Odessa, Ukrayna‘nın güneybatısında, Karadeniz kıyısında yer alan, Ukrayna’nın en büyük limanına sahip olan kenti. Ukraynalıların yaz aylarında tatil yapmak için akın ettiği şehir, ‘Ukrayna’nın Antalyası’ olarak da anılıyor. Odessa, termal kaplıca kaynakları, yemyeşil doğası, uzun ve tertemiz kumsalları, düzenli geniş caddeleri ve hareketli gece hayatı ile öne çıkıyor.

İstanbul’dan 1,5 saatlik uçuş mesafesinde yer alan Odessa, Türk vatandaşlarının vizesiz ve pasaportsuz yalnızca kimlikle seyahat edebildiği bir destinasyon olması nedeniyle her yıl binlerce Türk seyahat severi ağırlıyor. Ukrayna’nın limanıyla dünyaya açılan kapısı konumunda olan Odessa, aynı zamanda hareketli bir ticaret ve tarım merkezi.

odessa nerede

Odessa hakkında kısa bilgiler 🇺🇦

Tarih boyunca coğrafi konumu nedeniyle Karadeniz’in en stratejik kentlerinden biri olan Odessa, günümüzdeki ismini 1794 yılında Rus yönetimi altındayken aldı. 16. yüzyılda kentte başlayan Osmanlı hakimiyeti döneminde Rus, Musevi, Ukrayna ve Tatar Türklerinin hoşgörü içerisinde birlikte yaşadığı Odessa’da o yıllarda Tatar Türkleri nüfusun önemli bir bölümünü oluşturuyordu.

1787 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Osmanlı’nın yenilgisinin ardından Rus egemenliğine giren şehrin Türkler dönemindeki ismi Hacıbey’di. Çariçe II. Katerina’nın isteğiyle ismi Odessa olarak değiştirilen şehir, Rusların sıcak denizlere inme politikasına hizmet etmek amacıyla inşa edilen limanıyla kısa sürede Karadeniz’deki en önemli liman kentlerinden birine dönüştü.

Malta

Serbia

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile birlikte Türkiye’nin yurt dışında açtığı ilk başkonsolosluklardan biri de Odessa’daydı. II. Dünya Savaşı öncesinde kapatılan başkonsolosluk günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti’nin diplomatik temsilciliğine hizmet veriyor.

Odessa’da Ukrayna’nın resmi dili Ukraynaca konuşuluyor. Kentte birçok kişi Rusça da biliyor. İngilizce bilinirliği ise düşük. Odessa’nın nüfusu 1 milyon 200 bin, yüzölçümü ise 162,4 km². Odessa’da Ukrayna’nın resmi para birimi Grivna kullanılıyor. Odessa, Türkiye ile aynı saat diliminde.

Odessa’ya gitmek için vize gerekmiyor. Ukrayna kimlikle pasaportsuz gidilen ülkeler listesinde olduğundan yeni tip TC kimlik kartı ile vizesiz seyahat edebiliyorsunuz. Odessa’ya dilerseniz pasaportunuzla da giriş yapabilirsiniz.

Pasaportunuz henüz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Pasaportla yurt dışına çıkarken havalimanında veya sınır kapılarında yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Kimlikle çıkış yaptığınızda yurtdışı çıkış pulu almanıza gerek yok.

Ukrayna Gezi Rehberi blog yazımda Ukrayna hakkında detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım da daha keyifli ve güvenli bir Ukrayna tatili için bilgilendirici olabilir.

Odessa nerede 📍

Odessa Avrupa ülkesi olan Ukrayna’nın şehri. Ukrayna, aynı zamanda bir Doğu Avrupa ülkesi. Odessa, Ukrayna’nın güneybatısında, Karadeniz’in kuzey kıyısında yer alıyor.

ⓘ Odessa gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️

Odessa’ya nasıl gidilir ✈️

Odessa’ya uçakla nasıl gidilir: Odessa’ya Türkiye’den Ukrayna International Airlines, Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları’nın direkt uçak seferleri bulunuyor. THY ve Ukrayna International Airlines İstanbul Havalimanı’ndan, Pegasus Havayolları ise Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Odessa’ya direkt sefer düzenliyor. İstanbul-Odessa uçuş süresi 1,5 saat.

Odessa Havalimanından Odessa şehir merkezine nasıl gidilir: Odessa Havalimanı, Odessa kent merkezinin 7 km güneyinde yer alıyor. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için otobüs, troleybüs, taksi, araç kiralama ve özel transfer aracı seçenekleri bulunuyor.

Odessa Havalimanından şehir merkezine ulaşım için en ucuz seçenek belediye otobüsü. 117 numaralı belediye otobüsü yaklaşık 1 saatte şehir merkezine ulaşıyor. Her yarım saatte bir hareket eden belediye otobüsleri dışında 14 numaralı troleybüslerle de kent merkezindeki tren istasyonuna ulaşabilirsiniz. Troleybüsler hafta içi 06.47-19.07, hafta sonu ise 07.02-19.23 saatleri arasında 15 dakikada bir sefer yapıyor.

odessa nasıl gidilir

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Odessa’ya feribotla nasıl gidilir: Odessa’ya Türkiye’den İstanbul Haydarpaşa Limanı’ndan feribot seferleri yapılıyor. Ro-ro gemileriyle ağırlıklı olarak yük taşımacılığı yapılan bu hatta yolculuk yaklaşık 22 saat sürüyor. İstanbul-Odessa gemi seferleri haftada 3 gün karşılıklı gerçekleştiriliyor.

Odessa gezilecek yerler 📌

Ukrayna’nın beş büyük kentinden biri olan Odessa’da gezilip görülecek çok sayıda alternatif bulunuyor. Şehrin Sovyetler Dönemi’nde inşa edilen Opera Binası, hem temsilleriyle hem de mimari olarak görülmeye değer.

Odessa Limanı ile kent merkezini birbirine bağlayan Potyomkin Merdivenleri, şehrin en büyük yeşil alanlarından biri olan Shevchenko Park, girişinde ziyaretçilerini Altın Çocuk Heykeli ile karşılayan bölgenin en önemli limanları arasında olan Odessa Limanı ve Yolcu Salonu mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında.

Şehrin en etkileyici müzelerinden Odessa State Literature Museum (Ulusal Edebiyat Müzesi), kentin kalbinin attığı merkez konumundaki Deribasovskaya Caddesi ve görkemli Ortodoks yapılarından olan Transfiguration Katedrali de Odessa’da gezilecek yerler listenizde olmalı.

Ukrayna’nın en güzel şehirlerinden biri olan Odessa, kütüphaneleri, müzeleri ve tiyatrolarıyla tam bir kültür merkezi. Yaz aylarında yerli ve yabancı pek çok turistin akın ettiği 31 kilometrelik sahil şeridi, göz kamaştıran tarihi ve mimari dokuları, müzeleri, kültürel zenginlikleri ve yöresel mutfağı ile Odessa Ukrayna’nın gözde turizm destinasyonu.

Serbia

2 Yorumlar

  1. Ulaşımın bu kadar kolay olması çok büyük avantaj sanırım. Hazır vize ve pasaportlar da sorun olmaktan çıkmışken bu yazı iyi geldi 🙂

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz