Dünyada refah seviyesi en yüksek ülkelerden biri olan Katar‘ın başkenti Doha, gösterişli gökdelenleri, nefis şehir peyzajı, lüks otelleri, Maldivleri anımsatan plajları, çok kültürlü sosyal yaşamı ile bölgenin gelişen turizm destinasyonu. Kişi başı yıllık gelirin 100 bin dolardan fazla olduğu ülkede yalnızca zenginlik ve gösteriş yok elbette.

Doha Koyunu çevreleyen gökdelenlerin önünde bir yay gibi uzanan Korniş adı verilen kıyı şeridi, otantik atmosferi ile Souq Waqif Çarşısı, zümrüt rengi deniziyle Tayland’ı anımsatan Banana Island ve İslam kültürüne dair en zengin yer İslami Sanatları Müzesi şehri ziyaret edenlerin uğrayabileceği yerlerden birkaçı.

doha gezilecek yerler

Başkent Doha ismini Arapçada ‘büyük, heybetli ağaç’ anlamındaki ‘Ad-Dawha’ kelimesinden almış. Doha, körfezin en dinamik şehri olarak Dubai’yi gölgede bırakıyor. Doha’da yapım aşamasındaki yeni metro sistemi ve ufukta görünen 2022 FIFA Dünya Kupası bu gelişimin daha da iyiye gideceğinin göstergesi.

Bir zamanlar bu coğrafyada yaşayan bedeviler bunları hayal bile edememişlerdir muhtemelen. Ülke nüfusu 1900’lerin başında 30 bini bulmuyordu, bugün ise 2,5 milyonu aşmış. Bunun neredeyse 2 milyonu başkent Doha’da yaşıyor. Toplam nüfus içerisinde Katarlıların sayısı 300 binin biraz üzerinde sadece. Gerisi yurtdışından gelen yabancılar.

Malta

Katar’ın popüler bir spor destinasyonu olması, sporseverlerin birçok spor aktivitelerine katılabilmelerine imkân sağlıyor. Yabancıların arasında popüler olanlar binicilik, su sporları, yelkencilik, dalış gibi aktiviteler, golf severler için de Dünya Golf Şampiyonası Sahası’nda Doha Golf Kulübü bulunuyor.

Göz at: Körfezin Yükselen Ülkesi: Katar

Doha Gezilecek Yerler

Standart şehir turlarının yanı sıra özel istekleri karşılamak kişiye özel turların da düzenlendiği Doha’da, kentin dışında, batı sahili, deve yarışları ve daha birçok özel ilgi alanına hitap eden Al-Zubarah’a doğru yola çıkabilirsiniz. Çift katlı Hop on-Hop off otobüsleri gün boyunca Doha içerisinde dolaşıyor.

Daha’da konforlu ve rahat bir seyahat için araba kiralamak ya da şoförlü araç kiralamak değerlendirebileceğiniz seçeneklerden. Katar’ın yolları genellikle yüksek standartta ve her detay navigasyonda işaretlenmiş durumda.

1. Corniche

doha corniche

Kültür ve sanat alanındaki yüksek yatırımlarıyla tanınan Katar’da Doha’nın en güzel yerlerinden Corniche Körfezinde Arap Modern Modern Müzesi, Al Khor Müzesi, Al Wakra Müzesi, Oryantalist Müze, Silah Müzesi, Şeyh Faysal Müzesi ve Modern Arap Sanatı Müzesi yer alıyor.

Katar’ın köklü denizcilik geçmişinin izlerini sürebileceğiniz ve tekne turu yapabileceğiniz Corniche bölgesi, başkentin kalbinde, gökdelen manzarası ile yeşil, araçsız bir yaya alanı. Bu haliyle biraz İzmir’in Kordon’unu anımsatıyor. Corniche, Fransızcada kıyı, kenar anlamına geliyor.

2. Waqif Çarşısı

doha gezilecek yerler blog

Souq Waqif olarak da bilinen ve şehre gelindiğinde ilk görülmesi gereken yerlerin başında gelen Waqif Çarşısı, birbirine açılan dar sokaklarıyla ilk bakıldığında bir labirenti andırıyor. Yerel kültürü yansıtan otantik dükkanları, butik otelleri, dünya mutfağı lezzetleri sunan mekanlarıyla baharatlardan mevsimlik lezzetlere, parfümlerden mücevherlere, giysilerden el işlerine kadar Orta Doğu’ya özgü pek çok yerel şeyi bulabileceğiniz bir yaşam bölgesi.

Nargile ve tütsü kokularının etrafı sardığı muazzam bir atmosfere sahip. Turistler ise bedevi kıyafetleri, parıldayan mücevherler ve orta doğu tarzı lambalardan satın almak için hummalı bir pazarlık içinde. Pazar içindeki ara sokaklarda Waqif Sanat Merkezi ve birçok kafe bulmak da mümkün. Ayrıca çarşıda Arap kültürü için önemli olan şahin ve atmaca dükkanları da görülebiliyor.

Bunun yanında çarşı müzik, sanat ve kültürel gösterilere de ev sahipliği yapıyor. Çarşının içinde bulunan Al Rayyan Tiyatrosu’nda tiyatrolar izlenebilirken, Souq Waqif Sanat Merkezi’nde güncel sergiler gezilebiliyor. Çarşıda ayrıca halka açık bir kütüphane ile Bilgi ve Turizm Ofisi de bulunuyor.

Al Koot olarak da bilinen Doha Kalesi, 20. yüzyılda Souq Waqif Çarşısını hırsızlardan korumak için inşa edildi. Doha’da halen ayakta kalmayı başarmış çok az askeri kaleden biri olan yapı içerisinde sanat eserleri ile el yapımı objeler sergileniyor. Görülebilecek en güzel yerlerden biri de duvarsız cami. Souq Waqif metro durağına yaklaşık 9 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan çarşı, İslam Eserleri Müzesi’ne 1,5 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.

3. İslami Sanatlar Müzesi

dohada gezilecek yerler

Aralık 2008’de açılan ve Doha’nın en yeni mimarisi olan İslami Sanatlar Müzesi, Corniche’in güney sınırında, kendi özel adasında yer alıyor. Sergilenen İslami hazinelerin yanı sıra, içerisinde bulunduğu yapı da sahip olduğu özellikler ve kendine has motifleriyle gerçek bir yıldız.

Mimar I.M Pei’nin tasarımını yaptığı olağanüstü İslami Sanat Müzesi adeta körfez denizinin üzerinde yüzüyor gibi görünüyor. Doha’nın en önemli ikonlarından olan müze binası, geceleri ışıklandırıldığında muazzam bir görüntüye bürünüyor. Müzede seramikten yazım sanatlarına ve dünyanın en eski Kuran’larına dek Orta Doğu’nun en etkileyici İslami Sanat eserlerini görebilirsiniz.

4. Katara Kültür Köyü

doha görülecek yerler

Katara Kültür Köyü, kültürel etkinliklerinden dolayı şehre en önemli katkıyı sağlayan turistik bir alan. Doha’nın doğu kıyısında yer alan kültürel başkent, eğlenceli ve bilgilendirici festivaller, sergiler, forumlar ve diğer kültürel etkinliklere ev sahipliği yaparken, aynı zamanda Doha’nın Arap kültürünün başkenti olarak dünya çapında tanınmışlığını da vurguluyor.

Bu kültürel köy, performans sanatçılarını, galerileri, restoranları, kafeleri, ofisleri ve Katara Plaza’da sürekli sayısı artan mağazaları tek bir çatı altında topluyor. Katara Kültür Köyü’nü ziyaret etmek için en iyi zaman havanın serinlediği ve etkinliklerin başladığı akşam saatleri.

Entelektüel Arap yaşamını tanımak için, Katar Filarmoni Orkestrasına ev sahipliği yapan, Katara Kültür Köyü’nün bir parçası olan Opera Evi’nde bir gösteriye katılabilirsiniz. Düzenli olarak yurt dışından gelen sanatçılara ev sahipliği yapan opera binasında, opera ve bale gibi etkinlikler yıl boyunca gösterimde. Dünyaca ünlü Doha Oyuncuları Tiyatrosu ise oldukça eğlenceli bir gecenin garantisini verirken, bu gösteriden mahrum kalmak istemiyorsanız erken rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

5. Katar Ulusal Müzesi

katar gezilecek yerler

Katar Ulusal Müzesi, ünlü Fransız mimar Jean Nouvel imzasını taşıyan, Doha’nın yeni açılan en prestijli müzelerinden biri. Müzenin tasarımında ‘çöl gülü’ adı verilen doğal oluşumlardan esinlenilmiş. 1901’de yapılan ve Katar’ın 1913’ten 1949’a kadar hükümdarlığını yapan Şeyh Abdullah bin Mohammed’in kullandığı Fariq Al Salat Sarayı ile aynı çatıyı paylaşıyor. Göçebelikten doğalgaz zenginliğine uzanan 700 yıllık Katar kültürünü video ve üç boyutlu yerleştirmeler eşliğinde seyirciye sunuyor.

Misafirlerini Arap Yarımadası ve Katar’ın oluşumundan, modern Katar’ın politik gelişimine, petrolün keşfine ve doğal miraslara kadar zengin bir alanda yolculuğa çıkarıyor. 11 galeri ve 3 bölümden oluşan müzede ülkenin milli hazinelerinden olan ‘Baroda’nın İnci Halısı eseri yanında, arkeolojik buluntular, çöl göçebe yaşamını anlatan çadırlar, kıyafetler ve dokumalar sergileniyor.

Göz at: Katar’da Ne Yenir

6. The Pearl

doha gezilecek yerler pearl

İnci ya da Arap Rivierası olarak da bilinen The Pearl, insan yapımı yapay bir ada. Ancak bu adadaki ev fiyatları dudak uçurtacak cinsten. Katar’ın inci çıkartılan bölgelerinden birinin üzerine kurulan bu ada, zenginlerin yaşamlarını, deniz kıyısı restoranlarını, Akdeniz, Mağribi ve Arap mimari tasarımlarının en güzel örneklerini görebileceğiniz yer.

7. Al Shaqab

doha aktiviteler

Emir Seyh Hamad Bin Ali Al Thani’nin safkan Arap yarış atlarının yetiştirildiği Al Shaqab Doha’nın spor kenti imajına katkı veren bir merkez. Randevu alınarak düzenlenen turlarla görebileceğiniz bölgede, atların eğitim alanlarını, havuzlarını ve şanslıysanız da atlar için yapılan jakuziyi de görebiliyorsunuz.

Meşhur Al Shaqab Binicilik Akademisi her seviyeden ziyaretçiler için biniş dersleri düzenliyor. 6 yaşından büyük çocukların da katılabildiği bu etkinlik sayesinde gerçek safkan Arap atları ile dolaşma şansına sahipsiniz.

8. Gondolania

Gondolania doha

Venedik temalı bir eğlence merkezi olan Gondolania, çoğunlukla ailelere ve alışveriş yapmayı sevenlere hitap ediyor. İçerisinde atlıkarınca, çarpışan arabalar, roller coaster ve lunaparklarda görmeye alışık olduğumuz diğer eğlence aletleri bulunuyor. Ayrıca bowling, go-kart pisti, buz pisti ve Gondolania botu da deneyebileceğiniz aktivitelerden.

9. Silah Müzesi

doha weaponry museum

Sadece basit bir müze gezisinden çok daha fazlasını hak eden Silah Müzesi (Qatar Weaponry Museum), randevu alınarak gezilebilen ilginç bir yer. Turistlerin en çok merak ettiği parça Arabistanlı Lawrence’ın kılıcı olan Khanjar olsa da müzenin tümünde eşsiz bir koleksiyon yatıyor. 16. yüzyıla ait altın kılıçlar ve gümüş silahlar bunlardan birkaçı.

10. Arap Modern Sanat Müzesi

Okuldan müzeye dönüştürülen binada Seyh Hassan bin Mohammed bin Ali Al Thani’nin özel koleksiyonunu barındıran Arap Modern Sanat Müzesi (MATHAG), aynı zamanda 1849’dan günümüze dek uzanan dünyanın en geniş modern ve çağdaş Arap sanat eserlerini sergiliyor.

11. Banana Island

dohada görülecek yerler

Banana Island (Muz Adası), 700 metrelik sahili ile başkent Doha’nın en uzun plajına sahip doğal bir ada. Bembeyaz kumları, gökyüzüne yükselen palmiyeleri ve turkuaz berrak denizi ile Asya’nın tropikal adalarını aratmayan nefis ada üzerinde, Orta Doğu’nun en büyük SPA ve wellness merkezine sahip Banana Island Resort Doha By Anantara bulunuyor.

Banana Island’a gitmeyi düşünüyorsanız adaya giden özel tekneler Corniche’den kalkıyor. Şeklinden dolayı Muz Adası ismini alan adaya Doha’dan 25 dakikalık feribot yolculuğuyla ulaşılıyor. Gidiş-dönüş feribot ücreti 200 Riyal.



12. Al Safliya Adaları

Al Safliya Island

Geleneksel Katar yelkenlisi olan ‘dhow’ ile Al Safliya Adalarına günübirlik bir yolculuğa çıkmak, Katar’da yapabileceğiniz en keyifli etkinliklerden biri olabilir. Yelkeni açın, arkanıza yaslanıp denizin ve otantik manzaranın tadını çıkarın. Şnorkelle Arap Körfezi’nde dalış yapabilir, güneşin keyfini çıkarabilir, barbeküde geleneksel veya dünya lezzetlerini tadabilirsiniz.

Lüks konaklama tercih edenler için W Doha ve Marsa Malaz Kempinski; daha düşük bütçeli konaklama tercih ederseniz de InterContinental Doha ve Musheireb-Souq Waqif Boutique Hotels doğru adresler olabilir.

Doha alışveriş

Alışveriş Doha’da zaman geçirmek için bir numaralı seçenek. Öyle ki hem yerel hem de yabancı ailelerin hafta sonlarında alışveriş merkezlerine gitmeleri nereyse bir rutin haline gelmiş. Alışveriş merkezlerinde hem yabancı hem de Arap markalar bulunabiliyor. Mothercare, Starbucks gibi dükkânları Arap mobilyası satan bir dükkânın hemen yanında görebilirsiniz.

Doha alışveriş için olağanüstü bir şehir. Lagoona Mall, The Gate Mall ve The Landmark Mall’de dünyanın en meşhur mağazalarını bulabilir, Orta Doğu kültürünü en iyi yaşayabileceğiniz 250 yıllık tarihi geçmişe sahip Waqif Çarşısı’nda ise eşsiz yerel ürünler ve otantik atmosfere tanık olabilirsiniz.

Doha’daki alışveriş merkezleri cumartesi-perşembe günleri arası 10.00-22.00 saatlerinde ve cuma günleri ise 14.00-22.00 saatlerinde açık. Çarşılarda ise bu saatler daha düzensiz.

Günümüzde böylesine hızlı bir şekilde gelişen Doha’yı görmek için işte size bir şans. İster sürekli kendisini yenileyen gökdelenler deyin ister Katar otoritelerinin kültürel kent simgeleri yapmaktaki büyük yatırımlarından bahsedin, bu şehir hem modern alışveriş merkezlerini hem de geleneksel çarşılarını birbiri ile o kadar güzel harmanlıyor ki karşımıza harika bir atmosfer çıkıyor.

2 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz