Anadolu Medeniyetleri MüzesiAnkara’da, Anadolu’nun zengin arkeolojik eserlerini sergileyen dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan, ülkemizin en eski ve en görkemli müzelerinden biri. Ankara’nın eski şehir merkezinde, Atpazarı semtinde yer alan müze, Ankara Kalesi’nin dış duvarında bulunan Mahmut Paşa Bedesteni ile Kurşunlu Han içerisinde konumlanıyor.

Avrupa Konseyine bağlı Avrupa Müze Forumu (European Museum Forum) tarafından verilmekte olan Avrupa Yılın Müzesi Ödülünü 1997 tarihinde İsviçre’nin Lozan kentinde 68 müze arasından birinci seçilerek alan müze, Türkiye’de bu ödülü kazanan tek müze unvanını gururla taşıyor.

anadolu medeniyetleri müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara

Ülkemizin olduğu kadar dünyanın da sayılı müzeleri arasında gösterilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anadolu’nun zengin tarihi ve kültürel birikimini yansıtan arkeolojik eserlerini sergileyen, eşsiz bir koleksiyona sahip. Ankara’nın eski kent merkezinde, Atpazarı semtindeki Ankara Kalesi‘nin dış duvarlarına bitişik Mahmut Paşa Bedesteni ile Kurşunlu Han içerisinde yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, aynı zamanda şehrin ilk müzesi unvanını taşıyor.

Ankara’nın ilk müzesinin öyküsü 1921 yılına uzanıyor. Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara kent merkezinde bir Eti Müzesi kurulması fikriyle Anadolu’nun dört bir yanından Hitit eserleri toplanmaya başlanmış. Dönemin kültür müdürü Galip Bey, Ankara Kalesi’nin Akkale Burcu, Augustus Mabedi ile Roma Hamamı’nı müzeye dönüştürerek Ankara’nın ilk müzesinin kuruluşunu gerçekleştirmiş.

Malta

Serbia

Akkale Burcu’nun kapalı alanı müze için toplanan eserler için yeterli gelmediğinden Ankara Kalesi yakınında atıl durumda bulunan Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’ın restorasyonuna başlanmış. 1938’den 1968’e kadar devam eden restorasyon çalışmaları bittikten sonra anadolu Medeniyetleri ismini alan müze ziyarete açılmış.

Bugün kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan müze, Paleolitik Çağdan başlayarak günümüze kadar Anadolu arkeolojisine tanık olabileceğiniz eşsiz bir merkez. Avrupa Konseyi’ne bağlı Avrupa Müze Forumu (European Museum Forum) tarafından verilmekte olan Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü 1997 tarihinde İsviçre’nin Lozan kentinde 68 müze arasından birinci seçilerek alan müze, Türkiye’de bu ödülü kazanan tek müze unvanına sahip.

Son şeklini 1968 yılında alan müzede günümüzde idari bina olarak kullanılan Kurşunlu Han’da araştırmacı odaları, kütüphane, konferans salonu, laboratuvar ve iş atölyeleri yer alıyor. Mahmut Paşa Bedesteni ise teşhir salonu olarak kullanılıyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde eserler kronolojik olarak ayrılan bölümlerde sergileniyor. Müzenin üst salonunda Paleolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı, Frig Krallığı, Geç Hitit Krallığı, Urartu Krallığı, ve alt salonunda ise Çağlar Boyu Ankara ve Klasik Devirler bölümleri yer alıyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde mutlaka görülmesi gereken eserler arasında 1986 yılında Boğazköy kazılarında ele geçen Hitit çivi yazısıyla yazılmış Tunç Tablet, Alacahöyük’te bulunan ve törensel sembol olan Güneş Kursu ve Altın Taç, Gordion tümülüsünde elde edilen At Koşulu Araba Modeli, Çatalhöyük’ten Leopar Kabartmaları, Helenistik dönemden Medusa Başlı Kolye, Boğazköy kazılarından elde edilen Boğa Biçimli Törensel Kaplar ve Altıntepe kazılarında bulunan Oturan Aslan Heykelciği yer alıyor.

anadolu medeniyetleri müzesi nasıl gidilir
anadolu medeniyetleri müzesi giriş ücreti
Hitit Uygarlığı ve sanatının simgesi sayılan Güneş kursu
anadolu medeniyetleri müzesi ankara
anadolu medeniyetleri müzesi nerede

Anadolu Medeniyetleri Müzesi giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Kale, Gözcü Sk. No:2, 06240 Ulus, Altındağ, Ankara
🕘 Anadolu Medeniyetleri Müzesi ziyaret saatleri: Yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00; kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-18.00. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Bilet satışı ve müzeye son giriş kapanış saatinden yarım saat önce sona eriyor.
🔐 Anadolu Medeniyetleri Müzesi giriş ücreti: Anadolu Medeniyetleri Müzesi giriş ücreti 45TL. Müze Kart geçerli.

Dünyanın en zengin koleksiyona sahip olan müzelerinden biri olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anadolu’nun sayısız uygarlığından günümüze ulaşmayı başaran eşsiz eserlere ev sahipliği yapıyor. Ülkemizin ilk ve tek sanayi müzesi Ankara Rahmi M. Koç Müzesi de oldukça yakın. Her iki müze de Ankara gezilecek yerler listenizde üst sıralarda olması gereken çok önemli bir kültürel noktalar.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz