Avşa Adası, Marmara Denizi’nin güneybatısında, Balıkesir‘e bağlı Marmara Adası ve Paşalimanı Adası ile birlikte bölgede yer alan üç büyük adadan biri. Marmara Adasına göre daha turistik ve kalabalık, özellikle de tatil dönemleri. İstanbul’a yakınlığı sayesinde her yıl binlerce tatilciyi ağırlayan Avşa, çevredeki büyük kentlerden düzenlenen feribot seferleri ile yaz aylarında cıvıl cıvıl bir yere dönüşüyor.

Şaraplık üzüm bağları, tertemiz denizi ve güzel sahillerinin yanı sıra, pek çok su sporu aktivitesine imkân sağlayan Avşa, coğrafi yapısıyla da bisiklet turları ve doğa yürüyüşlerine de oldukça uygun. Tatilcilere doğa ve su sporları, avcılık, sosyal aktiviteler gibi pek çok alternatif sunan Avşa’nın turistik tesisleri, ziyaretçiler için farklı konaklama seçenekleri sunuyor.

avşa gezilecek yerler

Marmara Denizi’nin güneybatısında, Kapıdağı Yarımadasının Marmara Denizi üzerindeki uzantılarından biri olan Avşa Adası, Balıkesir’in Marmara ilçesine bağlı bir yerleşim yeri. Tarih boyunca Rumların, Arapların ve daha sonraları Türklerin yerleştiği ada, eski Taş Devrinden günümüze sayısız uygarlığa ev sahipliği yapmış.

Ada karası üzümü ile kendine has şaraplara hayat veren Avşa Adası, Marmara Bölgesinin son yıllarda yıldızı parlayan tatil merkezlerinden. Ada olması nedeniyle tüketim kültürüne yenik düşmeyen Avşa’nın sessiz ve sakin atmosferi, doğal güzellikleri, temiz havası ve tarihi noktaları büyük şehirlerden uzaklaşıp huzurlu bir tatil yapmak isteyenleri mest ediyor.

Malta

Serbia

Marmara Bölgesinin yerleşim olarak en gelişmiş adası olan Avşa Adası, gündüz masmavi denizin altın sarısı kumsalın tadını çıkarırken geceleri sahil boyunca sıralanmış, barlar ve diskolarda eğlenebileceğiniz günün 24 saatini hareketli geçiren bir tatil merkezi. İstanbul’a sadece 3 saat uzaklıkta, güzel bir kaçış rotası.

Kışın nüfusu yaklaşık 3 bin civarında ama yazın özellikle temmuz-ağustos dönemide 100 bini geçiyor. Tatil sezonu boyunca her daim kalabalık Avşa’da küçük otel işletmeciliği oldukça yaygın, ancak gitmeden muhakkak pansiyon veya apart nerede kalacaksanız önceden yerinizi ayırtmaya bakın.

Yoğun ilginin olduğu hafta sonu ve yaz tatillerinde iyi yerlerin çoğu dolu olacağından nispeten kötü, evden bozma eskimiş pansiyonlarda kalmak zorunda olabilirsiniz. Kalacağınız otelin TripAdvisor yorumlarına da bakmanızı tavsiye ediyorum. Akdeniz yöresinin turizm profesyonelliği adaya henüz pek de uğramamış.

ⓘ Avşa gezinizde, sıklıkla kullandığım, uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Türkiye’nin birçok gelişmekte yerinde olduğu gibi burada da temizlik ve çöp ciddi sorun. İşletmelerin çoğu özensiz. Çalışanların çoğu deneyimsiz ve misafirlere davranışta gereken ilgiyi ve seviyeyi gösteremiyorlar. İndiğiniz iskelenin solunda yer alan aile işletmesi Cafe Tarçın iyidir.

avşa adası
Avşa Plajı, Avşa Adası

Avşa Adasında bir çok yok var, bir çoğu da güzel. Çınar Koyu, Mavi Koy, Kumburnu, Değirmen ve Yiğitler Köyü’ndeki Altınkum Plajı Avşa Adasında gezilmesi ve görülmesi gereken ilk yerlerden. Manastır Mevkiinde manastır ve şapel kalıntıları da mutlaka görülmeli. Eğer dalmayı seviyorsanız Manastır Mevkiinde denizin 4 metre derinliğindeki Bizans ve Rum kalıntıları görebilirsiniz.

Bortaçina ve Büyülübağ şarap fabrikalarında Ada Karası üzümlerinden yapılan şarap tadımı yapabilir, Avşa’da adanın dört bir yanını çevreleyen altın rengi kumsallarda denizin ve güneşin tadını çıkarabilir, gece kendinizi sahilin bir ucundan diğer ucuna kadar sıralanan bar-cafe, restoran ve diskolardaki eğlencelere bırakabilirsiniz.

Bazı koylar çok rüzgar alabiliyor, aracınız varsa alternatif diğer koyları gezip beğendiğinizde takılın. Aynı şekilde plajlarda da mükemmellik beklemeyin, zamanla çok daha iyi tesislerin açılacağını umuyorum. Adada benzinlik sıkıntı, önceden aracınızın deposunu doldurup öyle gelin.

Bisiklet veya elektrikli motor kiralayıp, gezerek ada çevresini 3-4 saate turlayabilirsiniz. Avşa’da gün batımları şahanedir, bu saatlerde içeride değil de kumsalda olup anın keyfini çıkarmaya bakın. Maviler, pembeler, morlar Marmara’nın denizini boyuyor. İçeceğinizi alıp, kumsalda anın keyfini çıkarın.

Avşa Adası Gezilecek Yerler

1. Yiğitler Köyü

avşa yiğitler köyü

Yiğitler Köyü, Avşa Adası’nın doğu kıyısında, ada merkezine 5 dakika uzaklıkta yer alıyor. Avşa Adası’na Arapların yerleştirildiği döneme ithafen eski adının Araplar olduğu köy, daha sonraki yıllarda Rumlar ve Trakya göçmeni Türklere ev sahipliği yapmış.

Köy halkı günümüzde şarapçılık, balıkçılık ve taşçılık gibi işlerle uğraşıyor. Plajı her yıl belediye tarafından temizlenen ve sezon içinde temizliği de zaman zaman yapılan Yiğitler Plajı’nda birkaç otelin kendine ayırdığı alan haricinde plaj ücreti alınmıyor.

Sahilden denize girdiğinizde 20 metre kadar ötesinden itibaren suyun altı yosun tarlası gibi. Şezlong ve şemsiye fiyatları genelde makul. Sahil boyunca çok sayıda yeme içme mekanı, otel, pansiyon ve cafe sıralanıyor. Sahilde satıcılar dolaşarak çiğ börek, çiğ köfte, lokma tarzı şeyler satıyorlar.

Merkeziyle birlikte adanın en turistik noktası olan ve merkeze 2 km uzaklıkta Yiğitler Köyü’ne, minibüslerle kısa sürede ulaşmak mümkün. Erdek’ten deniz taksi seferlerinin de bulunduğu Yiğitler Köyü’nde misafirlerini merkez iskelesinden alıp, yine merkez iskelesine bırakan tesisler de mevcut.

2. Altınkum Plajı

Avşa Adası plajları

Altınkum Plajı, Avşa Adası’nın en popüler bölgesi. Ada merkezinden minibüs seferleriyle 15 dakikada ulaşabileceğiniz plaja, yürüyüş mesafesindeki Yiğitler Köyü üzerinden bisikletle de gidebilirsiniz. İsmini ışıl ışıl parlayan altın renkli kumundan alan Altınkum’da üç plaj, bir restoran yer alıyor.

Avşa’nın meşhur Şahin Tepesi’nin de bulunduğu Altınkum, sığ denizi nedeniyle çocuklu ailelerin tercihi. Altınkum Plajı etrafında pek çok otel ve konaklama seçeneği yer alıyor. Altınkum’a gelmişken eşsiz manzarası ile tarihi kayalıkların yanı başında yer alan Şahintepesi Restoran’da ev yapımı köfte, kalamar ve midye tavanın tadına bakın.

3. Çınar Koyu

avşa adası çınar koyu

Çınar Koyu, Avşa’nın güneybatı sahilinde yer alan, adanın en büyük koyu. Koy, ismini burada yetişen ve yüzyılı aşkın süredir ayakta duran tarihi çınar ağaçlarından alıyor. Adada turizmin başladığı yıllardan bu yana doğal ortamıyla adanın gözdesi.

Sessiz, sakin ve huzur dolu bir bölge olan Çınar Koyunun plajı da berrak ve temiz. Taşsız nefis bir sahili var, güneşte kristal berraklığına şahit oluyorsunuz. Çınar Koyu’nda denizden koya karşı eşsiz manzaranın tadını çıkarabileceğiniz gibi koy içerisinde yer yer bulunan küçük iskelelerden atlayarak deniz keyfinizi artırabilirsiniz.

Ayanya Beach club hem mekan hem de şezlong kalitesi açısından gidebileceğiniz bir yer. Fiyatları da makul sayılır. Avşa merkezden her saat başı hareket eden ve akşam saat 20.00’ye kadar karşılıklı seferlerin düzenlendiği minibüslerle Çınar Koyu’na ulaşabilirsiniz.

4. Karadut Koyu

Karadut Koyu

Karadut Koyu, ismini çevresindeki dut ağaçlarından alıyor. Avşa merkezden minibüslerle ulaşılabilen koy, oldukça sığ denizi ve 2 ayrı plajıyla, Avşalıların çok beğenip çeşmeden doldurduğu tatlı içme suyu kaynağına da sahip.

Yemyeşil doğası ve el değmemiş yapısı ile huzur bulabileceğiniz bir ortamı bulunan bu eşsiz güzellikteki plaj, kırsal bir alanın hemen altında, sığ bir kumsala sahip. Çocukların ve yüzme bilmeyenlerin güvenle denize girebileceği bir yer olan koyun denizi de genellikle sakin. Yalnız denizi diğer koylara göre biraz daha yosunlu.

5. Kumtur Plajı

Avşa en güzel yerler

Kumtur Plajı, Avşa Adası’nın diğer koyları ile karşılaştırıldığında daha sessiz ve sakin bir yer. Kalabalıktan hoşlanmayan ve huzurlu bir tatil yapmak isteyenlerin tercih ettiği Kumtur’a toplu ulaşım araçlarıyla gidilemiyor. Ancak Çınar Koyu minibüslerine binerek anayoldan Çınar’a sapmadan inip yürüyebilirsiniz.

Plaj, hafif dalgalı olsa da berrak ve temiz bir denize sahip. Diğer yandan derinliği bölgesel olarak değişen koy, çocuklu aileler için pek güvenli değil. Koyda herhangi bir işletme, kafe ya da restoran bulunmuyor.

6. Kadınlar Plajı

Kadınlar Plajı, adanın bakir koylarından biri. Avşa merkezden Yiğitler Köyü’ne giden dolmuşlarla ulaşılabilen ve Yiğitler Köyü’nü geçtikten sonra 5 dakikalık mesafede yer alan Kadınlar Plajı, sessiz sakin ve huzurlu bir bölge.

Çevresinin doğal olarak kapalı olduğu, yalnızca kadınların girebildiği bir plaj olan Kadınlar Plajı’na giriş ücretsiz. Denizinin sığ ve temiz olması da çocuklar için oldukça güvenli. Plaja Yiğitler Köyü’nden 15 dakikalık yürüyüşle ulaşılabiliyor.

7. Tavşanlı Plajı

Tavşanlı Plajı

Tavşanlı Plajı, Avşa adasının güney kesiminde yer alan bakir koylardan. Belediye binasının bulunduğu alandan hareket eden minibüslerle ulaşılabilen plaj, sığ denizi ve inceye yakın kumu çocuklu aileler için oldukça uygun. İki kişi şezlong ve şemsiye kirası 30TL.

Altınkum Plajını geçtiğinizde karşınıza çıkacak plaj, sahilin hemen üzerinde kumsal ile birleşen kırsal bir yapıda. Ne çok kalabalık ne de çok sakin, kıvamında bir plaj. Sahili ortadan ikiye ayıran ve bu özelliği ile plaja güzellik katan hafif bir çıkıntının hemen üzerinde bir de restoran bulunuyor.

8. Manastır

Manastır, Avşa Adası’nın Türkeli Köyü’nde yer alıyor. 1628’de Leonidas ve Siemonisimli 2 papaz tarafından inşa edilen Hagios Georgos Manastırı’na İskele Meydanı’ndan yürüyerek yarım saatte, taksi ile 5 dakikada ulaşım mümkün.

Adaya özgü granit taşlarla inşa edilen manastırın yanı sıra Avşa’nın en eski tarihi yerleşim yerleri olan Yiğitler, Türkeli, Manastır mevkilerinde, Rum ve Bizans etkisini görebileceğiniz mezar yapıları ve Meryem Ana Manastırını da ziyaret edebilirsiniz.

9. Beyazsaray Koyu

Beyazsaray Koyu

Beyazsaray Koyu, ismini adanın en eski ve en lüks oteli Beyazsaray Oteli’nden alıyor. Koy, Manastır Koyu’ndan sonra, ada merkezine yaklaşık 3 km uzaklıkta yer alıyor. Denizi berrak ve çok temiz olan koyun, sahilindeki kum taneleri biraz büyükçe olsa da rahatsız edici değil.

10. Mavi Koy

Mavi Koy, Avşa Adası’nın kuzey kesiminde yer alıyor. Berrak denizi, temiz havası ve her daim parıldayan ışıl ışıl güneşinin yanı sıra her bütçeye hitap eden konaklama tesisleriyle adanın en huzurlu yerlerinden olan Mavi Koy, hava karardığında ay ışığı ve doğa seslerini dinleyebileceğiniz bir atmosfere sahip.

Koy çevresinde sıralanan şık restoranlarında yemek yiyebileceğiniz Mavi Koy, adanın merkezi ile karşılaştırıldığında Avşa’ya gelen tatilcilerin daha az tercih ettiği bir yer olarak her dönem sessiz ve huzurlu.

11. Marmara Adası

avsa adası gezilecek yerler

Marmara Adası, Marmara Denizi’nin güneybatısında, Avşa Adası’nın ise kuzeyinde yer alıyor. Marmara Adaları’nın en büyüğü ve Balıkesir’e bağlı bir ilçe merkezi olan ada, aynı zamanda Gökçeada’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük adası unvanını taşıyor.

Erdek’e gemiyle 1 saat 45 dakika mesafedeki Marmara Adası’na Tekirdağ, Yenikapı ve Avşa Adasından düzenli gemi seferleri yapılıyor. Çok sayıda plajı ve bakir koyu olan Marmara Adası’nın butik pansiyonlar ve yerel üretimle çıkan köyleri bulunuyor. Bu köylerden Gündoğdu, Çınarlı, Saraylar, Topağaç ve Asmalı köyleri görülmeye değer.

Eski ahşap Rum evlerinin bulunduğu Asmalı Köyü, Marmara Adası köyleri içerisinde diğer köylerle karşılaştırıldığında turizmde birkaç adım önde. Adanın sevimli hediyelik eşya dükkanlarından zeytinyağı, şarap gibi yerel ürünler alabilir, restoranlarında leziz deniz mahsullerini tadabilirsiniz.


Avşa Adasına nasıl gidilir

Avşa Adası’na İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), Balıkesir Deniz Otobüsleri (BADO), Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO), Çanakkale İl Özel İdaresinin deniz ulaşım firması GESTAŞ ile ulaşım mümkün. Adaya Balıkesir’in Erdek ilçesi, Tekirdağ, İstanbul Bostancı ve Yenikapı’dan düzenlenen feribot seferleri ile ulaşım sağlanıyor.

Avşa’ya en yakın havalimanı, İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı. İstanbul Havalimanı da Tekirdağ, Yenikapı ve Bostancı feribot iskelelerine olan konumu nedeniyle Avşa seyahatinde tercih edilebilecek bir başka havalimanı. Her iki havalimanından da deniz otobüsü seferlerinin yapıldığı Erdek, Bostancı, Yenikapı ve Tekirdağ iskelelerine gitmek gerekiyor.

Avşa Adası’na İzmir’den gelenler için en yakın feribot iskelesi Erdek’te. İzmir’den 280 km uzaklıktaki Bandırma’ya gelip buradan şehir merkezine kadar inmeden Erdek yoluna dönerek 18 km olan ve yaklaşık 20 dakika süren bir yolculuk sonucunda Erdek’e ulaşabilirsiniz. Avşa Adası’na nasıl gidilir blog yazımda detayı bilgiler paylaştım.

Ankara’dan Avşa Adası’na ulaşım için en yakın feribot iskelesi Balıkesir’in Erdek ilçesinde. Eskişehir-Bilecik-Bursa üzerinden, 9 saatlik kara yolculuğu ile Erdek’e vardıktan sonra 2 saatlik bir feribot yolculuğu ile Avşa Adasına ulaşabilirsiniz. Yalnız feribot saatlerine dikkat edin, feribot Marmara ve Ekinlik adalarına uğrayıp yaklaşık 3,5 saatte Avşa’ya gidiyor. Erdek’ten 09.00’da kalkan bir feribot var, son seferi 16.45’te.

Avşa Adası’na otobüsle gelmeyi düşünüyorsanız, direkt Erdek’e gelen otobüs firmaları ile merkezde inip buradan limana geçerek deniz yolculuğu ile Avşa’ya ulaşabilirsiniz. Ya da bulunduğunuz konuma göre Balıkesir’in Erdek ilçesi, Tekirdağ, İstanbul Bostancı ve Yenikapı’ya otobüsle ulaşıp bu noktalardan feribot kullanabilirsiniz.

Marmara Denizinde güneş, kum, deniz turizmiyle öne çıkan Balıkesir’e bağlı Avşa Adası, özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğruyor. Avşa, huzurlu köyleri, bakir koyları, butik otelleri ve hoş mekanlarıyla büyük şehir yaşamından uzaklaşmak için ideal.

Serbia

17 Yorumlar

  1. Fiyat bakımından diğer tatil bölgelerine göre ucuz ve fiyatına göre ekonomik. Artan Feribot fiyatları haricinde beni üzen 2. olay sağlık hizmetlerinin biraz yetersiz olması onun haricinde tercih edilecek kadar güzel olması.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz