Schengen vizesi, bizim Avrupa ülkelerine yaptığımız seyahatlerde hem stres hem de önemli masraf nedenlerimizden birisi. Her geçen yıl vize almak zorlaşsa da; aslında Schengen vizesi almak abartıldığı kadar zor şey değil, ancak psikolojik olarak engellenen seyahat özgürlüğümüz yüzünden biz biraz böyle hissediyoruz.
Öncelikle yapmamız gereken başvuruda dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi edinmek ve başvuru sürecini buna göre yönetmek. Schengen vizesi ipuçları hakkında bilgileri kişisel deneyimlerim ve konsoloslukların resmi beklentilerine göre hazırladım. İşin ipuçlarını bilip, adım adım bunları gerçekleştirirsek daha sorunsuz bir vize süreci yaşayabilirsiniz.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır
- Schengen Vizesi Nasıl Alınır
- 1. Pasaportunuzun geçerlilik süresi
- 2. Vize başvurusunu zamanında yapın
- 3. Evrak hazırlama işini ciddiye alın
- 4. Gelir durumunuzu belgeleyin
- 5. Otel ve Uçak bileti rezervasyonlarınızı yapın
- 6. Doğru ülkenin Schengen vizesine başvurun
- 7. Belge, daha çok belge ama doğru belge
- 8. Mülakat için çağrıldıysanızda zamanında gidin
Daha önce defalarca Schengen vizesi almış; iki defa 3 yıllık ve bir defa 2 yıllık Schengen vizesi almış biri olarak deneyimlerimi paylaştım. Öncelikle Schengen ülkelerini kimlikle ziyaret edemezsiniz. Schengen vizesine başvurmak için öncelikle pasaportunuzun olması şart. Vize başvurusu için resmi olarak yetkilendirilmiş kurumlara randevu ile evrak teslimi yapılacağını aklınızda bulundurun.
Verdiğim bilgileri adım adım takip edip Schengen vizesi sürecine hazırlanmanızı tavsiye ederim. İlk defa Schengen vizesine başvuranlar veya uzun süreli vize almak isteyenler hem başvuru hem evraklar hem de aracı firma konusunda daha titiz olmalı. Eğer vize almayı mutlaka arzuluyorsanız aracı firma ile başvurmanızı tavsiye ederim.
1. Pasaportunuzun geçerlilik süresi
Ne kadar uzun süreniz varsa o kadar iyi. Hele pasaportun son kullanma süresine 6 aydan kısa bir süre varsa, Schengen vizesine başvurmadan gidip yeni pasaport almanız şart. Çoğu ülke 3 aydan az kullanım süresi kalmış pasaportla ülkenize girmenize izin vermiyor. Burada vize başvuru sırasındaki değil, seyahate çıkacağınız tarihteki pasaportunuzun kalan süresini hesaplayın.
Pasaportunuzda geçerli bir Schengen vizeniz olsa dahi eğer pasaportunuz son kullanma süresi 3 aydan az ise kapıdan geri gönderilebilirsiniz. Asya’da pasaport sürem 40 günden az olmasına rağmen seyahatimde hiçbir sorun yaşamamıştım. Siz yine de geçerlilik süresi 6 aydan uzun bir pasaportunuz ile başvuru yapın. Şu sayfadan ülkelerin şart koştuğu pasaportta aranan asgari geçerlilik sürelerini görebilirsiniz.
ⓘ Eğer henüz pasaportunuz yoksa Pasaport Nedir? Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport İçin Gerekli Evraklar blog yazılarımı; eğer Yeşil Pasaport hakkınız varsa da Yeşil Pasaport Nedir? Nasıl Alınır blog yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
2. Vize başvurusunu zamanında yapın
Akdeniz Cruise Gemisi yolculuğum için Schengen vizesi almak için İtalya‘ya başvurum oldu. Yeteri kadar zamanım olmasına rağmen İtalya Schengen vizesi için oldukça geç başvurmuştum. Vize vereceklerine emin olmadığım halde valizimi alıp öyle gitmiştim. Neyse ki vizemi vermişlerdi ve koştura koştura havalimanına gitmiştim. Eğer 1 gün daha gecikseydi, Akdeniz gemi turum ve uçak biletlerim yanacaktı.
Seyahat takviminizi netleştirip en geç 2 hafta öncesinden, daha da içiniz rahat olsun istiyorsanız 1 ay öncesinden evraklarınızı toplayıp Schengen başvurusu yapmakta fayda var. Hiç planda olmayan olaylar geliştiğinde, belge eksikliği olduğunda vize süreci uzayabiliyor. Son başvuruda bize göre tüm evraklar hazır diye düşünürken eşim için ekstra başka evraklar istediler.
İtalya ve Almanya için idata firmasından randevu alıyorsunuz.
Bazen başvuracağınız ülkenin resmi bayramları ve günleri dolayısı ile konsolosluklar kapalı olabiliyor. Ülkemizin bayram ve resmi tatil dönemleri öncesinde de konsolosluklar çok yoğun olabiliyor. Böylesi zamanlarda sırf randevu için bile birkaç hafta sonrasına ancak tarih veriliyor. Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alına süresi bazen 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir.
Schengen vizesine seyahat tarihinizden en fazla 9 ay öncesinden başvuru yapabiliyorsunuz. Aceleniz varsa, vize alma süresini minimuma indirgeyen VIP Schengen vizesi (ekstra ödeme yapmanız gerekiyor) başvurusu yapın. VIP vize için, sizin ya da ailenizden birisinin pasaportunda son 5 yıl içinde herhangi bir Schengen ülkesinden ya da İngiltere’den alınmış bir vizenin olması şart.
3. Evrak hazırlama işini ciddiye alın
Konsolosluk gözünde en önemli kriter güven. Yani sizin Schengen bölgesinde kalmayıp ülkenize geri döneceğinizden emin olmak istiyorlar. Bunu kanıtlamanın tek yolu da hazırlayacağınız evraklar. Belgeleriniz eksiksiz, doğru ve güvenilir ise vize alamamak için bir neden yok.
Schengen vizesi evrakları konusunda ayrı bir blog yazısı hazırladım. Vize acentesiyle başvurduğunuzda vize talep formunu onlar sizin adınıza dolduruyor. Eğer siz dolduracaksanız okunaklı yazmaya dikkat edin ve eksiksiz doğru bilgi verin. Biyometrik fotoğraf şart, 6 aydan daha eski fotoğraflarla başvurmayın.
Vize evraklarını tek tek hazırlayıp kontrol edin. İtalya vizesi için başvurduğumda, ikametgâh belgesi bile ekledim ben. Zira pasaportumu Singapur Türkiye Elçiliğinde çıkartmıştım. Türkiye’de yaşadığımı ispat etmem gerekebilir düşüncesiyle, muhtarlıktan aldığım evrakı da dosyaya koydum.
Mutlaka ama mutlaka el yazınızla konsolosluğa hitaben ülkeye neden gittiğinize dair imzalı bir ön yazıyı evrakların arasına koyun.
4. Gelir durumunuzu belgeleyin
Türkiye’deki mal varlığınızı ve banka tasarruf bilgilerinizi güvenilir şekilde gösterdiğinizde; kendi düzenini kurmuş ve yabancı bir ülkede yeni bir hayat kurmak istemediğiniz bir profili sağlamlaştırmış oluyorsunuz.
Konsolosluk görevlileri, aylık maaş gelirinizden daha çok bankadaki nakit durumunuzla ilgilenir. Hesabınızın son 3 aylık hesap dökümünün kaşelenmiş ve imzalanmış, bankanın imza sirküleri eklenmiş olarak vize belgeleri arasına koyun.
Schengen vizesi için bankada ne kadar param olmalı? Bu bana en çok sorulan sorulardan biri. Hesabınızda ne kadar çok varsa o kadar iyi. 30 bin TL ve üstü rakamlar genelde kabul görür. Kalacağınız her gün başına en az 60€ olacak şekilde hesaplayarak, bunun TL karışılığının bankada olduğundan emin olun.
Eğer o kadar paranız yoksa, aylar öncesinden bir yerlerden borç alıp hesaba atın, hatta parça parça atın. Hesap dökümünü alıncaya kadar da orada kalsın. Aylardır hareket görmeyen bir hesaba, vize başvurusundan 3 gün önce 50 bin yatırıp sonra buyrun demek, pek güven verici değil. Anlamsız fazlalıkta hesap hareketleri yapmayın. Eğer varsa da bir dilekçe ile bunu belirtin (Altın bozdurdum, arabamı sattım…).
Kredi kartının limitlerini gösteren ekstrenizi fosforlu kalemle işaretleyerek evraklara ekleyin. Bunu da bankanızdan alabilirsiniz. Fon olarak veya borsada bulunan paranız varsa, sadece internetten alınan ekran dökümleri geçerli kabul edilmiyor. İlgili resmi kurumun antetli kağıdına basılmış veya resmi olarak ıslak kaşelenmiş olaması gerekiyor.
5. Otel ve Uçak bileti rezervasyonlarınızı yapın
Vize için gerekli evraklar arasında mutlaka gideceğiniz ülke için aldığınız uçak bileti veya bunu gösterir rezervasyon bilgisi, konaklayacağınız otele dair dökümler olmalı. Eğer turla gidiyorsanız, tur programı ve turun ücretini ödediğinize dair belgeleri eklemeniz gerekiyor. Rotanızdaki her ülkeye ait otel rezervasyon evrağı da eklenmeli.
Hani belki ilk varış ülkesinden sonra keyfinize göre gezeceksinizdir, gezin tabi, ancak ne yapacağınızı gün gün kendilerine ispat etmeniz istenir. Hadi oradan demeyin, girin booking.com sitesine ve rezervasyonlarınızı yapın ve bunları yazdırın, vize evraklarına ekleyin. Ayrıca pasaport kontrolde de sorulduğunda göstermek için yanınıza otel rezervasyonlarının çıktısını alın.
Otel Rezervasyonunu yap: booking.com veya HotelsCombined en uygun siteler. Nasılsa kredi kartı vermeden de rezervasyon yapılabiliyor ve iptal etmesi de kolay. Mail adresinize gelen rezervasyon formlarını yazıdırın ve dosyalayın. Schengen vizesini almadan rezervasyonuzunu iptal etmeyin.
Hem ucuz otel bulma hem de uçak bileti bulma konusunda Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır, Kampanyalı Uçak Bileti Nasıl Alınır ve En İyi Uçak Bileti ve Otel Uygulamaları ile En İyi Otel Bulma Siteleri blog yazılarıma göz atın.
6. Doğru ülkenin Schengen vizesine başvurun
Schengen vize başvurularında en çok akıl karıştıran konulardan birisi de bu. Eğer birden çok ülkeye gidecekseniz ilk gideceğiniz ülkeye değil en çok kalacağınız ülkenin konsolosluğuna Schengen vizesi almanız için başvurmanız gerekiyor.
Schengen sözleşmesine göre vize alacak bir yolcunun ağırlıklı olarak kalacağı Schengen ülkesinin temsilciliğinden, eğer bu net değilse, ilk giriş yapılacak ülkenin temsilciliğinden Schengen vizesi alınmasını şart koşuyor.
Ancak bunun tersini yapanlar da pekâlâ sorunsuz Schengen ülkesine giriş yapabiliyor. Yıllar önce Kopenhag’a gidecektim ve Danimarka Konsolosluğuna yaptığım vize başvurusu sebepsiz yere reddedilmişti. Ertesi gün Fransa Konsolosluğuna başvurmuş ve aldığım Fransa Schengen vizesiyle Kopenhag’a sorunsuz uçmuştum.
Ancak bu her zaman böyle olmayabilir ve kapıdan geri gönderilme riskinin olduğunu akılda tutulmalı. Seyahat planınız birden fazla ülkeyi kapsıyor ve hatta belirsiz ise siz sanki her günü planlamış gibi başvuru yapmak zorundasınız.
7. Belge, daha çok belge ama doğru belge
Adamları gereksiz belgeye boğmaya gerek yok. Önemli olan gelir durumunuzun iyi olduğunu, ülkelerine sadece gezmeye gittiğinizi ve orada kalmaya gerek görmediğinizi ispat edecek belgeler sunmak.
Eviniz varsa tapu fotokopileri, arabanız varsa ruhsat fotokopisi, kira geliriniz varsa sözleşmelerin fotokopisi işe yarar. Burada asıl önemli olan geliri gösterir belgelerden ziyade nakdi gösterir belgeler daha değerli. Eski pasaportlarınızda Schengen vizesi pulu varsa onların da fotokopilerini evraklarınız arasına ekleyin.
Freelance çalışıyorsanız ve sigortanızı kendiniz yatırıyorsanız SGK dökümlerini alıp SGK’dan kaşeletip, imzalatıp evrak olarak ekletmek şart. Evraklar içerisinde mutlaka seyahat sağlık sigortası yer almak zorunda.
Schengen bölgesinde kaç gün kalmayı düşünüyorsanız en az o kadar süreli seyahat sağlık sigortası yaptırın. Eğer uzun süreli vize almayı planlıyorsanız seyahat sağlık sigortanızı o kadar süreli yaptırmanız gerekmiyor tabi, ama her yurtdışına çıktığınızda bunu ispatlayan bir belgenin cebinizde olması şart.
8. Mülakat için çağrıldıysanızda zamanında gidin
İlk defa Schengen vizesine başvuracakların, başvuruyu kendilerinin yapması gerekiyor. Parmak izi vermeniz için ilk Schengen başvurusunda mutlaka çağrılıyorsunuz. Daha önce Schengen ülkeleri için parmak izi vermiş başvuru sahipleri akredite acenteler veya tanıdıkları aracılığıyla başvuru yapabilir. Eğer aracı kuruma kendiniz başvuracaksanız şehrinizin bağlı olduğu yetkili acenteden başvurmanız şart.
Mülakata çağrıldığınızda ne yapmanız gerektiğini ve olası soruları ne cevap vereceğinizi bilin. Vize yetkilileri, eğer görüşmelerinde bir olumsuzluk sezerlerse vize vermeyebiliyorlar. Bu mülakatlarda sabrı zorlayan, birbiriyle alakasız veya alakalı çok sorular sorabilirler. Bu nedenle sakin olmak ve soruları doğru olarak cevaplamak gerekiyor.
Bütün bu süreci başarıyla tamamlayıp cebe Schengen vizesi pulu yapıştırılmış pasaporta sahip olmak yetmiyor tabi. Az da olsa kapıdan geri gönderilme durumu her zaman için vardır. Ancak Schengen ülkesine girişteki pasaport görevlisinin sorularına cevap verecek yeterlilikte az çok bir İngilizceniz varsa, soruları da mantıklı bir şekilde cevaplıyor ve tipiniz de kayık değilse sorun çıkma ihtimali az.
Merhaba Kemal Bey,
Eşimle balayı tatili için italyaya gideceğiz. 13.07.2015’te İzmir İdata’ya başvurduk 20.07.15’te İdata sms gönderdi pasaport kargoya verildi diye. 22.07.2015’te pasaportlar elimize ulaştı ama,(Milano) giriş tarihimiz 10.08.15 çıkış tarihimiz 21.08.15 (Napoli). Bana vize 90 gün, eşime 30 gün vize verildi. Vize başlangıç tarihi 20.07.15, 30 gün sonrası (temmuz 31 gün hesaplandığında) 18.08.15’e tekamül ediyor.
1-Bizim programımız vizeye uygun hareket edersek berbat olur.
2-Vize bittikten 3 gün sonra çıkış yaptığımızda ne gibi bir problem yaşarız.
Sizi kırmızı listeye alırlar bir daha da vize vermezler
Merhaba, ben 1 hafta önce dil eğitimi için bir şirket aracılığıyla Kanada vizesine başvurdum. Eksik hiçbir evrağım yoktur ve Kanada’da ağabeyim yaşıyor. Ağabeyim bana ayrıca istek kağidi yazdı ve ağabeyimin orada olması vize vermemelerine sebep oluyormuş, bu ne kadar doğrudur? Ağabeyimi söylemeseydik onlar bunu bilebilirdi ve sahte beyandan red alabilirdim. Üniversite öğrencisiyim, notlarımda iyi, vizem çıkar mı?
Ne oldu sonuç?
Kemal Bey merhaba, Yunanistan için schengen vizesine başvurduk. Benim sorum şu olacak. Eşim daha önce hiç schengen vizesine başvuru yapmadı benim ise ilk çıkışımda 10 günlük vermişlerdi. Şimdi başvurumuzda eşimle aynı süre mi verirler. Yoksa farklı farklı süre mi olur. Eş durumunu göz önünde bulunduruyorlar mı? Teşekkür ederim.
Çok net bir cevabı yok bu sorunun. Sizin daha önceden Schengen vizesi almış olmanız bir avantaj. Eşinize seyahat süresi kadar, size daha fazla verebilirler. Yine de net ve yüzde 100 bir cevap yok bu durum için.
Merhaba Kemal Bey ben 32 yaşında ayakkabı tamircisiyim. Almanya’dan iş teklifi aldım ve oradaki firma bana email yolu ile iş teklifi gönderdi teklifi kabul ettim ve vize işlemleri için başvuru yaptım benden tek eksik evrak olarak bu işin ustası olduğumu kantlayacak diploma istediler. Ben bu işin okulu olmadığını söyledim sadece onlara bu işide çalıştığıma dair bir belge götüreceğim çünkü gerçekten ayakkabı tamirciliği diploması yok türkiyede hesap banka olarak bir ay önce hesap açtığım içerisinde 875 avro var o da şirketin bana gönderdiği para. Benim vizemin onaylanması sizce 100’de kaç?
Ayakkabı tamirciliği yaptığınıza dair esnaf sanatkarlardan belgeniz yok mu? Eğer öyle bir mesleki belgenizi eklerseniz şansınız yükselir.
Merhaba yorumunuz için çok teşekkür ederim. Onlara verdiğim eski çalıştığım yereden iki senelik bir evrak aldım. Almanca tercümeli olarak şöyle yazdırdım: 2 sene boyunca firmamızda ayakkabı tamir boya bakım ustası olarak görev yapmıştır.
İmza kaşe şeklinde.
An itibariyle pasaport um geldi, red vermişler 🙁 Gerekçeleri de bu mesleği yaptığıma dair bir belgem olmaması. Şimdi soruyorum, bu nasıl bir adalet? Ben 20 senedir bu mesleği yapıyorum ve 10 yıla yakın süre kendi iş yerim vardı. Bu ülkeye bu mesleği yaparak vergi ödedim ama içler açısı ki bu mesleği yaptığımı kanıtlayacak bir kurum malesef ama malesef bulunmuyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne şimdi Almanya’daki firma oradaki iş bulma kurumuna itiraz dilekçesi hazırlıyor, bende çalışdığım firmalardan işçi bonservisi hazırlatıyorum ve oradaki avukat bana konsolosluğa itiraz dilekçesi hazıryacak. Bakalım bu sefer ne diyecekler!
Kemal bey merhaba ben Türkiyede oturumu doktora öğrencisi bir İranlıyım. Fransadan tek girişli vize aldım bu arada ilk başta red verdiler evraklarımı güçlendirerek tekrar başvurdum ve tek girişli 1 ay süreli 10 gün kalınabilecek bir vize verdiler Fransa başlangıçlı ve en fazla Fransada kalınacak 7 günlük bir tura katılmak istiyorum gidiş uçağım ve ilk giriş yerim Fransa dönüş uçağım ise Amsterdam olacak çıkışta sorun yaşarmıyım? Yani girişi de çıkışıda Fransadan yapmak zorunda mıyım? Cevaplayabilirseniz tatil planımı ona göre yapacağım. Teşekkür ederim
Eğer Schengen ülkeleri dışına çıkmazsanız gezebilirsiniz.
Kemal Bey, İtalya başvurumda formda tek girişi işaretledim. Ancak şimdi başka bir ülkeye de gitmek istiyorum. Konsolosluğa görüşmeye gittiğimde bu durumu belirtsem multi girişli verirler mi?
Görüşmeye çağırılırsan belirtebilirsin, gideceğin diğer ülkeye dair otel ve ulaşım rezervasyonlarını evrak olarak klemek istediğini belirtebilirsin. Ancak kabul edilmeyebilir. Eksik evrak listesine dahil edebilirler.
Merhaba,
Hayatım boyunca yurt dışı deneyimi hayali ile yaşadım fakat gerek lisede gerek üniversitede amacıma ulaşamadım. 25 yaşındayım, 2013’te Ziraat Mühendisi olarak mezun oldum ve iki yıldır neredeyse bu sektörün her alanında çalıştım ve şuan önemli bir firmada Ar-Ge sorumlusu olarak çalışıyorum. Fakat hayallerime ulaşamamam ve kendimi eksik hissetmem sebebi ile gemileri yaktım ve yurt dışına çıkmaya karar verdim. Öncelikle yaklaşık 3 aydır ciddi para biriktiriyorum ve belirli bir miktar da ailemden para alıcam. Ekim ayında tahminim 7 bin tl param olmuş olacak. Geçen ay 10 yıllık pasaportumu çıkarttım. Son 2 aydır tarım üzerine exchange programlarını ve gönüllülük programlarını araştırıyorum. WWOOF oldukça başarılı fakat her ülke için ayrıca kayıt yaptırmanın sıkıntılı olacağını düşündüm. Diğer siteleri de kontrol ettiğimde en mantıklı olanın workaway.info olduğuna karar verdim. Hedefim min. 6 ay max. ne kadar devam edebilirsem. İngilizcem iyi seviyede, zaten son 1 yıldır evimde sürekli yabancı gezginleri ağırlıyor, en olmadı onlarla dışarıda zaman geçiriyorum.
Sorum şu şekilde;
– Hiç yurt dışına çıkmadım, son şirketimde 7 aydır çalışıyorum. Ekim ayında işten ayrılıp kendimi bu maceraya atmak istiyorum. Deneyimsiz olduğum için Avrupa ülkelerinden başlamak istiyorum. Vize başvurusunda hangi yolu izlemeliyim? Bana oldukça uygun bir çok Host mevcut fakat vize başvurusu yaparken “ben 2 ay başvurduğum ülkede sonra 2 şer ay farklı ülkelerde gönüllü olacağım, bir yıl böyle gezeceğim” kısmını konsolosluğa nasıl anlatacağım? Bildiğim kadarı ile beni misafir edebilecek aileler bu konuda yardımcı olmuyor fazla. Nasıl bir yol gösterebilirsiniz? Uzun süreli schengen vizesi alma şansım nedir? (ki ben 1 senelik başvuracağım)
Yazdığınız her kelime, hayallerime bir tık daha ışık tutacak. Teşekkürler..
Yukarıdaki yazıda ve buradaki yorumlara yazdığım cevaptan öte söyleyebileceğim bir şey yok maalesef.
Hocam, Merhaba. Çok acil bir sorum vardı. Erasmus Programı ile İspanya’ya gideceğiz, öğrenciyz. Schengen vizesi gerekli Idata’dan randevu alıp vize için başvurabilir miyiz? Simdiden çok teşekkürler.
Elbette başvurabilirsin, neden başvurmayasın.
Merhaba eşim Schengen vizesi için başvuru yaptı. 2 hafta sonra mülakat için randevu verildi, mülakat çok kısa sürmesi olumlu veya olumsuz mudur? 2/3 hafta içinde biz haber ederiz demişler ?
Kimse bu sorunun cevabını veremez. Mülakatın başarılı olup olmadığı ancak pasaport elinize ulaşılınca anlaşılır.
Merhaba, kiz arkadasimla birlikte Budapeste, Prag gezisi yapmayi dusunuyoruz.
A) Ucak biletlerini Budapeste giris, Prag cikis olarak satin aldim.
B) Otel degilde airbnb.com uzerinden ev kiraladim; 4 gun Budapeste 5 gun Prag. Parasini odedim.
C) Ben ogrenciyim yasim 26, kiz arkadasim ise calisiyor. Benim uzerime kayitli aracim var, 7.500 TL limitli kredi kartim var. Banka hesabima para yok ama pasif bir hesap da degil. Arada sira da 300-500 TL yatiriliyor cekiyorum. Sponsor olarak da babami gostericem, ancak adam emekli adam oyle hesabinda 5.000 TL falan yok. Uzerine kayitli iki ev tapusu+araba var.
D) Macaristan vizesine basvurucam ilk inis yapicagim yer Budapeste oldugu icin. Ucak biletlerni Pegasus’tan aldim: Vize islemini de Pegasus’un danismanligini araci sirket yani onu kullanmak istiyorum. İlk defa schengen alicam olur mu? Yoksa bizzat kendim mi gitmeliyim?
E) Kiz arkadasimla ayni evde kalicagim icin, yani ev kiraladik ikimizin de ev kiralama belgesi ayni oluyor sorun olur mu nasil olcak ?
Kemal abi yardimci olursan cok sevinirim.
Bu soruya da vereceğim bir cevap yok, yukarıdaki yazıda vize için ne evraklar gerekiyorsa sıraladım. Bunları hazırlamanız gerekiyor. Bu evrakların varlığı Schengen vizenizi alıp alamayacağınızı belirler. benim buradan söyleyeceklerim faydasız.
Uçak bileti, konaklama ve bankadaki parayı belgelemeniz gerekiyor. Yaşın 26 olduğun için ebeveynlerini sponsor gösteremezsin. kendi evraklarını vermen gerekiyor, yukarıda makalede açıklamıştım.
İspanya’ya vize başvurusu yapacağım. Sadece İspanya’ya gideceğim, ancak başvuruyu çoklu giriş yapmamın bir sakıncası var mı? Artısı ve eksisi nedir?
Multi girişli Schengen alabilmen için bunu ispat etmen gerekiyor. Yani başvurduğun ülkeye tekrar gideceğini göstermen veya diğer Schengen bölgesindeki ülkelerden birine yapılmış rezervasyon ve uçak biletini de göstermen gerekiyor. Aksi halde elbette talep edebilrisin, ama bu verecekleri anlamına gelmiyor.
Merhabalar Kemal Bey, ben daha önce Avusturya’da kaldım, Almancam cok iyi ama iltica etmiştim. 4 yıl kaldıktan sonra kendi isteğimle ülkeme geldim. Yaklaşık 4 yıl oldu geri geleli ve şimdi İzmir’de yaşıyorum, evliyim ve eşim öğretmen, fakat daha atanması olmadı. Benim adima bir ev tapusu var, kendi kuaför dükkanım var ve yaklaşık 1,5 yıllık da sigortam gözüküyor. Ayrica bankada da 10 bin TL ye yakin param var. İtalya yada Yunanistan vizesine başvursam alma olasılığı nasıl? Lütfen bilginiz varsa cevap yazarsaniz çok sevinirim. İyi gunler.
Öncelikle ben vize olur verme mercii değilim, yani yukarıdaki yazıda Schengen vizesi için ne lazım yazdım. Durumunuzunu o kurallar ile kıyaslar ve kendiniz değerlendirirsiniz. Durumunuza bakılırsa Schengen vizesi alma ihtimaliniz gayet yüksek görünüyor. Alıp alamayacağınıza başvuracağınız elçilik karar verecek.
Kemal bey, esim Belcikali 1 yillik evliyim, cocugumuz olucak 5 ay sonra. Dogumda esimin yaninda olmak istiyorum bankada 90 bin lira param var. Şuan issizim calismiyorum. Sigortali kendimi gosterip schengen vizesi alip ilk once Yunanistan sonra Belcika’ya gidicem. Ayrica babamin is yeri var, dukkani ustume alsam bir yarari olur mu? Vize icin simdiden cevap icin teşekkürler.
Eşiniz Belçikalı ise o davetiye gönderebilir. Mali durumunuz gitmeye elverişli ögrünüyor. Sigortalı işiniz olduğunu gösterrseniz daha iyi olur. Üzerinize mülk olması vize işlemlerini kolaylaştırır.
Merhaba. Bayram döneminde kız arkadaşımın yanına gitmek istiyorum. Vize işlemlerinde ne gibi aksaklıklar olur? Şu an çalışmıyorum. Banka hesabımda param yok. Kız arkadaşım Türk vatandaşı ve orada çalışıyor, oturum izni mevcut. Yeterli olur mu? İkna edici başka ne belge sunabilirim?
Bildiğim bilgileri yukarıda yazmıştım. Gerekli evraklar da yine yukarıda. Yeterli olup olmadığını ancak başvuru sonrasında öğrenebilrisin.
Kemal Bey merhaba, bayram haftasında yunanistana gitmeyi planlıyorum, fakat bu hafta schengen vizesi için başvuru yapmaya çalıştığımda sistemlerinin bozuk olduğunu ve bir süre başvuru almayacaklarını öğrendim. İtalya Schengen’i için İtalya’ya, daha sonra iptal edebileceğim bir uçak rezervasyonu yapıp başvuru yapmayı planlıyorum. İtalyad’an schengeni alırsam ilk girişimi İtalya’dan değil de Yunanistan’dan yapmam sizce bir sorun oluşturur mu?
Bir çok yerde sorun olmayacağını okudum, fakat ülkelerin resmi internet sitelerinde bu şekilde hareket edilemeyeceği yazılıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
“Schengen sözleşmesine göre vize alan bir yolcunun ağırlıklı olarak kalacağı Schengen ülkesinin temsilciliğinden, eğer bu net değilse, ilk giriş yapılacak ülkenin temsilciliğinden Schengen vizesi alınmasını şart koşuyor.Schengen sözleşmesine göre vize alan bir yolcunun ağırlıklı olarak kalacağı Schengen ülkesinin temsilciliğinden, eğer bu net değilse, ilk giriş yapılacak ülkenin temsilciliğinden Schengen vizesi alınmasını şart koşuyor.”
Sorun olup olmayacağını ancak kapıda öğrenebilirsin. Bir arkadaşımla karadan Yunanistan’a geçerken İtalya Scghengen vizesini kullanmıştı. Eğer pasaportunuzda öncesinde epeyce Schengen varsa sorun olmayabilir.