Manavgat Şelalesi, Antalya şehir merkezinin doğusunda yer alan Manavgat’ın en çok bilinen yeri. Manavgat, zaten Akdeniz Bölgemizin en fazla doğal güzelliğe sahip yerlerinden birisi olmasının yanında tarihi ve kültürel değerleriyle de görmeye değer bir belde. Manavgat’ın tüm yıl güneşli sıcak iklimi, şahane Akdeniz kıyıları, ince kumlu plajları, nefis orman ve yaylaları ve göz alıcı akarsuları var.

Manavgat Şelalesi, Manavgat ilçe merkezine 5 km, Antalya merkezine ise 75 km uzaklıkta yer alıyor. Manavgat Nehrinin kuvvetli akıntılarıyla oluşan, alçaktan dökülmesi nedeniyle geniş bir alana yayılan ve bölgenin karstik yapısı nedeniyle beyaz renkli sarkıtların oluştuğu şelale, Türkiye’nin en bilinen ve en çok ziyaret edilen şelalelerinden biri.

Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi, Manavgat ilçe merkezine 3 km, Antalya’ya 72 km mesafede yer alıyor. Manavgat Nehrinin 3-4 metrelik bir falezden düşmesiyle oluşmuş. Antalya’nın en güzel şelalelerinden biri olan Manavgat, az bir yükseklikten dökülmesine rağmen geniş bir alan üzerinde oldukça yüksek bir debiyle akmasıyla muhteşem bir manzara sergiliyor.

Manavgat Nehri, taşıdığı su miktarı açısından Akdeniz Bölgesi ve ülkemizin en önemli akarsularından biri. Antalya Akseki’nin kuzeybatısındaki Batı Toros Dağlarından çıkan kaynak suları ile Gembos kapalı havzasının güneyindeki suların birleşmesiyle oluşuyor. Antik çağdan beri hiç durmayan Manavgat, yaklaşık 90 km uzayarak, Manavgat ilçesinin ortasından geçerek Boğaz adı verilen yerden Akdeniz’e dökülüyor.

Malta

Antik çağdaki adı Melas olan olan Manavgat, Side Antik Kentinin su kaynağı olmuş. Türkiye’de üzerinde taşımacılık yapılabilen ender akarsulardan birisi. Irmak üzerinde hidroelektrik santrali hizmeti veren Oymapınar ve Manavgat barajları bulunuyor. Üzerinde ikisi yaya üçü de araç trafiğine açık 5 köprü var.

Ağaç dallarının kollarını sulara uzattığı şelale bölgesi çay bahçeleri, restoran ve kafelerle donatılmış. Şelaleyi izleyebileceği terasların yanı sıra soluklanabilecek yeşil alanlar var. Şelalenin büyüleyici manzarasını eşliğinde çayınızı yudumlayabilir, nehrin lezzetli balıklardan tadabilirsiniz. Turkuaza, yeşile çalan suyun küçük girdaplar yaparak yol alışını izlemek doyumsuz bir keyif.

MANAVGAT ŞELALESİNE NAIL GİDİLİR
Otobüsle Manavgat Şelalesine nasıl gidilir: Antalya ve Manavgat üzerinden şelaleye ulaşım mümkün. Bazı otobüs firmalarının turizm sezonunda direkt seferler düzenlediği Manavgat’a gelip, buradan şelaleye geçebilir veya Antalya Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden Manavgat yönüne hareket eden minibüsleri kullanarak şelaleye ulaşabilirsiniz.

Manavgat’tan şelaleye nasıl gidilir: Manavgat’tan şelaleye ulaşım her 15 dakikada bir hareket eden minibüslerle sağlanıyor. Manavgat ile şelale arası 3 km mesafede, dolmuşla ulaşım 10 dakika sürüyor. Manavgat-Manavgat Şelalesi dolmuş ücreti 3TL.

🗺 Adres: Sarılar, 07600 Manavgat, Antalya
Manavgat Şelalesi ziyaret saatleri: Yaz dönemi (Nisan-Eylül) 09.00-21.00, kış dönemi (Kasım-Mart) 09.00-18.00.
🔐 Manavgat Şelalesi giriş ücreti: Manavgat Şelalesi giriş ücreti 6TL. Öğrenci indirimi yok. Şelalede Müze Kart geçerli değil.

Şelalenin etrafında bulunan piknik alanlarında doğayla iç içe bir piknik yapabilirsiniz. Manavgat Şelalesinin yaklaşık 2 km aşağısında da Küçük Şelale adı verilen, su akış yüksekliği fazla olmamasına rağmen teknelerin geçişine izin vermeyen ikinci bir şelale daha yer alıyor. Tur tekneleri, müşterilerini nehir yoluyla buraya kadar taşıyor, buradan da dolmuşlarla Büyük Şelale olarak anılan Manavgat Şelalesine taşınıyor.

Türkiye’nin en düzenli akan nehirlerinden biri olan Manavgat Nehrinin Akdeniz’e döküldüğü ağzının özelliği ise tatlı su ile tuzlu su arasında genişliği 10-15 metre olan doğal bir kumsalın bulunması. Nehir, denizle buluşmadan önce 3-4 km boyunca Akdeniz’e paralel olarak akıyor ve bu alanda Akdeniz’le nehir arasında yalnızca kumsal bulunuyor.

Manavgat Şelalesinde cip safari, rafting ya da yamaç paraşütü gibi adrenalin sporlarını yapabilir, deve ile etrafı gezebilir veya şelaleden kuzeye doğru devam ettiğinizde ormanların arasında keyifli fakat birkaç kilometrelik kısa bir yolculuktan sonra tarihi su kanallarını ve Selekueia Antik Kenti’ni görebilirsiniz.

Şelaledeki su seviyesinin Oymapınar ve Manavgat barajlarının elektrik üretimi yapması ihtiyacı doğrultusunda belirleniyor. Manavgat Irmağındaki su seviyesinin sürekli değişmesine neden oluyor. Gittiğinizde bir dereyele karşılaşırsanız veya aşırı çağlayan bir nehir görürseniz şaşırmayın. Manavgat Nehri, denize kavuşmadan önce 3-4 km boyunca denize paralel olarak akıyor.

Tatlı su ile tuzlu su arasında 10-15 metre genişliğindeki olan bir kumsal, hem deniz hem de buz gibi nehir suyunda yüzebilme imkanı sunuyor. Mineral bakımından zengin bir suya sahip olan Manavgat Irmağı, çok sayıda balık ve kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Karabalık, sazan, alabalık, levrek ve kefal gibi balık türlerinin yanı sıra ırmak boyunca ördek, kaz, martı yalıçapkını gibi kuşlar görülebiliyor.

Bitki çeşitliliği açısından da zengin olan ırmak çınar, kavak, dut, söğüt, karaağaç, kuş üzümü, zakkum gibi bitki ve ağaç türlerine ev sahipliği yapıyor. Irmak yatağı boyunca, ırmağın her iki yakasında yer alan narenciye bahçeleri ve seralar Manavgat’ın bereketli topraklarının hayat verdiği güzelliklerden.

Nehir, son yıllarda gelişen turizmle günlük tekne turlarının düzenlendiği bir çekim merkezine dönüştü. Manavgat ilçe merkezinden tura katılacak konuklarını alan tekneler küçük şelaleye kadar nehir üzerinden ilerliyor. Burada bir süre mola veren konuklar servis araçlarıyla Manavgat Şelalesine götürülüyor. Yaklaşık 3-4 saat süren tekne turlarında ırmağın denize bağlandığı noktada mola veriliyor.

Manavgat Nehrinin en büyük özelliği, nehrin Akdeniz’le buluştuğu noktada yer alan ağız bölümünde tatlı su ve tuzlu suyun arasında geniliği 10-15 metreye ulaşan bir kumsalın bulunması. Manavgat Boğazı olarak da adlandırılan bu nokta aynı anda hem tatlı suda hem de tuzlu suda yüzme olanağı sağlıyor.

6 Yorumlar

  1. Şelale muhteşem giriş çok pahalı içerisi daha çok pahalı çok dikkat edin fiyatlara sadece otopark ı ücretsiz ama dışarıdaki esnaflar ucuz tavsiye ederim

  2. Manavgat şelalesinde çok kansız esnaf bozuntuları var normal 1 bardak portakal suyuna (15.00) lira istiyor ayıp birilerinin buna dur demesi gerekli birde alanyada hediyelik eşya satan dükkanlar yerli turiste farklı fiyat yabancı turiste farklı fiyat uyğulaması yapıyor.Bu yapılanlar tek kelimeyle haysiyetsizliktir.

  3. Hiç bir albenisi olmayan, çok basit bir şelale içeriye girmemizle çıkmamız bir oldu nerdeyse. Tamamen para tuzağı , burayı beğenenler ya hayatlarında şelale görmemiş, yada vatan millet Sakarya yorumları yapıyor. Bir kartpostal alıp bakın daha iyi .

    • Şelalelerin hepsinin görkemli, büyüleci olması gerekmiyor. Türkiye’de gördüğüm ilk şelalelerden biri ve ilk gördüğümdeki duyguları her zaman başka bir şelale gördüğümde aklıma geliyor. Seyirlik, huzurlu ve güzel. Ne olsun başka ki? 50 metre yukarıdan mı düşünce şelale daha güzel oluyor? Hepsi de kendine münhasır güzelliğe sahip.

  4. Manavgat Şelalesi ile ilgili en güncel bilgilere manavgatselalesi.com adresinden ulaşabilirsiniz. Manavgat Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde yeni bir görünüme kavuştu. Manavgat Şelalesi Günübirlik Tesisleri’nin resmi web sitesi yayına başladı. Bu konu ile ilgili herkesin bu dünya markası Şelaleye destek vermesini rica ediyoruz.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz