Cennet-Cehennem Çökükleri, Mersin’in Silifke ilçesinin Narlıkuyu Mahallesi yakınlarında yer alıyor. Akdeniz Bölgesi’nin genelinde izleri bulunan karstik yapının yıllar içerisinde yağmur ve doğal koşulların etkisiyle çökmesiyle meydana gelen bu iki çukur, bugün önemli bir turistik çekim merkezi. Doğal yollardan oluşan bu iki büyük çukur, obruk ve mağara gibi isimlerle de anılıyor.
Kireç taşından oluşan platoda yer alan Cennet-Cehennem Çökükleri, tarih boyunca farklı efsanelere ve öykülere konu olmuş. Cennet Obruğunun içerisinde bulunan Zeus Tapınağı ve Meryem Ana Kilisesi’nin yanı sıra Cennet ve Cehennem’e 600 metre uzaklıktaki doğa harikası Astım Mağarası bölgenin coğrafi koşullarını yansıtan yapılar arasında.
Cennet-Cehennem Çökükleri, Mersin
Cennet ve Cehennem Çökükleri, Mersin‘in Silifke ilçe merkezine 25 km uzaklıkta, Antik Narlıkuyu Limanının 2 km kuzeybatısında, Kızkalesi’nin ise 5 km batısında konumlanıyor. Akdeniz Bölgesinin genelinde görülen karstik arazi yapısının yer altı suları tarafından uzun yıllar boyunca eritmesiyle altı oyularak oluşan doğal obruklar günümüzde Silifke çevresinde en çok tanınan doğal güzellikler arasında.
Cennet Çöküğü Mağarası
Cennet Çöküğü Mağarası, doğal yollarla oluşmuş iki doğa harikasından biri. Yer altı deresinin yol açtığı kimyasal erozyonun etkisiyle çöken tavan, Cennet Mağarası’nı oluşturmuş. Elips şeklindeki Cennet Obruğunun ağız bölümünün açıklığı 250×110 metre. Derinliği 70 metre olan Cennet’in taban bölümünün güney tarafında 200 metre uzunluğunda ve en derin noktası 135 metre olan bir mağara girişi bulunuyor.
Meryem Ana Kilisesi, Cennet Mağarasının giriş kısmında, dikdörtgen planlı ve blok kesme taşlardan inşa edilmiş küçük bir kilise. Kilisenin batısında yer alan giriş kapısı üzerindeki dört satırlık yazıtta, kilisenin Paulus adındaki dindar bir kişi tarafından Meryem Ana’ya ithafen yaptırıldığı anlatılıyor. Apsis kısmının üzeri kubbe ile örtülü kilisenin iç duvarlar Hz. İsa ve havarilerinin freskleriyle süslü. Kilisenin 5. yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor.
Cennet Çöküğüne 452 basamaklı taş bir merdivenle iniliyor. Kilise 300. basamakta bulunuyor. Denizden yüksekliği 135 m olan bu çöküntü içine, Romalılar devrinden kalma antik bir merdivenle iniliyor. Kiliseyi geçer geçmez herkesi etkileyen mitolojik yeraltı deresi sesi duyuluyor. Bu derenin karstik yapıyı aşarak Akdeniz’e ulaştığı tahmin ediliyor.
Zeus Tapınağı, Cennet Çöküğü’nün güney ucunda yer alıyor. Helenistik döneme tarihlenen tapınak, Dor düzeninde inşa edilmiş. Yapının kuzey duvarındaki taşların üzerinde Helenistik ve Roma dönemlerinde tapınakta görev alan 130 din adamının adları yazılı. Hristiyanlık döneminde kiliseye çevrilen tapınağın güney bölümünün duvarı bulunmuyor.
Cehennem Çöküğü
Cehennem Çöküğü, Cennet Obruğunun 75 metre kuzeyinde yer alıyor. Karstik zemin yapısının erozyona uğramasıyla oluşan Cehennem Çöküğünün ağız çapı 75×50 metre ölçülerinde, derinlik ise 128 metre. İçerisine inilmesi mümkün olmayan obruğa adrenalin duygusunu hissetmek isteyenler, özel ekipmanlarla inme denemeleri yapıyor. Mağarayı yukarıdan izlemek için geniş bir seyir terası bulunuyor.
Yunan mitolojisine göre Zeus, alevler kusan yüz başlı ejderha Typhon’u burada bir kavgada yendikten sonra onu Etna Yanardağının altına sonsuza dek kapatmadan önce bir süre Cehennem Çukurunda hapsetmiş. Obruğun tabanından, batıdaki Cennet Obruğunun altına yönelen bir yer altı akarsuyu geçiyor.
Cennet-Cehennem Çökükleri giriş ücreti ve ziyaret bilgileri
🗺 Adres: Narlıkuyu Mahallesi Hasanaliler Mevkii, Silifke, Mersin
📲 muze.gov.tr/cennet-cehennem ☎️ 0 (324) 7141019
⏰ Cennet Cehennem Çökükleri ziyaret saatleri: Cennet ve Cehennem Çökükleri, yaz dönemi (1 Nisan–1 Ekim) 08.00–19.00; kış dönemi (1 Ekim–1 Nisan) tarihlerinde 08.00–16.45 saatlerinde ziyarete açık. Çökükler, haftanın 7 günü ziyarete açık.
🔐 Cennet Cehennem Çökükleri giriş ücreti: Cennet ve Cehennem Çökükleri giriş ücreti 35TL. Müze Kart geçerli. Aynı biletle Astım Mağarasını da ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz.
Astım Mağarası
Astım Mağarası, Cennet ve Cehennem Mağaralarının 600 metre kuzeybatısında yer alıyor. Bölgenin coğrafi koşullarını en iyi yansıtan yerlerden biri olan Astım Mağarası, tam anlamıyla bir doğa harikası. Derinliği 15 metreye ulaşan mağaranın birbiriyle bağlantılı 200 metrelik galerileri dev sarkıt ve dikitlere sahip.
Spiral biçimindeki demir merdivenlerden inerek girilen mağara, yerel halk tarafından Dilek Mağarası ismiyle de biliniyor. Birçok kişi mağara çevresindeki ağaç ve çalılara dileğinin kabul olması için bez parçaları bağlıyor. Mağaranın oluşumu ise üçüncü jeolojik döneme uzanıyor.
Mağaranın içerisi yaz-kış 15 derece sıcaklık ve yüzde 95 nem oranına sahip. Kalp ve tansiyon hastalarına uygun olmayan mağara, astım ve nefes darlığı gibi şikayetleri olanlar için ise tedavi edici özellikte. İç aydınlatması ile fotoğraf meraklılarının birbirinden hoş kareler yakaladığı mağarayı keşfetmek için 20 dakikalık bir süre yeterli.
Astım Mağarası giriş ücreti ve ziyaret bilgileri
🗺 Adres: Narlıkuyu Mahallesi Hasanaliler Mevkii, Silifke, Mersin
⏰ Astım Mağarası ziyaret saatleri: Astım Mağarası yaz dönemi (1 Nisan–1 Ekim) 08.00–19.00; kış dönemi (1 Ekim–1 Nisan) tarihlerinde 08.00–16.45 saatlerinde ziyarete açık. Mağara, haftanın 7 günü ziyarete açık.
🔐 Astım Mağarası giriş ücreti: Astım Mağarası giriş ücreti 35TL. Müze Kart geçerli. Aynı biletle Cennet ve Cehennem Çöküklerini de ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz.
SİLİFKE’DE NEREDE KALINIR
🏡 Silifke’de konaklamayı düşünenler için, deniz kenarında yer alan bölgenin en iyi otellerinden Altınorfoz Otel en uygun seçim olabilir. Atakent’te iyi otel arıyorsanız oda Kahvaltı, Yarım Pansiyon, Tam Pansiyon ve Her Şey Dahil konaklama konseptleri ile hizmet veren Marvista Deluxe Resort Hotel gayet iyi bir otel.
Atakentte Palmila Butik Otel, Taşucu’nda Lotus Boutique Hotel, Kızkalesi’nde Kilikya Hotel şahane seçenekler. Eğer Mersin merkezde konaklayacaksanız otel tavsiyem Sultaşa Otel ve HostaPark Otel. Eğer zincir otellerde kalmak istiyorsanız Divan Mersin ve Mersin HiltonSA daha önce kaldığım şehrin en iyi otelleri.
Cennet ve Cehennem Çöküklerine nasıl gidilir
Cennet-Cehennem Obrukları, Silifke’den 22 km, Mersin Kızkalesi’nden 7 km uzaklıkta bulunuyor. Silifke-Mersin karayolunun 20. km’den kuzeye ayrılan 2 km kadar uzayan dağ yoluyla ulaşılıyor. Yol boyunca çok sayıda küçük kafe ve restoranlar sıralanıyor. Bölgeye en yakın havalimanı 150 km uzaklıktaki Adana’da.
Astım Mağarası’na dinlenme yerindeki bir cafenin içerisinden giriliyor. Burada sac kavurma, Mersin’e özgü sıkma gözleme ve bol köpüklü yayık ayranı içilebilir, nefisti. Narlıkuyu ise balık restoranlarıyla ünlü. Silifke Gezilecek Yerler yazıma göz atın.
Cennet-Cehennem Çökükleri, Mersin gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen yerlerden. Binlerce yıllık süreçte oluşan bu doğa harikası oluşumlar farklı mitolojik öykülere de hayat veriyor. Akdeniz Bölgesi‘nin yeryüzü şekillerini yansıtan çökükler, yemyeşil dokusu ve tarihi yapılarıyla görmeye değer.
Bence kendi ülkemde gezmeye gelip de 15TL, iki mağara olursa 20TL vermek insanın içini acıtıyor. Umarım en kısa zamanda bu uygulamayı bitirirler.
Bence cok guzel
Çok güzel ama biraz yorucu 😘😘
Yazınız için teşekkürler. Bu haftasonu oradaydım. Cennet Çöküğü’nde sigara içenler var. Yerlerde izmaritler, çöpler var. Hiçbir kontrol yok. Onun dışında bir sorun yok. Gidip görülmesi gereken harika bir yer.
Berbat bir yer sakatlanmadan inip çıkabilirseniz şanslısınız hiç bir hizmetin sunulmadığı bir yerde 15 tl giriş ücreti şok ediyor insanları. O yüzden insanlar yukardan bakmakla yetinip geri dönüyorlar ve kendi kendilerine buraya o kadar ücret vereceğimize kahvaltı yapar karnımızı doyururuz dıyorlar ki yorumların çoğuda kahvaltıları beğeniyor mağarayı değil.
Sayın yetkılıler bu ne rezalet kardesim .. eyy bakan… ey valiii… nerede buradan sorumlu müdürler…Biz cennete gidiyoz diye 25.08.2017 de yola cıktık..vardık varmasına ama..orada bulunan tesıs ve magraların rezil hani ne kardesım…hic gitme evinin önundekı tantunıcide bi tantunı söyle bide cay ic daha ıyı…oradakı kafeteryalar, wcler.. satıcılar, görevliler (güya) yahu bunlar hic kontrol edilmiyomu..ustbaş perişan,,traşsız sakallı tipler.. bakanlık yoldan gecen birine kıralamıs, oda yoldan gecen birilerini garson vs yapmış. aynenen durum bu sekılde..cennete giden yolda merdiven ve patika kenarları idrar kokuyor..artık magra icleri duvarlarına sıgara kokusu sinmış…ziyaretcilere inişte-cıkışta resmen tuzaklar kurulmus,,kayıp düşşünde bi yerleri kırılsın diye.. Buradanda ziyaretciler sesleniyorum…kücük cocuk göturmetın…hele bebek felan sakın sakın..her an başınıza bi kaza gelebilir….yer altından cok cok şiddetli bir su sesi geliyor…bu konunnu arastırlıp güvenilir hale getirilmesi lazım… magranın yoksa bir gun bir facia yaşanabilir orada…
Mağaralara çıkarken kahvaltı mekanları var. Serpme kahvaltı (peynir yağ reçel çeşitleri) gözleme, börek, vs…biz üç kişiydik bir serpme, üç gözleme istedik. Üç kişiye bir kişilik serpme kahvaltı yeterli hatta fazla geldi. Yani 3 kişiye 3 serpme istemeyin.
Cennete inmek ve hele çıkmak biraz zor ama bence çok güzeldi.
Dalgın dalgın etrafı izlerken bir yılanın aklımı aldığı yer. (Burayı unutmam imkansız.☺)
Ortaokulda okul gezisi ile gitmiştik. Çocuk aklımla bile büyülenmiştim. En kısa zamanda yeniden gitmeyi çok istiyorum.
2 hafta önce oradaydım sıcakta merdiven çıkmak işkence gibi ama cennetin içinde mis gibi bir serinlik,nem yosun kokusu bütün yorgunluğunuzu aliyor 2.gidişimdi ama her seferinde ilk kez görmüşüm gibi mutlu oluyorum nacizane fikrim ilkbaharda gidin sıcakta zor oluyor.
Cennetde ki bazalika
Selamlar Kemal, buraya 1 le 10 arası bir puan vermeni istesem kaç puan verirsin. 1 en kötü 10 en iyi.
Puanlama yapmakta yeteneksizim, özellikle Cennet çöküğü çok hoşuma gitti. Kendimi Asya’daki yağmur ormanlarında hissetmiştim. 7/10
yürekten tebrik ediyorum seni … gerçekten merak ettim blog sayfana günde kaç saat ayırabiliyorsun ?
Hayatımın tamamını. 🙂
Cennete inmesi kolay çıkması cehennem 🙂 Yanınıza su götürün.