Clandras Köprüsü, Uşak‘ın Karahallı ilçesi sınırlarında Frigyalılar döneminde inşa edilmiş, Anadolu’nun en etkileyici mimari yapılarından biri. Banaz Çayı üzerinde, günümüzden 2 bin 500 yıl önce yapılan köprü, her iki başından dağ kayalığına dayandırılmış. Uzunluğu 24, derinliği 17, genişliği ise 1.75 metre olan köprü resmi kaynaklarda Cılandıras ismiyle de anılıyor.

Yapılış amacı yaklaşık 1 km uzaklıktaki Pepeuze kentine su taşımak olan köprü, su kemeri şeklinde tasarlanmış. Köprünün kemeri Osmanlı döneminde de kullanılan köprünün kasnak şeklinde yapılmış taşları ise kalemle işlenmiş. Köprünün yanındaki elektrik santralinden boşaltılan su köprüden aşağıya dökülen bir şelale görüntüsü yaratıyor.

Clandras Köprüsü

Clandras Köprüsü, Uşak

Clandras Köprüsü, Uşak’ın Karahallı ilçesi sınırlarında yer alan kentin en önemli tarihi sembol yapılarından biri. Frigyalılar döneminde inşa edilen köprünün tarihi geçmişi günümüzden 2 bin 500 yıl öncesine uzanıyor. Köprünün iki ucu dağ kayalarının yarı beline oturtulmuş. Köprünün uzunluğu 24 metre, derinliği 17 metre, eni ise 1.75 metre.

Köprüyü oluşturan taşların yüzleri kalemle işlenmiş ve kemerlerin iri taşları zıvanalı olarak birbirine iyice kentlenmiş. Köprünün kemeri ise kasnak biçiminde. Fil ayağı olarak bilinen iki ana gövdeden oluşan sabit bir kaya üzerine bindirme tekniğiyle inşa edilen köprünün kilit taşlarından birinin oynaması üzerine 2013-2014 yıllarında beton ile tamir edilmesi üzerine orijinalliğini kaybetmiş.

Malta

Serbia

Su kemeri olarak, yaklaşık 1 km uzaklıktaki Pepeuze Antik Kentine su taşıyan kanalların başlangıcında inşa edilen köprü, daha sonraki yıllarda Banaz Çayı üzerinde karşıdan karşıya geçmek amacıyla kullanılmış. Köprünün yanında yer alan Karahallı Elektrik Santralinden boşaltılan su beton bir kanal ile köprünün yanı başından 17 metre yükseklikten dökülerek şelale görüntüsü yaratıyor.

Clandras Köprüsü Uşak
Clandras Köprüsü nasıl gidilir

Köprünün çevresinde ise daha çok bölge halkının piknik yapıp doğayla baş başa zaman geçirmek için tercih ettiği bir mesire alanı bulunuyor.

Clandras Köprüsü’ne gelmişken dünyanın en büyük ikinci kanyonu Uşak Ulubey Kanyonu, günümüzden 5 bin yıl öncesine uzanan zengin tarihi eserleri ile Uşak Arkeoloji Müzesi, şehrin kültürel mirasının temsilcisi Uşak Kent Tarihi Müzesi görmeniz gereken yerlerden.

Kurtuluş Savaşının ilk günlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün kaldığı Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi, ve Türkiye’nin ilk halı ve kilim müzesi olan Uşak Halı Kilim Müzesi‘ni gezilecek yerler listesine ekleyin. İlginç yeryüzü şekilleriyle Taşyaran Vadisi ise benzersiz güzellikte.

Clandras Köprüsü nerede

Clandras Köprüsü, Uşak’ın Karahallı ilçesi Karayakuplu Köyü yakınlarında bulunuyor. Birçok büyük kentten özel araçla rahatlıkla ulaşılabilen köprü, Karahallı’ya 13 km, Uşak’a 37, Antalya‘ya 277, İzmir‘e 245, Ankara‘ya 401, İstanbul’a ise 501 km uzaklıkta.

Uşak şehir merkezinden Çivril yönüne doğru D595 karayolu üzerinden Avgan tabelasını takip ederek, Avgan-Karahallı köyü yolunun 30. km’sinde köprüye ulaşılıyor.

Otobüsle köprüyü ziyaret etmek isteyenlerin ise öncelikle Uşak’a gelmeleri gerekiyor. Uşak-Karahallı arasında sefer yapan dolmuşlar köprüye ulaşıyor.

Clandras Köprüsü, Uşak’ın sembol tarihi yapılarından biri. Bölgeye hakim olan Frigyalıların izlerini taşıyan köprü, Osmanlı döneminde gördüğü tamirle farklı dönemlerin izlerini taşıyor.

Serbia

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz