Orta Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden Kayseri, Tarihi İpek Yolu güzergahında, zengin ticaret yaşamı, Anadolu mirasını yansıtan tarihi yapıları, köklü mutfağı ve ülkemizin en önemli kayak merkezlerinden biri olan Erciyes Dağı ile bölgenin en çok ziyaret edilen kentlerinden.
Tarih boyunca farklı medeniyetlerin buluştuğu bir merkez olan Kayseri, Doğu Anadolu ile Ege’yi, Karadeniz Bölgesi ile Akdeniz’i birbiri ile buluşturan önemli bir kavşak noktası.
Kayseri hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
İç Anadolu Bölgesi’nde, Tarihi İpek Yolu güzergahında yer alan Kayseri, sayısız medeniyete ev sahipliği yapan kadim bir şehir. Çok kültürlü kimliği ile yüzyıllar boyunca Anadolu topraklarının hoşgörüsünü yansıtan kentte bu çok kültürlü kimliğin izleri sivil mimariden yemek kültürüne kadar farklı alanlarda görülebiliyor.
Plaka kodu 38 olan Kayseri, büyükşehir statüsünde yönetiliyor. Nüfusu 1 milyon 400 bin olan kentin 16 ilçesi bulunuyor. Kayseri’nin ilçeleri: Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi, Özvatan (Çukur), Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Talas, Tomarza, Yahyalı ve Yeşilhisar. Kayseri’nin telefon kodu 352.
ⓘ Kayseri Gezilecek Yerler blog yazımda şehirde gezilip görülecek yerler ile ilgili detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Daha uygun bir Kayseri tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki blog yazılarım size yol gösterebilir.
Kayseri nerede📍
Türkiye’de İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak Bölümü içerisinde yer alan Kayseri, Erciyes Dağı’nın yanı başında geniş bir düzlükte kurulu. İç Anadolu Bölgesi’nin güneyinde bulunan şehrin Sivas, Yozgat, Niğde, Nevşehir, Adana ve Kahramanmaraş ile sınırı var.
ⓘ Kayseri gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️
Kayseri’ye nasıl gidilir ✈️
Kayseri’ye hava yoluyla nasıl gidilir: Kayseri Havalimanı, şehir merkezine 5 km uzaklıkta. Kente Türkiye’den ve bazı Avrupa şehirlerinden direkt uçuşlarla ulaşmak mümkün. İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Samsun ve Antalya’dan Kayseri’ye uçakla gidebiliyorsunuz.
Kayseri Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım: Havalimanından hareket eden HAVAŞ otobüsleri şehir merkezine ulaşım için en kolay yöntem. Havalimanı çıkışındaki kavşaktan dolmuş ve belediye otobüsü de geçiyor. Taksi ve araç kiralama da havalimanından şehir merkezine ulaşım için diğer yöntemler arasında.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Kayseri’ye kara yoluyla nasıl gidilir: Kayseri coğrafi konumuyla Anadolu’nun kalbinde yer alıyor. Türkiye’nin belli başlı tüm şehirlerinden farklı otobüs firmalarıyla Kayseri’ye direkt ulaşım sağlanıyor.
Kendi aracıyla İstanbul’dan Kayseri’ye gitmek isteyenler Ankara ve Kırşehir üzerinden devlet yolunu takip ederek kente ulaşabiliyor. Kayseri, İstanbul’a 773 km, İzmir’e 843 km, Ankara’ya ise 325 km uzaklıkta.
Kayseri gezilecek yerler 📌
Şehir merkezinde Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan yürüyüş rotası üzerinde Hunat Hatun Camii ve Külliyesi, Zeynel Abidin Türbesi, Alaca Kümbet, Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Şifahane, Kapalıçarşı ve Kazancılar Çarşısı ile Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi yer alıyor.
Kayseri Kalesi, iç kale ve onu çevreleyen surların meydana getirdiği dış kale olmak üzere iki kaleden meydana geliyor. Türkiye’nin en önemli kalelerinden biri olan Kayseri Kalesi’nin, Roma İmparatorluğu döneminde MS 3’üncü yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Saat Kulesi, Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan, kesme taştan inşa edilmiş 10 m yüksekliğinde bir kule. Silmelerle üç kata bölünen Saat Kulesi’nin içi silindir şeklinde olup ortadaki helezoni bir merdivenle saatin bulunduğu bölüme çıkılıyor.
Kayseri yürüyüş rotaları ve bisiklet yollarıyla motorlu araç kullanmadan rahatlıkla gezilebilecek bir şehir. Kapalıçarşı, Osmanlı döneminde yapılan kapalıçarşılar arasında İstanbul Kapalıçarşı’dan sonra en büyüğü olarak kabul ediliyor. Kuyumculardan baharatçılara, urgancılardan giyim eşyası satan dükkanlara kadar içinde birçok dükkân bulunan Kapalıçarşı, bugün tüm renkliliğiyle Kayseri ticaretindeki önemini hala koruyor. Bedesten, Osmanlı döneminde uluslararası ticaret yolları üzerinde olması ve yüksek ticaret hacminden dolayı 1498’de kesme taştan inşa edilmiş. Ticaret hacmi yüksek merkezlerde kurulan Bedesten, Vezir Hanı, Pamuk Hanı ve Kapalıçarşı’nın Sipahi Pazarı bölümünün arasında bulunan dokuz kubbeli, dört köşe planlı bir yapı.
Hunat Hatun Medresesi, şehrin tam merkezinde, üstü açık kare planlı bir avlunun etrafında sıralanmış bölümlerden oluşuyor. Geometrik Selçuklu motifleri ile süslenmiş bir taç kapıdan girilen medresenin içi bugün çarşı olarak kullanılıyor. Türkiye’nin gözde kayak merkezlerinden Erciyes Dağı, yalnız kış aylarında değil yılın her dönemi ziyaretçi ağırlıyor.
Kayseri Arkeoloji Müzesi, tarih boyunca önemli gelişmelerle sahne olan Kayseri ve çevresinden toplanan eserlerin toplandığı önemli bir müze. Müze, kentin ve Kültepe Kaniş’in olduğu kadar çevre yörelerden çıkarılan önemli arkeolojik eserlere ev sahipliği yapıyor. Selçuklu Müzesi ise Selçuklu tarihini öğrenebileceğiniz güzel bir müze. Müzik ve su ile tedavi edilen hasta hücrelerinde dolaşabilirsiniz.
Döner Kümbet (Şah Cihan Hatun Kümbeti), Talas Caddesi üzerinde ve Seyit Burhanettin Mezarlığı’nın karşısında yer alıyor. Şah Cihan Hatun adına yaptırılan Döner Kümbet, Kayseri’deki Selçuklu eserlerinin en güzel örneklerinden biri. Seyit Burhanettin Türbesi, ömrünün son yıllarını Kayseri’de geçiren Mevlana’nın hocası Seyit Burhanettin’e ait. Kayseri’de en çok ziyaret edilen inanç merkezi olan Seyit Burhanettin Türbesi, Kayseri kent merkezindeki Talas Caddesi üzerinde kendi adıyla anılan büyük mezarlığın içinde bulunuluyor.
Kurşunlu Camii, Kayserili deha Mimar Sinan tarafından kentte inşa edilen iki camiden biri. Klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri’deki özgün eserlerinden biri olan yapı tek kubbeli, tek minareli, kalem nakışları ve süslemeleriyle Kayseri camileri içinde benzeri görülmeyen bir güzelliğe sahip.
Kayseri’ye yalnızca 8 km mesafede bulunan Talas ilçesi, MÖ 1,500’lü yıllardan itibaren başlayan yerleşim boyunca farklı medeniyetlerin izlerini taşıyor. Bir dönem İran’dan kaçan Ermenilerin yerleştiği Talas, farklı kültürlerin mimari yapılarının örnekleri ile tam bir hoşgörü kenti görünümünde.
Emeğinize sağlık, çok teşekkürler. Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi Kayseri!