Muğla‘nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi’nde bulunan Kaunos Antik Kenti, efsanevi kral Kaunos tarafından kurulmuş. Karya kenti olarak kurulan ancak zaman içinde pek çok etkiye maruz kalan Kaunos’ta kaya mezarları, hamam, agora, 5 bin kişi kapasiteli antik tiyatro ve kutsal tapınağı ile 3 bin yıllık tarih gözler önüne serilmiş.

Dalyan’ınn Çandır Köyü sınırlarındaki Kaunos Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan antik kente göreceğiniz kalıntılar Roma Dönemi’ne ait. Çevreye yayılmış pek çok kalıntı göze çarpıyor. Antik kentin kalesine çıktığınızda tüm delta ve Dalyan’ın muhteşem manzarası ile karşılaşıyorsunuz.

kaunos

Kaunos Antik Kenti, Dalyan

Dalyan Çayı’nın karşı yakasındaki Çandır Köyü’nün sınırları içinde yer alan Kaunos Antik Kenti, Likya-Karya Dönemi’nde bölgede tuz üretimi ve ticareti ile tanınan bir liman şehriydi. Antik dönemde bölgede ekonomik güce sahip olan ve kendi adına para basan kentin kurucusu Miletos’un oğlu Kaunos.

Bölgede yapılan araştırmalarda ilk yerleşimin MÖ 10. yüzyıla kadar uzandığı ortaya çıkarıyor. Tarihin babası Heredot’a göre Kaunoslular Karia’nın yerli halkındandı ama kendilerini Giritli sayıyorlardı. Perslerin Anadolu’yu bütünüyle ele geçirmesi üzerine kent Mausolos’un yönetimine girdi. MÖ 334’de İskender’in Persleri yenmesi üzerine kent, Prenses Ada’nın, sonra Antigonos’un, daha sonra Ptolemaios’un yönetimine girdi.

Malta

Serbia

Rodos Krallığı, Bergama Krallığı ve Roma egemenlikleri altında kaldı. Limanın dolmasıyla da önemini yitirmeye başladı. Kaunos Limanın alüvyonlarla dolmasıyla kent gelirleri azalmış ve kent refahından her geçen gün biraz daha kaybetmiş.

Kentin cadde ve sokaklarının rüzgar yönüne göre kurulmuş. Görkemli kaya mezarları ve kesme taşlarla inşa edilen yapıları ile Batı Anadolu’nun en etkileyici antik kentlerinden olan Kaunos, oldukça geniş bir alana yayılıyor.

kaunos antik kenti
kaunos kenti

Kaunos Antik Kenti’nde kaya mezarlarının yanı sıra 5 bin kişi kapasiteli antik tiyatro, hamam, agora, bazilika, 1,300 yıllık mozaikler ve Demeter Kutsal Tapınağı da ziyaretçilerin görebileceği eserler arasında. Özellikle tiyatrosu oldukça sağlam durumda.

Kaunos, Efes Antik Kenti gibi mermerden devasa yapıların olduğu bir yer değil. Kendi içerisinde çok mütevazi, kendi malzemesini, kendi karakter ve kültürünü kullanmış bir kent.

kaunos ören yeri

Kaunos efsanesi

Kaunos Antik Kenti, arkaik, klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olmuş. Bizans Dönemi’nin ardından terk edilen şehrin kuruluşu ile ilgili birçok efsane bulunuyor. Romalı şairler ve tarihçilerin dile getirdiği efsanelerden Şair Ovidius’un efsanesi en sık dile getirileni.

Bu efsaneye göre, Kaunos’a aşık olan Byblis, Kaunos’a bir mektup yazarak duygularını dile getirir. Kaunos ise Byblis’in duygularını öfke ve tiksinti ile karşılar. İkizini bir daha görmek istemeyen Kaunos, kendisini sevenlerle birlikte babasının ülkesini terk eder.

Kaunos’a gelerek, kendi adıyla anılan kenti kurar. Byblis ise karşılıksız kalan sevgisi yüzünden hayatına son vermek isteyerek, yüksek bir kayanın üzerinden kendisini atar. Ama Nympheler (su perileri) Byblis’e acır ve onu bir pınara dönüştürür. Byblis’in gözyaşları nehir olur çağlar durur.

Antik kaynaklar Kaunos’un tuzlu balık ihracatından ve güvenli limanına gelip giden gemilerden kazandığı paralar sayesinde zenginleştiğini anlatır.

Kaunos Kaya Mezarları

kaunos kral mezarları

Kaunos Kaya mezarlarının yapı itibarıyla başka bir örneği yok. Antik mezarlardaki bu taş işçiliğini günümüzde hiçbir yerde bulmak mümkün değil. Kaya mezarları MÖ 4. yüzyılda yapılmış, daha sonraları Roma döneminde de kullanılmış.

Balıklar Dağı’nın güney kayalıklarında oyulmuş kaya mezarlarının cephe mimarisi, Urartu, Frig ve Likya bölgelerindeki kaya mezarlarının cephe mimarisinden farklı. Tapınak cepheli kaya mezarları Kaunos’a özgü. Hellen Tapınağı cephe mimarisini yansıtan özgün görünümüyle diğer kaya mezarından çok farklı.

Kayalıkların sağ tarafında altı adet tapınak tipli mezar, kayalara bir heykeltıraş inceliğiyle oyulmuş. Kaya mezarları 2 bin 400 yıldan bu yana geçmişin dilsiz şahitleri.

Kaunos Ören Yeri
Adres: Dalyan Mahallesi, 48800 Ortaca, Muğla
Telefon: +90 252 614 11 50
Ziyaret saatleri: 15 Nisan- 2 Ekim (yaz dönemi) 08.30-19.30, 3 Ekim – 14 Nisan (kış dönemi) 08.30-17.30
Giriş ücreti: 12 TL, Müzekart geçerli.

Kaunos Antik Kenti nerede

kaunos dalyan
Kaunos Kalesinden olağanüstü Dalyan manzarası

Ortaca ve Köyceğiz’i birbirinden ayıran Dalyan Kanalları’nın kıyısındaki Çandır Köyü sınırlarındaki antik kente gitmek için, dalyan nehri kenarında bekleyen teknelerden birine atlayıp karşıya geçin. Oradan 10 dakikalık bir yürüyüşle antik kentin kapısına varıyorsunuz.

Dalyan, benim sevdiğim tatil noktalarından biri. İztuzu Plajı, radar Tepesi, Kargı Koyu, Köyceğiz Gölü, Yuvarlakçay, Sığla Ormanı, Kaunos Antik Kenti ve Kaunos Kaya Mezarları görmeniz gereken yerler arasında. Dalyan’da konaklama olarak Başar oteli tavsiye ediyorum

Serbia

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz