Türkiye‘de bakir doğası, nefes kesen güzellikteki vadileri, çağlayan akarsuları, zengin tarihi geçmişi, kendine has gelenek ve görenekleriyle en özel şehirlerden biri olan Tunceli, son yıllarda iç turizmde giderek popülerleşen bir destinasyon.
Özellikle yerel üretim kooperatifleriyle Türkiye’nin dört bir yanına organik tarım ürünleri gönderen şehir, üniversite mezunu ve yüksek okuma yazma oranıyla da ülkemizin bu alanda öncü kentlerinden.
Tunceli hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Dersim adı ile ilgili olarak MÖ 4. yüzyıla ait bilgiler bulunuyor. Yunan gezginler kendi notlarında bölgeyi Daranis olarak anlatmışlar. MÖ 519 yılında Dara (Darius) Perslere kral olduktan sonra tarihçi Ptolemy bugünkü Tunceli’den, Daranalis olarak bahsetmiş. Bu isim, yüzlerce yıl kullanılmış.
Dersim adının kökeni konusunda kabul edilen başka bir görüşe göre, Dersimliler, Hazar Denizinin güneyindeki Pers öncesi halklardan biri olan ve Deylem bölgesinde yaşantılarını sürdüren Deylemliler’le de ilişkilendiriliyor. Moğol işgaline kadar yurtlarını koruyabilen Deylemlilerin 1256 yılında gerçekleşen Moğol işgalinden kaçarak günümüzde Tunceli olarak bilinen bölgeye yerleştikleri sanılıyor. Dersim adının da bu halktan geldiği düşünülüyor.
Tarihi geçmişi MÖ 2 bin 200’lü yıllara uzanan Tunceli, tarih boyunca Hurriler, Hititler, Urartular, Medler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar Sasaniler, Selçuklular ve Osmanlı egemenliği altına girmiş.
1071 Malazgirt Savaşından sonra Diyarbakır’ın fethindeki katkılarından dolayı Çubuk Bey’e Harput, Palu, Çemişgezek ve çevrelerinin yönetimi verilerek 1085’te Çubukoğulları Beyliği kuruldu. Aynı yıllarda Mengücek Bey, bugünkü Tunceli’nin kuzeyini de içine alacak şekilde Erzincan ve çevresinde Mengücekoğulları Beyliğini kurdu.
Bölge, Fatih Sultan Mehmet’in 1473 Otlukbeli Savaşında Akkoyunluları mağlup etmesiyle Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlıların vali atayarak bölgeden ayrılmasıyla Safevilerin bölgedeki Şii faaliyetleri artmış. Yavuz Sultan Selim’in 1514 Çaldıran Savaşında Safevileri yenmesiyle bölgedeki Osmanlı egemenliği pekişmiş.
Dersim bölgesi, Osmanlı idari teşkilatında Diyarbakır ve Erzurum eyaletlerine bağlıydı. 19. yüzyılın ilk çeyreğine kadar bölge Osmanlı’nın egemenliği altındaki beyler tarafından yönetildi.
Cumhuriyet Dönemi’ne kadar Farsçada Gümüş Kapı anlamına gelen Dersim adıyla anılan kentin ismi 1935’te Tunceli olarak değiştirilerek, daha önceden Kalan olarak bilinen günümüzdeki şehir merkezine taşınmış.
Türkiye’de kilometrekareye düşen 12 kişiyle Türkiye’nin en az nüfus yoğunluğuna sahip kenti olan Tunceli’nin nüfusu 88 bin 120, yüzölçümü ise 7.705 km². Tunceli’nin trafik plaka kodu 62, telefon alan kodu ise 428. Merkez ilçesi ile birlikte 8 ilçesi bulunan Tunceli’nin ilçeleri: Çemişgezek, Hozat, Mazgirt, Nazımiye, Ovacık, Pertek ve Pülümür.
ⓘ Daha uygun bir Tunceli tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur blog yazım size yol gösterebilir.
Tunceli nerede📍
Tunceli, Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde, yer alıyor. Tunceli, kuzeyde ve batıda Erzincan, doğuda Bingöl, güneyde Elazığ ile komşu.
ⓘ Tunceli gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️
Tunceli’ye nasıl gidilir ✈️
Tunceli’ye hava yoluyla ulaşım: Tunceli’ye en yakın havalimanı Elazığ’da bulunuyor. Elazığ Havalimanı, Tunceli’ye 130 km uzaklıkta. Elazığ’a İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi şehirlerden direkt uçak seferleri düzenleniyor.
Elazığ Havalimanı’ndan Tunceli şehir merkezine ulaşım: Elazığ Havalimanı’ndan Tunceli şehir merkezine ulaşım için ücretli servis, taksi, özel transfer seçenekleri bulunuyor.
Elazığ Havalimanı’ndan Tunceli’ye ulaşım için en kolay ve en konforlu yöntem havalimanından direkt Tunceli şehir merkezine giden servis araçları. Havalimanı gelen yolcu terminalinden hareket eden bu servislerle 1.5 saat gibi bir sürede Tunceli’ye ulaşılıyor. Havalimanından Elazığ Otogar’a geçip, otogardan Tunceli’ye kalkan araçları da kullanabilirsiniz.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Tunceli’ye kara yoluyla ulaşım: Tunceli’ye İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Adana, Hatay, Gaziantep, Mersin, Antalya ve Konya’dan direkt otobüs seferleri yapılıyor. Tunceli, güneyden Elazığ, kuzeyden Erzincan ve Erzurum’la bağlantıyı sağlayan devlet yolu üzerinde.
Tunceli, İstanbul’a 1.173 km (13 saat), Ankara’ya 816 km (9.5 saat), Bursa’ya 1.802 km (13.5 saat), Antalya’ya 1.177 km (14 saat), İzmir’e 1.406 km (16 saat), Adana’ya 628 km (7.5 saat) uzaklıkta.
Tunceli gezilecek yerler 📌
El değmemiş bakir bir coğrafyada yer alan Tunceli‘de gezilecek görülecek çok sayıda rota bulunuyor. 42 bin hektarlık bir alanı kapsayan Munzur Vadisi Milli Parkı, Tahar Çayı üzerinde bulunan Tahar Köprüsü, Pertek Kalesi, Til Höyüğü, Çelebi Ali Camii, Mazgirt Kalesi ve Munzur Çayı Tunceli’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Tunceli çalıştığım iller arasında görmek gezmek nasip oldu.
Kış ve doğa bir arada
Anadolumuzun güzel şehirleri arasında
Harika tanıtım için editöre teşekkürler