Gökçeada, Çanakkale‘ye bağlı, Türkiye’nin en büyük adası. Deniz ve güneşten hoşlananlar için yaz aylarında güzel bir tatil rotası. Çınarlı, Bademli, Dereköy, Eşelek ve Kaleköy gibi sakin ve dingin şirin köylere sahip.
Temiz su kaynakları ve bol oksijenli havasıyla, güneşin son battığı yer Gökçeada, bakir koyları, altın plajları ve kuzeyden esen rüzgarlarıyla deniz sörfü, kitesurf ve dalış gibi sosyal aktiviteler için de oldukça uygun cennet bir bölge. Kuzey Ege’deki iki Türk adasından biri olan adada, nostaljik Rum köylerini gezebilir, nefis yerel lezzetleri tadabilirsiniz.
Gökçeada hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Tarih boyunca, Avrupa-Asya arasında köprü görevi gören ve stratejik konumu nedeniyle sürekli el değiştiren bir yerleşim yeri olan Gökçeada’da ilk yerleşimcilerin Pelasglar olduğu düşünülüyor. Sırasıyla Persler, Atinalılar, Romalılar, Bizanslılar, Venedikliler, Cenevizliler, Osmanlıların egemenliğine giren Gökçeada, Lozan Barış Antlaşması ile 22 Eylül 1923’te Türkiye topraklarına katıldı.
Kuzey Ege’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Gökçeada’nın ismi Antik dönem yazarlarından Plinius’un notlarında Imbrus veya Imbros şeklinde geçiyor. Osmanlı Dönemi’nde İmbros’tan İmroz’a dönüşen isim, Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’sinde de İmroz şeklinde yer alıyor. Gökçeada ismi ise 29 Temmuz 1970’te yapılan yasal düzenleme ile verildi.
Türkiye’nin tek sualtı milli parkı olan Gökçeada Sualtı Milli Parkı’na da ev sahipliği yapan Gökçeada’da kuzeydoğu Ege’nin muhteşem maviliklerinde özgün dokusunu korumayı başaran huzurlu bir atmosfere sahip. 2011’de Sakin Şehir Ağı’na (Citta Slow) katılan Gökçeada, Sakin Şehir Ağı’nda yer alan ilk ve tek ada. Çanakkale’nin en az nüfuslu ikinci ilçesi unvanını taşıyan Gökçeada’nın nüfusu 9 bin 440, yüzölçümü ise 279 km².
ⓘ Daha uygun ve keyifli bir Gökçeada tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarıma göz atın.
Gökçeada nerede📍
Gökçeada, Çanakkale Boğazı’nın kuzeybatısında, kuzeyinde Semadirek Adası, doğusunda Gelibolu Yarımadası, güneybatısında Limni Adası ve güneyinde Bozcaada’nın yer aldığı Türkiye’nin en büyük adası. 91 km’lik kıyı şeridine sahip İlyada Destanında Poseidon’un adası olarak geçen Gökçeada, Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer alan Çanakkale’ye bağlı bir ilçe konumunda.
ⓘ Gökçeada gezinizde, sıklıkla kullandığım, uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️
Gökçeada’ya nasıl gidilir ✈️
Gökçeada’ya hava yoluyla ulaşım: Hava yolu ile Gökçeada’ya ulaşım için 2010’da hizmete giren ve yalnızca iç hatlar terminalinin bulunduğu Gökçeada Havalimanı, yaklaşık 1 yıl boyunca hizmet verdikten sonra talep yetersizliği nedeniyle uçuşlara kapatıldı. Adaya en yakın havalimanı Çanakkale şehir merkezindeki Çanakkale Havalimanı.
Çanakkale Havalimanı’ndan Gökçeada’ya ulaşım: Çanakkale Havalimanı’ndan taksi, araç kiralama, otobüs ve özel servislerle Çanakkale merkeze geldikten sonra buradan Kabatepe Limanı’ndan kalkan feribotlarla adaya geçebilirsiniz.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Gökçeada’ya kara yoluyla ulaşım: Gökçeada’ya İstanbul’dan gelirken TEM otoyolu üzerinden Tekirdağ-Keşan-Gelibolu-Eceabat istikametinde ilerleyerek Kabatepe Limanı’nına ulaşabilir, İzmir-Ankara-Eskişehir-Bursa’dan gelirken ise Çanakkale Boğazı’nı geçmeniz gerekiyor.
Çanakkale Boğazı’nı Gelibolu-Lapseki (20 dakika), Eceabat-Çanakkale (15 dakika), Kilitbahir-Çanakkale (7 dakika) olmak üzere üç alternatifle geçebilirsiniz. Gestaş’ın Çanakkale Boğazı’nda düzenlediği sefer saatleri için gestasdenizulasim.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul yönünden: Kara yolu ile Gökçeada’ya ulaşım için İstanbul yönünden gelecekseniz, TEM veya E5 üzerinden Tekirdağ-Malkara-Keşan-Çanakkale’den Eceabat’a 5 km kala Milli Park kavşağında, feribot göstergeli Kabatepe levhasına dikkat ederek sağa dönüp Kabatepe Limanı’na ulaşabilirsiniz. Limandaki gişeden bilet alarak feribota binebilirsiniz. Otomobildeki yolcular için ayrıca ücret ödemeniz gerekmiyor.
Anadolu yönünden: Kara yolu ile Gökçeada’ya Anadolu tarafından geliyorsanız da Bursa-Bandırma yönünden, Lapseki Limanı’ndan Gökçeada bileti almanız gerekiyor. Gün boyunca Gelibolu’ya her saat başı hareket eden feribotla karşıya geçip 30 km sonra da, Milli Park kavşağından sağa dönerek Kabatepe’ye ulaşabilirsiniz.
İzmir ve Balıkesir yönünden: İzmir ve Balıkesir tarafından geliyorsanız, Çanakkale Limanı’ndan Gökçeada bileti alıp, isterseniz 10 dakikada karşıya geçen Kilitbahir feribotuna, isterseniz de 25 dakikada Eceabat’a geçen feribota binebilirsiniz.
Gökçeada’ya otobüsle ulaşım: Gökçeada’ya sefer yapan Çanakkale Truva ile Metro Turizm olmak üzere 2 otobüs firması bulunuyor. Yaz sezonunda İstanbul-Gökçeada arasında her gün sabah ve gece olmak üzere karşılıklı iki sefer düzenlenirken, otobüslerin kalkış ve varışları adanın içinden yapılıyor. Kış döneminde adaya geçmeyen otobüslerden Eceabat’ta inerek buradan Kabatepe minibüsüne binmeniz gerekiyor.
Ankara, Bursa, Eskişehir istikametinden gelen otobüslerin son durağı olan Çanakkale’de indikten sonra, Çanakkale-Gökçeada arasında düzenlenen deniz otobüsü seferleriyle yaklaşık 1,5 saatte adada olabilirsiniz. Diğer seçenek de Kabatepe’den kalkan feribotlara binmek.
Bunun için önce boğazı geçmeniz, sonra da Kabatepe Limanına giden minibüslere binmeniz gerekiyor. İzmir otobüsü ile geliyorsanız da Çanakkale yerine Eceabat’ta inebilir, buradan Kabatepe Limanı’na giden minibüslere binebilirsiniz.
Gökçeada’ya deniz yoluyla ulaşım: 2016’da sakin şehir (Cittaslow) olan Gökçeada’ya ulaşım yalnızca deniz yoluyla sağlanıyor. Gestaş tarafından düzenlenen deniz ulaşımında, 1 arabalı feribot ve 1 deniz otobüsü kullanılıyor. Çanakkale’ye geldikten sonra Çanakkale Boğazı’nı geçmek için yayalar için olan deniz otobüsü seferleri ile yaklaşık 1,5 saatte Gökçeada’da olabilirsiniz.
Diğer yandan adaya özel tekneyle ulaşmak isterseniz, feribotun yanaştığı Kuzulimanı ile kuzeydoğudaki Kaleköy Limanı’na geçebilirsiniz. Belediyeye bağlı bu limanlardan elektrik, su, yakıt gibi ihtiyaçlarınızı gidermeniz mümkün.
Gökçeada gezilecek yerler 📌
Türkiye’nin en bakir bölgelerinden Gökçeada, mis gibi kokan deniz havasıyla büyüleyici bir sakinliğe ve bolca huzura sahip. 2017’de ada merkezinde yer alan eski hamamda açılan Kent Müzesi, adayı tanımak için ilk durağınız olmalı. Adanın en eski Rum köyü olan Dereköy, Zeytinli ve Eski Bademli köyleri çeşme, çamaşırhane, kilise ve Rumlardan kalan mimari yapılarıyla görülmeye değer.
Türkiye’nin ilk ve tek sualtı milli parkı unvanını taşıyan Gökçeada Sualtı Milli Parkı, dalışla ilgilenenler için tam anlamıyla bir cennet. Peynir Kayalıkları, Tuz Gölü, Kaya Mezarı, Yıldız Koy, Tepeköy, Marmaros Şelalesi, Uğurlu Köyü, Gizli Liman, İnceburun ve Şirinköy de görülmesi gereken yerler arasında.