Sedir Adası, Muğla‘nın Ula ilçesi sınırlarındaki Gökova Körfezinin doğusunda, altın sarısı rengindeki ince kumlu Kleopatra Plajı ile tanınan, bölgenin en sıradışı yerlerinden. Akyaka’ya 27 km, Marmaris‘e ise 23 km uzaklıktaki adada Kedrai Antik Kenti’nin kalıntıları bulunuyor.

Rivayete göre Antik Mısır’ın son Helenistik kraliçesi Kleopatra ile Romalı Komutan Marcus Antonius’un birlikte yüzdüğüne inanılan ada bu yüzden Kleopatra Adası olarak da anılıyor. Adanın altın renkli kumlarının özel olarak Mısır’dan getirildiği rivayet ediliyor.

Sedir Adası

Sedir Adası 🏝

Sedir Adası, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı ünlü tatil merkezi Akyaka Mahallesi sınırlarında, Gökova Körfezinin doğusunda, antik dönem kalıntılarının bulunduğu üçlü ada grubunun en büyüğü. Çevresi maki, zeytin, çam ve sedir ağaçlarıyla kaplı olduğu için önceleri Cedrae olarak adlandırılan adanın ismi Latince sedir ağacı anlamındaki Cedrus’tan geliyor.

Anadolu’nun yerli halklarından Karyalıların önemli kentlerinden biri olan Sedir Adası, Helen ve Yunan kültüründen izler taşıyor. Sedir Adasının tarihi geçmişi MÖ 6. yüzyıla uzanıyor. Antik çağda Kadrae ve Cedrae isimleriyle tanınan ada, Kedrai Antik Kenti kalıntılarına ev sahipliği yapıyor.

Malta

MÖ 454 ile MÖ 428 yıllarında Antik Delos Birliği’ne katılan adanın sahilinde yer alan benzersiz altın sarısı renkli kumların Kraliçe Kleopatra ile sevgilisi Romalı Komutan Antonius için Mısır’dan gemiyle getirildiği söyleniyor.

Adada yapılan araştırmalarda bu kumların jeomorforlojik kayaçlardan oluştuğu belirlenmiş. Yüzyıllar önce oluşan kayaların aşınması sonucu oluşan bu kumlar, adanın muhteşem bir kumsala sahip olmasını sağlamış.

Bu özelliğiyle koruma altında bulunan ada özellikle Kleopatra Plajı ile ünlü. 800 metrelik kıyı uzunluğuna sahip adanın kumsalı ve çoğu ayakta kalmış arkeolojik kalıntıları birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altında.

Bunun yanında kesme taşlardan yapılmış kule, sur duvarları, Apollon tapınağı, kilise, antik tiyatro, agora ve antik liman kalıntılarından oluşan Kedrai Antik Kenti’ni içinde barındıran Sedir Adası, farklı kaynaklarda Şehir Adası, Şehroğlu Adası, Şiir Adası, Aşk Adası, Balayı Adası gibi isimlerle de anılıyor.

Kedrai Antik Kenti
sedir adası nasıl gidilir

Sedir Adası Plajı

Sedir Adası Plajı, kristal berraklığında turkuaz suya sahip enfesi bir yer. Kıyıdan 20 metre kadar ancak insan boyuna geliyor. Hayatınızda girdiğiniz en temiz ve berrak denizden biri olabilir. Denizde balıklarla beraber yüzüyorsunuz. Varsa yanınıza şnorkel veya deniz gözlüğü alın.

Suyu sıcak, ılık, üşümezsiniz. Oldukça güzel, temiz bir koy. Kumu çok özel, ancak kumluk alana giremiyorsunuz. Sedir Adasında şezlong, şemsiye, tuvalet ve duş var. Hepsi de ücretsiz. Palmiye ağaçları altında güneşlenin ve keyfini çıkarın.

Müzenin cafesi var, fiyatları dışarıya göre biraz pahalı tabi. Bazen su ve dondurma dışında yiyecek bir şey olmayabiliyor. Yanınıza bir şeyler almanızda fayda var. Yüzme keyfinden sonra adanın antik şehir kısmına kısa bir yürüyüş yapın mutlaka.

Sedir Adası tekne turları ile gitmek isterseniz 125 TL ödüyorsunuz. Bu tekne turlarına yemek dahil, adada 2 saat kalıyorsunuz. Denize girilen kısım çok geniş bir alan değil, öğleden önce kalabalık olabiliyor.

Eğer kendi imkanlarınızla adaya gidecekseniz öğleden sonrayı tercih edin. En erken tekne sanırım saat 09:00 da. Saat 11 den sonra kalabalıklaşıyor. Öğleden sonra 14.00 gibi adaya gelip 17.00’ye kadar kalabilirsiniz. Bu saatler daha sakin. Pandemi döneminde adada 3 saat kalabiliyorsunuz.

sedir adası kleopatra plajı
sedir adası nerede

Sedir Adası giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Sedir Adası, Akyaka, Ula, Muğla
📲 www.muze.gov.tr/sediradasi-detay ☎️ +90 (252) 214 69 48
🕘 Ziyaret saatleri: Sedir Adası ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.30-19.30, kış dönemi (1 Ekim -1 Nisan) 08.30-17.00. Sedir Adası, haftanın 7 günü ziyarete açık.
💶 Sedir Adası bilet ücreti: Sedir Adası giriş ücreti 70TL. Müze Kart geçerli.

Sedir Adası nerede

Sedir Adası, Muğla’nın Ula ilçesi sınırları içerisinde, Gökova Körfezinin doğusunda yer alan üçlü ada grubunun en büyüğü. Konum olarak Marmaris’e daha yakın olmasına rağmen ada grubu idari olarak Ula ilçesine bağlı.

Sedir Adasına nasıl gidilir

Sedir Adası’na en yakın havalimanı Muğla’nın Dalaman ilçesinde. Dalaman Havalimanı, Sedir Adası’na 90 km uzaklıkta. Dalaman Havalimanı’ndan MUTTAŞ ya da HAVAŞ’ın Marmaris servislerine binip Akyaka Kavşağı’nda inerek otostop, taksi gibi seçeneklerle adaya ulaşabilirsiniz.

Marmaris’e bağlı Çamlı köyünden teknelerle ulaşılan Sedir Adası’na arabayla gitmek için Marmaris-Muğla Karayolu’nun 12. kilometresinde bulunan yol ayrımından Çamlı yönüne doğru sapmanız ve 6 km giderek Çamlı iskelesine varmanız gerekiyor.

Tekneye kadar aracınızla geldiyseniz burada 40TL (2020) ödeyerek adaya geçebiliyorsunuz. Ada müze alanı olduğundan ayrıca giriş için 70TL ödemeniz gerekiyor. Kesinlikle değer. Müzekart varsa ücretsiz.

Geliboyu köyünden kalkan tekneler de ulaşım için alternatifler arasında. Adaya Akyaka sahilinden kalkan tekne turlarıyla ulaşabilirsiniz. Akyakadan kalkan günlük gezi tekneleri adada kısa süre duruyor. Odağınızda adada uzun süre kalmak varsa aracınızla kendiniz gidin.

Otobüsle Sedir Adası’na ulaşım için ise Akyaka ya da Marmaris’e gelip bu iki noktadan kalkan dolmuşları kullanarak Çamlı köyüne gidip, teknelerle adaya geçebilirsiniz.

Türkiye‘nin en etkileyici yerlerinden olan Sedir Adası, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra efsanevi öykülere de konu olan, mavinin farklı tonlarının arasında serinleyebileceğiniz muhteşem bir ada.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz