Antalya’nın az bilinen ilçelerinden İbradı‘nın dağ köyü Ormana‘nın Eynif Yaylası, 90 bin dönümlük alana sahip. Ormana köyünün kuzeybatısında, köye 10 km uzaklıkta yer alan geniş düzlük köyün tarım alanı olarak kullanılıyor. Yüzyıllar boyunca kervanların geçiş noktası olan Eynif Ovası, Toros Dağları’nın iki yakası arasında yolculuk yapan kervanların dinlendiği bir merkezdi.

Doğuda Kavanoz Dağı, batıda Akdağ ve Çemrekçi Dağı ile çevrili olan Eynif Yaylası’nın rakımı bin metre. Yayla, orta yerinde daralarak uzun bir boğaz yaptığından, Göztaşı mevkiinden baktığınızda ovanın kuzey ve güney kısmının alabildiğine uzanan toprakları görülebiliyor.

eynif yaylası

Eynif Yaylası, Antalya

Antalya’nın kuzeyinde konumlanan ve doğal güzellikleriyle öne çıkan İbradı ilçesinin Ormana köyünün tarım alanı olan Eynif Yaylası, 90 bin dönümlük alanı ile tam anlamıyla bir doğa harikası. Asırlar boyunca kervanların geçiş rotasında yer alan yayla, Toros Dağları’nın kuzey ve güney sırtlarını birbirine bağlayan önemli bir güzergahta konumlanıyor.

Yerli halkının tamamının Yörüklerden oluştuğu bölge Selçuklular Döneminde, 13. yüzyılda inşa edilen Tol Han ile heybetli dağların içerisinde muhteşem bir dinlenme noktasıydı. Antalya Yörükleri, ilkbahar ve sonbaharda yaylalara çıkarken ve inerken uzun süre burada konaklıyor. Eynif’in kuzeyinde Gembos Ovası, Kuzeybatısında Üzümcü Ovası yer alıyor.

Malta

Serbia

Yayla, tarihi yollara ve kervansaraylara ev sahipliği yapıyor. Selçuklu Sultanları, kış aylarında, Beyşehir’deki Kubadabad Sarayından ayrılarak Alanya’da geçirirlerdi. Konya’dan dönemin önemli limanı Alanya’ya uzayan yol Eynif Ovası ve Ormana’dan da geçiyor.

Antik Dönemde Side’den başlayıp Seleukeia, Etenna ve Erymne üzerinden Eynif Ovasına bağlanan bir kervan yolu var. Burası İç Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayan birkaç yoldan biri. Eynif Ovası’nda yakalayabileceğiniz en güzel manzara ovada özgürce dolaşan vahşi yılkı atları.

Eynif Yaylasında Gezilecek Yerler

1. Tol Han

eynif yaylası tol han

Eynif Ovası’nın güneyinde, Akdağ’ın ovayla birleştiği düzlükte yer alan Tol Han, Doğu ve Batısı Toros Dağları ile çevrili Eynif Ovasına nazır bir yamaçta kurulu. 13. yüzyılda Selçuklular Dönemi’nde inşa edilen yapı Toros Dağları’nın kuzey ve güney yönünden gelen kervanların dinlenmesi için kullanılmış.

Günümüzde yıkık bir durumda olan Tol Han’dan geriye kalan tek şey çökük duvarlar ve birkaç kemer parçası. Tol Han’ın duvarları 1955’lere kadar ayakta kalabilmiş. Ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkaran Tol Han, Eynif Yaylası ziyaretinde mutlaka görülmesi gereken yapılardan.

2. Kervan Mezarı

Kervan Mezarı, Roma Dönemi’nden kalan ve Selçuklular Döneminde de önemli bir güzergâh olan Beyşehir-Alanya kervan yolu üzerinde yer alıyor. Beyşehir-Derebucak-İbradı araç yoluna da yakın bir konumda.

3. Kesikbeli Yolu (İpek Yolu)

eynif yaylası yılkı atları
eynif yaylası antalya

Eynif Yaylası’nda yer alan ve Kesikbeli Yolu (İpek Yolu) olarak adlandırılan güzergah ilk çağdan itibaren Antalya Havzası’nda iç kesimler ile sahil kesimini birbirine bağlayan önemli bir ulaşım hattıydı. Haçlı Seferleri’nde de kullanılan güzergah Selçuklu Dönemi’nde devletin başkenti Konya ile Antalya’yı birbirine bağlamak için iyileştirilerek yeniden açıldı. Selçukluların gelişimiyle birlikte yol önemini artırdı ve ticari açıdan bölgenin en işlek güzergahına dönüştü.

Kesikbeli Yolu’nun güzergahı Taşağıl’dan sonra Kargı Han, Beldibi Han, Atizi, Çaltılıkuyu ve Gelintaş’ı takip ederek Demirkapı Geçidi, Alikesiği ve Bahadın’ın ardından Tol Han’a geliyor. Tol Han Kervansarayı’ndan sonra ise Eynif Yaylası, Üzümcü, Sobuca, Tepsili Han, Dalkatıran ve Gembos üzerinden Beyşehir’e ulaşıyor.

4. Başlar Köyü

eynif yaylası bilgi
Başlar Köyü

Başlar Köyü, Eynif Ovası üzerinde yer alan köylerden biri. Antalya’nın en büyük Yörük köyü unvanını taşıyan Başlar’da yaklaşık 500 hane yaşıyor. Denizden 940 metre yükseklikte yer alan köy hayvancılıkla geçiniyor. Rahvan At Yarışları’na da ev sahipliği yapan köyde her yıl Atçılık Federasyonu’nun düzenlediği etkinliğe binlerce kişi katılıyor.

Ormana köylüleri ile Salur Aşireti (Sarılar) arasında Eynif Ovasının tasarrufu konusunda uzun süre devam eden bir yurt kavgası olmuş. Dağların arasında coğrafyanın sarplığına inat, Eynif Ovası bölgenin önemli bir ziraat merkeziydi. Yayla olarak da kullanılan ova ihtilafların ve bazen şiddetle sonuçlanan çatışmaların merkezi olmuş. Sonu yaralanmalar ve hayvan ölümleriyle sonuçlanan Mart 1926 tarihli çatışmadan sonra Salur Aşireti Manavgat’a firar ettiği dönemin gazetelerince yazılmış.

Eynif Yaylası nerede

Eynif Yaylası’na nasıl gidilir

Antalya’nın kent merkezine en uzak ilçelerinden biri olan İbradı’ya bağlı Eynif Yaylası, Antalya’ya 187 km, İbradı’ya 22 km, Akseki ilçesine ise 22 km uzaklıkta. Antalya Otogarı’ndan İbradı’ya her gün karşılıklı olarak 7 minibüs sefer yapıyor. Dolmuşlar İbradı ve Antalya Otogarı’ndan karşılıklı olarak hareket ediyor.

Bölgeye özel araçla Ankara ve İstanbul yönünden gelenlerin Konya Beyşehir yolunu kullanmaları, İzmir’den gelenlerin Antalya merkeze uğrayarak Serik üzerinden yaylaya ulaşmaları gerekiyor. Eynif Yaylası‘na İbradı’dan herhangi bir ulaşım yok. Antalya Havalimanı’na seyahat edip havalimanından araç kiralamak en mantıklı seçenek.

Serbia

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz