Bulak Mağarası yani diğer ismiyle Mencilis Mağarası, Safranbolu ile Bulak Köyü sınırında bir vadide yer alıyor. Karabük’ün doğal güzelliklerinden biri olan Bulak Mağarası, Türkiye’nin keşfedilen en uzun mağaralarından biri olduğu söyleniyor.

Mağaranın uzunluğu 6 km kadar, ancak bunun 400 metresi gezmeye uygun bir biçimde ışıklandırılmış. Bugünkü halini 3 milyon yıl önce almış mağaranın gezilmesi kolay ve keyifli. Karstik erimelere bağlı olarak oluşmuş tam bir doğa harikası.

bulak mağarası

İçeri girdiğinizde sanki mistik bir atmosfer sizi sarmalıyor. Karstik kayaçlardan milyonlarca yılda oluşan sarkıt ve dikitleriyle Anadolu’nun saklı güzelliklerinden olan Bulak Mağarası, Safranbolu ilçe merkezine yalnızca sekiz kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Bulak Mencilis Mağarası, Safranbolu

Toplam uzunluğu altı kilometreden fazla olan Bulak Mağarası’nın, girişe göre son noktanın yüksekliği ise 281 metre. Ziyarete açılan kısmı ise yaklaşık 400 metre uzunluğunda. Bulak Mağarası, yatay olarak gelişmiş, çok katlı, kaynak konumlu aktif ve fosil bölümlerden oluşan bir mağara.

Malta

Birbirine bağlı üç kattan oluşan bu mağara, ilginç bir oluşum ve gelişim özelliğine sahip. Mağaranın en altında Safranbolu’nun içme kullanma suyuna katkıda bulunan kaynak ve mağarası, onun üzerinde de içinde görünümleri son derece güzel sarkıt ve dikit, sütün, duvar ve perde damlataşlarına sahip olan ve gelişimini kısmen tamamlamış orta kat yer alıyor. Mağara içi ve çevresinin doğal güzelliği ve korunmuş otantik yapıları bölgeyi turistik hale getiriyor.

Kayalık derin bir vadinin içinde bulunan Bulak Mağarası’nın ağzına bu vadinin bir duvarındaki yaklaşık 150 basamaklı bir merdivenden tırmanılarak ulaşılıyor. Merdivenlerle çıkılan girişten 20-30 metre kadar kıvrılarak giden koridorun sonunda mağaranın tavanı aniden 20 metre kadar yükseliyor.

İşte bu noktada sizi muhteşem bir manzara karşılıyor. Mağaranın sahip olduğu farklı sarkıt çeşitleri, beyazdan kahverengiye dönen, pürüzlü ve düz yüzeyleriyle yan yana duruyor. Birkaç yerde metal basamakları çıkarak ilerlemeniz gerekiyor.

Mencilis Mağarası

Birbiriyle bağlantılı 3 girişi olan mağaranın ilerisinde bir şelale ve iki ayrı göl var. Mağara içinde akan yeraltı nehri ziyaretçilere açık olmasa da 15 metrelik bir şelaleden düşerek küçük bir göl oluşturuyor. Yer altına karışan su yüzeye çıkarak Bulak Köyüne ve Safranbolu merkezine ulaşıyor.

Mağaranın 400 metresi gezmeye uygun şekilde ışıklandırılmış. Yürüme parkurları yapılan mağaranın içinde duvarlardan damlayan sulardan dolayı nemli bir hava hâkim. Yılın dört mevsimi 15 derecelik sabit sıcaklıkta olan mağaranın nefes darlığı, astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği söyleniyor.

Bulak Mencilis Mağarası, Safranbolu
Bulak Cave, Turkey

Bulak Mencilis Mağarası’na nasıl gidilir

Bulak Mağarası, Karabük’e bağlı Safranbolu ilçesinin Bulak Köyü sınırında yer alıyor. Safranbolu’nun on kilometre kuzey-batısında, Manastır Tepe ile Mağara Deresi’nin başlangıç noktasında bulunan mağara, Safranbolu ilçe merkezine 8 kilometre kadar uzaklıkta. Eski Çarşı’dan her gün kalkan otobüsler ile ulaşım sağlanabilir. Haritadaki konumu için tıklayın.

Merkezdeki tabelaları takip ederek ilerlediğiniz asfalt yol mağara girişine çıkan merdivenlere kadar ulaşım sağlıyor. Ancak 100 metre kala araçtan inip 50 metre kadar yürüdükten sonra mağaranın girişine çıkan merdivenlerde oluyorsunuz. Mağara yolu üzerinde küçük bir kafe de var, çok hoş manzaralı. orada dinlenip bir Bağlar Gazozu için.

Bulak Mağarası giriş ücreti ise 4TL. Bulak Mağarası, Safranbolu’nun muazzam doğasında meydana gelmiş, Türkiye’nin en önemli mağaralarından biri. Safranbolu gezilecek yerler arasında yer alan İncekaya Su Kemeri, kanyona bakan nefis manzaraya sahip Kristal Teras, güzel bir yürüyüş yapabileceğiniz Tokatlı Kanyonu ile birlikte bir rotada mağarayı da Safranbolu gezi rotanıza ekleyin.

6 Yorumlar

  1. 2 Sene önce 3 arkadaş gitmiştik ve aylardan ağustostu dışarıda ne kadar sıcaktan kavruluyorsak mağarada o ferahlık ve serinlikle bi o kadar içimiz üşümüştü 🙂

      • Karabük’ün iklimi ile Safranbolu’nun iklimi benzemez.Hatta Safranbolu içinde sıcaklık farklılıklar vardır.Şöyle izah edeyim tabakhane civarında dutların olgunlaşmasından on gün kadar sonra dut,üzüm..vb meyveler olgunlaşır.Haziran sonuna kadar akşamları hava serin olur. Ağustos ayının sonuna kadar iyi olur.Eylül ayının başından itibaren bazı evlerde,konumlarına göre akşamları sobalar hafifçe yakılır.Eylül sonuna doğru yağmurlar yağar.Hava iyice soğur.Bacalar tüter.Isı uygun derecelerde olursa güzel bir sonbahar yaşanır.Aralık ayının ortalarına doğru kar yağar.Sokaklar buz tutar.Bu yazdıklarım Safranbolu içindir.Karabük’ün iklimi daha sıcak günler gösterir.Eskiden yaz aylarında,bağlara taşınılır,kışlık bazı şeyler bağ evlerinde hazırlanırdı.Eylül ayının ortaları ile ekim ayı başlrında şehirdeki eve göçülürdü.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz