Uçağı kaçırdım ne yapmalıyım? Uçağı kaçırdım biletim yanar mı? Uçağı kaçırdım paramı geri alabilir miyim? gibi sorularınız için yol gösterici bir blog yazısı yazmanın zamanı gelmişti. Kaçırılan uçak bileti iadesi mümkün mü ve uçağa yetişemediğinizde ne yapmanız gerektiği konularına açıklık getirmek istiyorum.
Elde olan veya olmayan sebeplerle havalimanına geç varmamız ve akla gelmedik diğer ihtimaller yüzünden uçağı kaçırma durumuyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Sık seyahat ettiğimden uçak kaçırma konusunda oldukça deneyimliyim. Hayatıdaki ilk uçuşu ihmalkarlık ve bilgisizlik nedeniyle kaçırmış biriyim. Sebep ise çok basitti, uçuş saati aklımda yanlış kalmıştı. Ne kadar basit bir sebep değil mi?
En son geçen hafta Batum’a giderken uçağı kaçırdım. Ondan bir öncesinde de İtalya’nın Puglia bölgesine gitmek için uçmam gereken İtalya’nın Bari şehri uçak bileti havalimanına geç gidişim nedeniyle yanmıştı. Sonuç stres, sıkıntı, değişen seyahat programı ve elbette para.
Her şeyden önce zamanında havalimanında olun. İnce hesaplar yapmayın, dışarıda veya evde oyalanacağınıza havalimanında oyalanın. Havalimanına en geç kaçta varmanız gerekiyorsa ondan en az 1 saat önce havalimanında olmaya çalışın.
Bağlantılı uçuşlarınız varsa aralarında yeteri kadar zaman olduğundan emin olun. Bu süre en az 1,5 saat olmalı. Pasaportunuzu ve kimliğinizi kontrol edip rahat ulaşabileceğiniz bir yerde olduğunu ve hatta yanınızda olduğuna emin olun.
En önemlisi online checkin yapın. Biniş kartını da dijital olarak telefonunuza kaydedin. Sadece kabin bagajıyla seyahat edin, eğer checkin bagajınız varsa havalimanında olmanız gereken zamandan en az yarım saat daha erken gidin. Bu yazının ikinci bölümündeki uçağı kaçırmamak için ne yapmalı tavsiyelerimi de okuyun.
Yine diğer bir konu uçağınıza bineceğiniz kapıdan emin olun. Yanlış kapı kaçırılan uçak anlamına gelebilir kısıtlı süre varsa. Bazen de kapı numaraları son anda değişebilir, dikkat edin.
Uçağınızı Kaçırdığınızda Yapmanız Gerekenler ⚠️
- Uçağınızı Kaçırdığınızda Yapmanız Gerekenler ⚠️
-
Uçağı Kaçırmamak İçin Yapılması Gerekenler ⚠️
- 1. Zamanında havalimanında olun
- 2. Online check-in yapın
- 3. Bağlantılı uçuşlara dikkat edin
- 4. Pasaport ve kimliğe dikkat edin
- 5. Pasaportunuzun süresi
- 6. Vize durumları
- 7. Havalimanında oyalanmayın, anonslara dikkat edin
- 8. Kapıyı şaşırmayın
- 9. Yurtdışı çıkış pulu
- 10. Güvenlik uygulamalarına dikkat edin
Tarifeli uçuşa 2 saatten az zaman kala veya uçak kalktıktan sonra iptal talebinde bulunursanız, uçuşa katılmamış yolcu yani no show olarak değerlendiriliyorsunuz. Böyle bir durumda belirlenmiş net kurallar söz konusu. Aşağıdaki blog yazımda uçağı kaçırırsanız ne yapmanız gerektiği konusunda bilgiler vermeye çalıştım.
Kaçırılan uçak bileti yanar mı?
Kaçırılan uçak bileti yanar mı sorunuzun cevabı ne! Evet biletiniz yanar! En ucuz uçak bileti fiyatlarına ulaşmak için genellikle ekonomi sınıfı uçak bileti kampanyalarından bilet alıyoruz. Bir başka deyişle aldığınız bilet ne kadar ucuzsa uçağı kaçıracağımız kesinleştiğinde yapılacak esneklik de o derece az.
Türk hava Yolları iç hat uçuşlarında V, P, W ve U ücret sınıfları promosyonlu olduğundan, uçuş öncesi iade ve değişiklik yapılamıyor. Uçağı kaçırdığınızda da biletiniz yanmış oluyor. Pegasus bilet değişikliği ya da iptali için uçuştan en az 2 saat önce başvuru yapmanız gerek. Pegasus uçağını kaçırdıysanız bilet iptali ya da değişikliği şansınız yok.
Pegasus Flex biletiniz varsa uçuşa henüz 12 saatten fazla vakit varsa, uçağı bir sepeten dolayı kaçıracağınızı düşünüyorsanız, bileti değiştirebilme hakkına sahipsiniz. Uçağı kaçırmanız kesinse ve 12 saatlik süre dolmuşsa ya da zaten halihazırda uçağı kaçırdıysanız ve havalimanındaysanız havayolu bilet satış ofisine gidin.
Havayolu firması bilet satış ofisine gidin
Uçağı kaçırınca ne yapmalı? Doğruca, uçak biletini aldığınız havayolu firmasının havalimanlarında satış ofisine gidin ve durumunuzu sakince anlatın. Sizden önce bekleyenler varsa sabırlı ve sakin olun, uçak zaten kaçtı. İyice kendinizi ve diğerlerini strese sokmayın. Eğer uçak biletinizi bir seyahat acentesinden satın aldıysanız ilk olarak acenteyi arayın.
Çok farklı bilet sınıfları ve buna bağlı olarak da bilet iptal kuralları var. Başvuruda bulunduğunuz görevli personelin size net bir şey söyleyebilmesi için bilet numaranızı veya PNR numaranızı sisteme girip talebinizi gerçekleştirmeye çalışmaları ve bunun da sonucunda sistemin onlara neyi yaptırdığı ve yaptırmadığını görmeleri gerekiyor.
Satış ofisine durumunuzu net şekilde anlatırsanız size yardımcı olurlar. Bankoya gidip durumu açıklayın. Eğer gidiş-dönüş uçak biletinizin ilk bacağını kaçırdıysanız dönüş biletinizi kullanacağınızı bildirin. Mümkün olduğu kadar kibar olun.
Olumlu olursa gidiş için tek yön bilet almanız gerekecek. Satış müdürü izni ile dönüş biletinize revalidasyon işlemi yapılarak seyahati tamamlamanıza izin verebilirler. Eğer havalimanındaki resmi bilet satış ofisi yardımcı olamayacağınız söylerse bu defa havayolunun çağrı merkezin arayın. Şansınızı deneyin ve mutlaka bu yazının sonundaki yorum kısmına sonucu yazın lütfen.
Uçağı kaçırdım paramı geri alabilir miyim?
Uçağı kaçırdıysanız biletiniz yanar. Kaçırdığınız uçağın bilet ücretini geri almak isterseniz alacağınız cevap maalesef hayır! Avrupa yolcu hakları kanunu, sizin kontrolünüz altındaki nedenlerden dolayı uçuşunuzu ve bağlantınızı kaçırmanız durumunda, havayollarını size yardım etmeye mecbur kılmıyor.
Uçağınızı kaçırırsanız biletiniz yanar, biletiniz yanarsa paranız da yanmış oluyor ama tamamen değil!
Bilet yandığı durumlarda sadece ‘havalimanı vergisi’ iadesi alabiliyorsunuz. Uçak biletleri fiyatlarını taşıma ücreti, baz ücret, yakıt harcı, havalimanı vergisi, check-in bedeli ve hizmet bedeli ücretleri oluşturuyor. Baz ücret, yakıt harcı, check-in bedeli ve hizmet bedeli iade edilmiyor.
Henüz uçağınız kalkmadan 2 saat öncesinden bilet iptali yapabilirseniz, biletinizin sınıfı ücret iadesinde belirleyici oluyor. Biletinizin sınıfından bağımsız her sınıf bilette havaalanı vergilerini geri almak mümkün olabiliyor. Dünyadaki bütün büyük havayolları aynı kuralı uyguluyor.
‼️ Bağlantılı uçusunuz var ve ilk bağlantınızı kaçırdınız! Burada önemli bir sürpriz sizi bekliyor!
Gidiş bileti yanınca dönüş biletine ne olur?
Uçağa binmediğiniz için biletiniz kullanılmamış, yani ‘no show’ statüsüne düşeceğinden sistem otomatik olarak dönüşünüzü de iptal ediyor. Gidiş dönüş uçak biletinde, gidişi kullanmazsanız dönüşü de kullanamazsınız. Siz iki bilet aldığınızı düşünüyorsunuz ama sistem bunu tek bilet gibi görüyor.
Eğer gidiş uçuşunu kaçırdıysanız dönüş biletiniz de yanar. Başımda geldiğinden iyi bilirim. Sistem “yolcu gitmedi o zaman dönemez de” mantığıyla çalışıyor. Sistem sizin uçağa binmediğinizden uçuşu gerçekleştirmeyeceğinizi düşünüp, size satılan koltuğu tekrar satışa sunuyor.
Havayolu firmaları her uçuşta krallar dahilinde fazladan bilet satıyor. Siz uçağı kaçırdığınızda yerinize bu fazla satış yapılmış kişiler otomatikman yerleştiriliyor. Bu şekilde son dakikada boş uçan koltuğun maliyet riskini azaltılmış oluyor. Yoldaysanız ve uçağa yetişemeyecekseniz yapacağınız ilk şey çağrı merkezini aramak olsun.
Eğer aktarmalı gidiş uçuşunuzun ilk bağlantısını kaçırırsanız diğer bağlantı ve dönüş biletiniz de yanar. “Aldığım uçuşun parasını verdim, istersem uçmam ya da bir sonraki en yakın uçakla bağlantılı uçuşuma yetişirim” diyemiyorsunuz. Gidiş-dönüş bilet aldığınızda ödediğin fiyat, o iki uçuşun gruplandırılması sonucu oluşan bir indirimli fiyat olarak size sunuluyor.
Öyle büyük bir indirim olmayabiliyor ama sonuçta bir indirim uygulanıyor. Siz iki bilet aldığınızı söyleseniz de sistem size tek PNR veriyor ve bu aslında tek bilet anlamına geliyor. Sistem, sizin kaçırdığınız uçakla gideceğiniz aktarmalı uçuşunuzu veya dönüş biletinizi no show kabul edip iptal etme yetkisine sahip.
Siz check-in yapmadığınızda, havayolu firması size karşı herhangi bir yükümlülüğü kalmıyor. Biletinizi iptal edip koltuğu yeniden satışa sunuyor. Zaten biletinizin altındaki maddeleri okursanız, biletin koşulları arasında şu bilgiyle karşılaşacaksınız:
Check-in işlemlerinin, iç hat uçuşları için tarifeli kalkış saatinden en az 60 dakika ve dış hat uçuşlarından 75 dakika önce sona ereceğini lütfen unutmayın. Biletinizde yer alan uçuşların sıralı olarak kullanılması gerekmektedir. Söz konusu uçuşlardan herhangi birine katılmamanız halinde, dönüş parkurlarınız da dahil olmak üzere devam uçuşlarınızın tamamı sistem tarafından otomatik olarak iptal edilmektedir.
Bu IATA kuralı ve bu birliğe dahil olan tüm havayolu şirketlerince uygulanan bir kural. Dışhat biletlerde sıralı kullanma kuralı var. Size verilmiş olan iç hat seyahatinden 45 dk, dış hat seyahatinden 1 saat önce check-in yapmadıysanız hem gidiş hem de dönüş biletiniz yanıyor. Siz gidişi kaçırdım ama dönüşüm var, onu kullanırım diyemiyorsunuz maalesef.
Havayolu firmalarının ya da IATA üyelerinin bu kuralı size uçak bileti satarken sunuyorlar ve siz bunu onaylayarak bilet alıyorsunuz. Bu kuralı koymakta havayolu firmalarının oldukça haklılık sebepleri var. Genellikle kampanyalar ve uçak bileti fiyatlarının belirlenmesi kuralları nedeniyle bu uygulama yapılıyor. Konuyu basitçe anlatmaya çalışayım.
Havayolu firmaları gidiş dönüş biletlerinde kampanyalar yapıyorlar. Örneğin Almanya gidiş-dönüş uçak bileti fiyatlarını kontrol edin. Sonra da iki tek yön yani Türkiye-Almanya tek yön gidiş, Almanya-Türkiye tek yön gidiş bilet ücretlerini kontrol edin. Aradaki fiyat farklılıklarını görürseniz anlarsınız.
Gidiş-dönüş indiriminden yararlanmak isteyenin aldığı riskin bir karşılığı olarak gidişi yakarsanız dönüşünüz de yanmış oluyor.
Havacılık kuralları çok farklı parametrelerin dengelerinden oluşuyor. Tek bir disiplin değil pek çok disiplinin tartışmasının sonucu. Kısaca hoşunuza gitmese de adamlar haklı beyler! Keşke böyle olmasa diyorum içimden ama…
Bu kuralı bilin ve biletinizi de ona göre alın.
Siz gidiş uçağınızı bilerek veya mecburen kaçıracağınızı düşünüyorsanız ve gideceğiniz yere başka bir uçakla veya yolla gitmeyi, ancak dönüşünüzü kullanmayı düşünüyorsanız, biletinizin ilk bacağının no showa düşmemesi için ilk uçağın kalkışından evvel işlem yaptırmanız gerekiyor.
Bileti aldığınız havayolu firmasının çağrı hattını arayarak elektronik bilet numaranızı verin ve gidiş ayağını silmelerini ancak dönüşü kullanacağınızı söyleyin. Böylece dönüşünüzü kullanabilirsiniz, gidiş biletinizin de havalimanı vergisi size iade edilir. Gidişte bir ihtimal de olsa yetişme durumunuz varsa “biletleri ayırmak istiyorum” diyin, birbirinden bağımsız biletleriniz olur.
Eğer ilk uçağı kaçırdıktan sonra başvurursanız maalesef herhangi bir talepte bulunma hakkınız kalmıyor. Ya sadece havalimanı vergisini talep edersiniz ya da talep ettiğiniz yeni uçuşun fiyat farkını ödersiniz. Bu da yakın tarihli bilet olacağından muhtemelen oldukça yüksek fiyatlı bir bilet olacak.
ⓘ Bazı havayolları da gidiş biletine reissue yapabiliyor. Yani biletinizin gidişi yandığında, dönüş ayağınız için, o günkü tek gidiş bileti ücreti farkı ve hizmet bedeli ödeyerek biletinizi değiştirebiliyorsunuz.
ⓘ Aktarmalı uçuşlar için diğer bir alternatif öneri de diğer bir uçakla aktarma noktasına gidin. Kaçırdığı anda call center’ı arayıp durumu bildirin. İndiğinizde de vardığınız noktadaki diyelim ki İstanbul Havalimanındaki satış ofisine gidip uçtuğunuz diğer havayolu firmasının biletini gösterin.
Diyelim ki THY aktarmasını kaçırdınız, yerine Pegasus’tan bilet alarak uçtunuz. Aktarma noktanıza varınca Pegasus biletinizi gösterin ve pasaportunuzu ibraz edin. Eğer diğer aktarma uçuşunuzun süresi dolmamışsa, biletiniz aktif hale getirilir.
İzmir’de yaşıyorum ben. İtalya’nın Bari şehrine uçuşumun ilk rotası İzmir-İstanbul uçağına yetişemeyince 800 küsur TL ödeyerek yeni bir İzmir-İstanbul ve İstanbul-Bari bileti almak zorunda kaldım.
Diğer bir uçuşumda da benzerini yaşadım. İzmir-İstanbul ve ordan da İstanbul-Batum uçağım vardı. İzmir-İstanbul uçağını kaçırınca ne önemi var, bir sonraki uçağa binip İstanbul’a gider ve Batum uçağıma yetişirim diyemedim ve yeniden bilet almak zorunda kaldım.
Uçağı kaçırma riski varsa nasıl bilet almalı?
Eğer uçağı kaçırma riski olduğu bir durum içerisinde bilet alacaksanız gidiş ve dönüş için ayrı birer bilet alarak bu durumdan kurtulabilirsiniz. Çoğunlukla gidiş-dönüş tarihim net olsa bile ayrı ayrı bilet alıyorum. Bu durumda yanan bilet diğer bileti etkilemiyor. Bunun da zararı her defasında işlem ücretini her bilet için ayrı ayrı ödüyorsunuz.
Diğer bir alternatif ise esnek bilet almak. Bu tür biletler promosyon biletlere göre daha pahalı ama tarih değişikliği yapılabiliyor. Bunun dışında seyahat sigortanız varsa sigorta poliçeniz imdadınıza yetişebilir.
Uçağı Kaçırmamak İçin Yapılması Gerekenler ⚠️
Uçağı kaçırmak konusunda son yıllarda epeyce deneyim edindim. Zamansız, plansız ve bazen de rotasız seyahat etmeyi yaşam tarzına dönüştürmüş birinin sabah belirli bir saate alarm kurması veya tam da zamanında bir yerde olması biraz zorlaşıyor. Bunun sonucu birkaç defa yurtiçi ve yurtdışı uçağı kaçırma vakalarım oldu. Sonuç zaman ve para kaybı elbette.
Hani havalimanında 5 dakika erken gelmiş olsam sorun çıkmayacak uçuşları kaçırdım. İnsan hatalarından ders almalı, ben bazen almıyorsam bile en azından siz dikkat etmeye bakın. Neyse ki artık ucuz uçak bileti bulmak eskisinden daha mümkün de bu uçak kaçırmaları insanın canını çok da yakmıyor.
Ne yazık ki günümüzde birçok kişi, uçağı kaçırmamak adına birçok tuhaf yönteme; kaçırma durumu veya riskinde ise havalimanı personelini zor durumda bırakan eylemlere başvuruyor. Uçağa yolcu alımı tamamlanmış ve kapılar kapanmışken dahi binmekte ısrar eden ve çalışanlara kaba davranan yolcularla karşılaştım. Bu anın öncesine döndüğümüzde aslında sorunun kendimizden kaynaklandığını anlamak çok kolay.
Bulunduğunuz yerin trafik ve hava durumu ile uçacağınız havalimanı özelliklerini dikkate alarak kendinizi planladığımızda, olağanüstü durumlara karşı esneklik kazanarak hem uçuşa yetişebilir hem de seyahat öncesi gereksiz yere gerginlik yaşamamış oluruz.
Hayatımda strese yer yok ve olacak stresi de ben yaratırım diyen benim için bu durumdaki gerginlik hayatımın en büyük gerginliği şu anda. Yani uçağa acaba yetişir miyim, yetişmez miyim, ya kaçırırsam… gibi sorular… Bunu yaşamamınız için bazı tavsiyelerim var.
1. Zamanında havalimanında olun
İşte asıl sorun bu zaten. Çoğu uçak kaçırma vakasının ardında öncelikle havalimanına zamanında ulaşamamak yatıyor. Sorun basitse, sanırım çözümü de basitti. “O zaman havalimanına erken gidin!” değil mi?
Trafik yoğunluğu, olumsuz hava koşulları, havalimanı otoparkında yer bulamama veya toplu taşımanın gecikme olasılığı gibi birçok sorun, beklenmeyen sorunlar gibi görünse de aslında her uçuş için bunlar beklenen olası durumlar.
İtalya uçuşumda her şeyi çok iyi planlayarak İzmir’deki İZBAN’a gitmiştim. Ama yolcu almadan transit geçen metro sonrasında ikinci metro 10 dakika sonra gelmesi uçağı kaçırmama ve bana 900 küsur TL’ye mal olmasına yetti.
Uçuş öncesi mutlaka havalimanına ulaşım şeklinize karar verin, araçla gidiyorsanız güzergâhınızı ve buradaki trafik durumunu iyi belirleyin. İç veya dış hat uçuşunuza göre kendinizi planlayın ve erkenden orada olun.
Mümkün olduğunca yurtdışı uçuşlar için en az üç, yurtiçi uçuşlar için ise en az iki saat önce havalimanında olun ki, herhangi bir sorun yaşamayın ve olası problemler için zaman esnekliğiniz olsun.
2. Online check-in yapın
Uçuş saatinizden 24 saat önce (bazı havayollarında 2-3 gün öncesinden) online check-in yapabiliyorsunuz. Bunu ister bagajınız olsun ister olmasın alışkanlık haline getirin. Hem koltuk rezervasyonu yapabileceğiniz bir uçuşunuz varsa en iyi koltuğu seçmek işlemini de o anda yapmış olursunuz.
Havayolu şirketleri kontuarlarda check-in işlemleri için kapanma saati konusunda istisnasız kurallar uyguluyor. Yurtiçi uçuşlarda kontuar (Havalimanında biletinizi alacağınız ve check-in yapacağınız yer) uçuş saatinizden 45 dakika, yurtdışı uçuşlarda ise 1 saat öncesinden kapanıyor.
Dakikalarla söz edilecek bir gecikmeniz olsa dahi uçağı kaçırma durumuyla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. İyisi mi siz akıllı telefonunuzdan veya laptopunuzdan uçuşunuzdan 24 saat öncesinden online checkin yapın. Bağlantılı uçuşlarınız için check-in işlemlerini de önceden yapın. Böylelikle koşuşturma ve kuyrukta bekleme sorunu yaşamazsınız. Eğer valiziniz varsa kontuarlara vardığınızda ekranda bagaj teslim yazısı olan kontuara gidip valizinizi teslim edin.
Burada önemli bir konu şu; online check-in yapma direk uçağa gidip binebileceğiniz anlamına gelmiyor. Üzerinden barkodun olduğu biniş kartını maille veya sms ile almanız ve onu güvenlik kontrolünden geçerken göstermeniz gerekiyor. Evet sırf bu hatam yüzünden son dakika gittiği havalimanında bir ülke içi uçuşu kaçırdım.
iPhone kullanıcıları biniş kartını oluşturup Wallet programına atmaları veya biniş kartının ekran görüntüsünü almaları tavsiyem. Eğer online checkin yapmadan havalimanına gittiyseniz online checkin kiosklarından da işlem yapabileceğinizi aklınızda bulundurun.
3. Bağlantılı uçuşlara dikkat edin
Online seyahat acenteleri ve havayolu şirketleri, bazen ucu ucuna tabiri caizse imkânsıza yakın bağlantılarla bilet satışı yapabiliyor. Rezervasyon sistemi, bağlantılı uçakların iniş ve kalkış saati arasındaki 45 dakikalık süreye onay verebiliyor.
Yeterli bağlantı zamanınız olsa bile ilk uçuşunuz, çeşitli sebeplerle gecikse dahi bağlantılı uçuşu kaçırma ihtimaliniz doğabiliyor. Bu nedenle yolculuktan önce bağlantılı uçacağınız havalimanını mutlaka inceleyin.
Bazı havalimanları o kadar büyük ki, aktarma kapısından girip, uçağın kapısına yürümeniz yarım saati geçebiliyor, tabi kaybolmazsanız! Yolculara tavsiye edilen asgari aktarma süreleri ve terminaller arası geçiş kılavuzlarını web sitelerinden öğrenin. Her havalimanında olan information deskleri de bu konuda yardımcı olur.
4. Pasaport ve kimliğe dikkat edin
Havalimanına zamanında geldiniz, kontuardaki görevli kimlik veya pasaportunuzu istedi. Elinizi cebinize/çantanıza attınız. O da ne! Pasaport olması gereken yerde değil. Neyse ki başıma böyle bir durum henüz gelmedi ama siz dikkatli olun.
Öyle olur ki kimlik kartınızı veya pasaportunuzu yanınıza aldığınızı hatırlıyor olabilirsiniz. Bu yüzden iki defa kontrol etmekte fayda var. Son uçuşlarımdan birinde ehliyeti yüksek güvenlikli bir plazanın güvenliğinde unutmuştum. Neyse ki yanımda pasaportum vardı. Uçağa geçilen güvenlik kontrolünde kimliğimi sorduklarında yanımda pasaportum olmasaydı uçamayacaktım.
5. Pasaportunuzun süresi
Eğer yurtdışına gidiyorsanız, uzun süredir seyahat eden biriyseniz tam bir rehavete ve her şeyi zaten biliyorum rahatlığına kapılabiliyorsunuz. Pasaportunuzun süresi geçmiş veya süresinin sonlarına gelmek üzereyken siz havalimanında görevliye pasaportunuzu uzatıyor durumda olabilirsiniz.
Tam da bu durum abimin eşi ve 2 çocuğunun başına geldi. Çocuklardan birinin pasaport süresi geçtiğinden ve çocuğu geride bırakacak bir durum da olmadığından 3 kişinin Bakü uçak bileti yandı. Maliyeti siz düşünün.
Çoğu ülke pasaportunuzun geçerlilik süresinin 6 aydan fazla olması veya en az karşılıklı iki boş sayfası bulunması gibi kriterler arayabiliyor. Haliyle de yolculuk öncesi uçacağınız ülke hakkında detaylı araştırma yapmalı ve bilgi sahibi olmalısınız.
Ben her ne kadar pasaport süresinin son 30 gününde olduğumda dahi ülkelere girişte sorun yaşamamış olsam da siz süresi son 6 aya gelmiş pasaportunuzu ilk fırsatta yenileyin.
6. Vize durumları
Uçacağınız ülkeye geçerli vizeniz olabilir. Ya da siz hala vizenizin geçerli olduğunu düşünüp havalimanına kadar gidebilirsiniz. Pasaportunuzun süresi gibi vizenizin süresine de dikkat edin. Bazen multi vizesi olmadığı halde single vizeyle aynı ülkeye ikinci defa gitmeye kalkanlar var. Siz onlardan olmayın.
Yine bazı vize durumları kafa karıştırıcı olabiliyor. Bazı ülkeler siz vizeye başvurduğunuzda spesifik bir gidiş tarihi sunsanız dahi, belirlenen süreden önce ülkeye giriş yapmanızı ister. Hani olur da vizem var, ben şu uçağın tarihini değiştireyim diye düşünürseniz ilk yapmanız gereken vize geçerlilik tarihinin başladığı ve bittiği zamanlara dikkat etmek olsun. Bunu Avustralya yapıyor mesela.
7. Havalimanında oyalanmayın, anonslara dikkat edin
Tamam online check-in yapıldı, havalimanına gelip bagaj teslim edildi, biniş kartı alındı, hatta güvenlik kontrolünden geçildi… Ama sonra oturup telefonda WhatsApp muhabbetine veya alışverişe dalmayın. Bir bakmışınız ki uçağı kaçırmışsınız. Dikkat edin.
Bir defasında İstanbul’dan İzmir’e uçmak için havalimanındaydım ve havayolu firması uçuşun 1 saat rötar yapacağı duyurusunu yaptı. Ben de gittim bir cafeye oturdum, laptopumu açtım ve kahvemi söyledim. Nasılsa uçuşa çok var diye düşünmüş hatta bir görüşmemi de bu esnada havalimanında yapmıştım. Bildirilen uçuş saatinden önce kapıya gittiğimde kimsecikler yoktu.
Meğer rötar iptal edilmiş ve uçak zamanında kalkmıştı. Bense başka işlerle meşgul olduğumdan uçağı kaçırmış ve bir sonraki uçağa epey pahalı ödeme yapmak zorunda kalmıştım. Uçuş saatleri değişiklikleri ve rötarlar bildirilse dahi bu nihai durum değil. Her an tekrar değişebilir demek. Gidin uçağa gidiş kapısında bekleyin.
8. Kapıyı şaşırmayın
Bir defasında nerdeyse bu da uçak kaçırmama neden oluyordu. THY ile Akabe uçuşumun kapısı aklımda başka bir numara olarak kalmış ve ben kalkmış gitmiş kapıya yakın bir kafeye oturmuştum. Oysa asıl kapı havalimanının çok da ücra diğer bir köşesindeydi.
Fark ettiğim andan itibaren yapmam gereken koşa koşa doğru kapıya gitmek oldu. Kapı numaranıza dikkat edin ve doğru kapıya gittiğinizden ve ona yakın olduğunuzdan emin olun.
Yine başka birçok yaygın bir uçak kaçırma nedenlerinden birisi de beklenmedik kapı değişiklikleri. Sizin gittiğiniz kapı başlangıçta doğru da olabilir. Havalimanı güvenliğini geçtikten sonra uçağa bineceğiniz kapıda bekliyorsunuz ve pencereden uçağın körüğe yanaştığını dahi görebiliyorsunuz. Bir anlık dalgınlıkla bu sırada değişen kapıyı duymadıysanız, ne olacak?
Anons ve ekrandaki değişikliklere dikkat etmediğinizde alın size bir uçak kaçırma durumu daha. Anons yapılmayan havalimanlarında sorumluluğu yolculara yüklüyor. İşte bu nedenle uçuş bilgi ekranlarını kontrol etmeden beklemeye geçmeyin. Teknolojiyi kullanarak akıllı telefonlarınıza mobil uygulamaları yükleyip uçuşunuzu buradan da takip edebilirsiniz.
9. Yurtdışı çıkış pulu
Ülkemizin ilkel uygulamalarından olan, yurtdışına çıkarken almanız gereken yurtdışı çıkış pulu uçağı kaçırmanıza neden olabilir! Nasıl mı? Havalimanına ucu ucuna yetiştiniz. Bagajınızı verdiniz, koşa koşa o stresle pasaport kontrolüne geldiniz.
Upuzun sırada vakit zaten kaybettiniz. Pasaportu polise uzattığınızda size yurtdışı çıkış pulunu sorduğunda, o sırada pulu almadığınızı fark ettiniz. İşte bu kaçan uçağın sinyali.
Yeniden geri dönüp, belki de bu defa yurtdışı çıkış pulu sırasına girmek (Yanınızda 50 TL var mı bu arada?), oradan tekrar koşarak yeniden pasaport kontrolüne geçmek… Stres oldum ben yazarken… Evet başıma geldi ama neyse ki vaktim vardı da uçağı kaçırmadım.
O günden sonra her zaman pasaportumun arasına ataçla tutturulmuş bir yedek yurtdışı çıkış pulu var. Dileyen online bankacılıkla ödeyip bunu yazdırarak kontrolde görevliye iletebilir.
10. Güvenlik uygulamalarına dikkat edin
Katı uçuş kuralları gereğince, bazı durumlarda pasaport kontrol ve gümrük işlemleri uzayabiliyor. Zaman kaybına neden olan bu durumlarda hele ki güvenlik kurallarına da takıldığınızda, zamanından önce havalimanında bulunmanız da işe yaramayabilir.
Ocak 2017’de yağan kar yağışı nedeniyle havalimanının daha ilk güvenlik kontrolünü geçmek neredeyse 45 dakikaya mal olmuştu.
El bagajında yasak eşyalar unutmak, pasaportunuzdaki fotoğrafınızdan daha farklı saç veya sakal modeli gibi pek çok sebep canınızı sıkıp zaman kaybına ve gergin bir seyahate neden olabilir.
22 Kasımda 9.30 Pegasus Sabiha Gokcen Izmir ucagi icin 7.45teki Havabusu kacirdim E11 e bineyimmi binmiyimmi derken 8.25 Havabusa bindim dualar esliginde izmirde olsa kesin yetisirim.ama istanbul trafik falan derken 9.08 de indim 😀 iyiki el bagaji ve barkodum vardi sansima hizli gectim aramalardan ki ona ragmen 9.17 de kapidaydim tek ben kalmisim kucuk bi serviste operasyon gorevlisi ve 12 arkadasla ucaga gecip bindim ama o heycani anlatamam artik 2 saat once giderim ama bu tip durumlara uygun bi cozum olmali belki son parayla alinan bilet
Merhaba size yasamis oldugum garip bir olayi anlatacagim simdi 21 subatta 00:25 ucagini kacirdik saat yanilgisina duserek gec gitmisiz hava limanina esasinda almamiz gerrken bilet 22 subat 00:25 ucagi olmaliymis. Annemle babam uyeligimizde giris yapip 2 bilet almistim fakat annemle babam hava limanina gittiginde buyuk bir yanlisla karsilasip aldiklari biletin ucusunun dun gece oldugunu soylemisler.
Bu durumda ucagimiz coktan kacmisti zaten orda babam bir yandan bilet satisla konusup uygun bilet varsa yeni bilet alalim diye bakarken telefonumdaki aplikasyona tekrar uyeligimize girerek gecen ucusumuzu goruntuledim sistemde degistir, aciga al ve iptal butonunun oldugu bir yer vardi ordan degistir diyerek 22 subatin 00:25. Ucusunu sectim ve onayladim degisiklik tamamlanmisti kacan ucagimizin telafiside yapilip esasinda biletimiz yanmamisti ve yeni bilet alip para odememistik. Bu nasil oldu bilmiyorum ama oldu ve saniyeler icerisinde cozmustum bu durumu.
Yani anlamadigim şu o zaman ucagi kacirdim diye uzulmeyim kacsada degistir deyip istedigim biletle degisim saglayabilicem demekki bilen anlayan varsa sizin yorumlarinizida bekliyorum.
Peki sorun çıkmadan tekrar uçuş oldu mu? Değiştiğiniz bilet kabul edildi mi?
Aynısı benim de başıma geldi. 14 Kasım’da uçağı otuz dk kala kaçırdım. Hiçbir şey yapılamaz dendi. Aradan beş gün geçti. Dün gece flypgs üyeliğime girdim kaçırdığım seferin iptal açığa alma veya değişim butonunun aktif olduğunu gördüm. Tıkladım 4 TL ceza ile açığa alma yapılacağı ekranına geldim. Sonra müşteri hizmetlerini aradım. Böyle bir şey olabilir mi diye. İlk aradığımda benimle konuşan görevli evet olur dedi iki kez de teyit ettirdim ve sonra kapattım telefonu. Telefonumdan devam ettim işleme ama sistem hatası diyip işlemi yaptırmadı. Sonra tekrar aradım müşteri sorumlusunu. Bu sefer çıkan görevli böyle bir şey yapılamaz nasıl böyle bir bilgi verildi size dedi. Ses kayıtları incelensin dedim. Şimdi dört gün onu bekleyeceğim bakalım ne olacak. Değişim yaptığınız bilette sıkıntı çıkardılar mı? Aradan beş gün geçti diye mi sistem hatası veriyor o an yapsaydım olur muydu bunları bilemiyorum.