Hristiyanlığın Katolik mezhebinin ruhani merkezi Vatikan‘ın en göze çarpan yapısı olan Aziz Petrus Bazilikası (San Pietro Bazilikası), İtalya‘nın başkenti Roma‘daki dört büyük bazilika içerisinde en büyük ikinci bazilika unvanını taşıyor. Kubbesi ile Roma siluetinin en önemli parçalarından biri olan bazilika Hristiyanlık dünyasının en büyük kilisesi olarak biliniyor.

Mimarları arasında Michalangelo, Bernini ve Raphael’in de olduğu, Rönesans Barok mimarisinin etkileri görülen dünyanın en büyük kiliselerinden biri. Katoliklerin hac noktalarından biri. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Saint Peter’ın mezarının üstüne kurulmuş olan San Pietro Bazilikasının kubbesi, Roma’nın siluetindeki en önemli parçalardan biri.

aziz petrus bazilikasi

23 bin metrekarelik (2,3 ha) arazi üzerinde konumlanan bazilika, 60 bin kişilik kapasitesi ve 222 metrelik yüksekliği ile Roma’nın birçok noktasından görülebiliyor. İtalyanca isimi Basilica di San Pietro in Vaticano olan yapı Vatikan’ı ziyaret eden yabancı turistlerin ‘mutlaka görülmeli’ listesinde yer alıyor.

Aziz Petrus Bazilikası, Vatikan

Aziz Petrus Bazilikası, İsa’nın havarilerinden Petrus’un gömülü olduğuna inanılan yerde, 1506 ile 1626 yılları arasında inşa edilmiş ve onun adı verilmiş. Mimarları arasında ise Donato Bramante, Antonio da Sangallo, Michelangelo, Vignola, Giacomo della Porta, Carlo Maderno, Gianlorenzo ve Bernini bulunuyor.

Malta

Serbia

Yapımına, döneminde aktif bir dış politika izlenmiş, iddialı inşaat projelerine imza atmış Papa II. Julius döneminde başlanan bazilikanın asıl ve ilk projesi Mimar Donato Bramante’ye ait. Kubbesi Aziz Petrus’un mezarı üzerine kurulan bazilikanın tamamlanması için inşaatın başına Michalengelo getirilmiş ancak Michelangelo’nun ömrü de inşaatı ve özel önem verdiği kubbeyi tamamlamaya yetmemiş.

Bazilikanın en önemli eserleri kuşkusuz Michelangelo’nun ünlü La Pieta’sı. Hıristiyan sanatında, özellikle heykelde, Meryem Ana’yı ölmüş oğlu İsa’yı kucağında tutarken gösteren sahnelere ‘Pieta’ deniyor. Çarmıha gerilen İsa’nın cansız bedeninin Meryem’in kollarında yattığı bu mermer heykeli Michelangelo 25 yaşında yapmış.

Dünyanın bu ennlü piata heykeli bazilikanın hemen girişinde, sağdaki ilk şapelde yer alıyor. Bu eser ayrıca Michelangelo’nun imzasının yer aldığı tek heykel olması nedeniyle önemli.

Rönesans dönemi başyapıtlarından Michelangelo’nun La Pieta’sı, 1972’de Laszlo Toth adlı bir Macar tarafından 12 çekiç darbesiyle Meryem’in İsa’nın başını tuttuğu kolu ve elini koparmış, burnunun ucunu kırmış ve heykelin çeşitli yerlerine zarar vermiş.

Yaklaşık 10 ay süren çalışma sonunda kırılan tüm parçalar görünmez bir yapışkanla birleştirilerek onarılmış. Bugün müzeye girişte xray cihazlarından ve aramalardan geçtikten sonra girebiliyorsunuz.

Aziz Peter Kilisesi Roma
La Pieta, St. Peter’s Basilica
Aziz Peter Baldachin
Aziz Petrus Baldachini (Baldacchino di San Pietro)

Aziz Petrus Bazilikası’nın şaheserlerinden biri olan La Pieta haricinde 132 metre yüksekliğindeki kubbenin hemen altında ise İtalyan sanatçı Gian Lorenzo Bernini 623-1633 yılları arasında yaptığı ünlü ‘baldacchino‘ yer alıyor.

Türkçe de baldaken olarak okunan baldacchino, bir altar üzerinde sütunlar vasıtasıyla yükselerek onu koruyan bir bölüme deniyor.

Michelangelo’nun kubbesinin altında, Aziz Petrus’un mezarının tam üstüne inşa edildiği söylenen Aziz Petrus Baldachini (Baldacchino di San Pietro), 4 kolon ve bir tavandan oluşuyor. Her bir kolon ise 20 metre yüksekliğinde. Aziz Petrus Bazilikası’nın merkezi konumundaki baldaken anıtsal bir şekilde Saint Peter mezarının altındaki yeri işaretlemek için tasarlanmış.

Bir diğer hayranlık uyandıran oda da Stanze di Raffaello olarak bilinen Rafael Odaları. Sala di Costantino, Stanza di Eliodoro, Stanza della Segnatura ve Stanza dell’incendio del Borgo isimleriyle bilinen bu dört oda, Papa II. Julius’un görevlendirdiği Rafael ve arkadaşları tarafından 1500’lü yılların başlarında tamamlanmış. En ünlüsü ise Atina Okulu ve Kutsal Ayin Üzerine Tartışma fresklerinin yer aldığı Stanza della Segnatura.

Kilisenin önünde ise hayranlık uyandıran Aziz Petrus Meydanı (Piazza San Pietro) yer alıyor. Hem meydan hem de bazilikaya, Katolikler tarafından ilk Papa olarak kabul edilen İsa’nın havarisi Saint Peter’ın adı verilmiş. Bernini tarafından 17 yüzyılda tasarlanan bu alan 300.000’den fazla insanı barındırıyor. Meydanın ortasındaki iki çeşmeden biri Bernini (1675) diğeri Maderno (1614) tarafından tasarlanmış.

Meydanın en etkileyici kısmı, boyutunun yanı sıra, kareyi çevreleyen dört sıralı 284 sütunu ve 88 pilastır. Sütunların üstünde 1670’de Bernini’nin öğrencileri tarafından yaratılan 140 aziz heykeli yer alıyor. 320 metre uzunluğunda ve 240 metre genişliğindeki meydanın tam da ortasında 1586’da Mısır’dan Roma’ya taşınmış bir Mısır dikilitaşı var.

San Pietro Bazilikası
San Pietro Bazilikası’nın kubbesinden Piazza di San Pietr

Bazilikanın sadece içini ve meydanı görmek için herhangi bir ücret talep edilmiyor. Ancak kubbeye çıkmak isterseniz merdiven veya asansör tercihinize göre ödeme yapıp Roma’yı 360 derece panoramik olarak bu olağanüstü kubbeden görebilirsiniz. Asansör ile çıkarsanız 231 basamağı atlayıp Michelangelo’nun kubbesine ulaşıyorsunuz.

Buradan bazilikanın içerisini görebiliyorsunuz. Buradan tekrar 320 basamak daha tırmanınca kubbeye ulaşıyorsunuz. Tırmanmanın zor ve yorucu olduğunu aklınızda bulundurun.

Aziz Petrus Bazilikası nerede

Aziz Petrus Bazilikası ziyaret bilgileri ve giriş ücreti

Adres: Piazza San Pietro, Roma
Ulaşım: 40, 60, 62, 64, 49, 32, 81, 982, 492 ve 990 No’lu otobüsler, 19 No’lu tramvay hattı, Ottoviano ya da Cipro metro durakları.
Yakın yerler: Aziz Petrus Meydanı, Castel Sant’Angelo, Vatikan Müzeleri, Sistine Şapeli, Vatikan Bahçeleri.

Ziyaret Bilgileri: Bazilika 1 Ekim-31 Mart 07.00-18.30 ve 1 Nisan-30 Eylül 07.00-19.00
Bazilika giriş ücreti: Bazilikanın ibadethane bölümüne girişte ücret alınmıyor.
Hazine: 19.00-18.15 (Ekim-Mart 17.15, giriş ücretli)
Vatikan Grottoları: 07.00-18.00 (Ekim-Mart 17.00)
Kubbe: Her gün 08.00-17.00 (Giriş 7€)

Aziz Petrus Bazilikası‘nı ziyaret etmek isteyenlerin giriş için uygun kıyafet taşımaları gerekiyor. Yaz döneminde havaların bir hayli sıcak olduğu Roma’da bazilikaya şortla, açık omuzlu kıyafetle ya da mini etekle girişlere izin verilmiyor. Yılın her dönemi kapısında uzun kuyruklar olan bazilika önünde saatlerce sırada beklememek için günün erken saatlerinde ziyaret planı yapmak öneriler arasında.

Nisan-eylül döneminde 07.00-19.00 saatleri arasında, ekim-mart döneminde ise 07.00-18.30 saatleri arasında ziyarete açık olan bazilikada her gün saat 11.00’den sonra kapı önünde ziyaretçi kuyruğu oluşmaya başlıyor. Her çarşamba Aziz Petrus Bazilika Meydanı’nda, kış döneminde ise Seyirci Salonu’nda halka seslenen Papa’yı görmek için konuşmanın yapılacağı 10.30’dan önce meydandaki yerinizi alabilirsiniz. Papa’nın konuşma yapacağı günler güvenlik kontrolü 08.00’de başlıyor.

Her parçası tarihin, kültürün ve sanatın izleriyle beslenmiş olan Aziz Petrus Bazilikası‘nı Roma gezinizde ziyaret etmeyi unutmayın.  Roma gezilecek yerler listenizde yer alsın muhakkak.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz