Manavgat, Antalya’nın doğusunda dümdüz bir ovaya kurulmuş, şehrin ikinci büyük ilçesi. Bütün yıl güneşin parladığı gökyüzü, kışın en soğuk aylarında bile ılık olan iklimi, gür akan şelaleleri, ince kumlu uzun sahilleri ile çok çekici. Her ne kadar Manavgat Şelalesiyle adını duyursa da bir şelaleden çok daha fazlasına sahip.

Manavgat’ın alamet-i farikası her mevsim dolu dolu akan ruha şifa veren Manavgat şelalesi, yemyeşil doğasıyla Oymapınar Barajı, raftingin merkezi Köprülü Kanyon, sosyal medyanın yıldızı Tazı Kanyonu, Ahmetler Kanyonu en sevilen noktalar. Üstelik Side, Aspendos, Perge gibi ikonik yerlere ve Kurşunlu şelalesi gibi cennet bir köşeye sadece birkaç saat uzaklıkta.

Manavgat

Manavgat Gezi Rehberi

Antalya kent merkezinin yaklaşık 80 km doğusunda, Akdeniz kıyısında kuzey-güney doğrultuda uzanan Manavgat, Antalya’nın ikinci en büyük ilçesi. Tarihte ilk kez MÖ 6. yüzyılda kendisinden bahsedilen Manavgat’tan 1199 yılında Manavğat ismiyle Ermenice kaynaklarda söz edilmiş.

Günümüzdeki ilçe merkezi Manavgat Irmağının her iki yakasında yer alan Pazarcı ve Düşenbe köylerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Manavgat’ın en eski yerleşim bölgesi ise günümüzde de ilçenin önemli turizm merkezlerinden biri olan Side (Selimiye) ve Selge (Altınkaya) olduğu düşünülüyor.

Malta

Her iki antik kentin tarihi geçmişi de MÖ 6. yüzyıla uzanıyor. 1220’de Selçuklular, 1472’de ise Osmanlı topraklarına katılan Manavgat’ın isminin Manav Türklerinden geldiği söylense de bu bilginin doğruluğu konusunda bir uzlaşı yok. Kuzeyi Toros Dağları ile çevrili Manavgat’ın Akdeniz kıyısındaki sahil şeridi plajlar ve el değmemiş koy ve kumsallarla çevrili.

Denizden iç bölgelere gidildikçe artan yükseltide Toros Dağları arasında saklı bir hazine gibi görünen Eynif Yaylası, bölgenin en ünlü yaylası. Toros Dağları çevresinde Yörüklerin konakladığı çok sayıda yaylaya da sahip olan Manavgat, şelalesi ile tanınıyor. Manavgat’ın yüzölçümü 2 bin 283 km², nüfusu ise 241 bin (2019).

Antalya Gezilecek Yerler, Antalya Tatil Yerleri ve Antalya’nın Tarihi Yerleri blog yazılarımda Antalya’da gezilip görülecek yerler ile ilgili detaylı bilgiler paylaştım. Daha uygun bir Side tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki blog yazılarım size yol gösterebilir.

Manavgat, tatil yapmak açısından oldukça şanslı bir Akdeniz kasabası. İlçenin ince kumlu ve altın renkli Side, Akçasaz ve Alara plajları dünyaca ünlü. Ağustos ayı sıcaklık ortalaması 27 derece, yıllık ortalama sıcaklık ise 19,2 derece. Manavgat’ın deniz suyu sıcaklığı da 21,5 derece. Yazın deniz suyu sıcaklığı 28 dereceye çıkıyor.

manavgat gezilecek yerler

Manavgat Gezilecek Yerler 📌

Manavgat‘ın, ünü Türkiye sınırlarını aşan Manavgat Şelalesi, ilçenin en gözde turizm merkezi. İlçenin ince kumlu ve altın renkli Side, Akçasaz ve Alara plajları çok popüler. Side’de bulunan Apollon Tapınağı, Side Antik Tiyatrosu, Side Arkeoloji Müzesi ve Side Çarşısı görülmeye değer. Köprülü Kanyon ve Bilgelik Vadisi olarak da bilinen Tazı Kanyonu Manavgat çevresinde görülecek yerler arasında.

Manavgat Nehrinin denize döküldüğü noktanın yaklaşık 25 km yukarısında 1984’te yapılan Oymapınar Barajı, Antik Pisidya bölgesinin dağ kentlerinden biri olan Selge Antik Kenti, Tireyen Göl, Ahmetler Kanyonu ve Özel Yörük Müzesi de vaktiniz kalırsa uğrayın.

Manavgat gezilecek yerler listenizde olmazsa olmaz bir yer Side. Manavgat’a bağlı Side’de ise bir beldeden istenilen hemen her şey var. Ülkemizin antik kalıntılar, deniz ve turizm özelliklerini bir arada barındıran nadir yerlerimizden. Uzayıp giden bir sahil, kalabalıkları ağırlayan güzel sokaklar ve antik kent kalıntıları Side’yi cazip kılanlar.

1. Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi, Antalya’nın en güzel şelalelerinden. Manavgat ilçe merkezine 3 km, Antalya’ya 72 km mesafede yer alıyor. Manavgat Nehri’nin 3-4 metrelik bir falezden düşmesiyle oluşmuş. Az bir yükseklikten dökülmesine rağmen geniş bir alan üzerinde oldukça yüksek bir debiyle akmasıyla muhteşem bir manzara sergiliyor.

Şelalenin etrafında bulunan piknik alanlarında doğayla iç içe bir piknik yapabilirsiniz. Manavgat Şelalesi’nin yaklaşık 2 km aşağısında da Küçük Şelale adı verilen, su akış yüksekliği fazla olmamasına rağmen teknelerin geçişine izin vermeyen ikinci bir şelale daha yer alıyor.

Nehrin hemen kenarındaki gözlem alanında akan suyu izleyerek yemek yiyebileceğiniz bir restoran da var. Manavgat şelalesinde rafting, tekne turu ve çevresinde jeep safari de yapabilirsiniz. Türkiye’nin en düzenli akan nehirlerinden biri olan Manavgat Nehrinin Akdeniz’e döküldüğü yerde özelliği ise tatlı su ile tuzlu su arasında, genişliği 10-15 metre olan doğal bir kumsalı var.

🗺 Adres: Sarılar, 07600 Manavgat, Antalya
🕘 Manavgat Şelalesi ziyaret saatleri: Yaz dönemi (Nisan-Eylül) 09.00-21.00, kış dönemi (Kasım-Mart) 09.00-18.00.
🔐 Manavgat Şelalesi giriş ücreti: Manavgat Şelalesi giriş ücreti 6TL. Öğrenci indirimi yok. Şelalede Müze Kart geçerli değil.

2. Özel Yörük Müzesi

manavgat yörük müzesi

Özel Yörük Müzesi, Manavgat’ın Evren Mahallesinde, 4 bin metrekarelik bir alanda kurulu. Müzede Yörük yaşantısı canlandırması, gelenek ve göreneklerini anlatmak için açık hava sergisi bölümünde heykeller ve 3 farklı Yörük çadırı bulunuyor.

Yörük göçü, hayvancılık ve Yörük kültürünün önemli bir eğlencesi olan yağlı güreş sporu anlatılıyor. Özel Yörük Müzesi haftanın her günü saat 08.30 – 17.30 arasından ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

3. Manavgat Külliye Camii

Manavgat Camii

Manavgat Kulliye Camii, ilçenin en büyük ve en ihtişamlı camisi. Manavgat’ın Örnek mahallesinde yer alan cami, nehrin kenarına kurulmuş. Cami bir ana kubbe, 4 yarım ay şeklinde kubbe ile 27 adet küçük kubbeden oluşuyor. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin hoş bir harmonisi olan cami, kalemişi süslemeleriyle göz alıcı bir görselliğe sahip.

4. Titreyen Göl

titreyengöl manavgat

Titreyen Göl, Manavgat Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü bölümün yanı başında, etrafı lüks otellerle çevrili yapay bir göl. Manavgat Çayı’nın üzerindeki göl oldukça küçük, normalde durgun ama en ufak bir rüzgarda hareketlendiği için Titreyen göl adını vermişler.

Gölün etrafı yürüyüş ve bisiklete binmek için güzel. Çok sayıda lüks ürünler satan butikler ve restoranlarla çevrili. Yolunuz düşerse uğrayın ama büyük bir beklentiye girmeyin.

5. Ters Villa – Upside Down House

ters villa manavgat

Ters Villa, son yıllarda popüler olmaya başladı. Dışarıdan bakıldığında ters duran iki katlı evin ve eşyalarıda ters duruyor. Mimarisi hem eğlenceli hem de enteresan. Evin içine girdiğinizde, tavana yapışmış gibi duran koltuklar sandalyeler, dolaplar, sandalyeler hatta klozetle karşılaşıyorsunuz. İçeride gezerken, zihnimizde farklı konumlandırdığımız eşyaları başka bir açıdan görmek şaşırtıcı ve keyifli.

Yaratıcı fotoğraflar çekilmek içinse harika bir mekan. Fotoğraflarda tavana asılmış yarasalar gibi durup poz vermeyi unutmayın ve çocuklarınızı mutlaka götürün, onlar da çok eğlenecek! Ters ev haftanın her günü 09.00 20.00 arası ziyarete açık. Giriş ücreti 15 TL.

6. Oymapınar Barajı

oymapınar barajı

Oymapınar Barajı, Manavgat Nehri’nin denize döküldüğü noktanın yaklaşık 25 km kuzeyinde, 1984’te yapılmış. Türkiye’nin en büyük üçüncü barajı unvanını taşıyan Oymapınar Barajı, turkuaz ve yeşil renkli suyuyla muhteşem bir görselliğe sahip.

Baraj üzerinde tur tekneleriyle doğayı tanıma etkinliği düzenleniyor. Barajın çevresi kuş- doğa gözlemi ve doğa fotoğrafçılığıyla ile ilgilenenlerin gözde yerlerinden.

7. Köprülü Kanyon Milli Parkı

köprülü kanyon manavgat

Köprülü Kanyon Milli Parkı, Isparta’nın Sütçüler ilçesinde başlayan ve Antalya’nın Belek sahilinden Akdeniz’e dökülen Köprüçay Nehri ve vadisi üzerinde yer alıyor. Türkiye’nin en ünlü rafting parkurlarından biri olan Köprülü Kanyon Milli Parkı’na özel rafting turları düzenleniyor.

Rafting yapılan bölgenin başlangıcında bulunan iki tarihi köprü ve eşsiz doğal güzellikleriyle milli park, huzurlu bir atmosfere sahip. Rafting yapmasanız bile nehrin çevresinde gezintiye çıkıp, kaynakların çıktığı sığ alanda suyun tadını çıkarabilirsiniz.

8. Tazı Kanyonu

tazı kanyonu

Tazı Kanyonu, Antalya’nın Serik, Manavgat ve Isparta’nın Sütçüler ilçeleri arasında yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı içerisinde bulunuyor. Son yıllarda sosyal medyada paylaşılan muhteşem manzaralı fotoğraflar nedeniyle birçok kişinin ilgisini çeken kanyon, doğa yürüyüşü, fotosafari gibi etkinliklerin yanı sıra düğün fotoğrafçılarının da çekim merkezlerinden.

Halk arasında Bilgelik Vadisi olarak da bilinen kanyon Köprüçay Vadisi’nde Köprülü Kanyon ve Selge Antik Kenti’nden sonra en çok ziyaret edilen nokta.

9. Karaburun

Karaburun, Türkiye’nin keşfedilmemiş alternatif turizm yörelerinden biri. Rafting, kampçılık, dağ yürüyüşü, tırmanış gibi alternatif turizm aktiviteleri yapılan Karaburun, Manavgat Nehrinden Alanya yönünde 20-25 km uzaklıkta, Okurcalar-Karaburun Koyu girişindeki Küçük Ada’yı içerisine alan tur programında yer alıyor.

Günübirlik turlarla çok sayıda kişinin ziyaret ettiği Karaburun’da Küçük Ada mevkinde yüzme molası veriliyor. Hem denizde hem de nehirde yüzme şansınızın olduğu bu turda Toros Dağlarının eşsiz manzarasını denizden görebiliyorsunuz.



10. Side Antik Kenti

side, manavgat
Side gezilecek yerler konusunda epey zengin. Cazibesiyle Manavgat’ı dahi gölgede bıraktı.

Side, Türkiye’nin turizmle ilk tanışan beldelerden biri ve popülerliğini halen koruyor. Manavgat’a gelen turistlerin büyük bir bölümü, öncelikle Side’yi ziyaret eder, Manavgat isminden de daha çok duyulmuştur adı. Upuzun kumsalları, antik kenti, tarihi yerleri, turistik tesisleri ile bir tatilden beklediğiniz her şeye sahip.

Side Antik Kenti, antik dönemde Pamfilya bölgesinin en önemli liman kentiydi. Manavgat’ın Akdeniz kıyısında bir yarımada üzerinde kurulan Side’nin tarihi geçmişi MÖ 8. yüzyıla uzanıyor. Nar anlamına gelen Side ismi Luvi dili kökenli. Roma hamamında bir müzesi, 15 bin kişiyi ağırlayabilen kapasitede antik tiyatrosu bile var.

Side Apollo Tapınağı, Side’nin bulunduğu yarımadanın en uç kısmına kurulmuş. Roma Barışı olarak bilinen dönemde inşa edilen iki tapınaktan biri olan Apollo Tapınağı, adını ışık, güzellik ve sanat tanrısı olan ve Side’nin baş tanrılarından biri olan Apollo’dan almış. MS 150 yılında inşa edilen tapınağın büyük bölümü bazilika yapımı sırasında sökülmüş.

Side Antik Tiyatrosu, Side Antik Kenti’nin yer aldığı yarımadanın daraldığı noktada, şehir merkezinde konumlanıyor. Helenistik dönemde inşa edildiği düşünülen tiyatronun inşaat tekniği açısından Roma mimarisini yansıtması yapıya dünyada eşi görülmemiş bir özellik katıyor. Antik tiyatronun üç katlı sahne binası, frizde şarap tanrısı ve tiyatronun hâkimi Dionysos’un hayatının kronolojik olarak anlatıldığı süslemeler eşsiz güzellikte.

11. Side Müzesi

Side Müzesi

Side Müzesi, antik kentte restorasyonun ardından müzeye dönüştürülen Roma hamamında yer alıyor. Türkiye’de bir köyde açılan ilk müze unvanını taşıyan Side Müzesi’ndeki eserlerin önemli bir bölümü 1946-1966 yılları arasında bölgede yapılan kazılardan elde edilmiş.

Müze koleksiyonunda Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler yer alıyor. Sergilenen eserler arasında büyük çoğunluğu Side Antik Kenti kazılarında açığa çıkan heykel, kabartmalı lahitler, mezar stelleri, Grekçe ve Side dilindeki yazıtlar, sunaklar, amphoralar ve Side sikkeleri bulunuyor.

12. Seleukia Antik Kenti

Seleukia Antik Kenti (Lybre), Manavgat’ın Şıhlar köyünde. Bir dağ yerleşimi olan antik kentin Roma İmparatorluğu döneminde altın çağını yaşayarak bölgenin en önemli merkezlerinden birine dönüştüğü biliniyor. Antik kentte görebileceğiniz eserler arasında şehrin anıtsal kapısı, sur kalıntıları, Yedi Bilgeler Mozaiği ve nekropol bulunuyor.

13. Selge Antik Kenti

Selge Antik Kenti

Selge Antik Kenti, Pisidya bölgesinin en önemli yerleşim yerlerinden. Tarihçi Strabon’a göre MÖ 2. bin yılın sonlarında kurulan şehir, günümüzde Antalya olarak bilinen Pisidya bölgesinde paranın basıldığı ilk şehir unvanını taşıyor. Aspendos’un ırmak ağzında (Köprüçay) bulunan limanı aracılığıyla ticaret yağan şehrin en önemli yapısı ise antik tiyatrosu.

14. Ahmetler Kanyonu

Ahmetler Kanyonu

Ahmetler Kanyonu, Antalya’nın Akseki ve Manavgat ilçeleri arasında yer alıyor. Kanyon boyunca akan Karpuz Çayı, 11 km ilerliyor. İsmini 3 çobanın kurduğu Ahmetler adındaki Türkmen köyünden alan kanyonun yüksekliği yer yer 400 metreyi aşıyor.

Çevredeki köylerin su ihtiyacını da giderdiği kanyon ve Karpuz Çayına doğa yürüyüşü etkinlik grupları tarafından günübirlik turlar düzenleniyor. Bu bölgede bazı gölcüklerde sifon olduğu için suya girmek tehlikeli olabilir.



15. Yeşil Kanyon

Yeşil Kanyon, Manavgat

Yeşil Kanyon, Oymapınar Barajının kenarından başlayıp dağların içine doğru devam eden çok da keşfedilmemiş bir doğa harikası. Barajın yemyeşil suyunun kenarında yükselen ilginç şekillerdeki kaya formları, çam ağaçlarıyla kaplı dik yamaçlar, uçurumlu dar aralıklar görülmeye değer.

Kanyona ulaşmanın en kolay yolu Oymapınar’dan kalkan tekne turlarına katılmak. Tekneler sadece kuş seslerinin duyabileceğiniz suyun üzerinde ilerlerken etrafı izlemek huzur verici. Üstelik bu turlar belirli yerlerde yüzme molası da veriyor ve öğle yemekleri de dahil. Yanınıza mutlaka mayonunuzu, havlunuzu ve terliğinizi alın.

Manavgat, Antalya’ya 75 km, Antalya Havalimanı’na ise 65 km uzaklıkta yer alıyor. İlçeye en yakın havalimanı olan Antalya Havalimanına Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok noktasından direkt uçak seferleri yapılıyor.

Antalya Havalimanının içinden Manavgat’a direkt ulaşım imkanı yok ancak havalimanından ana yola çıkıp Antalya yönünden gelen Manavgat otobüslerine binebilirsiniz. Direkt ulaşım için taksi, araç kiralama ve özel transfer araçlarını kullanabilirsiniz.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz