Antalya‘nın kuzeyinde yer alan ve şehrin en az tanınan ilçelerinden biri olan İbradı, tarihsel, kültürel, arkeolojik, folklorik ve doğal zenginlikleriyle çok çeşitli zenginliğe sahip bir ilçe. Kadı Konakları ve Düğmeli evleri ile meşhur. İbradı adının Arapçada ‘soğukluk, soğutma, soğuk yer’ anlamına gelen ‘İbrad’ kelimesinden geldiği tahmin ediliyor.

Coğrafi konumu nedeniyle geniş yaylalar ve ormanlık alanlarla çevrili ilçe aynı zamanda çok zengin bir tarihi geçmişe sahip. Tarihi kaynaklarda geniş sedir ormanlarıyla kendisinden söz edilen İbradı’nın Roma Döneminde, İmparator Marcus Antonius tarafından Kleopatra’ya armağan olarak verildiği bu dönemde önemli bir ahşap üretim merkezi olduğu biliniyor.

ibradı nerede

İbradı hakkında kısa bilgiler 🇹🇷

Antalya kent merkezinin kuzeydoğusunda konumlanan İbradı, ağırlıklı olarak Yörüklerin yaşadığı, Orta Asya’ya ait gelenek ve göreneklerin korunduğu, doğal güzellikleri ve zengin tarihi geçmişiyle öne çıkan bir yerleşim yeri. İsminin Arapçada ‘soğuk yer’ anlamına gelen ‘ibrad’ kelimesinden geldiği düşünülen ilçe yaz aylarında serin havası nedeniyle yaylaya çıkmak isteyen Antalyalıların gözdesi.

Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İbradı’da Hititler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların izleri görülüyor. Osmanlı Döneminde yetiştirdiği aydın insanlarla tanınan İbradı’dan seyahatnamesinde söz eden Evliya Çelebi, ’17. asırda oldukça mamur ve mühim bir belde olduğunu’ yazmış.

Malta

Bir dönem komşu ilçe Akseki’ye bağlanan İbradı, 1990’da 3 köyün birleştirilmesiyle ilçeye dönüşmüş. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında ismi Aydınkent olsa da halk tarafından kabul görmemesi nedeniyle eski ismine yeniden kavuşmuş. 1050 rakımlı İbradı’nın nüfusu 3 bin 500, yüzölçümü ise 1.267 km².

Antalya Gezilecek yerler blog yazımda Antalya hakkında detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım da daha keyifli bir İbradı tatili için yol gösterici olabilir.

İbradı nerede 📍

İbradı, Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya’ya bağlı bir ilçe. İbradı, Antalya’nın 166 km doğusunda, Akseki ilçesinin 26 km batısında yer alıyor. Denizden 1050 metre yükseklikte dağlar arasına sıkışmış İbradı, Antik Melas Irmağının (Manavgat) geçtiği vadinin 10 km kadar uzağında vadinin yamacında kurulu.

ⓘ İbradı gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

İbradı’ya nasıl gidilir ✈️

İbradı’ya hava yoluyla nasıl gidilir: İbradı’ya en yakın havalimanı Antalya’da. İbradı’ya 157 km mesafedeki Antalya Havalimanı’na Türk Hava Yolları, Pegasus Havayolları ve SunExpress’in Türkiye‘nin değişik şehirlerinden direkt seferleri var. Antalya Havalimanı’na aktarmasız seyahat edebileceğiniz şehirler arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mardin, Kayseri, Van, Samsun, Gaziantep, Trabzon ve Diyarbakır bulunuyor.

Antalya Havalimanından İbradı’ya nasıl gidilir: Antalya Havalimanı’ndan İbradı’ya doğrudan giden bir toplu taşıma aracı bulunmuyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Antobüs firmasının 600 numaralı hattı ya da tramvayla otogara gittikten sonra Otogar’dan İbradı dolmuşlarıyla ilçeye gidilebiliyor. Antalya Otogarı’ndan İbradı yaklaşık 3 saat sürüyor.

ibradı nasıl gidilir
İbradı Arap Astı Kestanesi Anıt Ağacı

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

İbradı’ya kara yoluyla nasıl gidilir: İbradı’ya Antalya kent merkezi dışında yalnızca Konya’nın Beyşehir ilçesinden direkt otobüs seferi var. Farklı illerden İbradı’ya ulaşım için Antalya Otogarı’na gelip otogardan İbradı dolmuşlarını kullanmak gerekiyor.

Antalya’dan arabayla İbradı’ya ulaşım için doğu yönünde Manavgat’a kadar ilerlemek Kızılağaç Kavşağı’ndan kuzeye dönmek gerekiyor. Konya-Manavgat Karayolu olarak da bilinen bir hayli dolambaçlı ve virajlı bu yol bir süre sonra İbradı-Akseki olarak ikiye ayrılıyor.

İzmir’den İbradı’ya arabayla yolculuk sırasında Denizli, Dinar, Keçiborlu, Eğirdir, Yenişarbademli rotası izleniyor. İstanbul’dan İbradı’ya arabayla yolculukta Bursa, Eskişehir, Bolvadin, Akşehir, Beyşehir; Ankara’dan İbradı’ya arabayla yolculukta ise Polatlı, Ilgın, Beyşehir güzergahı izleniyor.

İbradı, Antalya’ya 166 km (3 saat), İzmir’e 586 km (8 saat 10 dk), İstanbul’a 707 km (9 saat 10 dk), Ankara’ya ise 422 km (5 saat 10 dk) uzaklıkta.

İbradı gezilecek yerler 📌

Muhteşem manzaralara tanıklık edilen İbradı coğrafyasında, harç veya çimento kullanmadan, özgün bir yapı tekniği ile ağaç ve taş kullanılarak yapılmış Düğmeli Evleriyle tanınan Toros köyü Ormana, köyün göz alıcı yaylası Eynif Ovası, zengin tarihi geçmişin izlerini taşıyan Etenna (Sırt), Gotenna (Gödene) ve Erymna (Ormana) isimli antik kentler bulunuyor.

İbradı’nın üzümü, üzüm pekmezi, kestanesi ve balı ünlü. Her yıl eylül ayının ilk haftası üzüm festivali yapılıyor ve bir ‘Üzüm Güzeli’ seçiliyor. Her yıl nisan ayının ilk haftasında ise Kardelen Festivali yapılıyor.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz