Alanya, Akdeniz kıyı şeridinin en önemli turizm şehri Antalya‘nın nefis bir ilçesi. Turkuaz denizi ve altın rengi kumlarıyla olduğu kadar pek çok aktivite ve doğa sporuna da olanak sağlayan doğasıyla şahane bir tatil beldesi. Türk Rivierası olarak da anılan Akdeniz kıyısında 70 km uzunluğunda sahil şeridine sahip olan Alanya, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle görülmeye değer.

Zengin mazisini yansıtan tarihi bölgeleri ve görkemli mimari yapılarıyla öne çıkan Alanya, Antalya’nın 135 km doğusunda, Akdeniz kıyısı boyunca uzanıyor. Alanya’nın ziyaretçileri, Alanya Kalesi başta olmak üzere pek çok antik kentin içerisinde yer alan diğer tarihi kaleleri, Türkiye’nin en iyileri arasında olan nadide plajlarını, birer doğa harikası olan mağara oluşumlarını, yayla ve nehirlerini görme şansına sahip.

Alanya

Yaz tatilinde rotanızı Akdeniz’e çevirmek istiyorsanız Alanya’dan daha iyi bir yer olamaz. Antalya, Toros Dağlarının eteklerinde Akdeniz’i kucaklayan, yüzyıllarca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan cennetten bir köşe.

Alanya Gezi Rehberi

Alanya, Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nin Adana Bölümünde yer alıyor. İlçe, Antalya Körfezinin doğusunda, Antalya kent merkezinin 135 km doğusunda konumlanıyor. Alanya, doğuda Gazipaşa, batıda Manavgat, kuzeyde ise Gündoğmuş ilçeleri ile çevrili.Kuzeyinde Torosların uzandığı, küçük bir yarımada olan Alanya, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlıyor.

Malta

Antik çağlarda Pamfilya ve Kiliya arasındaki geçiş güzergahında yer alması nedeniyle her iki bölgenin ismiyle de anılan Alanya’nın bilinen en eski adı Korakesium. Küçük bir yarımada üzerinde kurulan ve tarih boyunca stratejik önemi sebebiyle sayısız uygarlık ve devletin izlerini taşıyan Alanya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorluklar için Akdeniz’de önemli bir kale görevindeydi.

Bizans Döneminde Kalanoros ismi verilen Alanya, 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu hükümdarlarından I. Alaaddin Keykubat’ın fethinin ardından Alaiye ismini almış. En parlak yıllarını Anadolu Selçuklular Döneminde yaşayan Alanya, o dönemde Selçukluların başkenti Konya’dan sonra ikinci başkent konumunda, kışlık bir merkez olarak kullanılıyordu.

Günümüzde Alanya’nın sembol yapıları arasında yer alan Kızılkule, Tersane ve Alanya Kalesi, Selçuklu döneminin ilçedeki eserlerinden. 1935’te ilçeyi ziyaret eden Atatürk ise Alaiye ismini Alanya olarak değiştirmiş. Antalya’ya bağlı bir ilçe olan Alanya’nın nüfusu 312 bin 319, yüzölçümü ise 1.577 kilometrekare.

ALANYA’YA NASIL GİDİLİR
Alanya’ya hava yoluyla ulaşım: Alanya’ya en yakın havalimanı Gazipaşa’da. Alanya Gazipaşa Havalimanı Alanya ilçe merkezine 41 km uzaklıkta. Alanya Havalimanına Türkiye’nin ve dünyanın birçok kentinden farklı hava yolu şirketlerinin direkt uçak seferleri bulunuyor.

Alanya Gazipaşa Havalimanından Alanya’ya ulaşım: Alanya Gazipaşa Havalimanı’ndan Alanya’ya HAVAŞ servisleri, taksi, araç kiralama ve transfer aracı seçenekleriyle ulaşım sağlanıyor. HAVAŞ servisleri havalimanından Alanya’ya ulaşım en çok kullanılan en ekonomik ve konforlu seçenek. Haftanın 7 günü düzenli seferleri bulunan HAVAŞ servisleri ile Alanya ilçe merkezine yolculuk 60 dakika sürüyor.

Antalya Havalimanından Alanya’ya ulaşım: Antalya Havalimanı ise Alanya’ya ise 125 km mesafede. Bu havalimanından Alanya’ya direkt ulaşım imkanı yok. Tramvay ya da HAVAŞ’la Antalya Otogarı’na gittikten sonra otogardan her saat başı kalkan otobüslerle Alanya’ya geçebilirsiniz.

Alanya’ya kara yoluyla ulaşım: Alanya’ya Türkiye’nin birçok şehrinden yılın her döneminde direkt otobüs seferleri düzenleniyor. Özellikle yaz aylarında, sezonun açılışıyla birlikte otobüs firmalarının koyduğu ek seferler sayesinde, doğrudan Alanya merkeze ulaşım sağlayabilirsiniz.

Alanya’ya özel araçla ulaşım: Antalya’nın 125 km doğusunda, Akdeniz kıyısında yer alan Alanya, Antalya-Mersin Karayolu üzerinde bulunuyor. Alanya, İstanbul’a 816 km (9 saat 40 dk), Ankara’ya 526 km (6 saat 25 dk), İzmir’e 595 km (7.5 saat), Mersin’e ise 337 km (5 saat) uzaklıkta. İzmir, Ankara ve İstanbul’dan özel araçla Alanya’ya gelmek için Antalya merkez üzerinden sahil yolunu takip etmek gerekiyor.

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

ALANYA’DA NEREDE KALINIR
🏡 Hotel Villa Turka, her şey dahil otel aramıyorsanız, kalabileceğiniz en iyi butik otellerden biri. Alanya Kaleiçi’nde olan otelde 2 gece kalma fırsatım oldu. Son derece dost canlısı sahipleri olan otelin muhteşem bir deniz manzarası var. Odaları mükemmel şekilde dekore edilmiş, temiz ve konforlu. Mekan zaten harika! Gideceğiniz tarihlerde müsaitliği varsa kaçırmayın ✔︎

🏡 White City Resort Otel, Alanya Türkler Mevkiinde beş yıldızlı her şey dahil bir otel. Alanya ilçe merkezine 20 km, Antalya Havalimanına ise 105 km. Denize 100 metre uzaklıkta, özel plaja sahip, binicilik, dalış, jeep safari, paraşüt ve rafting gibi heyecan verici aktiviteleri deneyebileceğiniz tesiste, jet ski, sürat motoru, deniz bisikleti gibi su sporları yaparak keyifli vakit geçirebilirsiniz.

🏡 Bera Alanya Hotel, şehir merkezine 10 km, Manavgat Şelalelerine 1 saat, Antalya Havaalanına 115 km uzaklıkta yer alan her şey dahil bir otel. Alanya otelleri arasında gerek konumu, gerek konforu, lüks odaları ile dikkat çekiyor. Alanya’ya yakın konumda olan Konaklı beldesinde, 25.000 m2 alana kurulu tesis, toplam 750 kişi kapasitesi ile her gün açık büfe kahvaltı, öğle-akşam yemekleri servis ediliyor.

🏡 Monte Carlo Hotel, Alanya ilçe merkezine 6 km uzaklıkta, Antalya Havaalanına ise 130 km mesafede. Her şey dahil konseptle hizmet veren otel, açık büfe kahvaltı, geç kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve ekstra ikram seçenekleriyle öne çıkıyor.

Alanya Gezilecek Yerler 📌

Alanya tam bir tatil cenneti. Turkuaz renkli denizi ve altın sarısı kumsalları yaz aylarında cıvıl cıvıl. Alanya’nın en sevilen yeri ise Kleopatra Plajı, Alanya’da tarihi yarımadanın batısında, Damlataş Mağarasının önündeki kıyıda yer alan ve mavi bayraklı, kayalarla çevrili havuz görünümünde doğal bir plaj.

Selçuklu döneminde I. Alaeddin Keykubad yönetimi altındayken inşa edilen Kızıl Kule ve Alanya Kalesi, mutlaka görülmesi gereken iki önemli tarihi yapı. Damlataş ve Dim mağaraları, İncekum ve Kleopatra plajları, Hıdırellez Kilisesi, Alanya Arkeoloji Müzesi, eski Alanya evleri, Atatürk Evi ve Müzesi, Kargı Han ve Alara Han görülmesi gereken diğer yerler.

Alanya’nın eşsiz doğasında jeep safari, quadrocycle safari ve Dimçay Nehrinde rafting sporları yapabileceğiniz gibi, Manavgat Nehrinde yat turuna çıkabilirsiniz. Alanya’ya 30 km mesafedeki Okudzalar Mevkiinde bulunan Aqua Park Water Planet’te suyun en eğlenceli halini yaşayabilirsiniz.

Alanya’nın rafting için en elverişli bölgelerinden olan ve ilçenin 6 km doğusunda denize dökülen Dimçay Nehri üzerinde yer alan Alraft Tesisleri rafting için enfes. Alanya ilçe merkezine 20 km mesafede yer alan tesis, her yıl yerli-yabancı pek çok ziyaretçi ve sporcu ağırlıyor. Akdağ ve Cebelireis Dağlarında trekking ve amatör dağcılığa elverişli olan pek çok yer var.

1. Alanya Kalesi

Alanya Kalesi, Alanya’nın en önemli simgesi, ilçe merkezinde, Alanya-Antalya yolu üzerinde yer alıyor. Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından 1221’de yaptırılan kale, Dış Kale, Orta Kale ve İç Kale olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Akşabe Sultan Türbesi, Selçuklu Hamamı, Arasta, Bedesten, Sultan Alaaddin Sarayı, irili ufaklı sarnıçlar, deniz feneri ve zindanın yer aldığı Alanya Kalesi’nde görülecek yerlerden.

Hagios Georgios olarak bilinen Aya Yorgi Kilisesi, Alanya Kalesindeki İç Kale saray kalıntısının hemen karşısında yer alıyor. Bizans dönemine ait küçük bir kilise olan Aya Yorgi, MS 6. yüzyılda yapıldığı düşünülen yonca planlı, bozulmuş da olsa halen iç duvarlarında fresklerin bulunduğu bir kilise.

Alaeddin ve Kale Camii olarak da bilinen Süleymaniye Cami, 1231’de Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubad tarafından şehrin yeniden imarı esnasında İç Kale’nin hemen dışına inşa edilmiş. 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın yeniden imar ettiği tek minareli cami moloz taştan kare şeklinde inşa edilmiş.

Kapı ve pencerelerindeki ahşap işlemelerin Osmanlı ahşap işlemeciliğinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen caminin, iskelet üzerine oturan tuğla bir kubbesi bulunuyor. Akustik özellikleri sağlamak için ise kubbenin askısı olarak görev yapan parça üzerinde bir düzineden fazla sayıda küçük küp yer alıyor.

Alanya Kalesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Kale, haftanın 7 günü ziyarete açık. Alanya Kalesi giriş ücreti 30TL. Müze Kart geçerli. Bilet satışı ve giriş, kale kapanışından yarım saat önce sona eriyor.

2. Kızılkule

Kızılkule, Alanya kalesine Alaeddin Keykubat döneminde eklenen ve Selçuklu sanatının eşsiz örneklerinden biri. Doğu surları ile kasabanın kıyısını koruyan kuzey surlarının birleştiği noktada yer alan Kızılkule, Alanya Limanı’nın doğusunda, tüm limana ve tersaneye hâkim bir noktaya kurulmuş.

Adını inşasında kullanılan kırmızı renkli tuğladan alan Kızılkulenin giriş kapısında, sultanın armasını taşıyan ve rozetlerle süslü bir yazıt yer alıyor. Yazıtta, tersanenin Selçukluların Sinop’tan sonra ikinci deniz üssü olması nedeniyle Alaaddin Keykubat’a ‘İki Denizin Sultanı’ unvanı verildiği yazılı.

Sitti Zeynep Türbesi, Kızıl kuleye 10 dk yürüme mesafesinde. 16. yüzyıl Osmanlı eseri olan, dikdörtgen planlı, moloz taş ve kireç harcı ile inşa edilmiş. Cephesi doğuya bakan ‘L’ görünümlü caminin sağındaki kapıdan aynalı tonozla örtülü kare planlı bir mekâna giriliyor.

Tophane Mescidi de Kızılkule yakınlarında. 19. yüzyıl Osmanlı yapısı olan yerel ustaların geleneksel yapım teknikleriyle restore edilmiş. Üst kat tavan kaplamaları o dönem Alanya’nın geleneksel yapılarında kullanılan sedir ve karaçam olan yapının kapısı çevresindeki aynı dönem yapılarda görülen masif ahşaptan yapılmış.

3. Selçuklu Tersanesi

Selçuklu Tersanesi‘nin yapımına 1227’de başlanılmış, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad’ın Alaiye (Alanya) kentini almasından 6 yıl sonra Kızılkule’nin yakınında inşa edilmiş ve bir yılda bitirilmiş bir yapı. Kemerli beş gözden oluşan tersanenin denize bakan cephesi 56,5, derinliği ise 44 metre olarak yapılmış. Tersanenin bir yanında mescit öteki yanında muhafız odası mevcut olup gözlerden birinde ise zaman içinde körleşmiş bir kuyu da var.

Tersane için seçilen yer gün ışığından en fazla yararlanılacak şekilde planlanarak güneyden gelebilecek tehlikelere karşı, iki katlı, iki odalı bir kule ile güçlendirilmiş. Selçukluların Akdeniz’deki ilk tersanesi olan Alanya Tersanesi’nin giriş kapısındaki yazıt, Sultan Keykubat’ın armasını taşıyor ve rozetlerle süslü.

4. Kleopatra Plajı

Kleopatra Plajı, Akdeniz kıyı şeridinin en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Antalya’nın Alanya ilçe merkezinde bulunuyor. Alanya’nın en tanınan plajı olan Kleopatra Plajı, Alanya Yarımadasının doğusunda, belediye binası önünden başlayarak 3 km boyunca uzanarak Damlataş Mağarası ve Damlataş Plajına kadar ulaşıyor.

İsmini Roma İmparatoru Antonius ve Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın bu sahilde yüzmesinden alan plajın resmi adı ise Keykubat Plajı. Alanyalılar ise plajın çevresindeki yeşil alan, sosyal tesis ve begonvil ağaçlarından dolayı plaja Begonvil Plajı diyor. Efsaneye göre Mısır Kraliçesi Kleopatra ile Roma İmparatoru Antonius’un yüzdüğü söyleniyor.

Plajın yarımadaya doğru uzanan ve iri taşlardan oluşan küçük koyu da Kleopatra Koyu ismiyle anılıyor. Denizi ve kumsalı ince taneli kumlu olan Alanya Kleopatra Plajında denizin bazı kesimlerinde kum kayaları bulunuyor. Kleopatra Koyunun en bilinen özelliği ise deniz suyunun kristal berraklığında olması.

Kleopatra Plajında, deniz kıyıdan 8-10 metreye kadar oldukça sığ. Bu özelliği ile çocuklu ailelere uygun bir plaj olan Kleopatra’nın temiz sahil şeridi ve ince taneli kumsalı büyüleyici güzellikte. Plajda şezlong, şemsiye, soyunma kabini ve tuvalet gibi imkanlar var. Plajda belediye işletmesi kafede yiyecek ve içecek seçenekleri de uygun fiyatlı.

Alanya Kleopatra Plajı, mavi bayrak ödüllü, içerisinde cankurtaran, kafe, soyunma kabini, tuvalet, duş, şezlong, şemsiye gibi olanakların bulunduğu bir plaj. Kleopatra Plajına giriş ücretsiz. Plajdaki şezlong ve şemsiye kiralama işini ise özel firmalar yapıyor. Plaj boyunca her 50 metrede bir büfe işletmesi bulunuyor.



Deniz gözlüğü ile yüzüldüğünde balıkları ve deniz yaşamını çok rahat bir şekilde görebileceğiniz plaj, yaz aylarında cıvıl cıvıl oluyor. Plajın çevresinde çok sayıda restoran, kafe, büfe gibi yeme-içme seçeneği sunan işletmeler var. Plajın bir bölümü ise su sporlarına ayrılmış. Jet ski, deniz bisikleti, paraşüt ve muz gibi aktiviteleri yapan ve tekne turu da organize eden birkaç firma bulunuyor.

Yaz mevsiminde Alanya’nın sıcak havasından bunalanları ağırlayan plajda deniz sezonu mart sonu ve nisan ayının başından itibaren açılıyor. Deniz sezonu eylül sonuna kadar devam etse de birçok kişi ekim-kasım aylarında bile denize giriyor. Kleopatra Plajı, kış döneminde ise muhteşem gün doğumu ve gün batımı manzarasının tadını çıkarmak isteyenleri ağırlıyor.

5. Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası, Alanya ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 1948’de liman inşaatında kullanılacak taş malzemeler için ocak açılması sırasında keşfedilmiş. Sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları ve birbirinden güzel binlerce sarkıt ve dikitler süslü nedeniyle Damlataş adını alan mağarada 15 bin senede oluşmuş sütunlar yer alıyor.

Tarihi Alanya Kalesinin batı kıyısında bulunan mağaranın girişinde 50 metrelik geçitten sonra silindirik bir boşluktan tabana iniliyor. Isısı yaz-kış 22,3 derece olan Damlataş Mağarasının astıma iyi gelen 4 farklı özelliği olduğu tespit edilmiş. Ortamda bulunan karbondioksit, yüksek oranda nem gibi unsurların ilk ikisinin astıma iyi geldiği, diğer ikisinin de yardımcı faktör olarak kabul edildiği biliniyor.

Fosforlu Mağara, Damlataş Mağarası tarafında, küçük bir kayıkla içine girilebilen, yapı itibariyle jeolojik değere sahip farklı bir doğal güzellik. Geceleri içi aydınlık olan ve fosforlu parıltılarının gündüz de görülebildiği mağara adını bu özelliğinden alıyor. Antik dönem deniz mağaraları olduğu bilinen Fosforlu Mağara’nın sıra dışı ışık efektleri görülmeye değer.

Damlataş Plajı, Damlataş Mağarasının önünde, Alanya Kalesinin eteklerinde yer alıyor. Alanya’ya özgü ince kuma ve berrak denize sahip. Kumsalı oldukça geniş olan plajın arkasında pek çok turistik tesis bulunuyor.

Damlataş Mağarası ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00, kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 10.00-17.30. Mağara, haftanın 7 günü ziyarete açık. Damlataş Mağarası giriş ücreti tam 7TL, öğrenci 3,5TL. Otopark ücreti 5TL. Alanya Belediyesi tarafından yönetildiğinden Müze Kart geçerli değil.

6. Dim Mağarası

Dim Mağarası, Alanya’ya 11 km uzaklıkta, deniz seviyesinden 232 metre yükseklikte Cebeli Reis Dağının batı yamacında yer alıyor. Dört galeriden oluşan mağara Alanya’dan Kestel Beldesi üzerinden, Dim Çayı Vadisinden ve Tosmur kasabası üzerinden kara yoluyla ulaşım mümkün. 360 metre uzunluğa ve 10-15 metre genişliğe sahip olan Dim Mağarasında zengin sarkıt, dikit ve traverten oluşumları var.

Mağaranın sonunda, girişten 17 metre derinde küçük bir göl bulunuyor. Dim Mağarası ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 09.00-18.30, kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 09.00-16.30. Dim Mağarası giriş ücreti tam 18TL, 7-12 yaş arası çocuklar 10TL. Müze Kart geçerli değil, haftanın 7 günü ziyarete açık.

7. Alanya Müzesi

Alanya Müzesi, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans dönemine ait eserlerle, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait pek çok eser sergilendiği bir müze. Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nden getirilen Tunç Çağı, Urartu, Frig ve Lidya dönemine ait eserlerle ve 1967’de açılan bölgedeki kazı çalışmalarından çıkan eserlerle genişletilerek zenginleşmiş.



Arkeoloji ve etnografya olmak üzere iki bölümden oluşan müzede, Alanya çevresinde bulunup sergilenen en eski tarihli eser, MÖ 625 yılına ait Fenike dilinde bir taş yazıt. Müzenin en önemli eseri ise mitolojide dramatik bir öyküsü olan ve MS 2. yüzyıl tarihli bronz döküm Herakles heykeli.

Etnografya bölümünde Alanya çevresinden derlenen ve bölgenin folklorik özelliklerini yansıtan eserler sergilenmiş. Alanya Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Alanya Müzesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

8. İncekum Plajı

İncekum Plajı, Antalya-Alanya kara yolunun 26. kilometresinde, Avsallar Belde sınırları içerisinde yer alıyor. Maviyle yeşilin, deniz ve ormanın iç içe olduğu İncekum, aynı zamanda bir mesire yeri. Tertemiz sığ denizi ve adını veren incecik kumu ile Alanya’nın en gözde plajlarından.

Hem plajın da hem de deniz yüzeyinde ince taneli kum bulunan İncekum Plajı, olanaklarıyla da çocuklu aileler için çok uygun. Ücretsiz otopark, ücretsiz halk plajı bölümünün yer aldığı plajda şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Plajın ayrıca zengin yiyecek içecek çeşitleri sunan bir de kafesi var.

9. Atatürk Evi Müzesi

Alanya Atatürk Evi Müzesi olarak ziyarete açılan müzede Atatürk’e ve Atatürk’ün Alanya’yı ziyaret ettiği döneme ait çeşitli belge ve eşyalar sergileniyor. İkinci meşrutiyet döneminde yapıldığı tahmin edilen ve Atatürk’ün 18 Şubat 1935’te Alanya’yı ziyareti esnasında kaldığı ev, sahibi Rıfat Azakoğlu tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlanmış.

Alanya Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Atatürk Evi Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

10. Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi

Alanya Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi, Şekerhane Mahallesi’nde yer alan bir konak. Sahipleri tarafından kültürel amaçlı kullanılmak için Alanya Belediyesi’ne bağışlanan Azakoğlu Konağı, geleneksel Alanya evlerinin en güzel örneklerinden.

Ayakta kalmış tarihi Alanya evlerinden biri olarak tescillenen yapı, Alanya’nın kent belleğini ve kent kimliğinin korunmasında önemli katkı sağlayacak bilgi ve belgeler içeriyor. Alanya Azakoğlu Kent Müzesi ziyaret saatleri pazartesi hariç 09.00-17.00. Alanya Azakoğlu Kent Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi, yine Alanya’da görmeniz gereken bir tarihi konak. Alanya Kaleiçinde yer alan geleneksel Alanya evi örneklerinden biri. Alanya Belediyesi tarafından onarılarak, malzemesi, mimari detayları ile yöresel karakteristiğine kavuşturulmuş ve özgün mimari kimliğinin korunması sağlanmış.Geleneksel Alanya yaşam tarzını görmek için ziyaret edin.

11. Sapadere Kanyonu

Sapadere Kanyonu

Sapadere Kanyonu, Alanya’nın kuzeydoğusunda, ilçe merkezine 41 km uzaklıktaki kanyona ismini veren Sapadere Köyünde yer alıyor. Karstik oluşumlu bir kanyon olan Sapadere Kanyonunun uzunluğu 260, yüksekliği ise 400 metre. Alanya gezilecek yerler listesine alabileceğiniz bir yer.



Kireçtaşı bloklarının kimyasal ayrışmasının etkilerinin görüldüğü kanyonda tırmanma ekipmanları olmadan da yürüyüş yapılabiliyor. 600 metrelik yürüyüşün sonundaki en çekici nokta ise şelale. Burada yüzebilir, bitki örtüsü ve yaban hayatıyla günün kalanını daha da keyifli geçirebilirsiniz.

12. Syedra Antik Kenti

Syedra Antik Kenti, MÖ 3. yüzyılda, bugünkü Kargacı ve Seki Köyleri’nin sınır oluşturduğu bir tepede kurulan, Alanya ilçe merkezine uzaklığı 20 km olan eski bir Roma kenti. Denizden 3 km kadar uzaklıkta büyükçe bir tepe üstüne kurulan büyük şehir Syedra şehrinin merkezini oluşturuyor. Syedra’da bulunan kitabelerde ve MS 138-161 yılları arasında Marcus Aurelius ve Antonius adlarına basılan paralardan, kentin Roma kalıntısı olduğu anlaşılmış.

Antik kentin içerisinde yer alan bir mağarada çevresi freskolarla çevrili kayaya oyulmuş bir niş bulunuyor. Dinsel amaçla kullanılan ve vaftiz mağarası olduğu düşünülen bu mağaranın yanı sıra antik kentte dikkat çeken diğer yapılar: tapınak, tiyatro, dükkanlar, evler ve kent surları.

Syedra Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. Syedra Antik Kenti giriş ücreti alınmıyor.

13. Laertes Antik Kenti

Laertes Antik Kenti, Alanya ilçe merkezine 25 km uzaklıkta, Toros Dağları üzerinde, Dim Vadisi üzerinde yükselen Cebel-i Reis Dağı’nın güneye teklerinde yer alıyor. Deniz seviyesinden 850 metre yükseklikteki antik kent savunmaya uygun konumu nedeniyle ağırlıklı olarak garnizon kenti olarak kurulmuş.

Kentin günümüze kadar ulaşmayı başaran kalıntıları arasında agora, exedra, hamam, sarnıçlar, tiyatro, evler ile İmparator Claudius’a, Apollon’a ve Zeus Megistos’a ait tapınaklar bulunuyor. Kentin MÖ 6. yüzyılda kurulduğu düşünülüyor. Laertes Antik Kenti herhangi bir saat sınırlaması olmadan ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

14. Iotape Liman Kenti

Iotape Liman Kenti, Alanya’nın 30 km doğusuna kurulmuş, Seleukos İmparatorluğu’nun Kralı Antichus’un eşi Iotape’nin adını taşıyor. Eski Alanya-Gazipaşa Karayolu’nun üzerinde, Akdeniz kıyısında yer alan Iotape’nin bir de limanı bulunuyor.

Yöre halkının Aytap olarak da telaffuz ettiği kentte yarımada şeklinde oldukça yüksek bir tepenin üzerinde yer alan Iotape Kalesi, enfes Alanya Körfezi manzarasıyla görülmeye değer. Iotape Antik Kenti’nin caddesi, hamamı, kilisesi, nekropol ve akropolü ile tek odalı, üstü kapalı mezar odaları yer alıyor.

Iotepe Liman Kenti herhangi bir saat sınırlaması olmadan ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Antik kentin çevresinde deniz kıyısında birbirinden güzel balık lokantaları var. Vaktiniz olursa hem deniz havası almak hem de bir şeyler atıştırmak için lokantalarda mola verebilirsiniz.

15. Hamaxia Antik Kenti

Hamaxia Antik Kenti, Alanya’nın 12 km kuzeybatısında, Elikesik Mahallesinde yer alıyor. Antik çağda Pamfilya bölgesinin önemli gemi yapım merkezlerinden biriydi. Gemi yapımında kullanılan sedir ağaçları nedeniyle tam anlamıyla bir üretim merkezi olan antik kentte sur duvarları, eksedra, hamam, nekropol alanındaki irili ufaklı mezar yapıları görülebiliyor.

Şehrin MS 100-200 yılları arasında zengin olmayan küçük, Coracesium’a bağlı bir topluluk olarak yaşamını sürdürdüğü yazılı kaynaklarda anlatılıyor. Ören yeri olarak düzenlenmeyen Hamaxia Antik Kenti, herhangi bir saat sınırlaması olmadan ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Alanya’nın muazzam kıyılarını sahiller boyunca dolaşan, mağaraları ve plajları gezen tekne turları Alanya’yı farklı açılardan görmek isteyenler için iyi seçenek. Türkiye’nin Akdeniz kıyı şeridindeki en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Alanya, Antalya’nın zengin tarihi ve kültürel geçmişi ve doğal güzellikleriyle bilinen ilçesi.

3 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz