Batum, Gürcistan’ın en büyük liman kentlerinden biri ve Acara Özerk Cumhuriyetinin de başkenti. Yeşil ve mavinin buluştuğu, zamanın yavaş aktığı bu şehirde insanlar sakin ve huzurlu. Tipik bir Karadeniz havasını taşısa da bundan fazlasını sunuyor. Batum, deniz kıyısında kurulmuş tam bir tatil şehri.
Ilıman bir iklime sahip şehir, tarihi boyunca şimdiki gibi hep bir tatil bölgesi olmuş. Çarlık döneminde Rus generallerinin yazlık villalarına ev sahipliği yapmış. Sovyetler döneminde yine bu ilgi devam etmiş. Batum, eski ve yeninin, yeşil ve mavi ile harmanlandığı bir şehir. Batum nasıl bir yer merak ediyorsanız okumaya devam edin.
Bir zamanlar Antik Yunan Kolonisi olan Batum, 17. yüzyılda Osmanlı ve 1873’te Rus imparatorluğunun hakimiyetine girdi. 1918’de Türkiye sınırlarına dahil olan kent, 18 Mart 1921’de Acara’nın başkenti olarak Sovyetler Birliğine geçti. Bugün Gürcistan’ın en büyük limanı kenti konumundaki Batum, Azeri petrolünün dünyaya pazarlarına ulaştırılmasında kilit bir noktada.
Bizim Karadeniz sahil şeridinden çok farklı olarak geniş düzlüklere ve upuzun plajlara sahip. Tarihi ve kültürel geçmişi, sıcakkanlı insanları, şahane doğası, lezzetli mutfağı ile keşfedilesi bir şehir. Gürcistan’ın Karadeniz kıyısında yer alan şehir, Artvin ve Ardahan illerimizin sınırında, Sarp sınır kapısından sadece 20 km uzakta yer alıyor.
Batum gezimde, “Ben bu şehirde yaşamak isterim” düşüncesi aklımda belirdi. Sevdim ben bu şehri. İçerisinde botanik parkı olan, yemyeşil ağaçların süslediği bulvarları, özgün mimariye sahip binaları ile bir kimliği; hemen dibinde keyifle yüzebileceğimiz bir denizi olan şehrimiz var mı bilmiyorum doğrusu?
Batum öyle bir yer işte. Ortalama bir şehrimizden çok daha eğlenceli ve bir çok şey vaat ediyor. Gidip de beğenmedim diyenler sizleri yanıltmasın. Ilıman iklimi, nefis şarapları, güzel sahili, yemyeşil doğası ve yaz dönemlerinde sunduğu renkli gece hayatı ile Batum renkli ve canlı Akdeniz kentlerini andırıyor.
Batum Turu Yapmak İçin 9 Neden
1. Vizesiz Tatil
Batum, pasaporta gerek kalmadan ziyaret edebildiğimiz birkaç ülkeden biri olan Gürcistan’ın turistik şehirlerinden birisi. Batum’a gitmek için vize gerekmiyor. Vizesiz ülkeler arasında yer alan Gürcistan’a bu şirin şehrine gitmeniz için pasaport dahi gerekmiyor. Sadece TC Kimlik Kartı ile giriş yapılabiliyorsunuz. Karadeniz turlarına katılanlar için Sarp Sınır Kapısı artık bir sınır değil. Batum, sınır kapısı Sarp’ın 20 km uzağında yer alıyor.
Batum Havalimanı ise hem Türkiye hem de Batum tarafından ortak kullanılıyor. Türkiye ve Gürcistan arasında gerçekleştirilen anlaşma ile Türkiye’den Batum ve Hopa’ya yapılacak uçak seferleri tek bir hava meydanı üzerinden yapılıyor. Hopa bileti alanlar havalimanından Türkiye’ye geçerken, Batum uçak bileti alanlar pasaport ve vize gerektirmeden kimlikle Batum’a giriş yapabiliyor.
2. Nefis Gezilecek Yerler
Batum, manolya ağaçlarının ve heykellerin süslediği geniş caddeleri, meydanları ve parklarıyla tam bir Avrupa şehri görünümünde. Arnavut kaldırımlı yolları, uzun ve geniş bulvarları, denize paralel uzanan yürüyüş ve bisiklet yolları ile keşfetmesi zevkli bir şehir.
Batum’u yürüyerek kolayca gezebilirsiniz. Batumi Piazza Avrupa şehirlerinin meydanlarını anımsatıyor. Büyükçe bir alanı olan meydan, saat kulesi, alanı çevreleyen kafeler ve havayı saran taze kahve kokusu ile hoş bir atmosfer sunuyor. Geniş ve verimli bir ova üzerine kurulmuş olan Batum şehri, aynı zamanda eski bir liman kenti.
Liman ve çevresindeki bir çok sanatsal yapı görmeye değer. Alfabe Kulesi, Ali-Nino Aşk Heykeli, Büyük Dönme Dolap ve İzmir Saat Kulesinin kopyası burada yer alıyor. Şehrin önemli meydanlarından Avrupa Meydanında bulunan Medea Heykeli, şehrin sembollerinden birisi. Elindeki altın renkli koyun postu ile heykel, dev bir sütun üzerinde bulunuyor.
Batum şehir yönetimi, şehircilik adına ders alınabilecek çalışma yürütüyor. Her türlü yapılaşma ciddi kontrollerden geçiyor. Eski binalar, şehrin dokusuna sadık kalınarak restore edilirken, yeni binalar da şehrin dokusuyla uyumlu inşa ediliyor. Öyle ki henüz bitmiş olan bazı binaların yüzlerce yıllık olduğunu bile sanabiliyorsunuz.
Poseidon Heykeli ve rengarenk çiçekleriyle, şehrin renkli meydanlarından biri olan Tiyatro Meydanı ise görülmeye değer. Mimari açıdan binalar görmeye değer bir güzellikte. Sovyet dönemi binaları, şehrin her yanında göze çarpıyor. Dışarıdan kötü görünseler de içleri saray yavrusu olabiliyor. Batum Gezilecek Yerler blog yazıma da göz atın.
3. Batum Güvenli
Batum oldukça güvenli bir şehir. Şimdiye kadar üç defa gittim, gece ve gündüz gezdim. Hem de her köşesini. Kenar ve arka mahallelerde de dolaştım. Şehrin popüler süslü caddelerinden uzaklaştığımda dahi kendimi güvende hissettim. Zamanın yavaş aktığı bu şehirde insanlar sakin ve huzurlu görünüyorlar.
Kapı önlerindeki parklarda oynayan çocukları, gelip geçenleri izleyen yaşlıları, kafelerde derin sohbete dalmış gençleri ile samimi ve güler yüzlü bir şehir. Arka sokaklara girdikçe ise sokakta oynayan çocukları, mahalle bakkallarını, apartmanlar arasına gerilmiş iplere dizili renkli çamaşırları görüyorsunuz.
Gezdiğim arka sokaklar Türkiye’nin seksenli yıllarını akılma getirdi. Şehir oldukça güvenli, yürüyerek keşfetmesi güzel. Gürcü, Azeri, Ermeni, Rus, Acar ve diğer etnik grupları barındıran 120 bin nüfuslu şehir, zengin bir kültür mozaiğine de ev sahipliği yapıyor. Şehirde Müslüman ve Hıristiyanlar neredeyse yarı yarıya.
4. Ucuz Alışveriş
Batum alışveriş konusunda da ilgi gören bir yurtdışı şehir konumuna geldi. Alışverişin ana öznesi ise elektronik ve akıllı telefonlar. Gürcistan iPhone telefon fiyatları ülkemize göre nerdeyse 10 bin liradan fazla ucuza geldiği için sırf gidip iPhone alıp dönenler biliyorum. Yurtdışı telefon kaydı yazımda en çok sorulan sorulardan biri de Batum iPhone fiyatları.
Amerika menşeili elektronik ürünlere rağbet oldukça yüksek. Sigara, içki ve iPhone, iPad gibi elektronik ürünler alınca neredeyse gezi masraflarını çıkarmış oluyorsunuz. Ben de bu durumu ilk Batum gezimde kendime iPhone 5 almıştım. Türkiye fiyatına göre anlamlı derecede daha ucuzdu.
Yüksek ve lüks binaları ve shoplarıyla Rustaveli Caddesi alışveriş tutkunlarının takılacağı yerlerin başında geliyor. Özellikle elektronik meraklıları Batumi Plaza’da Türkiye’den çok daha ucuza elektronik cihazları alabilirler. iTechnics, Apple City Batumi gibi dükkanlardan iPhone almak güvenli.
Elektronik ürünler de Türkiye ile kıyaslandığında çok daha ucuz. Bunların dışında ağaç oyma maşrapalar ilgi çekici. Burada çok iyi şarap üretiliyor olması nedeniyle, şarap severlerin ilgisini çekebilir. Gürcistan, şarabın doğduğu ülkelerden birisi zaten.
5. Etkileyici Doğa
Batum doğası şahane! Bir şehri güzelleştiren yeşil alanlarıdır diye düşünürüm hep. Şehre nefes aldırır, renk katar, halkı kendine çeker ve canlı tutar. Batum işte öyle bir yer. Sokaklarındaki dev manolya ağaçları, uçsuz bucaksızmış gibi sahil boyunca uzanan, heykellerle süslenmiş nefis parkları hem Batumluları hem de turistleri kendine çekiyor.
Bölge dağlık olmasına rağmen, denize kadar uzayan, geniş ve verimli bir ova üzerine kurulmuş olan şehir, kilometrelerce uzayan sahil şeridi, tertemiz plajları, kumsalları ve yemyeşil doğasıyla, özellikle bahar ve yaz aylarında çok turist ziyareti alıyor.
Upuzun yürüyüş ve bisiklet parkurları, çeşit çeşit ağaç ve çiçeklerin bulunduğu parklar; bu parkların hemen önünde, şehrin merkezinde denize girilebilen uzun ve temiz bir sahil… Bir şehir daha nasıl olmalı ki!
Yeşil ve mavinin buluştuğu bu şehri tepeden görmek için adres ise şehrin en yüksek noktası olan Sputnik Tepesi. Karadeniz’de görmeye alışık olmadığımız, yeşil ve mavinin buluştuğu Batum’un seyrine dalarak, günbatımında bir kahve içmek günün yorgunluğunu atmak için ideal.
Batum Botanik Bahçesi ise Batum’da en beğendiğim yerlerden birisi oldu. Batum turları programlarının olmazsa olmazı botanik bahçesi, dünyanın en eski ve en büyük botanik bahçelerinden biri. 108,7 hektarlık yayıldığı alanıyla, dünyanın en büyük botanik parkları arasında adı anılıyor. İçerisinde beş binden fazla bitki ve ağaç türünü barındırıyor.
Kafkasya’ya özgü yarı tropik bitkilerden tutun; Uzak Asya, Yeni Zelanda, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Himalayalar, Meksika, Avustralya ve Akdeniz bitkilerden oluşan zengin bir portföye sahip. 1,200 gül türünün yer aldığı parkta 2,000 üzerinde ağaç ve odunsu bitkiler bulunuyor. Çok zengin ağaç ve bitki çeşitleri sizi bekliyor. Nefis çiçek, bitki, ağaç ve orman kokuları arasında yürümek huzur verici.
Batum şehir merkezine 9 km uzaklıkta yer alan Batum Botanik Parkında, hayat ağacı olarak adlandırılan yıkılmış olsa çok sayıda dalla hayata tutunmuş ağaç ise dikkat çekici.
6. Leziz Gürcü Mutfağı
Gürcü mutfağı, damak tadı çok nazlı olanları bile baştan çıkaracak kadar zengin ve lezzetli. Yemek konusunda muhafazakar olanlar bile, kendi damak tatlarına uygun şeyler bulacağı Batum mutfağı, bir çok açıdan Karadeniz mutfağı ile benzeşiyor.
Baklavadan tutun da ince belli bardakta çaya kadar pek çok şeyi bulacaksınız. Sokaklarda dönerciler ve Türk restoranları da bulunuyor. Ama Batum’a kadar Batum yemekleri nasıl neye benziyor mutlaka yerel yemekler tadın. Harço çorbası, sulguni peyniri, haçapuri, hinkal, badricani, elarci denenmesi gereken yemekler.
Etler ve sebzeler lezzetli, porsiyonlar büyük ve doyurucu. Tarhunlu, limonlu gazozların yanında armut suyu gazozu Batum’da oldukça sık tüketiliyor. Batum, et sevenlere gerçek et lezzetini tekrar hatırlatacağına eminim. Yıllar önce unutmuş olduğum gerçek et tadını Batum’da yeniden anımsadım.
7. Nefis İklim
Batum havası da çok hoş. Batum subtropik bir iklime sahip. Yani kışları ılık, yazları ise serin. Bahar dönemleri Batum’a gitmek için en uygun zaman. Mayıs ortası ile havalar ısınmaya başlıyor. En sıcak aylar olan temmuz ve ağustos aylarında hava sıcaklıkları 22-24 °C civarında seyrediyor.
Yıl boyunca Karadeniz’den gelen sıcak ve nemli havanın etkisi altındaki Batum’da ortalama sıcaklık 14 °C. Yaz sezonundaBatum daha kalabalık, ülkenin her yanından, İran, Ermenistan ve Azerbaycan’dan tatil için Batum’a gelenler Batum sahillerini dolduruyor. Haziran’dan başlayarak Eylül sonuna kadar denize girilebiliyor.
8. Batum Gece Hayatı
Batum gece hayatı, Batum’un kendisinden daha ünlü. Batum gece hayatı nedeniyle, kimileri tarafından günah şehri olarak tanımlanıyor. Lüks otellerin kumarhaneleri ve discoları cıvıl cıvıl. Zaten burada kumar ve gece hayatı geçim kaynaklarının en önemlilerinden. Şehirden Asya’nın Las Vegas’ı olarak da söz ediliyor.
Batum gece hayatı pahalı değil. Batum’da kumar ve içkinin ucuz olması, Türkiye, Ermenistan, İran gibi ülkelerin vatandaşlarını buraya çekiyor. Ancak bazı mekanlar, dolandırıcılık yapabiliyor. Size iyi bir gece hayatı vaadedenlerden, taksicilerin tavsiyesinden uzak durun.
Gecesi ayrı bir güzel Batum’un. Kafe ve restoranlarında sohbet ettiğim Batumluların hepsi sözleşmiş gibi ‘Batum ışıklar şehridir, gece faklıdır, mutlaka gezmelisin’ diyorlardı; evet, Batum geceleri şehre apayrı güzellikte bir karaktere büründürüyor. Şehir merkezindeki her bina özenle ışıklandırılmış.
Parklardaki havuzlarda, müzik eşliğinde renkten renge giren su dansı gösterileri sunuluyor. Gecenin geç saatlerinde bile olsa, evinden çıkıp sahile yürüyüşe giden Batumlularla karşılaşmak mümkün. Yaz aylarında sokakları capcanlı.
‼️ Gürcistan’a seyahat esnasında, ağrı kesici olsa dahi yanınızda hiç bir ilaç götürmeyin! Ağır para ve hapis cezası olduğu söyleniyor. Ayrıca Batum Gezi Rehberi ve Batum’a Nasıl Gidilir blog yazıma muhakkak gitmeden göz atın. Batum Gece Hayatı hakkında yazdığım detaylı yazıyı mutlaka ciddi ciddi okuyun!
9. Batum Pahalı Değil
Batum ucuz bir ülke sayılır. Eskiden çok daha ucuzdu ama son yıllarda yaşadığımız paramızın değer kaybetmesinden sonra bize yavaş yavaş pahalı gelmeye başladı. Aslında hala Batum makul sayılır. Türkiye ile benzer konaklama ve yeme içme fiyatlarına sahip. Ulaşım iste Türkiye’ye göre çok daha ucuz.
Pahalı olmayan bir restoranda 20 Lari’ye (140 TL) karnınızı doyurursunuz. Ortalama restoranda ise 2 kişinin yemek maliyeti 250-500 TL civarında. Alkol ve içecek fiyatları Türkiye’ye göre daha ucuz.
Batum’da her bütçeye uygun otel var. Booking’e baktığımdan 500 TL’den misafir evlerinin fiyatı başlıyor. 1500 TL’ye makul bir yerde kalabilirsiniz. 4-5 yıldızlı otellerin ise fiyatı 2000-5000 TL. Batum otel konusunda oldukça gelişme gösterdi ve çok yeni oteller açıldı.
BATUM’DA NEREDE KALINIR
🏨 Şehirde kalınacak yerleri Batum Old Town, Batum Bulvarı veya 6 Mayıs Parkının arkasındaki mahalle kısmında seçin. Deniz kesimi ve Old Town biraz daha pahalı olsa da daha haraketli. Ayrıca şehrin daha yeni kısmı olan New Boulevard denilen sahil boyunca da güzel konaklama yerleri bulabilirsiniz.
Sheraton Batumi, Intourist Palace Hotel, Radisson Blu Hotel ve Divan Suites en konforlu ve talep gören oteller. Hotel Park, Hotel Varios, Mariinsky Boutique Hotel ise oldukça merkezi konuma sahip temiz oteller. Hostel Old Batumi, Iveria ve Hostel California gibi hosteller ise sırt çantalılar için uygun ✔︎
Bize benzeyen sıcak kanlı insanları, düzgün sokakları, özgün mimarisi, nefis parkları ve temiz sahili ile Batum görülesi bir yer. Batum’un Türk insanı için günahların şehri olarak anılması yerine, yaz tatillerinde gidilebilecek bir turistik destinasyon olarak akıllarda kalmasını isterim doğrusu.
Batum turları ülkemizde oldukça çok ilgi görüyor. Artık neredeyse Doğu Karadeniz turlarının da artık ayrılmaz bir parçası olan Batum turu, tur firmaları siteleri tarafından sunulan indirimlerle daha da cazip. Kapı komşumuz Gürcistan’ın ünlü tatil şehri Batum ile tanışanınız oldu mu?
Batumlular Türklere karşı biraz soğuklar, fakat siz onları sallamayin. Doğası ve denizi çok güzel. Ayni zamanda ucuz bi memleket.
Sayfa muhteşem. Mart ayında gidecem inşaallah. Tüm bilgilere sahip oldum, sadece gezip görmesi kaldı. 🙂 Özellikle mutfağını ve meslegim olduğu için de botanik bahçesini, Batum bulvarini merak ediyorum. O zaman ne diyelim gezelim görelim. 🙂
Özellikle mimari ve Botanik Bahçesi beni çok etkilemişti. Bir de Botanik bahçesinde kaybolmuşluğumuz var ki, akşama ancak çıkabildik ordan sağolsun rehberlerimiz… Neyse 🙂
Gürcistan yazısını büyük bir ilgiyle okudum. Yakın zamanda gidip gezmek istiyorum.
Gürcüler’in misafirperverliği bizim için çok tanıdık. Keşfedilmeyi bekleyen çok güzel yemekleri var…
Hoş sohbet, iyi içen, uzun uzun sohbet etmeyi seven bir halk. Yemeyi de çok severler.
Hocam tekne kiralaya biliyor muyuz? Fiyatlarından haberdar mısınız? Teşekkürler.
Liman bölgesinde tekne turları var diye biliyorum. Fiyatlar konusunda bilgim yok maalesef.
Hem vize problemi yok hem de fiyatların uygun. Anlık bir kararla uçağa atlayıp gitmek için uygun (:
Nasıl bir şeyleri dediklerimde hala dün gibi hatırlarım. Yıl 2009, elimde pasaportum dış hatlar gidişte bir başıma sudan çıkmış balık misali aldım valizimi düştüm yollara. Ogidişin güzel keşiflerin başlangıcı olacağını hiç tahmin etmezdim. Korkuyla çıktığım o yolun devamında 11 ülke keşfettim ve en büyük huzurun kendini bilmediğin yerlerde var etmek olduğunu anladım. Her fırsatta kaçmak istedim ve keşfeden insanları takip etmek onlardan uzakta da olsa oraları yaşamak oldukça keyif verir oldu.
ve sizin sayfanıza denk geldim. Teşekkür ederim bu güzel paylaşımlarla bizleri gidemeyeceğimiz yerlere taşıdığınız için. Henüz keşfedilecek daha çok yer var.
burcu hanım oraya yerleşip yaşabilir miyiz şartlar nasıl?
Motosikletim ile gitmek istediğim yerler arasında Batum. Bir yıllık izni orada geçirmek lazım. 🙂
Gezi yazılarınızı büyük ilgiyle takip etmeye başladım. Geç kalınmış bir keşif oldu benim için bu site.
Van’da yaşıyorum ve sayenizde belki ben de güzel seyehatlere çıkabilirim umudu kazandım. Kolay gelsin.
Geçtiğimiz yaz Karadeniz gezimizde bir günümüzü de Batum’a ayırdık. Şehri çok iyi bilmediğimiz için çok kısıtlı bir bölgede gezdik. Sizin Batumla ilgili önerilerinize daha önce göz atmam gerekirmiş.
Sanıyorum en büyük kolaylık pasaportsuz giriş. Türk turistlerin en büyük derdi vize çünkü 🙂
Kuzey Kıbrıs’ı saymazsak, pasaport gerekmeden, sadece nüfuz cüzdanımızla ziyaret edebildiğimiz tek ülke Gürcistan’nın en güzel şehirlerinden birisi.
Kktc vatandaslari batuma kimlik kartiyla giremiyormu .pasaportmu gerekiyor veya ab kimligi gecerlimi acaba
Batum’a gitme sansim henuz olmadi. Ancak 2014 Ocak’da neden dogum gunumu Gurcistan’da kutlamiyorum diyerekten Tiflis’e gitmistim. Hem avrupa gibi ama degil, hem Asya gibi ama degil, hem Turkiye gibi ama degil cok degisik bi aurası vardi. Sokaklarinda kaybolmak, leziz yemeklerini tatmak ve muhtesem saraplarını yudumlamak bana kendi kendimin en guzel dogum gunu hediyesi olmustu. 🙂
Batum’a bakıp bakıp duruyorum. Sonsuz bir huzur var adeta o manzarada. İnsan farklı bir gezegene bakıyor gibi hissediyor, ya da boyut değiştirmiş gibi. Çok güzel ve özel bir duygu gerçekten.
Emeğinize sağlık.
Ana sütünden şaraba geçen halkın efsane sokaklarıyla şehri BATUM Acara’nın turizm dinamosu olmaya hazır.
Botanik Parkı’na Yeşil Burun’u da eklemek gerek, Karadeniz’in en etkileyici sahili bence…
Bu da Gezi Jurnal sayfalarından…
http://www.gezijurnal.com/2013/02/yurtdisi-turlari/devr-i-alem-batum-gurcistan/
Murat hocam, Ben Bedirhan Suer.
Geçtiğimiz sene, Burdur’da, Yönetim-Bilişim Sistemleri zirvesinde konuşmuştunuz. Bu isim nerden tanıdık geliyor bana diye düşünüyordum. Bilişimle ilgisi olmayan bi sayfada sizle karşılaşmak farklı geldi 🙂
Batum en çok görmek istediğim yerlerden biri. Pasaportum olmadan gideceğim tek yer belki, Kıbrıs’ı ve Gürcistan’ın diğer şehirlerini saymazsak 🙂