Balıkçılık ve inci avcılığıyla geçinen Katar, petrol ve doğalgazın keşfiyle tam anlamıyla bir dönüşüm yaşadı. Bu dönüşümün ortaya çıkardığı en ilginç yerlerden biri de Katara Kültür Köyü. Doha‘nın 2010’da Arap dünyasının kültürel başkenti olarak seçildiği zaman açılan yer, aynı zamanda Kültürler Vadisi olarak da biliniyor.

Katara Kültür Köyü (Katara Cultural Village), 82 milyon Dolara mal olan, içerisinde opera evi, kütüphaneler, amfi tiyatro, sanat galerileri ve diğer akademik tesisler yanında çok şahane kafeler, dünya mutfağından restoranlar, müzeler, sanat galerileri, iş merkezleri, yeşil alanlar gibi devasa bir alana yayılıyor. Çağdaş sanata her yıl 1 milyar dolar ayıran Katar Emirliği’ninen önemli projelerinden birisi burası.

Doha şehrinin her yerinde görebileceğiniz devasa gökdelenlerden farklı olarak, Katar’ın geleneksel mimari yapısının bir örneği olarak tasarlandı. Oryantal mimari ve retro-romantik tarzın harmanlanmasıyla ortaya çıkan Katara kompleksinin hemen her noktasında yerel kültürün geometrik şekillerini ve kültürel dokunuşları görebiliyorsunuz. Modern bir tasarıma sahip olan bir forum tarzında yapılmış olsa da çok daha farklı bir havaya sahip.

Katara’nın vizyonu, Katar Ulusal Vizyon 2030‘un kazanımlarına katkıda bulunmanın yanı sıra kültürel, sanatsal, entelektüel ve yenilikçi konularda diyalog ve değişim için ortak bir zemin oluşturmak için yapıldı. Şeyh Hamad bin Halife Al Thani tarafından kurulan Katara, sadece yerel sanatçılar ve yetenekler için değil, aynı zamanda uluslararası sanatçılar için de hizmet veriyor.

Malta

Serbia

Katara, Doha, Katar
Katara Kültür Köyü, Katar

Katara, kültürel faaliyetler için bir ortam yaratmayı amaçlıyor ve kültürel bir merkez ve eğitimli ve yaratıcı bir buluşma noktası. Burada Katar’ın bilinirliğini arttırmaya yönelik etkinlikler de düzenleniyor. İçerisinde Katar Güzel Sanatlar cemiyeti, Katarlı Mühendisler Cemiyeti, Görsel Sanat merkezi, Çocukluk Kültür Merkezi, Katar Fotoğrafçılık Cemiyeti, Katar Müzik Akademisi ve Tiyatro Cemiyeti gibi birçok vakıf bulunuyor.

Kültürel, yaratıcı, entelektüel ve sanatsal etkinliklerin karnavallar, sosyal organizasyonlar, sempozyumlar, sergiler, konserler ve her türden sanatsal dışavurumların ortaya çıkabileceği bir ortam burası.

Katara Projesi birçok farklı bölgelere bölünmüş. Ana Katara bölgesi geleneksel Katar tarzında inşa edildi ve birçok organizasyona ev sahipliği yapan 37 geleneksel bölgelerin ilki olarak hizmete açık. İkinci bölgede ise Orta Doğu’nun en kusursuz ve dünyanın en meşhur yemek sanatlarının bulunduğu çok başarılı restoranlar yer alıyor. Chacklate (Fransız), Saffron Lounge (Hint), Sukar Pasha Ottoman Lounge (Türk), Khan Farouk tarab cafe (Mısır), Ard Canaan (Filistin) ve Mamig (Ermeni) bu restoranların en önde gelenleri.

Ayrıca ana katara bölgesinde el yapımı eşyaların satıldığı bir pazar, kitap pazarı, medya merkezi, birçok akademik tesisler, kafeler, yeşil alanlar ve bilgi merkezleri ile özel plaj bölgesine de bir giriş bulunuyor. Al Yazwa Halk Plajı maalesef ücretli, ancak gerçekten görülmeye değer.

Güvercin Kuleleri (Katara Pigeon Towers), Katara Kültür Köyü’nde geleneksel İslam mimarisi ile yapılmış güvercinliklerden oluşan iki kule şeklinde tasarlanmış. Katara’daki en çok fotoğraflanan yapılardan biri olan kuleler, oldukça sıcak olan ülkede güvercinler için bir barınak oluşturuyor.

Katara Village, Katar

Katara Kültür Köyü’nde Amfitiyatro’nun hemen önünde etkileyici heykel denize nazır yükseliyor. Bronz, demir ve çelikten yapılmış “Force of Nature II (Doğanın Gücü)” adındaki heykel, İtalyan heykeltraş Lorenzo Quinn’in şaheseri. “İnsanlar kendimizi en üstün varlıklar olarak, diğerlerinin üstünde görüyor.

Kaderimizi ve çevremizi kesinlikle kontrol altında tutuyoruz.” diyen Lorenzo Quinn, Güney Asya’yı ve Tayland’ın kıyılarını vuran tsunami sonrası, Tabiat Ana’ya adanmış bir heykel olarak yapılmış. Kibirli bir güvenlik duygusuyla yaşayan insanın Doğa Anne’nin öfkesi hatırlamasını ve ona karşı sorumluluğu hatırlatıyor. Doğanın gücükarşısında güvende olduğumuz duygusunun sahteliğiyle bizi yüz yüze getiriyor.

Masmavi bir denize yüksekten bakan Katara Amfi Tiyatrosu, İslami öğelerin Yunan tiyatro konseptiyle birleşiminden oluşan mimari bir şaheser. 3,275 m² büyüklüğünde ve 2008’de Doha’nın dünyaca ünlü muhteşem şovlarına ev sahipliği yapmak üzere açıldı.

Force of Nature II, Doha
Force of Nature II

2011’deki resmi açılış seremonisine, benim de çok severek dinlediğim, efsanevi sanatçı Vangelis’in muhteşem performansıyla yapıldı. Yanında ise yine dünyaca ünlü isimler olan Jeremy Irons, Angel Gheorghiou ve Roberto Alagna gibi isimler yer alıyordu. Amfi tiyatro 5,000 kişi kapasiteye sahip ve açık hava film festivali ile pop konserleri gibi organizasyonlara da ev sahipliği yaptı.

Katara Kültür Köyü, Katar Filarmoni Orkestrasına ev sahipliği yapıyor. Oryantal ve muhafazakâr mimarinin örneklerini taşıyan, 550 seyirci kapasitesine sahip Opera Evi kısa sürede dünyanın en önemli sanatçılarının gözde mekânı haline geldi.

Drama Tiyatrosu, Doha’nın geleneksel İslami mimarisi ile modern tasarımların muhteşem bir birleşimi ile inanılmaz bir tecrübe yaşatıyor. Tiyatronun içi açık hava deneyimini meydana çıkarıyor. Tiyatro o kadar güzel bir şekilde inşa edildi ki film gösterimleri de dâhil olmak üzere birçok etkinlik burada düzenlenebiliyor. Dahası bu tiyatro gösteri alanı dışında da bir giriş ve salona sahip olduğundan karşılama ve gösteri öncesi/sonrası etkinliklerde de kullanılabiliyor.

Katara Amfi Tiyatrosu
Katara Amfi Tiyatrosu

Katara Cultural Village, Katar gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken bir yer. Yaz döneminde gittiyseniz ziyaretinizi gün batımı sonrasına saklayın. Çünkü hava çok sıcak oluyor bu dönemde. Gündüz saatlerinde çok sakin, ancak gün batımıyla hareketlilik başlıyor.

Doha’nın kuzeyinde yer alan köyün iki farklı girişi var, biri Doha Sergi merkezinin hemen karşısında yer alıyor. Diğeri de Sergi Merkezini 400 metre kadar geçtikten sonraki dönüşte göreceğiniz Lusail Street. Buradaki girişin olduğu yerde çok büyük bir yer altı araç park yeri de bulunuyor.

Katar’ın başkenti DohaOrta Doğu’nun en önemli hava yolu aktarma merkezlerinden biri. Türkiye’den İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan direkt olarak Doha’ya uçmak mümkün. Qatar Airways, Türk Hava Yolları ve Pegasus ile İstanbul’dan 4.5 saat süren bir seyahatin ardından Hamad Uluslararası Havalimanı’nda olabilirsiniz. Ayrıca, Qatar Airways’in günde bir kez uçtuğu Esenboğa’dan Doha’ya yolculuk 3 saat 40 dakika sürüyor.

Serbia

1 Yorum

  1. Katar’ın kültür sanat şehrine dönüştürülme planlarını yansıtan hoş bir bölge olmuş burası. Fikir güzel umarım ileride daha bilinen ve cezbedici bir yer haline gelebilir.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz