Vatikan, 440 bin metrekarelik yüz ölçümü, bin kişilik nüfusu, yaklaşık yüz kişilik küçük ordusuyla Hristiyan dininin Katolik mezhebinin ruhani lideri olan papanın devlet başkanı olduğu bir ülke. İsviçreli Muhafızlar Kıtası olarak da bilinen geleneksel muhafızlardan oluşan 100 kişilik küçük bir orduyla korunan ülke, dünyanın en küçük ülkesi olsa da etkisi büyük.

Mutlak monarşiye dayalı olan bir ülke olan Vatikan, her biri birer sanat eseri olan ve ince çalışmanın ürünü müzeleriyle dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlıyor. Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan Vatikan Müzeleri (Musei Vaticani), Roma Katolik Kilisesi tarafından Rönesans döneminde inşa edilen ve dünyanın önemli heykellerine ev sahipliği yapan önemli bir yapı.

vatikan müzesi

Vatikan Müzeleri, Roma

Vatikan Müzeleri, Sistine Şapeli ile birlikte toplam 54 galeriden oluşan devasa müzeler topluluğu. Müze, duvarlarında Vatikan’da papalar tarafından kullanılan tablo gibi halılarla, tavanlarında altın varaklı ve yüzyıllara göre ayrılmış her bölümünde farklı tablo ve heykellerin yer aldığı büyüleyici bir yer.

Kendinizi bir zaman makinesine girmiş gibi hissettiğiniz müze galerileri, 500 yıl önceki inşasında kullanılan mermerlerle tarihi izlerini koruyor. Dönemin papaları için inşa edilmiş saraylardan müzeye dönüştürülen bu yapıların en önemli bölümleri ise, Sistina Şapeli ve Raffaello Odaları, Yunan-Roma eserleri, Etrüsk Müzesi, Modern Dinsel Sanat ve Resim Galerisi koleksiyonları.

Malta

Lateran Müzesi gibi çeşitli müzelerden getirtilen Vatikan koleksiyonuna ait eserler, detayları, nefes kesici ince işçilikleri ile ziyaretçileri büyülüyor. Raphael Odalarında yer alan eserler Rönesans’ın en önemli eserleri olarak kabul ediliyor. Sistine Şapeli ise, papanın resmi olarak kendisine ayrılmış bölümü. Yeni ruhani lider seçimlerinde halen kullanılmakta olan bölümün duvarlarında Michelangelo’nun yapımına 1508’de başlayıp dört yılda tamamladığı ”Işığın Yaradılışı” ve ”Nuh’un Şarhoşluğu” eserleri yer alıyor.

Yüzyıllar boyunca farklı papalar tarafından toplanan değerli resim ve heykellerin yer aldığı Vatikan Müzeleri, turistlerin ziyaretini kolaylaştırmak için, tek yön sistemiyle işaretlenip rotalar dört renk koduna ayrılmış. Renk kodlarının uzunluğu ise 90 dakikadan 5 saate kadar farklı gezi seçimlerini gösteriyor.

Vatikan Müzeleri’nin bölümleri ise şu şekilde: Pinecone Avlusu, Chiaramonti Galerisi, Braccio Nuovo, Pio-Clementino Müzesi, Sekizgen Avlu, Heykeller Galerisi, Belvedere Torso, Yuvarlak Salon, Sala e Croce Greca, Gregoryen Mısır Müzesi, Gregoryen Etrüsk Müzesi, Candelabra Galerisi, Kâğıt Galerisi, Harita Galerisi, Sala Sobieski, Raphael’in Odaları, Constantine Salonu, Heliodorus Odası, Segnatura Odası, Borgo Yangını Odası, Sala dei Chiaroscuri, Cappella Niccolina, Appartamento Borgia, Sistine Şapeli, Freskler, Tavan Kıyamet, Apostolica Vatikan Kütüphane Müzesi, Pinacoteca Vatikan, Gregoryen Profano Müzesi ve Pio Cristiano Müzesi.

Vatikan Müzesi Görülmesi Gereken Yerler

1. Sistine Şapeli

sistina şapeli

Vatikan Müzeleri’nin en popüler ziyaret noktası olan Sistine Şapeli, Eski Magna Şapeli’nin restorasyonundan sonra ziyarete açılan ve freskleriyle dünyaca ünlü kutsal yapılardan. 1480’de ibadete açılan şapelismini Papa Sixtus IV’ten alıyor. Hristiyanlığın kutsal kitaplarından Eski Ahit’te belirtilen Kudüs’teki Solomon Tapınağı ile bire bir benzer boyutta olan şapel, Adem’in Yaratılışı ve Son Yargı gibi muhteşem freskleriyle tanınıyor. Şapelin içerisinde Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio ve Cosimo Rosselli gibi ünlü sanatçıların resim çalışmaları yer alıyor.

2. Pinacoteca

Pinacoteca

Orta çağdan 19. yüzyıla uzanan 460 tabloya ev sahipliği yapan Vatican Pinacoteca (Paintings Gallery of the Vatican Museum), 18 odadan oluşan bir galeri. Farklı papalara ait resim koleksiyonunu yeniden düzenlemek için Papa Pius XI tarafından toplanan zengin bir koleksiyondan oluşan galeride sergilenen eserlerin çoğu, heykeltıraş Antonio Canova’nın şefaatiyle Viyana Kongresi’nden (1815) sonra Paris’ten alındı. Galeride Giotto, Leonardo da Vinci, Raphael, il Perugino ve Caravaggio gibi ünlü isimlerin de tabloları bulunuyor.

3. Pio-Clementino Müzesi

Vatikan Müzeleri arasında en büyük kompleks yapı olan Pio-Clementino Müzesi, Papa Clement tarafından müze 1771’de XIV , halefi Papa Pius VI tarafından Vatikan’da tutulan en önemli Yunan ve Roma başyapıtlarına ev sahipliği yapacak şekilde genişletildi. 12 farklı sergi salonundan oluşan müzede Yunan ve Roma heykelleri sergileniyor. Müzenin en önemli eserleri arasında Atina’nın Antik Agorası’ndan getirilen Leochares’in yanı sıra Hayvan Odası, Şamdan Galerisi , Yuvarlak Oda, Muses Odası ve Heykel Galerisi mutlaka ziyaret edilmesi gereken bölümler.

4. Gregoryan Mısır Müzesi

museo gregoriano egizio

1839 yılında Papa Gregorius XVI’nın girişimiyle kurulan Gregoryan Mısır Müzesi (Museo Gregoriano Egizio), 9 odadan oluşuyor ve Roma ve Villa Adriana’dan (Tivoli) gelen Antik Mısır eserlerini bir araya getiriyor. Müzede Antik Mezopotamya ve Asur’dan gelen bazı eserler de bulunuyor. Mumyalar Mısır Müzesi’nin en önemli parçaları. Çınar ağacından yapılan ve muhteşem süslemelere sahip olan mumya tabutlarının bir bölümü MÖ 930-800 dönemine ait. Müzenin en ilginç heykelleri ise Firavun Mentuhotep, Kral Tjuyu ve II. Ramses’in annesi olan firavun I. Sethos’un karısını temsil eden granit heykel.

5. Coğrafi Haritalar Galerisi

vatikan müzeleri

Tarihi ve coğrafyayı seviyorsanız, Vatikan Müzeleri’nde Sistine Şapeli’ne giden güzergah boyunca yer alan, parlak renkleri ile ışıldayan Coğrafi Haritalar Galerisi (Gallery Of The Geographical Maps) tam size göre. Galeri adını Papa Gregorius XIII tarafından yaptırılan bir dizi topografik haritadan alıyor. İtalya duvarda Appennines tarafından ikiye bölünmüş olarak görülüyor: Bir tarafta Ligurya ve Thirryan kıyılarında duran bölgeler, diğer tarafta Adriyatik kıyısında duran bölgeler bulunmaktadır.

6. Raphael Odaları

Vatikan Müzeleri’nde Sistine Şapeli’nden sonra ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği bölüm Raphael’in Odaları (Raphael’s Rooms) olarak bilinen ünlü Ressam Raphael tarafından boyanan odalar. Odalar, Raphael’e freskleri emanet eden Papa II. Julius’un özel dairelerinin bir parçasıydı.

Odalar arasında en ünlüsü ise Julius II’nin özel kütüphanesine ev sahipliği yapan Stanza della Segnatura. Bu odada bilginin dört ana temasını temsil eden dört farklı fresk yer alıyor: Kutsal Ayı (İlahiyat), Atina Okulu (Felsefe) , Parnassus (Şiir) ve Kardinal Erdemler (Hukuk).

Sanatçı tarafından yapılan ikinci oda, 1511-1514 yılları arasında boyanmış olan Stanza di Eliodoro. Burada, Kilisenin manevi ve zamansal gücü, Tanrı’nın erkekler lehine yaptığı müdahalelerle yüceltilmiş olarak tasvir ediliyor. Raphael’in öğrencilerinin müdahalelerinin daha belirgin olduğu diğer odalar ise Stanza dell’Incendio di Borgo ve Sala di Costantino.

7. Helikal Merdiven

vatikan spiral merdiven

Vatikan Müzeleri ile ilgili dijital dünyada yapılan birçok paylaşımda fotoğrafı kullanılan Helikal Merdiven (Helical Ladder), ismini sarmal spiral yapısından alıyor. Vatikan Müzeleri’nin en sonunda, müzenin çıkış noktasında konumlanan merdivende bir rampada yukarı çıkarken, diğer rampa ile aşağıya iniliyor. Farklı perspektif görünümüyle şaşırtan merdiven ziyaretçilerin müzede en çok fotoğrafladığı nokta.

8. Araç Pavyonu

Vatikan Müzeleri’nin Tarih Müzesi’nin içerisinde yer alan Araç Pavyonu (Carriage Pavilion), tarihi araçlar konusunda zengin bir koleksiyona sahip. Papa VI. Paul tarafından 1973 yılında oluşturulan galeride papalar tarafından kullanılan otobüsler ve arabalar sergileniyor. Galerinin en ilginç parçası Vatikan’ın ilk lokomotifinin bir ölçek modeli.

Vatikan Müzesine nasıl gidilir

🗺Adres: Viale Vaticano 100, Roma
🚌Ulaşım: 23, 34, 40, 49, 62, 64, 280 No’lu otobüsler ile Roma metrosunun Ottaviano S. Pietro ve Cipro Musei Vaticani metro istasyonlarından yürüyerek ulaşabilirsiniz.
📍Yakın yerler: Aziz Petrus Meydanı, Aziz Petrus Bazilikası, Sistine Şapeli, Vatikan Bahçeleri.

Vatikan müzesi giriş ücreti

🕘 Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 08.45-16.45
🆓 Ücretsiz günler: Her ayın son Pazar günü 09.00-14.00 saatleri arasında Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli girişi ücretsiz. Müzelerden ücretsiz yararlanmak için son giriş saati ise 12.30.
🔒 Kapalı olduğu günler: 1 ve 6 Ocak, 11 Şubat, 19 ve 31 Mart, 1 Nisan, 1 Mayıs, 29 Haziran, 14-15 Ağustos, 1 Kasım, 25-26 Aralık.
💶 Vatikan Müzesi giriş ücreti: Normal ücreti 16 euro olan Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli’ne tek bir ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Aynı zamanda ayrıntılı bilgi veren 2 saatlik (34€) rehberli turlara artı 5€ ödeyerek San Pietro Bazilikası’nı da turunuza dahil etmeniz mümkün. Bunların dışında farklı rehberlik seçenekleri olan pek çok turdan ve Roma Pass’tan da yararlanabilirsiniz.

Bilet ücretine ek olarak vereceğiniz 4 Avro ile online rezervasyon yaptığınızda, Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli’ne girişte sıra beklemiyorsunuz. Ancak bunun için Vatikan resmi web sitesinden çıktı almanız gerekiyor. İade kabul edilmiyor fakat gün ve saat değişikliği yapabilirsiniz. Vatikan Müzeleri’ne girişte dizleri ve omuzları açıkta bırakan kıyafetlere izin verilmiyor. Kıyafet konusunda girişte sıkı bir kontrol var.

Dünyanın en zengin Roma dönemi heykel koleksiyonu ve sanat eserlerine ev sahipliği yapan Vatikan Müzeleri, eşsiz bir Roma gezisi sırasında mutlaka görülmesi gereken yerler listesine eklenmeli.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz