Merdeka Palace

Merdeka Palace (Merdeka sarayı), Endonezya’nın Hollanda’dan bağımsızlığını ilan ettiği yer. Bağımsızlık 1945 yılında bu binada ilan edilmiş. Her yıl 17 Ağustos’ta Endonezya’nın Bağımsızlık Günü Merdeka Sarayında kutlanıyor. Devlet ve yabancı devlet adamları yoğun katılımıyla, binanın ön basamaklarında prestijli bir bayrak dikme töreni düzenleniyor.

Uzun yıllar Hollandalı generallere ev sahipliği yapan saray 1879’da inşa edilmiş. Endonezya bağımsızlığını kazandıktan sonra Istana Merdeka (Özgürlük Sarayı) olarak yeniden adlandırılmış. Neoklasik mimarinin mükemmel bir örneği, Cumhurbaşkanlığı Sarayında yaşamış Endonezya cumhurbaşkanlarının yaşamları hakkında bilgi edinin edinebilirsiniz.

Başkanlık odasında güzel sanat eserleri koleksiyonu sergileniyor. Bunlardan, Bali ahşap oymacılığı örnekleri ve iki büyük Çekoslovak avizesi öne çıkıyor. Hafta sonları ziyarete açık olan saraya giriş ücretsiz.

Başkanlık odasında güzel sanat eserleri koleksiyonu sergileniyor. Bunlardan, Bali ahşap oymacılığı örnekleri ve iki büyük Çekoslovak avizesi öne çıkıyor. Hafta sonları ziyarete açık olan saraya giriş ücretsiz. Formal kıyafet zorunlu, sandalet kabul edilmiyor. Formal kıyafet zorunlu, sandalet kabul edilmiyor.

8. National Monument

jakarta şehri
Jakarta halkının pazar günleri spor ve eğlence için keyif aldığı bir park

National Monument (MONAS), Merdeka Meydanının ortasındaki Ulusal Anıt. Tepesinde altın varaklı alev bulunan 137 Metre yüksekliğindeki anıt, ulusun bağımsızlığını simgeliyor. Halk arasında ‘Sukarno’nun Son Ereksiyon’u olarak biliniyor! Endonezya’nın başkentindeki en ünlü bina.

Endonezya’nın, takımadaların çoğunu üç yüzyıldan fazla bir süredir etkili bir şekilde yöneten sömürgeci Hollandalılardan bağımsızlık mücadelesini anmak için inşa edildi. Jakarta kaşifleri için burası herhangi bir şehir turuna başlamak için iyi bir yer.

Anıtın kendisi sadece modern Endonezya ve Jakarta’nın ortaya çıkışını temsil etmekle kalmıyor, aynı zamanda etrafındaki binalar ülkenin tarihi ve kültürü hakkında mükemmel bir fikir veriyor.

Alt platform 17 metre, üzerindeki dikilitaş ise 118 metre yüksekliğinde. En üstte 50 kilogram altın folyoyla kaplanmış alevlerden bir heykel var. Ulusal Anıtın tabanında, Endonezya’nın Bağımsızlık mücadelesini ve Bağımsızlık Bildirgesinin orijinal metnini diaroma olarak işlenmiş.

Başka bir oda, bir bayrak, harita ve bağımsızlık ilanının kopyası da dahil olmak üzere ülke için önemli simgeler sergiliyor. Yukarıdan Jakarta’nın panaromik manzarasını görmek için kısa bir süre asansör kuyruğu bekleniz gerekiyor. MONAS bölgesine giriş ücretsiz.

9. National Museum

national museum, jakarta

National Museum, Güneydoğu Asya’daki ilk ve en büyük müze. Yolun karşısında, Merdeka Meydanının doğu tarafında bulunan etkileyici müze, sömürge döneminin büyük kamu mimarisinin mükemmel bir örneği bir binada hizmet veriyor. Ülkeyi oluşturan çeşitli adalardaki insanların gelenekleri ve yaşam tarzları hakkında sergilere sahip.

1868’de açılan ve yakın zamanda genişletilen müze, 109.342 nesneden oluşan etkileyici bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Tarih öncesi günlerden günümüze Endonezya takımadalarının yerli kültürlerinin kültürel mirasının uzun tarihi hakkında kapsamlı bir fikir veriyor.

Endonezya adalarında yıllar boyunca üretilen batik kumaşların ve dokuma tekstillerin eksiksiz bir koleksiyonu görmeye değer. Bir zamanlar takımadaların racalarına ve sultanlarına ait olan altın ve gümüş süs eşyaları ve mücevher koleksiyonunu en üst katta sergileniyor.

Her şeyi görmek istiyorsanız, tüm günü müzede kolayca geçirebilirsiniz. Ancak bir veya iki saat ayırırsanız, ülkenin farklı topluluklarının geleneksel yönünü kapsamlı bir şekilde anlamanız mümkün. Jakarta gezilecek yerler listenize ekleyin.

10. Jakarta Istiqlal Mosque

Jakarta Istiqlal Mosque
Jakarta Cami

Jakarta Istiqlal Mosque (İstiklal Camii), ilk olarak Endonezya’nın ilk Cumhurbaşkanı Soekarno tarafından 22 Şubat 1978’de halka açılan Jakarta’daki en büyük cami. 120 bin kişiye kadar cemaati ağırlayabildiği için hem yapı hem de kapasite bakımından Güneydoğu Asya’nın en büyük camisi.

Güneydoğu Asya’daki en büyük İslami ibadet yeri olan İstiklal Camii, 1954 yılında Kuzey Sumatra’dan bir Hıristiyan mimar olan Frederich Silaban tarafından tasarlanmış. Endonezya’da bayram namazı gibi İslami kutlamaların çoğu da bu camiden yayınlanıyor.

11. Neo Gotik Katolik Katedrali

jakarta katedrali

Neo Gotik Katolik Katedrali, Cakarta’nın en büyük camisi olan İstiklal Camii’nin tam karşısında, Banteng Meydanının kuzey köşesinde duruyor. Yakınlıkları tesadüf değil. Endonezya’nın ilk cumhurbaşkanı Soekarno, tüm dinlerin barış ve uyum içinde bir arada var olabileceği, ulusun çeşitlilik içindeki birlik felsefesini sembolize etmek için cami kilisenin yanına inşa edildi.

Bu neo-gotik kilise, daha önce 1829’da inşa edilmiş, ancak 1890’da çöken eski katedralin bulunduğu yerde yeniden inşa edilerek 1901’de kutsanmış. Aktif olarak kullanılan iki katlı Jakarta Katedrali, Meryem Ana’ya adanmış.

Endonezyalıların yaklaşık yüzde 90’ı kendilerini Müslüman olarak tanımlamasına rağmen, ülke nispeten hoşgörülü ve devlet dört ana dini daha tanıyor. Çoğunluğu Protestan olmasına rağmen, ülkenin neredeyse yüzde 10’u Hıristiyan. Katoliklik, 16. yüzyılda yerel halkla ticarete başlayan Portekizlilerle Endonezya’ya geldi.

12. Taman Mini Indonesia Indah

Taman Mini

Taman Mini Indonesia Indah (Endonezya Minyatür Parkı), Doğu Jakarta’nın Gede Bölgesinde kurulan, her ilin tarihini, sanatını, zanaatını ve geleneklerini sergileyen kopya köşklerin yer aldığı bir park alanı. Aceh’den Kalimantan, Sulawesi, Java ve Papua’ya kadar Endonezya takımadalarında bulunan geleneksel şeflerin evlerinin 26 özel kopyası parkta sergileniyor.

Endonezya takımadalarındaki olağanüstü zenginliği kısmen de olsa gözler önünse seren bir dizi flora ve fauna parkına, çeşitli müzelere, gösteri tiyatrolarına, bir Imax tiyatrosuna ve konaklama tesislerine sahip. Doğa severler için orkide bahçeleri, kaktüsler, bitki, çiçek bahçeleri ve ayrıca Kuş Parkı var.

Endonezya’nın çeşitlilik ve kültür açısından sunduğu şeylere iyi bir giriş niteliğindeki Taman Mini Indonesia Indah, yerel kültüre yakından bakmak için iyi bir fırsat. Dans ve müzik eşliğinde Endonezya yaşamına yakından tanıklık etmek için ziyaret edilebilir.

13. Museum MACAN

Museum MACAN (Modern and Contemporary Art in Nusantara), Yayoi Kusama’nın eserlerinin sergilendiği çağdaş sanat sergisi mekanı. Müzenin misyonu, sanatçıların sanatlarını küresel bir izleyici kitlesine sergilemeleri için bir platform olmak. Özel programlar ve sergilerden oluşan aktif etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Burada ilham verici, ilginç ve göz alıcı birçok sanat eseri bulabilirsiniz. Museum Macan’ın çalışma saatlerine de dikkat edin. Müze salıdan pazara 10.00 – 20.00 saatleri arasında açılıyor. Son giriş 19.00’da kapanıyor.

14. Kepulauan Seribu

Kepulauan Seribu
Tidung Adası, Kepulauan Seribu

Kepulauan Seribu, kelimenin tam anlamıyla Bin Adalar anlamına geliyor. Jakarta Körfezine dağılmış birçok tropik adaya verilen ad. Çok az insan, Jakarta eyaletindeki Pulau Seribu Ulusal Deniz Parkı’nı kapsayan bu bölgede 110 ada olduğunu biliyor.

Sadece 11 adada yerleşim var ve yaklaşık 20 bin kişi yaşıyor, diğerleri ya ıssız ya özel mülkiyet ya da doğa koruma alanı altında. Cakartalılar için bir şnorkel cenneti olan adaların kimisi yarım saat kimisi 3 saat uzalıkta, denize serpilmişler.

Bu adalardan Palau Tidung‘da 2 gece kalma şansım oldu. Kali Adem Limanından kalkan teknelerle 2 saatlik bir tekne yolculuğuyla ulaşıyorsunuz. Pulau Tidung Besar ve Tidung Kecil (küçük Tidung) olarak iki adadan oluyor. Her ikisi uzun bir köprüyle birbirine bağlı.

Sığ suları yüzmek, güneşlenmek ve şnorkelli yüzme için fena değildi. Tropikal balıklar ve egzotik deniz canlılarıyla dolu mercan resiflerine sahip. Su berrak ve güzel, ancak kıyıdaki çok miktarda çöp var. Konaklama seçeneği kısıtlı, homestayler çok basit.

Bayram öncesi gittiğimizden 1 gece plajda uyumuştuk. İkinci gün ise tesadüfi bir homestayde kaldık, fena değildi. Ben adada geçirdiğim vakitten çok keyif aldığım için sevdim Tidung’u. Ancak kısıtlı vaktiniz varsa kalkıp gitmenizi tavsiye etmem.

Grand Indonesia, Jakarta’daki en büyük alışveriş merkezi. Bu alışveriş merkezi her yaştan insan için bir cennet çünkü herkesin eğlenebileceği her şeye sahip!

Ruang Seduh, 1/15 Coffee, Sophie’s Authentique, Giyanti Coffee Roastery ve Pipiltin Cocoa gibi cafeler her köşesine inanılmaz ayrıntılara sahip harika ortamları olan mekanlar.

Jakarta’nın ilk sky barlarından biri olan Skye, serin bir gece veya muhteşem bir manzara eşliğinde harika bir akşam yemeği için mükemmel.


Jakarta’da Couchsurfing’den misafiri olduğum arkadaşlarla Jakarta gezisi yaptıktan sonra sokak restoranlarından (warung) yiyecek bir şeyler alıp yedikten sonra şehir merkezindeki büyük alışveriş merkezlerinden birine takıldık. Daha sonra bize katılan diğer Couchsurfer Nanda gelip bize katıldı ve daha sonra arabasıyla bizi eve bıraktı.

Eve döndüğümüzde evinde kaldığımız Couchsurferler Elyas ve Nando’nun ablası ve onun eşiyle tanıştım. İkisi de çok tatlı ve hoş sohbettiler. Ertesi gün bizi öğlen yemeğine davet ettiler. Maria gayrimenkul satış ofisinde çalışıyor, eşi ise çoğunlukla Bangkok’ta film stüdyoları için grafik dizayn ve tasarım işlerinde çalışıyor.

Kaldığımız ev oldukça sıcak, doğrusu sauna gibi ve çok sayıda sivrisinek var. Şimdiye kadar Endonezya’nın hiçbir bölgesinde bu kadar sivrisinek görmedim. İşin ilginci sinek koruyu spreyimi de pek salladıkları yoktu. O yüzden iki gecedir uyku sorunu çekiyoruz, tabi kimi takar sivrisinekleri. Saz benim için!

Day 388, ID:45, Jakarta, Java. 27 Ağustos 2011, Cumartesi

jakarta nerede

Jakarta Nerede 📍

Jakarta, dünyanın en büyük takımada devleti olarak kabul edilen Endonezya’nın başkenti. Endonezya aynı zamanda bir Güneydoğu Asya ülkesi. Ülkenin merkezinde konumlanan Jakarta’nın kuzeyinde Java Denizi, güneyinde Depok ve Bogor kentleri bulunuyor.

Jakarta’ya nasıl gidilir ✈️

Jakarta’ya hava yoluyla ulaşım: Türkiye’den Endonezya’nın başkenti Jakarta’ya Türk Hava Yolları’nın direkt uçak seferleri bulunuyor. İstanbul Havalimanı’ndan haftanın 7 günü Jakarta Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı’na 11 saat 40 dakikalık uçuşla gidilebiliyor.

İstanbul’dan Jakarta’ya aktarmalı uçuşlarla da seyahat etmek mümkün. Direkt uçuşlara göre daha ekonomik olan bu seçenek zamanı esnek olan yolcular tarafından kullanılıyor. Qatar Airways ile Doha’dan Jakarta’ya, Emirates ile ise Dubai’den Jakarta’ya tek aktarma ile ulaşım sağlanıyor. Aktarmalı uçuş süresi 14 saat ile 28 saat arasında değişiyor.

Jakarta Soekarno-Hatta Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Endonezya’yı dünya ülkelerine bağlayan en önemli havalimanı olan Soekarno-Hatta Havalimanı, Jakarta şehir merkezine 30 km uzaklıkta. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için otobüs, taksi ve shuttle araç seçenekleri bulunuyor.

Havalimanından şehir merkezine en ekonomik ulaşım yöntemi otobüsler. Damri ismiyle bilinen otobüslerin şehir merkezindeki farklı semtlere seferleri bulunuyor. Havalimanı-şehir merkezi hattında tercih edilebilecek taksiler standart ve lüks olarak ikiye ayrılıyor. Günün 24 saati trafik sorunu yaşayan bir şehirde taksi hızlı ulaşım garantisi sağlamıyor.

Jakarta TransJakarta olarak adlandırılan bir otobüs taşımacılığına sahip. İstanbul’daki Metrobüs benzeri bir sistem. Çift şeritli yol ortasındaki iki şerit geliş ve gidiş olarak sadece bu otobüslere ayrılmış. Gişeden biletinizi alıp içeri geçiyorsunuz. Sistem içerisinde kaldığınız müddetçe dilediğiniz yere bu otobüslerle gitme şansına sahipsiniz.

Kaçak girişleri önlemek için açık olan her kapıda çok sayıda güvenlik görevlisi bekliyor. Yine ayrıca otobüsün kapısında da bir görevli önce otobüstekilerin inmesini, sonrasında ise otobüsü bekleyenlerin otobüse binmesini sağlıyor. Gereksiz çok sayıda emek heba ediliyor böylece. Otobüsler, koltuklar eskimiş ve dağılmış durumda. Güzel olan şey klimaların çalışmasıydı. Yoksa o kalabalıkta o sıcakta otobüs işkence yerinden farksız olurdu.

Serbia

1 Yorum

  1. Etkilenmemek mumkun degil. Trenlere olan bakış açımı değiştirdiniz, yazılarınızı severek okuyorum bundan sonraki ilk fırsatta trenle yolculuk yapıcam.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz